Skip to Content

Υγιεινές Καριόκες και επίσκεψη στο χωριό

Sharing is caring!

Οι Καριόκες, με πρέλευση την Ξάνθη, πρωτοπαρασκευάστηκαν από τον ζαχαροπλάστη Γιώργο Παπαπαρασκευά και για χρόνια ήταν το πιο δημοφιλές γλυκό για κέρασμα στις γιορτές.

υγιεινές καριόκες εικόνα

Καλοκαιρινές αποδράσεις – Μέρος Τρίτο – Ίσωμα Καρυών, Μεγαλουπόλεως

Συνεχίζοντας τις καλοκαιρινές μας αποδράσεις, αποφασίσαμε να επισκεφτούμε το χωριό του συζύγου μου, το Ίσωμα Καρυών, Μεγαλουπόλεως, μέσω Ταϋγέτου, μιας πανέμορφης διαδρομής, μέσα στο πράσινο.  

Το μόνο που μας απογοήτευσε λίγο ήταν τα καμένα που είδαμε μόλις πλησιάζαμε τη Μεγαλόπολη, απομεινάρια από τις φωτιές του 2007.

Πριν η περιοχή ήταν καταπράσινη όπως η προηγούμενη διαδρομή και τώρα βλέπεις μόνο καμένα.

χάρτης που δείχνει το Ίσιωμα εικόνα

Διασχίσαμε τη Μεγαλόπολη και συνεχίσαμε βορειοδυτικά περίπου στα 7 χλμ. Συναντήσαμε τις Καρυές και μετά από 2 – 3 χλμ., φτάσαμε στο Ίσιωμα.

Οι κάτοικοι των δύο αυτών χωριών, προέρχονται από τις Καρυές, που βρίσκεται στο όρος Λύκαιον (1.050 μ. υψόμετρο). 

Το χειμώνα που έκανε πολύ κρύο, οι τσοπάνηδες κατέβαιναν στην πεδιάδα (ίσιωμα) για να ξεχειμωνιάσουν. 

Έμεναν σε δύο τοποθεσίες, τη μία την ονόμασαν Ίσιωμα (επειδή το μέρος ήταν ένα ίσιωμα), έτσι είναι η κανονική ονομασία του χωριού και όχι Ίσωμα, όπως καθιερώθηκε, και την άλλη Καλύβια.

Μετέπειτα ονομάστηκε Καλύβια Καρυών και σήμερα το παλιό χωριό λέγεται Άνω Καρυές και τα Καλύβια, Κάτω Καρυές.

Μετά την επανάσταση που έφυγαν οι Τούρκοι από την περιοχή, ξεθάρρεψαν περισσότεροι κάτοικοι και άρχισαν να κατεβαίνουν στην πεδιάδα.

Μετά τις κακουχίες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου, οι κάτοικοι των χωριών αυτών, όπως και πολλοί άλλοι κάτοικοι της περιοχής, έφυγαν για ένα καλύτερο μέλλον, άλλοι στην Αθήνα και άλλοι μετανάστευσαν, ειδικά στη Βόρειο Αμερική. 

Μεταξύ Μαρτίου 1965 και Σεπτεμβρίου 1966, δύο μεγάλοι, επιφανειακοί σεισμοί έπληξαν την περιοχή Μεγαλουπόλεως (6 και 5.8 Ρίχτερ, αντίστοιχα) και κάποια χωριά ισοπεδώθηκαν εντελώς, μεταξύ των οποίων οι Κάτω Καρυές, που ξανακτίστηκαν 500 μέτρα νοτιότερα.

Τα σπίτια ξανακτίστηκαν, αλλά και πάλι κάποιοι κάτοικοι έφυγαν.  Την ίδια εποχή, κτίζεται το εργοστάσιο της Δ.Ε.Η.

Η περιοχή γύρω από τη Μεγαλόπολη στα προϊστορικά χρόνια ήταν λίμνη με πυκνά δάση και πυκνή βλάστηση, που ευνοούσε την ύπαρξη και επιβίωση φυτοφάγων ζώων.

Μετά από μεγάλες εδαφικές μεταβολές, τα νερά της λίμνης βρήκαν διέξοδο από το άνοιγμα της Καρύταινας και δημιούργησαν την κοίτη του Ποταμού Αλφειού, ο οποίος εκβάλλει στο Ιόνιο Πέλαγος.

Με το πέρας χιλιετηρίδων, η λίμνη αποξηράνθηκε, τα ζώα εξαφανίστηκαν και στον πυθμένα της λίμνης θάφτηκαν μεγάλοι όγκοι οργανικής ύλης από τα φυτά, δέντρα και ζώα τα οποίο με τον καιρό απολιθώθηκαν. 

Με τον καιρό τα νερά και οι βροχές διέβρωσαν το έδαφος και το 1902  έφεραν στην επιφάνεια, κοντά  στο Ίσωμα, τους απολιθωμένους σκελετούς προϊστορικών ζώων, όπως μαμούθ και άλλα ζώα όπως οστά ελεφάντων και ρινοκέρων. 

Τα δάση που υπήρχαν εκεί δημιούργησαν το κάρβουνο και τον λιγνίτη, που τροφοδοτεί το εργοστάσιο. 

Η φωτογραφία στο κέντρο του κολάζ με τις ανασκαφές και οι γυναίκες που ζυμώνουν είναι από την ιστοσελίδα του Ισώματος (δεν υπάρχει πιά).

Κολάζ ανασκαφές από Ίσιωμα εικόνα

Στην αρχή το εργοστάσιο ήταν καλοδεχούμενο γιατί απασχολούσε πολλούς κατοίκους της περιοχής και η Μεγαλόπολη έγινε ξανά Μεγάλη Πόλη, δυστυχώς όμως η ευρύτερη περιοχή υποβαθμίστηκε και το νέφος έδιωξε και άλλους κατοίκους. 

Εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη εικόνα

Μεγάλο μέρος της ευρύτερης πεδιάδας απαλλοτριώθηκε από τη Δ.Ε.Η., ένας ακόμη λόγος για να φεύγει κόσμος.

Καπνός από το φουγάρο της ΔΕΗ εικόνα

Παρόλο όμως το νέφος, η περιοχή εξακολουθεί να είναι όμορφη. Από τη Μεγαλόπολη ενδιαφέρουσες διαδρομές οδηγούν στην Καρύταινα, στην ανατολική Φαλαισία, στο Λεοντάρι και στο Δυρράχι, όπως και στο Λύκαιον όρος, την αρχαία Λυκόσουρα, το Ίσαρη και την Αγία Θεοδώρα.

Το αρχαίο θέατρο που ήταν το μεγαλύτερο θέατρο της αρχαιότητας με χωρητικότητα 20.000 θεατών καθώς και οι υπόλοιπες αρχαιότητες βρίσκονται μόλις 2 χιλ. δυτικά της πόλης.

Παρόλο που θέλαμε να επισκεφτούμε κάποια από αυτά τα μέρη, δυστυχώς δεν είχαμε το χρόνο και έτσι τα αφήσαμε για μια μελλοντική επίσκεψη.

χρηματοδότηση της αποκατάστασης του σπιτιού εικόνα

Πήγαμε στο χωριό, με πρώτο σταθμό το νεκροταφείο και μετά στο παλιό πατρικό σπίτι της οικογένειας.

Το σπίτι το δώρισε η οικογένεια στο Σύλλογο του χωριού για να γίνει ξενώνας και ήδη φτιάχτηκε ο γύρω χώρος σε πλατεία και αλλάχτηκε η σκεπή.

Την παραμονή της επίσκεψής μας ήταν η γιορτή του Άη Γιάννη εκεί στην αυλή έγινε και η συγκέντρωση για το πανηγύρι.

Το σπίτι στο Ίσιωμα τελειωμένο εικόνα

Δείτε τη φωτογραφία του σπιτιού όταν τελείωσε.

κολάζ το σπίτι μας εικόνα

Στην αυλή υπάρχει μια καρυδιά την οποία είχε φυτέψει ο παππούς. Τα καρύδια ήταν σχεδόν έτοιμα, λίγες μέρες ήθελαν ακόμη για να αρχίσουν να πέφτουν κάτω. Μαζέψαμε αρκετά, φάγαμε λίγα εκεί και φέραμε και μερικά πίσω μαζί μας.

Είχε πολύ καιρό να φτιάξω γλυκό γιατί κάνω δίαιτα από τον Ιούνιο αλλά για να χρησιμοποιήσω τα καρύδια, έφτιαξα αυτό το πολύ (κατά την άποψή μου) υγιεινό γλυκό.

κολάζ υλικά για καριόκες εικόνα

Μπορούμε να φτιάξουμε υγιεινές Καριόκες;

Δεν είμαι σίγουρη για την απάντηση γιατί δεν είμαι διαιτροφολόγος, αλλά ξέρω σίγουρα ότι δημιούργησα ένα γλυκό που είναι αρκετά υγιεινό, γιατί χρησιμοποίησα μαργαρίνη Becel proactiv, με ελαιόλαδο, έβαλα γάλα με 0% λιπαρά, οι φρυγανιές που χρησιμοποίησα ήταν με λίγα λιπαρά και με φυσικά σάκχαρα, η ζάχαρη που χρησιμοποίησα είναι κρυσταλλωμένος χυμός ζαχαροκάλαμου, τα δημητριακά είναι ολικής αλέσεως, το μέλι ξέρουμε όλοι πόσο υγιεινό είναι, η κουβερτούρα δεν περιέχει γάλα και είναι και αυτή πολύ ωφέλιμη και τέλος τα καρύδια περιέχουν Ω-3 λιπαρά που κάνουν καλό στην καρδιά.

Το γάλα μπορούμε να το παραλείψουμε και το γλυκό να γίνει νηστίσιμο.

καριόκα με καρύδι εικόνα

Πώς έφτιαξα τις Καριόκες

Το αυθεντικό γλυκό γίνεται με παντεσπάνι, καρύδια και σοκολάτα. Πιο εύκολες παραλλαγές γίνονται με μπισκότα, αντί για παντεσπάνι.

Το γλυκό που έφτιαξα, γίνεται πανεύκολα.  Δεν χρειάζεται μίξερ αλλά μπορείτε να λιώσετε τις φρυγανιές και τα καρύδια στο μούλτι. 

Τα δημητριακά τα έβαλα ολόκληρα και τα έλιωσα με το χέρι την ώρα που τα ζύμωνα.  Το γλυκό κεράσι είναι προαιρετικό αλλά το πρόσθεσα για να δώσει λίγη γλυκάδα. 

Μπορείτε να το παραλείψετε ή να βάλετε σταφίδες. 

Το μέλι είναι το μόνο υγρό που θα βοηθήσει να δέσουν όλα τα υλικά μαζί.  Εάν δεν θέλετε να βάλετε μέλι, θα αυξήσετε λίγο την ποσότητα της ζάχαρης και θα ρίξετε κουταλιά-κουταλιά, γάλα άπαχο μέχρι τα υλικά να μη διαλύονται.

Το γλυκό δεν ήταν πολύ γλυκό μέσα αλλά ακόμη και στα παιδιά μου που τους αρέσουν τα γλυκά να είναι πιο γλυκά, τους άρεσαν πάρα πολύ γιατί είχε τη σοκολάτα απ’ έξω.

Σημ: Στο τέλος θα σας περισσέψει λίγη σοκολάτα.  Μπορείτε να κάνετε σοκολατάκια ή απλώς να την απλώσετε σε λαδόκολλα να στεγνώσει και να τη χρησιμοποιήσετε όταν φτιάξετε άλλα γλυκά.

ετοιμασία καριόκων εικόνα
καριόκες εικόνα

Υγιεινές Καριόκες

Yield: 20
Prep Time: 1 hour 30 minutes
Total Time: 1 hour 30 minutes

Οι Καριόκες, με πρέλευση την Ξάνθη, πρωτοπαρασκευάστηκαν από τον ζαχαροπλάστη Γιώργο Παπαπαρασκευά και για χρόνια ήταν το πιο δημοφιλές γλυκό για κέρασμα στις γιορτές.

Ingredients

Υλικά:

  • 170 γραμμάρια φρυγανιές χωρίς λίπος και ζάχαρη
  • 1 κούπα δημητριακά Fitness ολικής αλέσεως με σοκολάτα
  • 1 κούπα καβουρδισμένα καρύδια (συν επιπλέον για το στόλισμα)
  • ¼ κούπας ζάχαρη μαύρη ή ζάχαρη demerera (από ζαχαροκάλαμο)
  • 100 γραμμάρια becel proactive με ελαιόλαδο
  • 1/3 κακάο, κοσκινισμένο
  • ½ κούπα γλυκό κεράσι, χωρίς το συρόπι (προαιρετικό)
  • 3 κουταλιές μέλι

Για επικάλυψη:

  • 375 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα
  • 2 κουταλιές μαργαρίνη becel
  • 4 κουταλιές γάλα 0%

Instructions

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μπωλ βάζουμε την τριμμένη φρυγανιά, τα δημητριακά, τα καρύδια, τη μαργαρίνη, τη ζάχαρη, το κακάο και τα κεράσια και τα
    ζυμώνουμε με το χέρι.
  2. Ρίχνουμε το μέλι (ή το γάλα) και ανακατεύουμε μέχρι να μη δέσουν όλα τα υλικά.  
  3. Τα πλάθουμε αρχικά στρογγυλά και μετά τα πιέζουμε να πάρουν το σχήμα της καριόκας. 
  4. Τα τοποθετούμε πάνω σε λαδόκολλα.  Μέχρι να ετοιμαστεί η σοκολάτα τα βάζουμε στο ψυγείο.
  5. Σε μπαιν Μαρί λιώνουμε τη σοκολάτα και προσθέτουμε τη μαργαρίνη και το γάλα.  Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει κρεμώδες.
  6. Την αποσύρουμε από τη φωτιά και μόλις κρυώσει λίγο, βουτάμε την κάθε καριόκα στη σοκολάτα.  
  7. Βγάζουμε τις καριόκες πάνω σε λαδόκολλα, βάζουμε το καρύδι από πάνω και τις αφήνουμε στη λαδόκολλα μέχρι να κρυώσουν και να σταθεροποιηθεί ξανά η σοκολάτα.
  8. Διατηρούνται στο ψυγείο.
Nutrition Information
Yield 20 Serving Size 1
Amount Per Serving Calories 259Total Fat 17gSaturated Fat 5gTrans Fat 0gUnsaturated Fat 11gCholesterol 11mgSodium 64mgCarbohydrates 29gFiber 1gSugar 17gProtein 4g

Τα διατροφικά στοιχεία δεν είναι εγγυημένα ως προς την ακρίβειά τους. Υπάρχουν για πληροφοριακούς λόγους (αλλά και για τους σκοπούς της Google).

Did you make this recipe?

Φτιάξατε αυτή τη συνταγή; Μπορείτε να με κάνετε tag @ivyliac με το hashtag #κοπιάστε!

Δείτε επίσης:

Τρούφες

Γλυκό Καρυδάκι

Καρυδόπιτα

Πληροφορίες από την ιστοσελίδα του Ισώματος

Κολάζ υγιεινές καριόκες εικόνα

 Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

υπογραφή Ήβη

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Γιάννης

Sunday 2nd of December 2012

Γεια σου Ήβη, μου φαίνεται πολύ ενδιαφέρων ο τρόπος που γράφεις το όνομα του γλυκού, "καρυόκα" (υπονοείται η ετυμολογική σχέση με το κάρυον/καρύδι και κατ'επέκταση με τις καρυές), έναντι του επικρατέστερου "καριόκα" (στην οποία όλες οι παραπομπές σταματούν στους κατοίκους του Rio de Janeiro). Όπως κατάλαβες προσπαθώ να βρω την ιστορία της λέξης που μοιάζει χαμένη. Μπορείς μήπως να μου πεις με ποιό έναυσμα χρησιμοποιείς αυτή την γραφή, επίσης ξέρεις άλλους ανθρώπους που τη χρησιμοποιούν;

admin

Monday 3rd of December 2012

Να πω την αλήθεια δεν ήξερα ότι συνήθως γράφεται με "ι" και υπέθεσα ότι πρέπει να προέρχεται από τη λέξη καρύδια.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright
Skip to Recipe