We Already Have 872 Recipes.

Φλαούνες Πασχαλινές

φλαούνες εικόνα

 

 

Φλαούνες (ενικός φλαούνα).  Οι φλαούνες είναι το παραδοσιακό Πασχαλινό Κυπριακό έδεσμα φτιαγμένο από φύλλο με γέμιση από ειδικό τυρί Παφίτικο, σταφίδες και δυόσμο, που αρωματίζονται με μαχλέπι και μαστίχα.    Η ετοιμολογία της λέξης φλαούνα < από την αρχαία ελληνική πᾰλάθη (πᾰλάθη> flado >fladoonis > φλατούνα > φλαούνα)

Ιστορικό:

Πιστεύεται ότι η φλαούνα αποτελεί χριστιανική συνέχιση ενός αρχαίου ελληνικού εθίμου, της κατασκευής ενός είδους γλυκίσματος από ξηρούς καρπούς που λεγόταν παλάθη.  Η αρχαία ελληνική παλάθη προσφερόταν στα παιδιά που τριγύριζαν κι έψαλλαν στα σπίτια, για να καλωσορίσουν τα χελιδόνια και κατ’ επέκταση την άνοιξη. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και πρόσφατα ακόμη η φλαούνα προσφερόταν επίσης ως φιλοδώρημα στα παιδιά ή και σε μεγάλους που τριγύριζαν στα σπίτια για ν’ αναγγείλουν τραγουδώντας την Ανάσταση του Χριστού ή και να ξυπνήσουν τους νοικοκυραίους, για να πάνε στην εκκλησία το βράδυ της Ανάστασης.  Η αρχαία παλάθη περιείχε επίσης και παστά σύκα.

Πηγή :  Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια. Επιμέλεια: Άντρου Παυλίδη, Λευκωσία (1984-1996).

Η παρασκευή της φλαούνας δεν είναι και εύκολη δουλειά.  Συνήθως η κάθε οικογένεια μαζεύεται και βοηθάνε στο φτιάξιμο τους.  Επειδή συνήθως κάνουμε μεγάλη ποσότητα για να δώσουμε και σε συγγενείς και φίλους, είναι πολύ δύσκολο να γίνουν στον φούρνο του σπιτιού και έτσι πηγαίνουμε στο φούρνο της γειτονιάς.  Επιπλέον ο παραδοσιακός φούρνος τους δίνει άλλη γεύση.

 

Φλαούνες

Τις φλαούνες τις ζυμώνουμε την Μεγάλη Πέμπτη και είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που ξεκινάει από την προηγουμένη.  Πρώτα γίνεται το τρίψιμο των τυριών για να γίνει ο “φουκός” που είναι η γέμιση. 

Φλαούνες

Την επομένη ξεκινάει η διαδικασία από το χάραμα του φου (φωτός), όπως το έλεγε η μάνα μου, δηλαδή από τα χαράματα.  Γίνεται το ξύπνημα του “φουκού”, η ζύμη, το πλάσιμο, η αναμονή για να φουσκώσουν και μετά  θα πάνε τις λαμαρίνες γεμάτες με φλαούνες και κουλούρια στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο της γειτονιάς όπου θα πρέπει να πάρουν σειρά για το φούρνισμα.   Αυτοί οι φούρνοι είναι τεράστιοι και χωράνι πάρα πολλές λαμαρίνες μαζί, ίσως πάνω από δέκα, εάν θυμάμαι καλά, αλλά φανταστείτε ότι θα περάσει σχεδόν όλη η γειτονιά από εκεί, γι’ αυτό χρειάζεται αρκετή υπομονή.

Φλαούνες

Εγώ βέβαια δεν έφτιαξα τεράστια ποσότητα και βέβαια τις έψησα στο σπίτι.

Όταν ψηθούν και κρυώσουν μπορούμε να βάλουμε μερικές στην κατάψυξη, τυλιγμένες με αλουμινόχαρτο ή μεμβράνη κουζίνας και όταν θέλουμε τις ξεπαγώνουμε και τις ζεσταίνουμε στο φούρνο και είναι σαν φρεσκοψημένες.

Θα βρείτε τη συνταγή στο βιβλίο μου  Mint, Cinnamon & Blossom Water, Flavours of Cyprus, Kopiaste καθώς και στο  Δεύτερο τόμο του e-cookbook.

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

Print Friendly, PDF & Email
3/5 (2)

Βαθμολογία

10 Responses

 1. Anonymous

  Γεια σας κυρία Ήβη. Σας χαιρετώ από την Λευκωσία. Πολύ ωραίες οι συνταγές σας. Απλώς μία πληροφορία που νομίζω θα εκτιμήσετε. Δυστυχώς το χαλλούμι δεν έχει καταφέρει να καταχωρηθεί σαν Προϊόν Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης. Όχι ακόμα. Τώρα γίνονται προσπάθειες επειδή υπάρχει μεγάλη διαφορά απόψεων ανάμεσα στους παραγωγούς. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να παρασκευάζεται μόνο με κατσικίσιο γάλα, άλλοι με συνδιασμό κατσικίσιου και αγελαδινού. Στο παιχνίδι μπήκε τελευταία και η Τ/κ κοικότητα που παρασκευάζει το χαλουμι χωρίς δυόσμο. Ο δρόμος για την κατοχύρωση είναι μακρύς και δύσκολος και δυστυχώς δεν φαίνεται να υπάρχει η κατάλληλη επαγρύπνηση από τους κρατικούς φορείς. έτσι όπως πάμε ίσως και να χάσουμε το χαλουμάκι μας.
  Κωνσταντίνα

 2. Ivy

  Κωνσταντίνα μου καλωσόρισες και χαίρομαι που μου έγραψες. Τι πίκρα είναι αυτή που πήρα πρωί, πρωί; Ήμουν με την εντύπωση ότι κερδίσαμε τη μάχη αυτή και ότι έληξε το θέμα. Μέχρι και στον Καναδά φτιάχνουν χαλλούμια τώρα και τα ονομάζουν Halomi. Δυσυχώς ξυπνάμε μόνο όταν δούμε ότι κάποιος άλλος σκέφτεται πριν από μας. Τί έχουμε κάνει για τη λούντζα, τη τσαμαρέλλα, το Κυπριακό λουκάνικο (γιατί δεν παύει να είναι διαφορετικό) και οτιδήποτε άλλο Κυπριακό υπάρχει; Το ίδιο συμβαίνει και με τα Ελληνικά προϊόντα. Η Τουρκία κατάφερε και κατοχύρωσε το “ρακί” πριν από εμάς. Τι άλλο να πω….; Καλό Πάσχα.

 3. heart n soul

  Ήβη μας έχεις τσακίσει! θέλω να πάω Κύπρο τώρα και να φάω φλαούνες, σεφταλιές, ορίτζιναλ πασχαλιάτικο χαλούμι, κι ό,τι άλλο μας έχεις σερβίρει! Καλή Μεγάλη Εβδομάδα είπα?

 4. Ivy

  Και εγώ θέλω να πάω, αλλά δυστυχώς εδώ θα τις φάμε. Φιλάκια.

 5. "ζαχαρούλα.."

  καλημέρα!!

  καλό Πάσχα.. καλή Ανάσταση!!!

 6. Maria Tzirita

  Γειά σου Ήβη μου! Πετάω απόψε για Λευκωσία, παω να γευτώ όλα αυτά τα υπέροχα που παρουσιάζεις εδώ! Να είσαι καλά, Καλό κι Ευλογημένο Πάσχα, Υγεία σε σένα και την οικογένειά σου!
  Πολλά φιλιά!

 7. Μάγια

  δεν έχω δοκιμάσει ποτέ μου, αλλά μετά από αυτές τις φωτογραφίες…ΘΕΛΩΩΩΩΩ!!!

 8. Ivy

  Μαράκι, σου εύχομαι καλό ταξίδι και να περάσεις καλά. Καλό Πάσχα και να μου χαιρετήσεις την πατρίδα. Φιλιά

  Μάγια, κόπιασε να σε κεράσω. Καλό Πάσχα.

 9. Anonymous

  Ήβη,

  Ξέρετε μήπως που μπορώ να αγοράζω φλαούνες στην Αθήνα ?
  ΄

  Δημήτρης

 10. Ivy

  Δημήτρη, μακάρι να μπορούσα να σε βοηθήσω αλλά δυστυχώς δεν ξέρω. Υπήρχε ένας Κυπριακός φούρνος στα Ιλίσια αλλά δεν ξέρω αν υπάρχει ακόμη.