Skip to Content

Κέικ για Νήπια ενός έτους και μετά

Κέικ για Νήπια ενός έτους και μετά

Sharing is caring!

Αυτό το κέικ για νήπια είναι υγιεινό και κατάλληλο για παιδιά από ενός έτους και μετά, γιατί γίνεται με φρούτα ή λαχανικά που περιέχουν από μόνα τους φυσική ζάχαρη μαζί με άλλα υγιεινά υλικά κατάλληλα για νήπια.

Αν και είναι εντάξει να δίνετε στο παιδί σας ένα μικρό κομμάτι κέικ κάθε τόσο, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου τη συνολική πρόσληψη ζάχαρης. Η υπερβολική ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε τερηδόνα, αύξηση βάρους και άλλα προβλήματα υγείας.

Αυτή το κέικ το έφτιαξα για την εγγονή μου όταν έκλεισε το 1ο έτους, μετά από συνεννόηση με την παιδίατρό της.

Τι πρέπει να γνωρίζω πριν φτιάξω ένα κέικ για νήπια;


Όταν πρόκειται να δώσουμε κέικ σε ένα μικρό παιδί, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να λάβουμε υπόψη. Εδώ είναι μερικές συμβουλές:

  1. Επικοινωνούμε με τον/την παιδίατρο του παιδιού μας: Πριν δώσουμε στο παιδί μας οποιοδήποτε κέικ ή άλλα γλυκά, είναι πάντα καλή ιδέα να ελέγχουμε με τον παιδίατρο του παιδιού μας τι και πότε πρέπει να φάει ορισμένα υλικά. Θα μας συμβουλεύσουν σχετικά με το πόση ζάχαρη είναι κατάλληλη για την ηλικία και την ανάπτυξη του παιδιού μας.
  2. Επιλέγουμε ένα υγιεινό κέικ: Αντί για ένα κέικ που είναι γεμάτο με ζάχαρη και τεχνητά υλικά, επιλέξτε ένα πιο υγιεινό κέικ που χρησιμοποιεί φυσικά γλυκαντικά. Μπορείτε επίσης να προσθέτουμε μερικά θρεπτικά συστατικά όπως είναι το αλεύρι ολικής αλέσεως ή η βρώμη.
  3. Το μέγεθος της μερίδας: Το στομάχι ενός μικρού παιδιού είναι πολύ μικρότερο από αυτό ενός ενήλικα, οπότε φροντίζουμε να του σερβίρουμε ένα μικρό κομμάτι κέικ. Μπορούμε επίσης να συνδυάσουμε το κέικ με μερικά φρούτα ή γιαούρτι για να το κάνουμε ένα πιο ισορροπημένο σνακ.
  4. Προσέχουμε για αλλεργίες: Πριν σερβίρουμε οποιοδήποτε κέικ στο παιδί μας, φροντίζουμε να ελέγξουμε για τυχόν αλλεργίες ή ευαισθησίες που μπορεί να έχει. Τα κοινά αλλεργιογόνα που μπορεί να περιέχει ένα κέικ είναι το σιτάρι, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, οι ξηροί καρποί κ.λπ.
  5. Πρόσληψη αλατιού: Η πρόσληψη αλατιού μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία τους, επομένως δεν υπάρχει αλάτι σε αυτό το κέικ. Είναι πάντα καλή ιδέα να συμβουλευτουμε τον παιδίατρό μας για συμβουλές σχετικά με το πότε είναι η κατάλληλη στιγμή και ποσότητα για να προσθέσουμε αλάτι στη διατροφή του παιδιού μας.
κέικ για νήπια κομμένο εικόνα

Υλικά που χρειάζονται για να φτιάξουμε ένα κείκ για νήπια:

  • Αυγά
  • Εξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • Καρότο
  • Ψητή κολοκύθα ή μήλο στο φούρνο
  • Μπανάνα (1 μεσαίου μεγέθους)
  • Βρώμη
  • Μπέικιν πάουντερ
  • Ανθότυρο

Ας δούμε πόσο υγιεινά είναι αυτά τα υλικά;

  • Μπανάνα: Οι μπανάνες είναι μια καλή πηγή διαιτητικών ινών, βιταμίνης C, βιταμίνης Β6 και καλίου. Μπορούν επίσης να προσθέσουν φυσική γλυκύτητα στο κέικ.
  • Κολοκύθα: Η κολοκύθα είναι ένα λαχανικό με λίγες θερμίδες που είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνη Α και αντιοξειδωτικά. Μπορεί επίσης να προσθέσει υγρασία και γεύση στο κέικ.
  • Μήλο: Τα μήλα είναι καλή πηγή διαιτητικών ινών, βιταμίνης C και αντιοξειδωτικών. Μπορούν επίσης να προσθέσουν φυσική γλυκύτητα στο κέικ.
  • Καρότο: Τα καρότα είναι καλή πηγή διαιτητικών ινών, βιταμίνης Α και αντιοξειδωτικών. Μπορούν επίσης να προσθέσουν υγρασία και γεύση στο κέικ.
  • Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο: Το ελαιόλαδο είναι μια υγιεινή πηγή μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς.
  • Αυγά: Τα αυγά είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων. Μπορούν επίσης να προσθέσουν υγρασία και δομή στο κέικ.
  • Βρώμη: Η βρώμη είναι μια καλή πηγή διαιτητικών ινών, πρωτεϊνών και βιταμινών. Μπορούν επίσης να προσθέσουν υφή και γεύση στο κέικ.
  • Ανθότυρο: Το ανθότυρο είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, ασβεστίου και βιταμινών. Μπορεί επίσης να προσθέσει υγρασία και κρεμώδη υφή στο κέικ.

Για να φτιάξουμε το κέικ για νήπια:

Επιλέγουμε μια ώριμη μπανάνα και άλλα φρούτα ή λαχανικά που είναι από μόνα τους γλυκά, όπως είναι κάποια μήλα, η κολοκύθα, το καρότο, το παντζάρι ή οποιονδήποτε συνδυασμό αυτών των φρούτων και λαχανικών.

Το μήλο μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με σπιτική σάλτσα μήλου χωρίς ζάχαρη ή ένα μήλο μαγειρεμένο στη φριτέζα αέρα στους 160ο C για 10 λεπτά, ώστε να μπορούμε να το λιώσουμε.

Η κολοκύθα πρέπει να ψηθεί για να τη λιώσουμε. Μπορούμε να τη ψήσουμε στον ατμομάγειρα, στη φριτέζα αέρα ή στο φούρνο. Εγώ ήδη είχα ψητή κολοκύθα στην κατάψυξη, την οποία ξεπάγωσα πριν κάνω το κέικ.

Τα παντζάρια πρέπει επίσης να ψηθούν.

Τη βρώμη τη βάζουμε στο μούλτι ή άλλο επεξεργαστή τροφίμων και τη δουλεύουμε μέχρι να γίνει σαν αλεύρι.

Αφού επιλέξουμε τα φρούτα και/ή τα λαχανικά που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε, τα βάζουμε και αυτά στο μούλτι ή άλλο επεξεργαστή τροφίμων και τα λιώνουμε να γίνουν σαν πουρές.

Χτυπάμε τα αυγά με το ελαιόλαδο.

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160οC για 50 – 55 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο μας.

Μπορώ να βάλω στην κατάψυξη το κέικ για νήπια;

Ναι, μπορούμε να βάλουμε το κέικ για νήπια στην κατάψυξη! Η κατάψυξη ενός κέικ είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να το συντηρήσουμε για μελλοντική χρήση, ειδικά εάν έχουμε φτιάξει ένα μεγαλύτερο κέικ από αυτό που μπορεί να φάει το παιδί σε λίγες μέρες.

Φυσικά, εάν δεν θέλετε να το βάλετε στην κατάψυξη, μπορείτε να φάτε και εσείς από αυτό το κέικ, γιατί είναι υπέροχο για το πρωινό ή σαν σνακ.

Μερικές συμβουλές για την καταψύξουμε το κέικ:

  1. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει εντελώς πριν το βάλουμε στην κατάψυξη.
  2. Κρατάμε όσο κέικ θέλουμε για να το δώσουμε στο παιδί μας για 3 ημέρες.
  3. Κόβουμε το υπόλοιπο κέικ σε μικρότερα κομμάτια.
  4. Τυλίγουμε το κάθε κομμάτι σφιχτά σε πλαστική μεμβράνη και μετά σε αλουμινόχαρτο. Φροντίζουμε να καλύψουμε καλά το κέικ.
  5. Τοποθετούμε το τυλιγμένο κέικ σε ένα δοχείο ή σακούλα κατάψυξης. Γράφουμε στο δοχείο ή σακούλα την ημερομηνία και το περιεχόμενο.
  6. Παγώνουμε το κέικ μέχρι 2-3 μήνες. Όταν θα το χρειαστούμε, βγάζουμε ένα κομμάτι από την κατάψυξη και το αφήνουμε να ξεπαγώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Μόλις ξεπαγώσει το κέικ, μπορούμε να το δώσουμε στο παιδί σαν να ήταν φρέσκο.
Κέικ για νήπια χωρίς ζάχαρη εικόνα

Κέικ για Νήπια ενός έτους και μετά

Yield: 35
Prep Time: 30 minutes
Cook Time: 50 minutes
Total Time: 1 hour 20 minutes

Αυτό το κέικ για νήπια είναι υγιεινό και κατάλληλο για παιδιά από ενός έτους, επειδή γλυκαίνεται με τη ζάχαρη που περιέχουν τα φρούτα και τα λαχανικά και επίσης περιέχει άλλα υλικά κατάλληλα για νήπια.

Ingredients

Υλικά:

  • 2 μικρά αυγά (100 γραμμάρια χωρίς το κέλυφος)
  • 53 γραμμάρια (1/4 κούπας) έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 80 γραμμάρια ξεφλουδισμένο και τριμμένο καρότο
  • 80 γραμμάρια ψητή κολοκύθα ή ψητό μήλο
  • 85 γραμμάρια μπανάνα (1 μεσαίου μεγέθους)
  • 145 γραμμάρια βρώμη Quaker
  • 15 γραμμάρια μπέικιν πάουντερ
  • 150 γραμμάρια ανθότυρο ανάλατο

Instructions

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180oC ή στους 160oC αν το ψήνουμε σε φούρνο με αέρα.
  2. Χτυπάμε τα αυγά μαζί με το ελαιόλαδο.
  3. Βάζουμε τη βρώμη στο μούλτι ή άλλο επεξεργαστή τροφίμων κα τη λιώνουμε μέχρι να γίνει σαν αλεύρι.
  4. Την αδειάζουμε σε ένα μπολ.
  5. Στο ίδιο μούλτι ή επεξεργαστή τροφίμων προσθέτουμε το καρότο, την μπανάνα, την κολοκύθα ή το μήλο και το ανθότυρο και ανακατεύουμε να πολτοποιηθούν.
  6. Τα αδειάζουμε στο μπολ με τα αυγά.
  7. Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και τη βρώμη λίγη-λίγη.
  8. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν καλά.
  9. Σε ένα ταψί διαμέτρου 18 εκ βάζουμε λαδόκολλα. Βρέχουμε τα πλαϊνά το ταψιού με ελαιόλαδο.
  10. Ψήνουμε το κέικ για 50 – 55 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο μας,
  11. Ένα μικρό κομμάτι περίπου 7 x 2 εκ είναι αρκετό για να δώσουμε στο παιδί σαν σνακ.
Nutrition Information
Yield 35 Serving Size 1
Amount Per Serving Calories 43Total Fat 2gSaturated Fat 1gTrans Fat 0gUnsaturated Fat 2gCholesterol 12mgSodium 56mgCarbohydrates 4gFiber 1gSugar 1gProtein 1g

Τα διατροφικά στοιχεία δεν είναι εγγυημένα ως προς την ακρίβειά τους. Υπάρχουν για πληροφοριακούς λόγους (αλλά και για τους σκοπούς της Google).

Did you make this recipe?

Φτιάξατε αυτή τη συνταγή; Μπορείτε να με κάνετε tag @ivyliac με το hashtag #κοπιάστε!

Κολάζ Κέικ για νήπια ενός έτους εικόνα

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

υπογραφή Ήβη

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright
Skip to Recipe