Skip to Content

Τούρτα Γενεθλίων Σοκολάτας – Φράουλας με 3 Ελληνικά Υλικά

Τούρτα Γενεθλίων Σοκολάτας – Φράουλας με 3 Ελληνικά Υλικά

Sharing is caring!

 

Μία πεντανόστιμη Τούρτα Σοκολάτας – Φράουλας, ιδανική για κάθε περίσταση που θέλετε να γιορτάσετε, η οποία σίγουρα θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας.

Τούρτα Σοκολάτας Φράουλας

Η ονομασία οφείλεται στα τρία Ελληνικά υλικά που χρησιμοποίησα.  Γίνεται με ένα απλό πανεύκολο παντεσπάνι με ελαφρύ ελαιόλαδο, γιαούρτι στραγγιστό, αρωματισμένο με Ελληνικό καφέ.  Εάν το ελαιόλαδο σας δεν είναι ελαφρύ, μπορείτε να το αραιώσετε με λίγο σπορέλαιο για να απαλύνει η γεύση του.  Η γέμιση είναι με Μους Σοκολάτας και σως φράουλας και τέλος με επικάλυψη σοκολατένιας βουτυρόκρεμας και στολισμένο με φρέσκες φράουλες.

Γιορτάζοντας γα γενέθλιά μου

 

Την Τούρτα αυτή την έφτιαξα για τα γενέθλιά μου, στις 29 Μαρτίου, 2016.  Την ίδια μέρα είχα μάθημα και έτσι δεν είχα χρόνο να αντιγράψω τις σημειώσεις που πήρα σε ένα χαρτί.  Το χαρτί χάθηκε και έτσι δεν θυμόμουν με λεπτομέρεια τα ακριβή υλικά που χρησιμοποίησα.

Περίμενα να την ξαναφτιάξω στα γενέθλια του γιού μου που ήταν πριν λίγες ημέρες, στις 29 Απριλίου, για να ξανασημειώσω τα υλικά.

Τούτρα σοκολάτας φράουλας κομμένη

Μεταξύ των δύο Τούρτων υπάρχουν κάποιες μικροδιαφορές.  Το κέικ είναι το ίδιο και στις δύο συνταγές.  Τη συνταγή την προσάρμοσα συνδυάζοντας ένα Νηστίσιμο Σοκολατένιο Κέικ που είχα φτιάξει παλαιότερα και την Τούρτα Σοκολάτας.   Το κέικ γίνεται πανεύκολα και γίνεται αφράτο, υγρό και με απαλή γεύση καφέ.  Επειδή στο δεύτερο κέικ ήθελα πιο έντονη τη γεύση του καφέ, το ενίσχυσα με εκχύλισμα καφέ.

Η γέμιση της πρώτης τούρτας έγινε με λευκή σοκολάτα και βανίλια.  Χρησιμοποίησα τη μισή λευκή σοκολάτα για να φτιάξω τα σοκολατένια φύλλα και την υπόλοιπη την ενσωμάτωσα μέσα στη σαντιγύ.

 

Σοκολατένια τούρτα

Όταν έκοψα τα παντεσπάνια για την πρώτη τούρτα, ένα από αυτά έσπασε και έτσι το χρησιμοποίησα για να φτιάξω τράιφλ σε ποτήρι.

Η δεύτερη γέμιση έγινε με δύο ειδών σοκολάτας, μια μαύρη με 74% κακάο και μια κουβερτούρα. Στη δεύτερη γέμιση, έβαλα και κρόκους αυγών μέσα.   Επειδή ήταν Πάσχα τη στόλισα και με αυγά σοκολατένια.

Μαύρη σοκολάτα με 74 τοις εκατό κακάο

Επειδή νηστεύαμε την ημέρα των γενεθλίων του γιού μου και επίσης επειδή η κόρη μου δούλευε το Μεγάλο Σάββατο και ήρθε στο χωριό αργά το βραδάκι, αποφασίσαμε την Τούρτα να την κόψουμε μετά την Ανάσταση.

Όλες τις μέρες πριν το Πάσχα είχα πάρα πολύ δουλειά με τις ετοιμασίες να φτιάξω κουλουράκια Πασχαλινά, Φλαούνες, Τσουρέκια, βάψιμο αυγών, πλύσιμο εντοσθίων για τη μαγειρίτσα κλπ.,   Ξέρετε πόσες δουλειές είναι να γίνουν!  Έτσι σκέφτηκα και έφτιαξα το παντεσπάνι λίγες μέρες πριν και αφού κρύωσε, το τύλιξα με μεμβράνη και το έβαλα στην κατάψυξη.  Επίσης ετοίμασα τη Σως Φράουλας την ίδια μέρα και την έβαλα και αυτή στην κατάψυξη.

Το κέικ πρέπει να ξεπαγώσει καλά πριν το κόψετε.

Βρέχοντας το παντεσπάνι

 

Η Τούρτα θέλει αρκετό χρόνο να γίνει, αφού όλα γίνονται από την αρχή.  Για να υπολογίσω το χρόνο, χρειάζεται περίπου μισή ώρα να γίνει το κέικ και μισή ώρα να ψηθεί.  Καλό είναι να γίνει από την προηγούμενη μέρα για να κόβεται εύκολα.  Η Σως Φράουλας μπορεί να γίνει όσο ψήνεται το κέικ.  Χρειάζεται περίπου μισή ώρα να πλύνουμε και να καθαρίσουμε τις φράουλες και ένα τέταρτο να τις μαγειρέψουμε.

Δέκα περίπου λεπτά να γίνει η σαντιγύ, δέκα λεπτά να λιώσει η σοκολάτα και όσο κρυώνει η σοκολάτα, γίνεται η βουτυρόκρεμα, άλλα δέκα λεπτά περίπου.  Αφού συναρμολογηθεί το κέικ θέλει καμιά ώρα στο ψυγείο και άλλη μια ώρα για το στόλισμα, δηλαδή περίπου 3 με 4 ώρες συνολικά.

Χαρτονένιο Στεφάνι

Την πρώτη τούρτα την συναρμολόγησα χωρίς να χρησιμοποιήσω στεφάνι μεταλλικό, γιατί δεν είχα.  Στο δεύτερο κέικ που έβαλα και τα έξι στρώματα, φοβήθηκα μη διαλυθεί και έτσι αυτοσχεδίασα και έφτιαξα ένα στεφάνι από χαρτόνι.  Το έβαλα γύρω από το ταψί που έψησα τα κέικ και το έκοψα στο μέγεθος που ήθελα.  Μετα το έντυσα με μεμβράνη κουζίνας και το έβαλα στο πιάτο.  Άρχισα να κτίζω την τούρτα βάζοντας ένα παντεσπάνι, μους σοκολάτας και σως φράουλας μέχρι που έβαλα όλα τα στρώματα.  Δεν πειράζει εάν ένα από τα παντεσπάνια σπάσει, βάλτε το κάπου στη μέση, αλλά κρατείστε το καλύτερο για το τέλος.

Η βουτυρόκρεμα έγινε ως συνήθως αλλά έβαλα μέσα και τη μισή σαντιγύ για να ενωθούν τα υλικά και για να ενισχύσω τη γεύση, έβαλα και εκχύλισμα καφέ.

Σε λίγες μέρες θα είναι η Γιορτή τη Μητέρας, έτσι εάν δεν αποφασίσατε τί να φτιάξετε για τη μητέρα σας, αυτό το κέικ θα το λατρέψει, ειδικά εάν είναι λάτρης του καφέ και της σοκολάτας!

Τούρτα Γενεθλίων Σοκολάτας – Φράουλας με 3 Ελληνικά Υλικά

Τούρτα Γενεθλίων Σοκολάτας – Φράουλας με 3 Ελληνικά Υλικά

Yield: 12
Prep Time: 3 hours
Cook Time: 30 minutes

Ingredients

  • 2 μεγάλα αυγά
  • 1 1/2 κούπες (300 γραμμάρια) ζάχαρη
  • 250 ml γιαούρτι στραγγιστό
  • ½ κούπα (125 ml) ελαφρύ παρθένο ελαιόλαδο (ή μισό ελαιόλαδο - μισό σπορέλαιο)
  • 1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κούπα (250 ml) ελληνικό καφέ, που παρασκευάζεται με 2 κ.γ. καφέ 2 κ.γ. ζάχαρη 1 φλιτζάνι
  • νερό)
  • 1 κουταλιά ξίδι
  • 1 ¾ κούπες (240 γραμμάρια) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ¾ κούπας (90 γραμμάρια) άγλυκο κακάο
  • 1 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1/2 κ.γ. αλάτι

Σως Φράουλας:

  • 1 δόση με 500 γραμμάρια φράουλες (Δείτε τη συνταγή εδώ ).

Σαντιγύ:

  • 330 ml κρέμα γάλακτος 35%
  • ½ κ.γ. βανίλια
  • 1 κουταλιά ζάχαρη άχνη

Μους Σοκολάτας:

  • 100 γραμμάρια μαύρη σοκολάτα
  • 200 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα
  • 2 κρόκοι αυγών
  • ½ ποσότητα σαντιγί

Βουτυρόκρεμα:

  • 200 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
  • 200 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 70 γραμμάρια σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη
  • ½ κ.γ. εσάνς καφέ
  • ½ ποσότητα σαντιγί

Για το στόλισμα:

  • 15 - 20 φράουλες
  • 7 σοκολατένια αυγά

Instructions

Ετοιμάζουμε το παντεσπάνι:

  1. Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη με το φτερό του μίξερ σε δυνατή ταχύτητα για 5 λεπτά.
  2. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο χαμηλό και προσθέτουμε όλα τα υγρά υλιικά: το γάλα, το ελαιόλαδο, το ξίδι, την υγρή βανίλια και τον ελληνικό καφέ (χωρίς το κατακάθι).
  3. Χτυπάμε για 5 λεπτά σε υψηλή ταχύτητα.
  4. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στο χαμηλό και προσθέτουμε τα στεγνά υλικά: (το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι) και τα ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν.
  5. Ντύνουμε δύο ταψάκια των 18 εκατοστών με λαδόκολλα και μοιράζουμε το μείγμα.
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170oC στο αέρα για 30 λεπτά ή μέχρι το μαχαίρι που θα δοκιμάσουμε στο κέντρο του κέικ βγει καθαρό.

Σως Φράουλας:

  1. Στραγγίζουμε τις φράουλες, χρησιμοποιούμε 1 κούπα φράουλες και χρησιμοποιούμε μέρος από το σιρόπι για να βρέξουμε το παντεσπάνι.

Μους σοκολάτας:

  1. Ετοιμάζουμε τη σαντιγύ και τη βάζουμε στο ψυγείο (βλέπετε οδηγίες εδώ ).
  2. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπαιν Μαρί. Την αποσύρουμε από τη φωτιά, αλλά όσο είναι ακόμα πάνω από το μπαιν Μαρί, ανακατεύουμ την εσάνς του καφέ και τους κρόκους. Η σοκολάτα θα αρχίσει να πήζει. Προσθέτουμε μια γεμάτη κουταλιά της σούπας σαντιγύς και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε περισσότερη αν χρειάζεται. Περιμένουμε μέχρι να κρυώσει εντελώς η σοκολάτα και ανακατεύουμε μέσα πιο πολλή σαντιγί, μέχρι να προσθέσουμε το μισή της συνολικής ποσότητης και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν.

Βουτυρόκρεμα:

  1. Κοσκινίζουμε το κακάο και τη ζάχαρη άχνη.
  2. Χτυπάμε το βούτυρο να μαλακώσει.
  3. Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και το κακάο και τα ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι σχεδόν να ενσωματωθούν.
  4. Προσθέτουμε την υπόλοιπη σαντιγύ και εσάνς καφέ και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει κρεμώδης.

Φτιάχνουμε την Τούρτα:

  1. Κόβουμε κάθε παντεσπάνι σε τρία ίσα κομμάτια και τα βρέχουμε με το σιρόπι φράουλας.
  2. Τοποθετούμε κάθε κομμάτι παντεσπάνι σε τσέρκι ή αυτοσχέδιο δαχτυλίδι και προσθέτουμε το 1/5 της μους σοκολάτας και το 1/5 από τις φράουλες.
  3. Τελειώνουμε με το τελευταίο παντεσπάνι και το βάζουμε στο ψυγείο για μια ώρα.
  4. Αφαιρούμε το δακτύλιο και καλύπτουμε από πάνω και γύρω-γύρω με βουτυρόκρεμα. Μπορούμε να γαρνίσουμε την τούρτα με κορνέ εάν θέλουμε.
  5. Τέλος, στολίζουμε με φρέσκες φράουλες και σοκολατένια αυγά ή άλλο σοκολατάκι.

Did you make this recipe?

Φτιάξατε αυτή τη συνταγή; Μπορείτε να με κάνετε tag @ivyliac με το hashtag #κοπιάστε!

Τούτρα σοκολάτας φράουλας κομμένη

 

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

υπογραφή Ήβη

 

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright
Skip to Recipe