Skip to Content

Σπαγγέττι με Πέστο από Άγρια Σπαράγγια

Sharing is caring!

———

Ο καιρός φέτος δεν λέει να “ανοίξει” και μας κάνει νάζια, σαν ένα ντροπαλό κοριτσάκι που κρύβεται και δεν θέλει να βγει έξω και ταυτόχρονα είναι κατσούφικο και κακότροπο.

Οι παραλίες είναι άδειες, φυσάει και οι θερμοκρασίες είναι πιο χαμηλές από τις κανονικές γι’αυτή την εποχή, πιο κάτω από από 20 βαθμούς C, (σήμερα έχουμε 16 βαθμούς),  ενώ κανονικά τώρα θα έπρεπε να είναι  μεταξύ 25 – 30 βαθμούς και να έχουν ξεκινήσει τα μπάνια, έστω οι πιο τολμηροί.   Πιο πολύ μοιάζει με τον καιρό που έχουμε συνήθως τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο ή ακόμη και τον Μάρτιο.

Λείπαμε για μερικές ημέρες στην Ασίνη (Ναυπλίου) γιατί έπρεπε να φροντίσουμε κάποιες δουλειές που είχαμε για το σπίτι. Γυρίσαμε  χθες το απόγευμα και το βράδυ ανέβασα μερικές φωτογραφίες στο άλλο blog μου.   Μπορείτε να διαβάσετε για την πρόοδο του σπιτιού εδώ.

Σε μερικούς μήνες ο άντρας μου και εγώ θα μετακομίσουμε στην Ασίνη αλλά τα παιδιά θα μείνουμε στην Αθήνα.  Ήδη άρχισαν να  προβληματίζονται για το τι θα τρώνε και μου ζήτησαν να βρω τις πιο εύκολες συνταγές μου για να μπορούν να μαγειρεύουν.  Τους υποσχέθηκα ότι θα βρω μερικές από τις παλιές να τις μαζέψω σε ένα ποστ αλλά και να προσθέτω και  όσες καινούργιες φτιάχνω, που γίνονται εύκολα και δεν θέλουν πάρα πολλή ώρα και κόπο για να γίνουν.

Τα ζυμαρικά είναι από τα πιο εύκολα και νόστιμα φαγητά  και συνήθως  αρέσουν σε όλους.

wild asparagus

Εάν σας αρέσουν τα άγρια σπαράγγια, αυτή είναι μια συνταγή που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε.  Τώρα εάν δεν βρείτε άγρια σπαράγγια αντικαταστείστε τα με κανονικά σπαράγγια.

Όταν πήγαμε το Πάσχα στη Σπάρτη, το Μεγάλο Σάββατο πήγαμε στη λειτουργία στον Άγιο Νίκωνα.  Εκεί κοντά μένει μία από τις κουνιάδες μου και μετά την εκκλησία πήγαμε σπίτι της για καφέ.  Αφού ήπιαμε τον καφέ μας, η κουνιάδα μου ήθελε  να πάει να ψωνίσει μερικά πράγματα στη λαϊκή και άλλο που δεν ήθελα.  Πήγαμε όλοι μαζί και όταν είδα τα άγρια σπαράγγια δεν μπόρεσα να αντισταθώ και να μην αγοράσω.  Πήρα επίσης καρύδια, που τι να σας πω, δεν έχω ξαναφάει πιο νόστιμα στη ζωή μου, πήρα τοπικό μέλι θυμαρίσιο, ρίγανη από τον Ταΰγετο, και μερικά άλλα πράγματα.

Τα άγρια είναι πολύ πιο λεπτά από τα καλλιεργήσιμα και για να τα μαγειρέψεις το λυγίζεις μέχρι να σπάει.  Εκεί που σπάει πετάς το πίσω μέρος και κρατάς μόνο το πάνω τρυφερό μέρος.

 

Έβρασα τα σπαράγγια για μερικά λεπτά σε αλατισμένο νερό.  Χρησιμοποίησα μέρος από αυτά και μαζί με λίγο δύοσμο και καρύδια έφτιαξα το πέστο.  Δεν έβαλα τυρί μέσα γιατί νηστεύαμε.  Εσείς μπορείτε να βάλετε φέτα, γραβιέρα ή κάποιο άλλο τυρί της αρεσκείας σας.  Τα υπόλοιπα τα σωτάρισμα με σκόρδο και τα ανακάτεψα μέσα στα μακαρόνια μαζί με πράσινες ελιές με θρούμπι που τις φτιάχει η κουνιάδα μου και είναι να τις τρως και να μη χορταίνεις.  Στο δικό μου πιάτο έβαλα και μια κουταλιά ταραμοσαλάτα και έγινε υπέροχο το φαγητό.  Τόσες υπέροχες γεύσεις μαζεμένες σε ένα πιάτο.

Σπαγγέττι με Πέστο από άγρια σπαράγγια

Μερίδες: 6

Υλικά:

  • 500 γρ σπαγγέτι
  • 2 ματσάκια άγρια σπαράγγια
  • 3 – 4 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, καθώς και λίγο ακόμη για από πάνω
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι πράσινες μαριναρισμένες ελιές, χωρίς το κουκούτσι
  • Ταραμοσαλάτα, προαιρετικά

Πέστο από Άγρια Σπαράγγια

  • 1 φλιτζάνι βρασμένα άγρια σπαράγγια
  • 1 χούφτα δυόσμο, μόνο τα φύλλα
  • 1 κλωναράκι φρέσκο θυμάρι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1/2 κούπα καρύδια
  • 1/4 κούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές της σούπας ξύδι
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Πλένουμε τα σπαράγγια και κόβουμε τις τρυφερές κορφούλες.
  2. Βράζουμε ταυτόχρονα σε δύο κατσαρόλες νερό.  Στη μία βράζουμε τα σπαγγέττι σε αλατισμένο νερό, το πολύ για πέντε λεπτά.  Τους ρίχνουμε αμέσως κρύο νερό και τα στραγγίζουμε.
  3. Στην άλλη κατσαρόλα, πάλι  σε αλατισμένο νερό, βράζουμε τα σπαράγγια μόνο 2 ή 3 λεπτά.  Τα  ρίχνουμε και αυτά σε κρύο νερό για να σταματήσει το μαγείρεμα.
  4. Ταυτόχρονα ετοιμάζουμε το πέστο.  Βάζουμε όλα τα υλικά στο μούλτι και προσθέτουμε το ελαιόλαδο μέχρι να πολτοποιηθούν όλα τα υλικά.  Εάν χρειαστεί προσθέτουμε και άλλο ελαιόλαδο.
  5. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το σκόρδο μέχρι να γίνει διάφανο.  Προσθέτουμε τα υπόλοιπα σπαράγγια, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα ανακατεύουμε για 2 – 3 λεπτά. Προσθέτουμε τα μακαρόνια, τις ελιές και το πέστο και τα ανακατεύουμε καλά.
  6. Σερβίρουμε με λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από πάνω, μια κουταλιά της σούπας ταραμοσαλάτα και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.

 

Μια παραδοσιακή συνταγή της πατρίδας μου της Κύπρου είναι τα Αγρέλια (άγρια σπαράγγια) με αυγά.

Η δική μου εκδοχή είναι εμπλουτισμένη και με άλλα υλικά όπως λουλούδια κολοκυθιών και μανιτάρια πορτομπέλο, γιατί έτυχε να τα έχω σπίτι όταν έφτιαξα αυτή τη στραπατσάδα.

Αντί να βάλω 6 αυγά, έβαλα 4 ολόκληρα αυγά και 2 ασπράδια για να γίνει πιο υγιεινό.

Δεν τηγανίζουμε τα μανιτάρια σε όλο το ελαιόλαδο γιατί θα απορροφήσουν όλο το λάδι.

adding fresh rosemary

Αγρέλια με Ανθούς Κολοκυθιών και Μανιτάρια

Μερίδες:  3

Υλικά:

  • 1/4 κούπας ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα ψητό σκόρδο, λιωμένο
  • 1 ματσάκι αγρέλια
  • 5 μανιτάρια πορτομπέλο (ή άλλα μανιτάρια)
  • 10 λουλούδια κολοκυθιών
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • Μια πρέζα ρίγανη
  • 1 κλωναράκι φρέσκο δενδρολίβανο
  • 6 αυγά

Εκτέλεση:

  1. Ξεφλουδίζουμε τα μανιτάρια ή τα σκουπίζουμε και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.  Πλένουμε και αφαιρούμε τον στήμονα από τα λουλούδια της κολοκυθιάς και τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια και πλένουμε και αφαιρούμε το σκληρό μέρος από τα σπαράγγια και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
  2. Βάζουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και σωτάρουμε τα μανιτάρια.  Τα βγάζουμε στην άκρη.
  3. Ρίχνουμετο υπόλοιπο ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι να μαλακώσει.  Ρίχνουμε και το σκόρο, τα σπαράγγια, τα μανιτάρια και τους ανθούς και τα σωτάρουμε και αυτά για 5 – 6 λεπτά.  Ρίχνουμε το δεντρολίβανο και τα μπαχαρικά.
  4. Τέλος ρίχνουμε τα αυγά και ανακατεύουμε μέχρι να ψηθούν.

Scrambled eggs with wild asparagus courgette flowers and mushrooms
Τα βιβλία μου μπορείτε να τα βρείτε σε όλα τα καταστήματα Amazon. Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ.

 

 

Αυτές οι συνταγές είναι πρωτότυπες συνταγές με ελαιόλαδο και προορίζονται για το event Creative Concoctions #4, Cooking with Olive Oil.

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη,

 

 

 

Άλλες παρόμοιες συνταγές:

Ρεβυθοκεφτέδες με γαρίδες και Σπαράγγια

Πέστο με Παντζαρόφυλλα

Πέστο Δυόσμου

Μαφιόζικο Πέστο Σισιλιάνικο

Κόκκινο Πέστο με Πιπεριές Φλωρίνης

Πέστο Κόλιανδρου

Πέστο Δυόσμου και Μαϊντανού

 

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright