Skip to Content

Τουρλού-τουρλού Κατσαρόλας με Φασολάκια και Καυκαλήθρες

Sharing is caring!

Tourlou

Τα φρέσκα φασολάκια είναι φτηνά αυτή την εποχή, έτσι τα μαγειρεύω τουλάχιστον μια φορά τη βδομάδα.  Όταν τα έφερα από τη λαϊκή, τα καθάρισα, τα έπλυνα, τα στράγγιξα και  την επομένη τα  είχα έτοιμα για μαγείρεμα.

Όταν τα αγόρασα, η πρόθεση μου ήταν να τα κάνω γιαχνί όπως τα κάνω πάντα, αλλά όταν ξεκίνησα να τα μαγειρεύω σκεφτόμουν ότι βαρέθηκα να τρώμε το ίδιο φαγητό κάθε βδομάδα.

Fassolakia green beans

Είχα πάρει και πολλά άλλα λαχανικά τα οποία άρχισα να βάζω σύμφωνα με αυτά που θα μας άρεσαν και ουσιαστικά έκανα ένα τουρλού ή μπριάμ κατσαρόλας.  Το τουρλού είναι ένα φαγητό με διάφορα λαχανικά, τα βασικά είναι καρότα, πατάτες, κολοκυθάκια, μελιτζάνες.  Θα μπορούσα να φτιάξω μπριάμ, αλλά με τέτοια ζέστη δεν ήθελα να ψήσω στο φούρνο. Όταν είπα στον άντρα μου ότι θα έφτιαχνα τα φασολάκια με πολλά λαχανικά, δεν ενθουσιάστηκε με την ιδέα, αλλά το αποτέλεσμα τα λέει όλα.

Empty plate

Να πω την αλήθεια, προσωπικά θα έβαζα και καμιά μελιτζάνα μέσα, και περισσότερο γκαράμ μασάλα, να το έκανα πιο πικάντικο, αλλά ξέρω ότι αυτό δεν θα του άρεσε και έτσι απέφυγα να βάλω τη μελιτζάνα και περισσότερο μπαχαρικό.

Fassolakia green beans for deep freezer

Επειδή έβαλα και τα υπόλοιπα λαχανικά, 1 κιλό ήταν πολλά για μας τώρα που είμαστε δύο άτομα, γιαυτό μέρος από αυτά μπήκαν σε σακουλάκια και πήγανε στην κατάψυξη για άλλη συνταγή.

Τώρα που έχουμε κήπο, κρατάω και αρκετά στην κατάψυξη για όταν τα χρειαστώ.  Έτσι βρήκα καυκαλήθρες από το χειμώνα και κρεμμυδάκια φρέσκα.  Τα σκόρδα τα βγάλαμε τέλος του Μάη, αλλά μείνανε λίγο μικρά, αλλά μια χαρά είναι.   Τα κρέμασα στο υπόγειο και όποτε χρειαστώ φτιάχνω ψητό σκόρδο που έχω στο ψυγείο πάντα,  για πιο ήπια γεύση στα φαγητά μου.

Garlic

Αυτές τις μέρες μάζεψα μπόλικο μάραθο που φυτρώνει παντού, αλλά έχω και μια ρίζα στον κήπο.  Μάζεψα αρκετό από τον άγριο, τον έπλυνα και κράτησα αρκετό στον καταψύκτη και έτσι θα έχω όλο το χειμώνα.

Fennel

 

Collage green beans

Φασολάκια Μπριάμ Κατσαρόλας, συνταγή της Ήβης

Χρόνος προετοιμασίας:  30 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος:  1 ώρα

Μερίδες:   3 – 4

Υλικά:

  • 1/4 κούπας ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμυδάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρο ψητό, λιωμένο
  • 1/2 κιλό φασολάκια μπαρμπούνια
  • 3 μέτριες πατάτες, κομμένες σε μικρά κομμάτια
  • 3 μέτρια καρότα, κομμένα σε μικρά μπαστουνάκια
  • 1/2 κούπα καυκαλήθρες, ψιλοκομμένες*
  • 5 μέτριες, γινωμένες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
  • 1 κουταλιά ντοματοπελτέ
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/4 κ.γ. γκαράμ μασάλα*
  • 1 βιολογικό κύβο λαχανικών
  • 1/4 κούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 600 ml νερό

Εκτέλεση:

  1. Καθαρίζουμε τα φασολάκια, αφαιρώντας με το ειδικό εργαλείο ή με το μαχαίρι όλο το περίγραμμα γύρω-γύρω έστω και εάν είναι τρυφερό και τα πλένουμε καλά και τα στραγγίζουμε.
  2. Βάζουμε λάδι όσο να βρέξουμε τον πάτο της κατσαρόλας και αφού ζεσταθεί σωτάρουμε το κρεμμύδι για 1 – 2 λεπτά, μέχρι να γίνει διάφανο.  Προσθέτουμε το άσπρο μέρος από το κρεμμυδάκι το φρέσκο και το ψητό σκόρδο και τα σωτάρουμε και αυτά για 1 – 2 λεπτά.
  3. Προσθέτουμε  τα φασολάκια, τις καυκαλήθρες και το υπόλοιπο φρέσκο κρεμμυδάκι και ανακατεύουμε.
  4. Ρίχνουμε τις πατάτες, τα καρότα και τα κολοκυθάκια και αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το γκαράμ μασάλα.
  5. Ρίχνουμε τις ντομάτες και τον πελτέ, και νερό να σκεπάσει το φαγητό.
  6. Μόλις βράσουν, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 45 περίπου λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να δέσει η σάλτσα.
  7. Δέκα λεπτά πριν το τέλος ρίχνουμε και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Σερβίρεται ως κύριο φαγητό, με τυρί φέτα και μια σαλάτα εποχής.

Σημείωση:  

Επειδή οι καυκαλήθρες είναι χειμωνιάτικο αρωματικό, εάν δεν έχετε βάζετε κάποιο άλλο της αρεσκείας σας, όπως μάραθο ή άνηθο.

Το γκαράμ μασάλα το φτιάχνω μόνη μου, αλλά τώρα μπορείτε να το βρείτε εύκολα σε πολλά μαγαζιά που πουλάνε μπαχαρικά.Tourlou-tourlou

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright