Skip to Content

Γεύση από επαρχία και Βίδες (Φουσσίλι) με κοτόπουλο, κολοκυθάκια και πέστο

Sharing is caring!

Καλοκαιρινές αποδράσεις – Μέρος τέταρτο – Κλαδάς, Λακωνίας

Ο Κλαδάς είναι ένα μικρό χωριό λίγο πριν τη Σπάρτη και συνήθως εκεί μένουμε όταν επισκεπτόμαστε τους συγγενείς μας.

Το χωριό όπως το βλέπουμε από το σπίτι και στο βάθος κάτω από τονΤαΰγετο η Σπάρτη.

Το σπίτι από πιο ψηλά

Το χωριό τώρα επεκτείνεται προς τους γύρω λόφους, όπου η θέα είναι καταπληκτική.

Εκτός από τις πολλές ελιές που βλέπεις παντού, στον κήπο τους σπιτιού υπάρχουν συκιές, μουριές, λεμονιές, λίγα σταφύλια αλλά το καλύτερο απ’ όλα είναι οι φραγκοσυκιές, αλλού γνωστές ως παυλόσυκα και στην Κύπρο παπουτσόσυκα.  Τρελαίνομαι για φραγκόσυκα, ειδικά παγωμένα.  Αυτά τα υπέροχα φρούτα θέλουν προσοχή στο καθάρισμα γιατί είναι γεμάτα μικρά αγκαθάκια.  Καλό είναι να τα κρατάμε με ένα πιρούνι, αλλά η κουνιάδα μου τα καθαρίζει χωρίς κανένα πρόβλημα.

gortsa mosphila Hawthorn

Γκόρτσα (crataegus azarolus)

Τα φρούτα που βλέπετε πιο πάνω είναι γκόρτσα και το δέντρο λέγεται γκορτσιά επιστημονική ονομασία Crataegus azarolus.  Το άγριο αυτό δέντρο μπολιάζεται και γίνεται αχλαδιά.  Στην Κύπρο τα γκόρτσα λέγονται μόσφιλα ή μόσπιλα   και το δέντρο μοσφιλιά / μοσπιλιά.  Τον Αύγουστο που πήγαμε δεν ήταν εποχή τους ακόμη.  Νομίζω η εποχή που ωριμάζουν είναι τον Οκτώβρη ή τον Νιόβρη.  Στην Κύπρο θυμάμαι η μητέρα μου τα έβραζε και από το ζουμί τους, έφτιαχνε μια υπέροχη μαρμελάδα.  Μετά ρίχναμε ζάχαρη στα βρασμένα φρούτα και τα τρώγαμε.

Πίσω από το σπίτι, υπάρχει ένα κοτέτσι με λίγες κότες, αρκετές για να τρώνε τα εγγονάκια κανένα φρέσκο αυγό και άλλες τις μεγαλώνουν μόνο για το κρέας.

Έχουν δυο σκυλιά, απαραίτητα εκεί στην ερημιά και αμέτρητες γάτες.  Μέτρησα έξη.

Ο κήπος είναι γεμάτος λουλούδια,

αλλά και δυόσμο, που φυτρώνει σχεδόν παντού.

Φρόντισα να μαζέψω αρκετό την ημέρα που φεύγαμε για να φέρω μαζί μου.   Το πρώτο πράγμα που έφτιαξα ήταν το αγαπημένο μου πέστο.  Χρησιμοποίησα φρέσκο σε φαγητά και σαλάτα, τον συντήρησα σε ελαιόλαδο και έβαλα και λίγο να ξεραθεί για να το έχω όποτε θέλω.

Τι ωραία που είναι η ζωή στην επαρχία.  Το όνειρό μου είναι μια μέρα να τα μαζέψουμε από την Αθήνα και να πάμε να μείνουμε σε ένα ωραίο χωριουδάκι.

Το πιάτο που βλέπετε είναι σπαγγέτι με πέστο δυόσμου.  Δεν χρειάζεται συνταγή.   Βράζουμε τα μακαρόνια αλ ντέντε, ανάλογα με το χρόνο που γράφει σε κάθε πακέτο και ανακατεύουμε όσο πέστο μας αρέσει.  Για ένα πιάτο, μια κουταλιά είναι υπέρ αρκετή.  Τρίβουμε από πάνω το αγαπημένο μας τυρί.  Εγώ βάζω χαλλούμι ή γραβιέρα.

Στη βιασύνη μας να φάμε ξέχασα να βγάλω φωτογραφία του πιάτου, αλλά στο τέλος έχω φωτογραφία από το ίδιο φαγητό όταν το έφτιαξα με σπαγγέτι.

Η συνταγή με κοτόπουλο περιλαμβάνεται στο βιβλίο μου Mint, Cinnamon & Blossom Water, Flavours of Cyprus, Kopiaste ή στον Τόμο 1 του ιδίου ηλεκτρονικού βιβλίου, στα Ελληνικά, Κοπιάστε στην Κουζίνα μου.


Εάν σας άρεσε, δείτε επίσης συνταγές από άλλα ταξίδια:

Καλοκαιρινές αποδράσεις, Μέρος Πρώτο:  Εύβοια

Καλοκαιρινές αποδράσεις, Μέρος Δεύτερο:  Ταΰγετος – Διαδρομή Σπάρτη – Μεγαλόπολη

Καλοκαιρινές αποδράσεις, Μέρος Τρίτο:  Ίσωμα Καρυών, Μεγαλουπόλεως

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!


Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright