Skip to Content

Τούρτα Λεμονιού

Sharing is caring!

Σήμερα είναι τα γενέθλια του γιού μου και η τελετή αποφοίτησής του από το Πανεπιστήμιο.  Την Τούρτα αυτή την είχα φτιάξει του Αγίου Δημητρίου για τη γιορτή του συζύγου μου αλλά δεν προλάβαινα να ετοιμάσω την ανάρτηση και να βάλω την νέα τούρτα, γι’ αυτό σας κερνάω ένα κομμάτι μέχρι να βρω καιρό να τη βάλωγιατί θα λείπουμε την επόμενη βδομάδα.

Για την Τούρτα Λεμονιού, έφτιαξα το παντεσπάνι με ξύσμα λεμονιού μέσα και έβρεξα το παντεσπάνι αργότερα με το συρόπι λεμονιού που είχε μείνει από την Κρέμα Λεμονιού και τις Ζαχαρωμένες Φλούδες που είχα φτιάξει για το στόλισμα.   Όλα αυτά είναι καλύτερα να γίνουν από την προηγουμένη γιατί παίρνουν λίγο χρόνο.

Την επόμενη ημέρα έκοψα το παντεσπάνι στη μέση και το έβρεξα με το συρόπι λεμονιού και έφτιαξα μια Κρέμα Ζαχαροπλαστικής στην οποία έβαλα μέσα τη μισή Κρέμα Λεμονιού και τέλος έφτιαξα και τη Σαντιγύ για το στόλισμα.  Όταν σκέφτηκα να φτιάξω τις φλούδες λεμονιού, περισσότερο τις ήθελα για να δώσουν χρώμα στο γλυκό, αλλά επειδή τις τύλιξα στη ζάχαρη δεν ήταν τόσο έντονο το χρώμα όσο θα ήθελα.  Τότε μου ήρθε η ιδέα στη σαντιγύ να βάλω Κρόκο Κοζάνης για να δώσω λίγο κίτρινο χρώμα στην Τούρτα.  Κάθε φακελάκι κρόκος περιέχει 0,25 γραμμάρια γι’ αυτό χρησιμοποίησα μόνο τη μισή ποσότητα και για να χρωματίσω λίγη από τη σαντιγύ.    Τις φλούδες τις είχα φτιάξει πιο νωρίς ενώ τώρα σκέφτομαι εκ των υστέρων, ότι θα μπορούσα να βάψω και τη ζάχαρη με κρόκο και μετά να ζαχαρώσω τις φλούδες, για ένα πιο έντονο χρώμα.

Για τη διακόσμηση έφτιαξα ένα πρόχειρο σχέδιο πάνω σε λαδόκολλα στο οποίο έκοψα το περίγραμμα και εκεί έριξα από πάνω λίγο κακάο για να περάσω μετά τη σαντιγύ με το κορνέ.

Παρόλο που σ’ αυτή την Τούρτα βλέπετε τη λέξη “λεμόνι” παντού, μη φοβηθείτε ότι θα είναι ξινή ή πολύ έντονη η γεύση του λεμονιού.   Αντίθετα το κέικ έγινε πολύ ανάλαφρο, καθόλου γλυκό, από αυτά τα γλυκά που θέλουμε να φάμε κι άλλο… κι άλλο, με μια πολύ ντελικάτη γεύση λεμονιού και κρόκου Κοζάνης που έκανε τη γεύση ακατανίκητη.

Τούρτα Λεμονιού, Συνταγής της Ήβης

Για το Παντεσπάνι

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά

Χρόνος ψησίματος: περίπου 30 λεπτά

Γίνεται: 1 παντεσπάνι σε ταψί 26 – 28 εκ.

Υλικά:

  • 6 αυγά
  • 1 κούπα ζάχαρη (χρησιμοποίησα αυτή που περίσσεψε από τις φλούδες)
  • 1 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
  • 4 κουταλιές συρόπι από τις φλούδες, για το παντεσπάνι

Δείτε πώς να φτιάξετε το παντεσπάνι βήμα-βήμα.

Κρέμα Πατισσερί

Υλικά:

  • 4 κούπες γάλα
  • 1/3 κούπας ζάχαρη (5 κουταλιές)
  • 3 κρόκοι αυγών
  • ½ ποσότητα από την Κρέμα Λεμονιού
  • 4 κουταλιές κορν φλάουρ
  • 2 κουταλιές αλεύρι

Δείτε βήμα-βήμα πώς θα φτιάξετε την Κρέμα Πατισσερί

Σαντιγύ

  • 500 ml κρέμα γάλακτος 35%
  • 2 κουταλιές ζάχαρη άχνη
  • 0,12 γρ. κόκκινο Κρόκο Κοζάνης σε σκόνη
  • 1 κουταλιά κακάο, για το σχέδιο

Κτυπάμε τη σαντιγύ με τη ζάχαρη άχνη μέχρι να πήξει.  Αφαιρούμε 1 κούπα σαντιγύ σε άλλο μπωλ και ανακατεύουμε μέσα τον κρόκο Κοζάνης.  Βάζουμε και τις δύο κρέμες στο ψυγείο μέχρι να τις χρησιμοποιήσουμε.

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς C.  Στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψί.
  2. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέσα το αλάτι.
  3. Κτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη σε δυνατό μίξερ για 10 λεπτά μέχρι να αφρατέψει καλά το μείγμα και να γίνει σαν παχύρρευστη κρέμα.  Ρίχνουμε το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε.
  4. Ανακατεύουμε μέσα το αλεύρι απαλά με μια σπάτουλα για να μη φύγει ο αέρας από μέσα.
  5. Βάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για περίπου 25-30 λεπτά.   Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.
  6. Διαιρούμε το παντεσπάνι στη μέση. Βάζουμε το ένα κομμάτι στην πιατέλα και στο άλλο αφήνουμε πάνω τη λαδόκολλα για να μπορούμε μετά να το μεταφέρουμε από πάνω. Βάζουμε το τσέρκι γύρω από το παντεσπάνι. Βρέχουμε το κάθε κομμάτι με περίπου 3 κουταλιές από το συρόπι λεμονιού.
  7. Ανακατεύουμε την Κρέμα Πατισσερί με την κρέμα Λεμονιού και τη ρίχνουμε πάνω στο παντεσπάνι.   Μεταφέρουμε το δεύτερο κομμάτι παντεσπάνι από πάνω και αφαιρούμε τη λαδόκολλα.  Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει εντελώς πριν κάνουμε το επόμενο βήμα. 
  8. Καλύπτουμε την τούρτα παντού, με ένα λεπτό στρώμα σαντιγύ.
  9. Φτιάχνουμε το σχέδιο με το κακάο (προαιρετικό) και κάνουμε πρώτα το σχέδιο με την κίτρινη σαντιγύ.   Συνεχίζουμε το στόλισμα με τη λευκή σαντιγύ.
  10. Τέλος στολίζουμε με τις καραμελωμένες φλούδες λεμονιού.

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

admin

Thursday 5th of November 2009

Σ' ευχαριστώ Ζαμβία μου, νάσαι καλά και να χαίρεσαι και εσύ την κορούλα σου και να τη δεις όπως επιθυμείς.

Z.

Thursday 5th of November 2009

ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΛΑ!!! Και βέβαια καλή του σταδιοδρομια! Σχεδόν μαζί με τη δική μας (21/10) τελετή αποφοίτησης ήταν και η δική σας. Να είναι καλά Ήβη μου, και να τον χαίρεστε.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright