Skip to Content

Πώς θα φτιάξουμε Γκουρμέ Θαλασσινό Αλάτι

Πώς θα φτιάξουμε Γκουρμέ Θαλασσινό Αλάτι

Sharing is caring!

Ένας τρόπος να διατηρήσουμε την αφθονία των καλοκαιρινών βοτάνων μας είναι να φτιάξουμε Γκουρμέ Θαλασσινό Αλάτι Βασιλικού μόνοι μας, πάρα πολύ εύκολα.

Χρειαζόμαστε μόνο δύο υλικά για να το φτιάξουμε:  Θαλασσινό Αλάτι και Φρέσκα Βότανα.  Θα σας δείξω πώς να το φτιάξετε με βασιλικό αλλά με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλα φρέσκ μυρωδικά όπως μέντα, δενδρολίβανο, ρίγανη, θυμάρι, θρούμπι, μυρώνια, καυκαλήθρες, άνηθο, μάραθο κλπ., ή ακόμη με συνδυασμό αυτών των βοτάνων.

Αυτά γίνονται υπέροχα Χριστουγεννιάτικά σπιτικά δώρα, μαζί με άλλα σπιτικά καλούδια που θα φτιάξετε και να τα κάνετε δώρο σε συγγενείς ή φίλους σας, που σίγουρα θα τα εκτιμήσουν!

Τι είναι το Θαλασσινό Αλάτι;

Το θαλασσινό αλάτι παράγεται στις Αλυκές μετά από την εξάτμιση του θαλασσινού νερού, συνήθως με ελάχιστη επεξεργασία.  Ανάλογα με την πηγή του νερού, αυτό περιέχει ιχνοστοιχεία καθώς και άλλες ιδιότητες.  Τα στοιχεία αυτό προσθέτουν γεύση και χρώμα στο θαλασσινό αλάτι, το οποίο το βρίσκουμε σε διάφορες μορφές (χονδρό, πιο χονδρό κλπ).

Η Αλυκή στο Ακρωτήρι της Λεμεσού εικόνα

Η Αλυκή, από ψηλά, στο Ακρωτήρι της Λεμεσού, Κύπρος

Διατροφική Αξία του Αλατιού

Το θαλασσινό αλάτι περιέχει 82 απαραίτητα ιχνοστοιχεία από τον πολύτιμο θησαυρό αυτό που μας δίνει η θάλασσα.  Αυτά τα ιχνοστοιχεία είναι πολύτιμα για τη λειτουργία του ανθρωπίνου σώματος.  Ο θησαυρός αυτός περίχει μετάξύ άλλων, νάτριο, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, βρωμίδιο, χλωριούχο, σίδηρο, χαλκό και ψευδάργυρο, κλπ.

Το θαλασσινό αλάτι, χρησιμοποιείται σαν συντηρητικό εδώ και χιλιετίες.  Είναι σημαντικό για την υγεία μας αλλά φυσικά πάντα το χρησιμοποιούμε με μέτρο.

Το αλάτι έχει κατηγορηθεί ότι κάνει κακό στην υγεία.  Μια νέα Αμερικανική Επιστημονική έρευνα δείχνει ότι ο πόλεμος που γίνεται εναντίων του αλατιού είναι αβάσιμη.  Για δεκαετίες, αυτοί που έχουν συμφέροντα, έχουν μάταια προσπαθήσει να πείσουν τον Αμερικανικό λαό, να μειώσει το αλάτι.  Τον Απρίλιο του 2010 το Ιατρικό Ινστιτούτο παρότρεινε το Αμερικανικό Food and Drug Administration να ρυθμίσει την ποσότητα του αλατιού που χρησιμοποιείται μέσα σε προϊόντα.  Ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης, ο Michael Bloomberg κατάφερε να πείσει 16 εταιρίες να το εφαρμόσουν εθελοντικά.  Εάν καταφέρουν να νικήσουν τι μάχη κατά του αλατιού, τί θα κερδίσουν;  Σίγουρα άνοστα φαγητά.  Ο πληθυσμός θα γίνει πιο υγιείς;  Όχι απαραιτήτως.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα γι’ αυτή την έρευνα εδώ.

Χονδρό Θαλασσινό Αλάτι Εικόνα

Οφέλη από το Αλάτι

Ο Ιπποκράτης (450 π.Χ.) ήταν ο πρώτος που αναγνώρισε τις θεραπευτικές ιδιότητες του αλατιού.  Μερικές από τις πιο σημαντικές ιδιότητες του αλατιού είναι:

  •  Είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία.
  •  Βοηθά στην αποφυγή αφυδάτωσης και ισορροπεί τα υγρά στο σώμα.
  •  Είναι εξαιρετική πηγή ηλεκτρολυτών.
  •  Στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου, των μυών και του νευρικού συστήματος.
  •  Βοηθά στη χώνεψη.
  •  Ενισχύει τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται ο οργανισμός μας.
Θαλασσινό Αλάτι Εικόνα

Στην Ασίνη, όπου ζούμε τον περισσότερο χρόνο, έχουμε φυτέψει πολλά αρωματικά βότανα στον κήπο, αλλά και σε γλάστρες.  Ο βασιλικός και η μέντα ήταν φορτωμένα, έτσι πριν γυρίσουμε στην Αθήνα, έκοψα όσο περισσότερο μπορούσα και τα έφερα μαζί μας.

Επειδή ήταν η πρώτη φορά που θα δοκίμαζα να φτιάξω γκουρμέ αλάτι, ήθελα να φτιάξω το καθένα ξεχωριστά για να δω τη διαφορά και γευστικά αλλά και στο χρώμα.

Κολάζ Γκουρμέ θαλασσινό αλάτι βασιλικού εικόνα

Αυτό με τη μέντα έγινε ένα σκούρο αλλά μουντό πράσινο, ενώ με τον βασιλικό έγινε αρκετά έντονο πράσινο.  Η γεύση τους είναι αρκετά ήπια και δίνει είναι απαλό άρωμα εάν το πασπαλίσουμε πάνω από ψωμί, σε σαλάτες, σε πατάτες τηγανιτές, πάνω από ζυμαρικά, κλπ.  Σε μαγειρευτό φαγητό μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε άφοβα, όπως θα χρησιμοποιούσατε οποιοδήποτε άλλο αλάτι, γιατί δεν επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα.

Γκουρμέ Αλάτι με Μέντα εικόνα

Την άλλη φορά θα το χρησιμοποιήσω με δενδρολίβανο, με θρούμπι και με ρίγανη.

Κατ’ ακρίβεια μπορούμε να προσθέσουμε οτιδήποτε δίνει γεύση ή άρωμα για να φτιάξουμε ένα διαφορετικό μείγμα γκουρμέ αλατιού.  Σκέφτομαι να φτιάξω ένα μείγμα το οποίο θα το χρησιμοποιώ και σε γλυκά.  Θα ενημερώσω αυτή την ανάρτηση στο μέλλον, αφού πρώτα δοκιμαστεί.

Το αρωματικά βότανα μου είναι βιολογικά έτσι απλώς τα πλένω για να φύγει η σκόνη.  Δεν χρησιμοποιώ μόνο τα φύλλα, αλλά βάζω και τα τρυφερά κοτσάνια, όπου κρύβεται όλη η γεύση.  Εάν ο βασιλικός είναι ανθισμένος, χρησιμοποιώ και το λουλούδι.

Για να φτιάξετε το γκουρμέ αλάτι θα χρειαστείτε ένα μπλέντερ ή ραβδομπλέντερ, ή το μούλτι ή ακόμη γίνεται και με το γουδί και γουδοχέρι, εάν θέλετε να το κάνετε πιο παραδοσιακά.

Ελληνικές πίτες με ελαιόλαδο και αλάτι βασιλικού εικόνα

Το πρώτο πράγμα που έφτιαξα για να το δοκιμάσω ήταν Τσιπς από Ελληνικές Πίτες με ελαιόλαδο και αλάτι βασιλικού.

Δοκιμάστε το και θα δείτε ότι αυτά που θα φτιάξετε θα είναι ένα επίπεδο πιο πάνω από τα συνηθισμένα. Το αποτέλεσμα θα ενισχύσει γευστικά ότι φτιάξετε και θα νοιώσετε την υπέροχη εκρηκτική  του γεύση σε κάθε μπουκιά.

Πώς θα φτιάξουμε Γκουρμέ Θαλασσινό Αλάτι Βασιλικού

Πώς θα φτιάξουμε Γκουρμέ Θαλασσινό Αλάτι Βασιλικού

Yield: 1 κούπα
Χρ. ετοιμασίας: 10 minutes
Στέγνωμα: 2 seconds
Total Time: 10 minutes 2 seconds

Ένας τρόπος να διατηρήσουμε την αφθονία των καλοκαιρινών βοτάνων μας είναι να φτιάξουμε Γκουρμέ Θαλασσινό Αλάτι Βασιλικού μόνοι μας, πάρα πολύ εύκολα.

Ingredients

Υλικά:

  • 100 γραμμάρια πλατύφυλλου βασιλικού ή άλλα αρωματικά βότανα
  • 1 κούπα χονδρό θαλασσινό αλάτι

Instructions

Εκτέλεση:

  1. Πλένουμε το βασιλικό και τον αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξει.
  2. Κόβουμε τα φύλλα μαζί με τα τρυφερά κοτσάνια και κρατάμε τα λουλούδια, εάν υπάρχουν.
  3. Πετάμε τα χονδρά κοτσάνια.
  4. Κόβουμε τον βασιλικό σε μικρότερα κομμάτια και ρίχνουμε τα μισά στο μούλτι με το μισό αλάτι για να πολτοποιηθούν πιο εύκολα. 
  5. Σταματάμε, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα.
  6. Στρώνουμε λαδόκολλα και χαρτί κουζίνας σε ένα ταψί ή δίσκο και απλώνουμε τον βασιλικό σε μια λεπτή στρώση.
  7. Το αφήνουμε να στεγνώσει για μιά-δυό μέρες ή μέχρι το αλάτι να τραβήξει όλη την υγρασία του βασιλικού.
  8. Το αποθηκεύουμε σε γυάλινο δοχείο με καπάκι που κλείνει αεροστεγώς.

Did you make this recipe?

Φτιάξατε αυτή τη συνταγή; Μπορείτε να με κάνετε tag @ivyliac με το hashtag #κοπιάστε!

Σας άρεσε η συνταγή;

Πάνω στην εικόνα θα βρείτε τα κουμπιά για να την καρφιτσώσετε στο αγαπημένο σας board στο Pinterest. Επίσης, θα χαρούμε να μοιραστείτε τη συνταγή στα αγαπημένα σας Social Media, με τα κουμπιά που θα βρείτε στο τέλος.

Κολάζ γκουρμέ αλάτι εικόνα

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

υπογραφή Ήβη

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright
Skip to Recipe