Skip to Content

Ντολμαδάκια Μπακαλιάρου

Sharing is caring!

 

Κατά την περίοδο της νηστείας της Σαρακοστής, επιτρέπεται να τρώμε ψάρι την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (25 Μαρτίου) και την Κυριακή των Βαϊων, που είναι την τελευταία Κυριακή πριν τη Μεγάλη Βδομάδα.   Αυτές τις δύο μέρες τρώμε ψάρι αλλά το ψάρι δεν πρέπει να μαγειρεύεται με άλλα ζωϊκά προϊόντα, όπως αυγό, τυρί κλπ.

Αυτή η συνταγή είναι παραδοσιακή συνταγής της Λακωνίας και μου την έδωσε η κουνιάδα μου.  Η δική μου προσθήκη σ’ αυτή τη συνταγή ήταν τα αρωματικά χόρτα που έβαλα μέσα, δηλαδή καυκαλήθρες και μυρώνια και το ξύσμα λεμονιού.

Όταν έφτιαξα αυτή τη συνταγή δεν νηστεύαμε γι’ αυτό την αυγόκοψα αλλά για να την κάνετε χωρίς αυγό μπορείτε να περιχύσετε τα ντολμαδάκια μόνο με το λαδολέμονο.  Το ωμό ελαιόλαδο το βάζω και στο αυγολέμονο γιατί το ψάρι δεν έχει άλλο λίπος για να δέσει η σάλτσα.

Φοβόμουν ότι δεν θα τα έτρωγαν τα παιδιά και επειδή ο μπακαλιάρος ήταν περισσότερο από 1 κιλό, τους έφτιαξα και λίγο με χυλό, αλλά τελικά τους άρεσε.

 

Ντολμαδάκια Μπακαλιάρου, προσαρμοσμένη από παραδοσιακή συνταγή της Λακωνίας

Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα
Χρόνος ψησίματος: 45 – 50 λεπτά
Μερίδες: 6- 8

Υλικά:

650 γραμμάρια μπακαλιάρο παστό, ξαλμυρισμένο
60 – 65 αμπελόφυλλα
1 κούπα ρύζι καρολίνα
1/3 κούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές δυόσμο ξερό, τριμμένο
1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
1 μικρό κρεμμύδι κόκκινο, ψιλοκομμένο
¾ κούπας ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια φρέσκο, μαζί με το πράσινο μέρος, ψιλοκομμένα
1/3 κούπας άνηθο, ψιλοκομμένο
1/3 κούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1/3 κούπας καυκαλήθρες, ψιλοκομμένες (προαιρετικά)
½ κούπα μυρώνια, ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 κουταλιά φρυγανιά τριμμένη
5 κούπες νερό

Για το λαδολέμονο:

4 κουταλιές ελαιόλαδο
Χυμό 2 λεμονιών
(Αλάτι, εάν χρειάζεται)

Για το αυγολέμονο (προαιρετικό):

2 αυγά
¼ κούπας χυμό λεμονιού

2 κουταλιές λάδι
(Αλάτι, εάν χρειάζεται)

Εκτέλεση:

Ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο.  Βλέπετε τον τρόπο σε προηγούμενη συνταγή εδώ.

Σε μια καταρόλα βάζουμε νερό να βράσει και πριν αρχίσει να κοχλάζει ρίχνουμε τον μπακαλιάρο και τον αφήνουμε ΜΟΝΟ για πέντε λεπτά.

Τον αφαιρούμε από το νερό και τον αφήνουμε να κρυώσει.  Στο ίδιο νερό (ή αλλάζουμε το νερό) βάζουμε τα αμπελόφυλλα να βράσουν και αυτά για πέντε λεπτά, τα βγάζουμε σε σουρωτήρι και τα ξεπλένουμε καλά και τα στραγγίζουμε.

Καθαρίζουμε τον μπακαλιάρο προσεκτικά από όλα τα κόκκαλα και με τα χέρια τον κόβουμε σε μικρότερα κομματάκια.  Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά , το δυόσμο, το ρύζι, το ξύσμα λεμονιού, το πιπέρι και το ελαιόλαδο και  και τα ανακατεύουμε καλά.  Προσοχή αλάτι δεν βάζουμε.

Τυλίγουμε τα ντολαδάκια (βλέπετε πώς σε προηγούμενη συνταγή) με 1 κουταλιά περίπου κοφτή γέμιση.  Δεν τα τυλίγουμε πολύ σφιχτά γιατί έχουν αρκετό ρύζι και θα φουσκώσουν.

Τα σκεπάζουμε με το πιάτο, ρίχνουμε το νερό και αφού αρχίσουν να βράζουν, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα βράζουμε γύρω στα 45 λεπτά.

Αφού βράσουν, θα δοκιμάσουμε ένα για να δούμε εάν είναι αλμυρά.

Αφαιρούμε το πιάτο και αφού ανακατέψουμε το λάδι και το λεμόνι (και αλάτι, εάν χρειάζεται) περιχύνουμε τα ντολμαδάκια.   Τα αφήνουμε για 15 λεπτά να τραβήξουν, πριν τα σερβίρουμε.

 

Για να φτιάξουμε το αυγολέμονο (δείτε πώς θα το φτιάξετε εδώ) , χτυπάμε τα αυγά, ρίχνουμε το λεμόνι, 2 κουταλιές λάδι και αλάτι (εάν χρειάζονται) και ζωμό από το φαγητό.  Ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και αμέσως κουνάμε την κατσαρόλα να πάει παντού.

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

 

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright