Skip to Content

Υγιεινά Χριστουγεννιάτικα Κούκις για Νήπια

Υγιεινά Χριστουγεννιάτικα Κούκις για Νήπια

Sharing is caring!

Αυτά τα Υγιεινά Χριστουγεννιάτικα Κούκις για νήπια, χωρίς ζάχαρη και χωρίς γλουτένη, είναι ένα απολαυστικό μείγμα με υγιεινά υλικά, φτιαγμένα για να ευχαριστούν τα παιδιά, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους.

Χριστουγεννιάτικα Κούκις για Νήπια εικόνα

Η εγγονή μου είναι 26 μηνών και μέχρι σήμερα δεν της έχουμε δώσει ζάχαρη, οπότε της έφτιαξα αυτά τα υπέροχα κούκις.

Αυτές οι απολαυστικές λιχουδιές διαθέτουν ένα μείγμα από πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως αμύγδαλα, βρώμη και χουρμάδες, παρέχοντας μια τραγανή γεύση και φυσική γλυκύτητα.

Η περίοδος των εορτών είναι συνώνυμη με τη χαρά, το γέλιο και την απόλαυση σε λαχταριστές λιχουδιές. Ωστόσο, είναι αρκετά δύσκολο να βρούμε Χριστουγεννιάτικες συνταγές που είναι κατάλληλες για νήπια.

Χριστουγεννιάτικα Κούκισ για νήπια εικόνα

Αποφάσισα λοιπόν να γλυκάνω αυτά τα χριστουγεννιάτικα κούκις με χαρουπόμελο, χουρμάδες και χυμό πορτοκαλιού. Έτσι, αυτά τα κούκις έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, καθιστώντας τα κατάλληλα όχι μόνο για νήπια αλλά και για άτομα που έχουν διαβήτη ή όσους ψάχνουν μια πιο υγιεινή εναλλακτική από τα παραδοσιακά γλυκά των εορτών.

Η προσθήκη βρώμης, που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες υποστηρίζει την υγεία του πεπτικού συστήματος και συμβάλλει σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ας μπούμε λοιπόν στην κουζίνα και ας δημιουργήσουμε αυτά τα υπέροχα κούκις.

Υλικά που θα χρειαστούμε για αυτά τα Χριστουγεννιάτικα Κούκις για Νήπια

Υλικά που θα χρειατούμε για τα Χριστουγεννιάτικ κούκισ για νήπια εικόνα

Θα χρειαστούμε:

  • Βούτυρο
  • Αυγό
  • Χαρουπόμέλο ή εναλλακτικά Πετιμέζι
  • Χυμό Πορτοκαλιού
  • Μαργειρική σοδά

Στεγνά υλικά:

  • Κανέλα
  • Γαρύφαλλα
  • Τζίντζερ σε σκόνη
  • Αλάτι
  • Μπέικιν Πάουντερ
  • Βρώμη
  • Αμύγδαλα
  • Χουρμάδες
  • Χαρουπάλευρο
  • Ινδοκάρυδο (προαιρετικά)

Πώς θα φτιάξουμε αυτά τα Χριστουγεννιάτικα Κούκις για Νήπια

Βήμα 1ο: Ετοιμάζουμε τα στεγνά υλικά

Ξεκινάμε δημιουργώντας ένα γευστικό μείγμα στεγνών υλικών. Θρυμματίζουμε τη βρώμη, τα αμύγδαλα και τους χουρμάδες και μετά προσθέτουμε το αλάτι, μπέικιν πάουντερ, κανέλα, γαρύφαλλο και τζίντζερ σε σκόνη. Ανακατεύουμε καλά, φροντίζοντας να κατανεμηθούν ομοιόμορφα τα μπαχαρικά.

Βήμα 2ο: Ετοιμάζουμε τα υγρά υλικά

Στον κάδο του μίξερ μας ή χρησιμοποιώντας ένα μίξερ χειρός, χτυπάμε το βούτυρο για πέντε λεπτά μέχρι να γίνει σαν κρέμα. Προσθέτουμε το χαρουπόμελο (ή το πετιμέζι) και το αυγό, συνεχίζοντας το χτύπημα για λίγα λεπτά ακόμη.

Σε άλλο δοχείο ανακατεύουμε τη μαγειρική σόδα με τον χυμό πορτοκαλιού. Το ανακατεύουμε και το ρίχνουμε γρήγορα γιατί θα φουσκώσει. Ρίχνουμε αυτό το αφρώδες μείγμα στο μείγμα βουτύρου και αυγών, δημιουργώντας μια αφρώδη και αρωματική βάση για τα κούκις μας.

Βήμα 3ο: Συνδυάζουμε τα υγρά με τα στερεά υλικά

Αλλάζουμε το χτυπητήρι με το φτερό (για κέικ) και απαλά ενσωματώνουμε τα στεγνά υλικά στα υγρά υλικά. Φροντίζουμε να ανακατέψουμε καλά στο μούλτι τη βρώμη, τα αμύγδαλα, τους χουρμάδες και τα μπαχαρικά. Τέλος, ρίχνουμε το χαρουπάλευρο στο μείγμα, δημιουργώντας μια ζύμη κούκις που θα δώσει τόσο γεύση όσο και υφή.

Βήμα 4ο: Τα βάζουμε στο ψυγείο και μετά τα κόβουμε

Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη κουζίνας και την αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα. Αυτή η περίοδος ψύξης επιτρέπει στο βούτυρο να σταθεροποιηθεί, διασφαλίζοντας ότι τα μπισκότα μας θα διατηρήσουν το σχήμα τους κατά το ψήσιμο. Μόλις κρυώσει, ανοίγουμε τη ζύμη και την κόβουμε σε γιορτινά σχήματα, φροντίζοντας να μην είναι περισσότερο από 1 εκατοστό πάχος.

Μαζεύουμε όση ζύμη περίσσεψε και την ξαναπλάθουμε και την κόβουμε σε σχήματα. Εναλλακτικά, μπορούμε να σχηματίσουμε μικρά μπαλάκια, τα οποία πιέζουμε με τα δάχτυλά μας για να γίνουν επίπεδα. Τα βάζουμε ξανά στο ψυγείο πριν τα ψήσουμε.

Βήμα 5ο: Τέλειο Ψήσιμο

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 160 βαθμούς Κελσίου και ψήνουμε τα κούκις στο αέρα για περίπου 12-15 λεπτά. Προσοχή, γιατί ο ακριβής χρόνος ψησίματος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον φούρνο σας.

Το αποτέλεσμα: Μια παρτίδα χρυσοκαφέ, αρωματικά χριστουγεννιάτικα κούκις χαρουπιού χωρίς ζάχαρη και χωρίς γλουτένη, έτοιμα να μαγέψουν τους γευστικούς σας κάλυκες.

Βήμα 6ο: Διασκεδαστική Επικάλυψη (προαιρετικά)

Αποφάσισα να προσθέσω ένα απλό «στόλισμα» σε μερικά μόνο από αυτά τα κούκις, έτσι για να γίνουν πιο εορταστικά. Έτσι, τα άλειψα με λίγο μέλι και μετά τα βούτηξα σε λίγο ινδοκάρυδο.

Τα οφέλη για την υγεία, αυτών των κούκις

Σχετικά με τις γιορτινές λιχουδιές για τα νήπια ή παιδιά, το κλειδι είναι να υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ της νοστιμιάς και της υγείας. Η συνταγή για τα χριστουγεννιάτικα κούκις χαρουπιού χωρίς ζάχαρη και γλουτένη παρέχει μια υγιεινή εναλλακτική λύση, προσφέροντας μια απολαυστική .λιχουδιά, χωρίς συμβιβασμούς στη διατροφική τους αξία.

Υλικά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

Τα βασικά υλικά της συνταγής, όπως τα αμύγδαλα, η βρώμη και οι χουρμάδες, περιέχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό. Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε υγιή λιπαρά, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά. Η βρώμη παρέχει φυτικές ίνες, υποστηρίζοντας την υγεία του πεπτικού συστήματος, ενώ οι χουρμάδες προσφέρουν φυσική γλυκύτητα μαζί με βιταμίνες και μέταλλα.

Γλυκαντικά με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη

Η χρήση χαροπόμελου ή πετιμέζι ως γλυκαντικό εξασφαλίζει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη σε σύγκριση με τη ραφιναρισμένη ζάχαρη. Αυτό μπορεί να είναι ευεργετικό, ειδικά για τα παιδιά, καθώς βοηθά στη διατήρηση πιο σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα, μειώνοντας τον κίνδυνο ενεργειακών κρίσεων και εναλλαγών της διάθεσης.

Νοστιμιά Χωρίς Γλουτένη

Για παιδιά ή ενήλικες με ευαισθησία στη γλουτένη ή κοιλιοκάκη, αυτά τα κούκις είναι μια ασφαλής και νόστιμη επιλογή. Ο συνδυασμός χαρουπάλευρου και βρώμης δεν προσδίδει μόνο μια μοναδική γεύση, αλλά διασφαλίζει επίσης ότι τα κούκις είναι χωρίς γλουτένη, καλύπτοντας μια ποικιλία διατροφικών αναγκών.

Ισορροπημένα Λιπαρά

Το βούτυρο, μια πηγή υγιεινών λιπαρών, είναι βασικό συστατικό της συνταγής. Ενώ το κλειδί είναι η μετριότητα σε όλα τα φαγητά, τα λίπη στο βούτυρο συμβάλλουν στον κορεσμό και βοηθούν στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών. Αυτή η ισορροπημένη περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί να είναι ευεργετική για τη συνολική ανάπτυξη του παιδιού.

Έλεγχος μερίδας και τα πάντα σε μετριότητα

Όπως κάθε λιχουδιά, το μέτρο είναι κρίσιμο. Η συνταγή ενθαρρύνει τον έλεγχο της μερίδας προτείνοντας τα κούκις να μην γίνουν πολύ μεγάλα και όχι μεγαλύτερα σε πάχος από 1 εκ. Αυτό διασφαλίζει ότι τα παιδιά μπορούν να απολαύσουν τα κούκις ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής χωρίς υπερβολική πρόσληψη θερμίδων ή σακχάρων.

Γιατί όχι και λίγη διακόσμηση

Τα φυσικά γλυκά διακοσμητικά προσφέρουν την ευκαιρία να εμπλακούν τα παιδιά στη διαδικασία παρασκευής και διακόσμησης των κούκις. Μπορούν να προσθέσουν αμύγδαλα, καρύδια ή κελυφωτά φιστίκια από πάνω ή ινδοκάρυδο, όπως κάναμε εμείς.

Αυτή η ενασχόληση όχι μόνο καλλιεργεί την αγάπη για τη μαγειρική, αλλά επιτρέπει επίσης τη δημιουργικότητα, αποφεύγοντας τα υπερβολικά σάκχαρα που βρίσκονται σε πολλά διακοσμητικά που αγοράζονται στο εμπόριο.

Συμπέρασμα: Μια υγιεινή λιχουδιά για εορταστική απόλαυση

Ενώ αυτά τα χριστουγεννιάτικα κούκις χαρουπιού χωρίς ζάχαρη και γλουτένη είναι μια απολαυστική λιχουδιά, είναι απαραίτητο να θυμάστε ότι το μέτρο είναι το κλειδί για τη διατήρηση μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής για τα παιδιά. Τα πλούσια σε θρεπτικά υλικά συστατικά, τα γλυκαντικά χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και η φύση της συνταγής χωρίς γλουτένη την καθιστούν μια πιο υγιεινή εναλλακτική σε πολλά παραδοσιακά γλυκά των γιορτών.

Ενσωματώνοντας αυτά τα κούκις σε μια ολοκληρωμένη διατροφή, μπορείτε να προσφέρουμε στα παιδιά μας μια εορταστική απόλαυση που όχι μόνο ικανοποιεί την επιθυμία τους για γλυκά, αλλά συμβάλλει και στη συνολική ευεξία τους. Απολαύστε τις γιορτές με αυτές τις νόστιμες και υγιεινές λιχουδιές!

Με αυτά τα χριστουγεννιάτικα κούκις χαρουπιού χωρίς ζάχαρη και γλουτένη, τα παιδιά μπορούν να απολαύσουν τη μαγεία της περιόδου των γιορτών χωρίς συμβιβασμούς στις διατροφικές τους προτιμήσεις.

Αυτές οι λιχουδιές δεν είναι μόνο μια πιο υγιεινή εναλλακτική, χωρίς ενοχές, αλλά και μια γιορτή των εορταστικών απολαύσεων.

Σας εύχομαι Καλά Χριστούγεννα γεμάτα αγάπη, γέλιο και απολαυστικές λιχουδιές!

Χριστουγεννιάτικα Κούκις για Νήπια εικόνα

Υγιεινά Χριστουγεννιάτικα Κούκις για Νήπια

Yield: 45
Prep Time: 30 minutes
Cook Time: 13 minutes
Additional Time: 30 minutes
Total Time: 1 hour 13 minutes

Αυτά τα Υγιεινά Χριστουγεννιάτικα Κούκις για νήπια, χωρίς ζάχαρη και χωρίς γλουτένη, είναι ένα απολαυστικό μείγμα με υγιεινά υλικά, φτιαγμένα για να ευχαριστούν τα παιδιά, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους.

Ingredients

Υλικά

  • 200 γρ. βούτυρο
  • 1 μέτριο αυγό
  • 50 γρ. πετιμέζι
  • 120 γρ. χυμό πορτοκάλι
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • Στερεά υλικά:
  • ¼ κ.γ. κανέλα
  • ¼ κ.γ. γαρύφαλλα
  • ¼ κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 65 γρ, βρώμη κουάκερ όουτς
  • 50 γρ. αμύγδαλα
  • 100 γρ. χουρμάδες (χωρίς το κουκούτσι)
  • 200 γρ. χαρουπάλευρο

Για διακόσημηση (προαιρετικά):

  • Ινδοκάρυδο
  • Μέλι

Instructions

Εκτέλεση:

  1. Βήμα 1ο:   Ετοιμάζουμε τα στεγνά υλικά:  Πολτοποιούμε τη βρώμη, τα αμύγδαλα και τους
    χουρμάδες στο μούλτι.  Προσθέτουμε μέσα
    το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και τα μπαχαρικά και τα ανακατεύουμε.
  2. Βήμα 2ο:  Ετοιμάζουμε τα υγρά υλικά:  Χτυπάμε το βούτυρο για 5 λεπτά και προσθέτουμε το πετιμέζι και το αυγό.   Τα κτυπάμε για λίγα λεπτά ακόμη. Προσθέτουμε τη μαγειρική σόδα στο χυμό πορτοκάλι και το ρίχνουμε και αυτό στο μείγμα.
  3. Βήμα 3ο:  Συνδυάζουμε τα υγρά και στερεά υλικά:   Αλλάζουμε το κτυπητήρι στο φτερό και
    προσθέτουμε το μείγμα με τη βρώμη, αμύγδαλα, χουρμάδες και μπαχαρικά.   Τέλος προσθέτουμε το χαρουπάλευρο και ανακατεύουμε.
  4. Βήμα 4ο:   Ψύχουμε και πλάθουμε:  Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη κουζίνας και την αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα να σταθεροποιηθεί το βούτυρο.  Κόβουμε τη ζύμη με κουπάτ σε σχήματα που θέλουμε. Μαζεύουμε όση ζύμη έμεινε και την ξαναπλάθουμε.  Μπορούμε να συνεχίσουμε να κόβουμε με κουπάτ ή πιο απλά κάνουμε μικρές μπαλίτσες, τις οποίες πιέζουμε με τα δάκτυλα να απλώσουν.
  5. Βήμα 5ο:   Τέλειο Ψήσιμο:  Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ο Κελσίου στο αέραγια περίπου 12 λεπτά.
Nutrition Information
Yield 45 Serving Size 1
Amount Per Serving Calories 76Total Fat 5gSaturated Fat 3gTrans Fat 0gUnsaturated Fat 2gCholesterol 13mgSodium 173mgCarbohydrates 10gFiber 3gSugar 6gProtein 1g

Τα διατροφικά στοιχεία δεν είναι εγγυημένα ως προς την ακρίβειά τους. Υπάρχουν για πληροφοριακούς λόγους (αλλά και για τους σκοπούς της Google).

Did you make this recipe?

Φτιάξατε αυτή τη συνταγή; Μπορείτε να με κάνετε tag @ivyliac με το hashtag #κοπιάστε!

Χριστουγεννιάτικα Γλυκά

Θέλετε λίγη έμπνευση για τα Χριστουγεννιάτικα γλυκά σας; Δείτε μερικές συνταγές μου.

Κολάζ Χριστουγεννιάτικα Κούκις για Νήπια εικόνα

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

υπογραφή Ήβη εικόνα

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright
Skip to Recipe