Skip to Content

Λουκούμια του Γάμου

Λουκούμια του Γάμου

Sharing is caring!

 

 

Τα Λουκούμια του Γάμου είναι το παραδοσιακό κέρασμα σε γάμους στην Κύπρο.  Είναι παρόμοια με τους κουραμπιέδες, αλλά αντί για αλεύρι, γίνονται με σιμιγδάλι και λίγο αλεύρι και με  βούτυρο.

Παραδοσιακά μαζευόντουσαν στο σπίτι και τους έφτιαχναν μερικές μέρες πριν τον γάμο.  Τους γεμίζανε με αμύγδαλα,  ζάχαρη και κανέλα και όταν είχαν ψηθεί τους έβρεχαν με ανθόνερο ή ροδόνερο και μετά τους κάλυπταν με ζάχαρη άχνη. Η ζάχαρη απορροφούσε την υγρασία από το ανθόνερο και εξωτερικά εδημιουργείτο μια σκληρή στρώση από μυρωδάτη ζάχαρη από το βούτυρο και το ανθόνερο.  Μετά τους τύλιγαν ένα-ένα σε σελοφάν.

Λουκούμια και Άγγελος

Τα λουκούμια ήταν όμορφα τυλιγμένα και μετά την τελετή ο κόσμος χαιρετούσε το  ζευγάρι έξω από την εκκλησία και εκεί του προσφέρουν το λουκούμι.

Στην Κύπρο στους γάμους πάντα προσκαλούσαν πάρα πολλά άτομα, όλο το χωριό, συγγενείς, φίλους και γνωστούς.  Ακόμη και σήμερα τα χίλια άτομα είναι πολύ συνηθισμένος αριθμός καλεσμένων και σε κάποιους γάμους οι καλεσμένοι μπορεί να φτάσουν και τρεις χιλιάδες άτομα.

Θυμάμαι γύρω στη δεκαετία του εβδομήντα, ήταν πολύ συνηθισμένο μετά την εκκλησία να γίνεται γλέντι στα σπίτια.   Όλη τη βδομάδα πριν από το γάμο, γίνονταν πολλές προετοιμασίες και εξυπακούεται ότι όλοι οι συγγενείς και στενοί φίλοι ήταν εκεί για να βοηθήσουν.

Ίσως να αναρωτιέστε πώς θα μπορούσαν να κάνουν το γλέντι στο σπίτι με όλους αυτούς τους καλεσμένους;  Βέβαια για το τραπέζι υπήρχε ξεχωριστή πρόσκληση και οι καλεσμένοι ήταν συγγενείς και στενοί φίλοι.  Πάλι όμως ο κόσμος ήταν πολύς και οι γάμοι γίνονταν σε κανένα άδειο οικόπεδο, εάν υπήρχε κοντά στο σπίτι τους ή το πιο συνηθισμένο ήταν να κλείνουν το δρόμο και το τραπέζι να γίνεται εκεί.  Νοικιάζανε τραπέζια, καρέκλες, πιάτα κλπ. και φέρνανε και μουσικούς και το γλέντι κράταγε μέχρι αργά. Τέτοιοι γάμοι ήταν συνηθισμένοι και κανείς δεν παραπονιόταν γιατί ήξεραν ότι κάποια στιγμή θα το κάνανε και αυτοί.

Τα πράγματα αλλάζουν με τον καιρό και ειδικά μετά τον πόλεμο που μαζεύτηκε πιο πολύ κόσμος στις πόλεις. Όπως έχω πει πολλές φορές, η Κυπριακή κουζίνα επηρεαζόταν αλλά ακόμη συνεχίζει να επηρεάζεται από τις γειτονικές χώρες της Μέσης Ανατολής.  Τα λουκούμια τα φτιάχνουν τώρα με χαλεπιανά.  Τα χαλεπιανά είναι γνωστά στην Ελλάδα σαν Αιγινίτικα. Η Κύπρος εισάγει τα φυστίκια (Pistacia vera L., Anacardiaceae ή Pistaciaceae), από το Αλέπο της Συρίας, γι’ αυτό και ονομάζονται χαλεπιανά.  Το Αλέπο ήταν γνωστό στην αρχαιότητα ως Khalpe (Χαλέπι) ή Βέροια στους Έλληνες.  Κάποια στιγμή λοιπόν άρχισαν να φτιάχνουν τα Λουκούμια με γέμιση από χαλεπιανά όπως τα αραβικά μαμούλ.  Κάποιοι ζαχαροπλάστες, μάλιστα αντί για το τοπικό βούτυρο, χρησιμοποιούν βούτυρο που παράγεται από αυτά τα φυστίκια. Πολλοί συγκρίνουν τα λουκούμια με τα μαμούλια, αλλά δεν πρέπει γιατί είναι διαφορετικά στη γεύση.  Τώρα τα λουκούμια τα παραγγέλνουν από τα ζαχαροπλαστεία, αλλά πιστέψτε με δεν συγκρίνονται με τα σπιτικά.
Πρωτοείδα να φτιάχνουν λουκούμια όταν ήμουν στο γυμνάσιο στο γάμο της ξαδέλφης μου, γιατί ως συνήθως είχαμε μαζευτεί να βοηθήσουμε και θυμάμαι αμυδρά τη διαδικασία.

λουκούμια του γάμου

Σε αντίθεση με τα παστίτσια που ήταν δύσκολο να βρω τη συνταγή, (τελικά δύο από τις αναγνώστριες του blog μου έστειλαν με e-mail τη συνταγή και τις ευχαριστώ πολύ. Θα τα φτιάξω μετά τις γιορτές), για τα λουκούμια παρόλο ότι δεν βρήκα καμία συνταγή στο διαδίκτυο, αλλά όπως είπα επειδή αυτά γίνονταν στο σπίτι, οι αδελφές μου ξέρανε πώς τα φτιάχνουν.

λουκούμια του γάμου

Έφτιαξα λίγα για τα Χριστούγεννα, πολύ μικρότερα σε μέγεθος από τα συνηθισμένα και παρόλο που φαίνεται παράξενο γιατί εμείς τα έχουμε ταυτίσει με το γάμο, θεωρώ ότι είναι ένα υπέροχο γλυκό για τα Χριστούγεννα. Αυτά που έφτιαξα έγιναν καταπληκτικά και μπορώ να πω ότι ήταν πολύ πολύ καλύτερα από ό,τι έχω φάει τα τελευταία χρόνια όταν πηγαίνω στην Κύπρο. Έκανα τα μισά με αμύγδαλα με τον παραδοσιακό τρόπο και τα μισά με χαλεπιανά (φιστίκι Αιγίνης). Τύλιξα το καθένα ξεχωριστά σε σελοφάν και αυτά μπορούν τώρα να διατηρηθούν για μερικές εβδομάδες, όχι ότι θα μείνουν μέχρι τότε.

Τέλος, θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους σας Καλά Χριστούγεννα και Καλές Γιορτές.

Σας είχα υποσχεθεί ότι σήμερα θα ανακοινώσω τον νικητή για ένα μικρό δώρο που σας προσφέρω.  Την κλήρωση του δώρου την έκανα μέσω του Random.Org.

Εάν έχετε την περιέργεια να μάθετε τα μυστικά συστατικά που δεν είχα αναφέρει, έχω ενημερώσει το ποστ για τα Μελομακάρονα.

Σας ευχαριστώ όλους για τη συμμετοχή.

Καιιιιιι, ο νικητής είναιιιιιι ο αριθμός 35.   Συγχαρητήρια στη Γιώτα και παρακαλώ η νικήτρια να μου στείλει τη διεύθυνσή της με e-mail για να ταχυδρομήσω το δώρο.

λουκούμια του γάμου

Η συνταγή περιλαμβάνεται στο βιβλίο μου Mint, Cinnamon & Blossom Water, Flavours of Cyprus, Kopiaste.

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

Sharing is caring!

Νανσυ

Friday 6th of July 2012

Καλημέρα!Που μπορώ να βρώ την συνταγή για λουκούμια γάμου?Θα μπορούσατε να μου την στείλετε ? ευχαριστώ! χχ

admin

Monday 16th of July 2012

Η συνταγή περιλαμβάνονται στο βιβλίο μου.

Ivy

Thursday 2nd of December 2010

Τις Κυπριακές συνταγές τις έχω βγάλει από το μπλογκ γιατί και αυτή θα είναι μια από τις συνταγές στο βιβλίο μου που θα εκδοθεί σύντομα στα Αγγλικά και αργότερα στα Ελληνικά. Καταλαβαίνεις ότι δεν θα έχει νόημα να έχω τις συνταγές στο μπλογκ εάν θέλω να πουλήσω το βιβλίο, γιατί άλλα έσοδα από το μπλογκ δεν υπάρχουν.

Δημήτρης

Sunday 28th of November 2010

Πολύ ωραία τα παραδοσιακά έθιμα της Κύπρου.

Μαρία

Sunday 21st of November 2010

Στο γάμο μου, μου τα έφτιαξε η μητέρα μου με τις φίλες της. Μπράβο που γράφετε για τα έθιμα μας.

maria andros

Monday 15th of November 2010

Εξαιρετική ανάρτηση και φωτογραφίες.

Comments are closed.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright