Οι κουραμπιέδες με στακοβούρο, είναι τόσο γευστικοί και αφράτοι που λιώνουν στο στόμα και αφήνουν μια υπέροχη γεύση βουτύρου στο στόμα.
Κουραμπιέδες θα βρείτε χιλιάδες συνταγές στο ιντερνέτ και η κάθε μία έχει τη δική της ιδιαιτερότητα και ανάλογα με τα υλικά έχουν και διαφορετική γεύση.
Τη λέξη κουραμπιέ τη συναντάμε σε πολλά μέρη της Ανατολής π.χ. τον Αζέρικο ghorabiye, και ίσως ή πιο πιθανή προέλευση να είναι από την Περσία.
Στα παλιά τα χρόνια, πριν να ανακαλυφθεί το μίξερ, οι κουραμπιέδες ήθελαν πολλή δουλειά για να γίνουν γιατί η παρασκευή τους γινόταν με το χέρι και ήθελαν πολύ κόπο.
Έτσι αυτό δεν ήταν ένα έδεσμα που θα το έφτιαχναν όλες τις ώρες αλλά το έφτιαχναν σε ειδικές περιπτώσεις όπως σε γάμους, βαφτίσια ή άλλες ειδικές περιπτώσεις.
Παραδοδιακά τους αρωματίζανε με ροδόνερο ή ανθόνερο και αργότερα βανίλια. Χρησιμοποιούσαν ντόπιο αγνό πρόσβειο βούτυρο που παρήγαγαν στην κάθε περιοχή και κάποιες φορές έβαζαν μέσα καβουδισμένα αμύγδαλα.
Αφού τα έπλαθαν στρογγυλά ή σε μισοφέγγαρο, μετά το ψήσιμο, αφού κρύωναν τα έβρεχαν με ροδόνερο και μετά τα τύλιγαν στη ζάχαρη άχνη, κάτι που δεν συνηθίζεται στις μέρες μας.
Στην Κύπρο έτσι τους έκανε η μητέρα μου και έτσι έμαθα και εγώ να τους κάνω. Παρόλο που τώρα δεν συνηθίζεται αυτό, στην Κύπρο συνεχίζουμε να το κάνουμε στα Λουκούμια του Γάμου, που είναι ένα είδους κουραμπιέ με σιμιγδάλι.
Με το πέρασμα του χρόνου, όπως όλα εξελίσσονται έχουν προστεθεί και άλλα υλικά όπως το κονιάκ, η μαστίχα, το ούζο. Οι πιο σύγχρονες παραλλαγές περιλαμβάνουν πλέον και άλλα μη παραδοσιακά συστατικά, όπως ρούμι, σοκολάτα, φυστίκια Αιγίνης κ.ά.
Θα δείτε στα λινκ που θα αφήσω στο τέλος μερικούς από τους κουραμπιέδες που έχω φτιάξει, ξεκινώντας από την κλασσική Κυπριακή συνταγή, με αμύγδαλα ή γεμιστούς με χουρμάδες και αμύγδαλα, που έβαλα πρόπερσι ή κουραμπιέδες με ρούμι και φυστίκι Αιγινίτικο που έφτιαξα πέρσι.
Οι φετινοί μου κουραμπιέδες έγιναν από ένα λάθος, όταν ζήτησα από τον άντρα μου να φέρει βούτυρο πρόβειο και μου έφερε Κρητικό στακοβούτυρο.
Για όσους δεν ξέρουν το στακοβούτυρο είναι ένα βούτυρο που παράγεται μόνο στην Κρήτη και γίνεται από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα.
Δεν το είχα ξαναχρησιμοποιήσει ούτε καν ήξερα αν θα μπορούσα να το χρησιμοποιήσω για να κάνω κουραμπιέδες, γιατί το βασικό συστατικό των κουραμπιέδων για να έχουν ωραία γεύση, είναι ένα καλό βούτυρο.
Διάβασα από πίσω τις οδηγίες και ευτυχώς έγραφε κατάλληλο για μαγειρική και ζαχαροπλαστική και έτσι πήρα το ρίσκο να το χρησιμοποιήσω.
Όσο τους έφτιαχνα, συνέχεια σκεφτόμουν μήπως έκανα λάθος που το χρησιμοποιούσα και μιας και κατά βάθος φοβόμουν για το αποτέλεσμα, είπα να δοκιμάσω και κάτι διαφορετικό στο άρωμα.
Αντί για το κλασσικό κονιάκ, τους αρωμάτισα με λικέρ μαστίχας και με βανίλια και το αποτέλεσμα ήταν υπέροχο. Οι κουραμπιέδες είχαν τέλεια γεύση και έλιωναν στο στόμα. Μπουκιά και συχώριο, όπως λέει ο λαός.
Αυτή και πολλές άλλες συνταγές θα τις βρείτε στο βιβλίο μου Mint, Cinnamon & Blossom Water, Flavours of Cyprus, Kopiaste!
Κουραμπιέδες αφράτοι με στακοβούτυρο
Κουραμπιέδες γευστικοί και αφράτοι που λιώνουν στο στόμα και αφήνουν μια υπέροχη γεύση βουτύρου στο στόμα.
Ingredients
Υλικά:
- 150 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα και χονδροκομμένα
- 375 γρ. στακοβούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 125 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
- 600 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 30 ml λικέρ μαστίχας ή κονιάκ
- ½ κ.γ. εσάνς βανίλιας
- Μια πρέζα αλάτι
- 300 γραμμάρια ζάχαρη άχνη (περίπου), για πασπάλισμα)
Instructions
Εκτέλεση:
- Ξεφλουδίζουμε και καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα στο φούρνο για περίπου 15 λεπτά και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Αφού κρυώσουν τα χονδροκόβουμε στο μούλτι ή με το μαχαίρι.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι και την πρώτη ζάχαρη άχνη, ξεχωριστά.
- Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη, πάρα πολύ καλά στη δυνατή ταχύτητα για 10 λεπτά μέχρι να ασπρίσει. Προσθέτουμε το λικέρ και τη βανίλια.
- Σταματάμε το μίξερ και αλλάζουμε το χτυπητήρι είτε με τον γάντζο ή το φτερό.
- Ρίχνουμε το αλάτι και τα δύο τρίτα από το αλεύρι και το ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε και το αμύγδαλο, ανακατεύουμε και το υπόλοιπο αλεύρι το προσθέτουμε λίγο-λίγο μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια.
- Απλώνουμε τη ζύμη σε μια αντικολλητική επιφάνεια ή πάνω σε λαδόκολλα.
- Την πιέζουμε με το χέρι να απλώσει και μετά βάζουμε άλλο ένα κομμάτι λαδόκολλα από πάνω και με τον πλάστη το ανοίγουμε να έχει ομοιόμορφο πάχος, γύρω στο 1 εκατοστό. Κόβουμε τους κουραμπιέδες με κουπ-πάτ.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς γύρω στα 16 λεπτά. Εάν θα τους φτιάξουμε στρογγυλούς, τους ζυγίζουμε στα 30 γρ. τον καθένα και ψήνουμε για 18 λεπτά.
- Τους αφήνουμε να κρυώσουν για 5 λεπτά και τους ψεκάζουμε με ανθόνερο και από τις δύο μεριές.
- Με το κόσκινο ρίχνουμε μπόλικη ζάχαρη άχνη. Τους γυρνάμε και ξαναρίχνουμε, άχνη και τους μεταφέρουμε σε πιατέλα.
- Ξαναμαζεύουμε τη ζάχαρη στο κόσκινο και συνεχίζουμε με τους υπόλοιπος κουραμπιέδες.
Notes
- Χρόνος ψησίματος των κουραμπιέδων:
- Για κουραμπιέδες βάρους 30 γρ. ψήνουμε για περίπου 18 λεπτά.
- Η ζάχαρη άχνη, που περισσεύει μετά το κοσκίνισμα πάνω στους κουραμπιέδες, μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί.
Για κουραμπιέδες βάρους 25 γρ. ψήνουμε για περίπου 16 λεπτά.
Για κουραμπιέδες βάρους 20 γρ. ψήνουμε για περίπου 14 λεπτά.
Nutrition Information
Yield 40 Serving Size 1Amount Per Serving Calories 138Total Fat 3gSaturated Fat 1gTrans Fat 0gUnsaturated Fat 2gCholesterol 2mgSodium 26mgCarbohydrates 24gFiber 1gSugar 12gProtein 3g
Τα διατροφικά στοιχεία δεν είναι εγγυημένα ως προς την ακρίβειά τους. Υπάρχουν για πληροφοριακούς λόγους (αλλά και για τους σκοπούς της Google).
Χριστουγεννιάτικα Γλυκά
Θέλετε λίγη έμπνευση για τα Χριστουγεννιάτικα γλυκά σας; Δείτε μερικές συνταγές μου.
Βασιλόπιτα
Η Βασιλόπιτα είναι το παραδοσιακό γλυκό της Πρωτοχρονιάς και γίνεται με δύο τρόπους. Ο ένας είναι να γίνεται σαν τσουρέκι, και μας έρχεται από την Πόλη και ο άλλος κέικ.
Δάκτυλα (κυριών)
Τα Δάκτυλα Κυριών είναι ένα από τα πιο ξακουστά Κυπριακά γλυκά. Γίνονται με πολύ λεπτό σπιτικό φύλλο και με γέμιση από κοπανισμένα αμύγδαλα, ζάχαρη, κανέλα και ανθόνερο και μετά συροπιάζονται σε ένα αρωματικό συρόπι.
Σας εύχομαι Καλές Γιορτές,
Σας άρεσε η συνταγή;
Πάνω στην εικόνα θα βρείτε τα κουμπιά για να την καρφιτσώσετε στο αγαπημένο σας board στο Pinterest. Επίσης, θα χαρούμε να μοιραστείτε τη συνταγή στα αγαπημένα σας Social Media, με τα κουμπιά που θα βρείτε στο τέλος.
ΡΙΝ ΓΙΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ
Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!
Μάρθα
Wednesday 17th of November 2010
Εξαιρετική συνταγή. Χρόνια Πολλά!
Ivy
Thursday 17th of December 2009
Από το όνομα υποθέτω ότι θα είσαι από την Κρήτη. Καταπληκτικό το στακοβούτυρο. Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και σου εύχομαι και εγώ Καλές γιορτές.
gvarvakis
Thursday 17th of December 2009
Καλημέρα. Τους ίδιους έφτιαξα 2 φορές μέχρι τώρα με μόνη διαφορά ότι έβαλα μισό μισό γίδινο και αγελαδινό. Έβαλα και λικέρ μαστίχας για πρώτη φορά φέτος και ήταν αποκάλυψη!!! Γεια στα χέρια σου Καλές Γιορτές