Skip to Content

Μαρμελάδα Λεμόνι

Μαρμελάδα Λεμόνι

Sharing is caring!

 

Αυτή τη Μαρμελάδα Λεμονιού την έφτιαξα πρόσφατα όταν κάποιοι φίλοι μας έστειλαν πολλά βιολογικά λεμόνια από τον κήπο τους.

Τον περασμένο μήνα που είχα κάνει τη Λεμονάδα, ήθελα να φτιάξω και γλυκό του κουταλιού όπως είχα κάνει πιο παλιά το περγαμόντο αλλά οι φλούδες των λεμονιών ήταν λεπτές και δεν θα γινόταν καλό το γλυκό και μετά από λίγη σκέψη αποφάσισα να τις κάνω μαρμελάδα. Έχω ξανακάνει μαρμελάδα πορτοκάλι και μαρμελάδα με διάφορα ανάμεικτα εσπεριδοειδή αλλά λεμόνι μόνο του δεν είχα ξανακάνει.


Όταν έστυψα τα λεμόνια κράτησα τη ψίχα μαζί με τα κουκούτσια και τα έβαλα μέσα σε ένα τούλι (ή τουλπάνι) και τα έδεσα γιατί από εκεί παράγεται η περισσότερη πικτίνη. Μετά σκέφτηκα ότι ίσως βράζοντας μόνο τις φλούδες δεν θα είχε και τόση καλή γεύση και έτσι μου ήρθε να βάλω μέσα τη μισή λεμονάδα που είχα ήδη ετοιμάσει λίγο πιο πριν.
Αυτή η μαρμελάδα έγινε τόσο νόστιμη όσο δεν φαντάζεστε. Άρεσε πάρα πολύ σε όλους στο σπίτι και η διαδικασία να γίνει είναι αρκετά εύκολη. Πιστεύω ότι εάν ακολουθήσετε τις οδηγίες δεν θα δυσκολευτείτε να τη φτιάξετε.

Μαρμελάδα Λεμόνι, Συνταγή της Ήβης
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος παρασκευής: 2 – 2 1/2 ώρες


Υλικά:

  • 500 γραμμάρια φλούδες (περίπου 12 – 14 μέτρια λεμόνια ή περίπου 2 κιλά)
  • 1.2 λίτρα νερό
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • Μισή από τη Λεμονάδα που έκανα με το χυμό.

Εκτέλεση:

Αφού στύψετε τα λεμόνια, θα αφαιρέσετε όλο το εσωτερικό που έχει πριν τη φλούδα και θα τα βάλετε σε ένα τουλπάνι ή τούλι και θα τα δέσετε.  Με ένα μαχαίρι αφαιρέστε και αρκετή λευκή σάρκα έχει πάνω στη φλούδα και πετάξτε τη.

Θα κόψετε τις φλούδες λεπτά κομματάκια μακρόστενα και θα τα βάλετε σε κατσαρόλα με το νερό και το τουλπάνι να τα βράζετε  (περίπου 1/2 ώρα).  Θα χύσετε το νερό και θα ξαναεπαναλάβετε τη διαδικασία για ακόμη μισή ώρα, μέχρι να μαλακώσουν.

Μετά πετάμε το τουλπάνι αφού το στύψουμε να βγει όλο το νερό το οποίο το ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη λεμονάδα και τα βάζουμε να βράσουν. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι μέχρι να βέσει το συρόπι.

Για να καταλάβουμε ότι η μαρμελάδα είναι έτοιμη, υπάρχουν δύο τρόποι. Ο πρώτος είναι αυτός που περιέγραψα στη μαρμελάδα φράουλα, δηλαδή με το ξύλινο κουτάλι παίρνουμε από το συρόπι και το αφήνουμε να τρέξει στην κατσαρόλα. Εάν πέσει όλο το συρόπι σημαίνει ότι δεν είναι έτοιμο. Όταν μια τελευταία σταγόνα μείνει στο κουτάλι τότε έχει δέσει. Ο άλλος τρόπος, βάζουμε ένα πιατάκι στο ψυγείο να παγώσει. Όταν θα δοκιμάσουμε εάν έχει πήξει, με το δάκτυλο θα σπρώξουμε τη σταγόνα. Εάν απλώσει δεν είναι έτοιμο και συνεχίζουμε το βράσιμο. Όταν η σταγόνα κάνει σαν ζάρα σημαίνει ότι έχει δέσει.

Αφού τελειώσει, όπως είναι ζεστή τη βάζουμε σε αποστειρωμένα ζεστά βάζα.  Τα κλείνουμε και τα γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.  Έτσι σφραγίζονται αεροστεγώς.

Τα αποθηκεύουμε σε σκοτεινό μέρος και αφού ανοιχτούν, τη βάζουμε στο ψυγείο.

Δείτε  επίσης:

Πώς ξέρουμε ότι το συρόπι έχει δέσει;
Πώς θα αποστειρώσουμε τα βάζα
Τσουρέκι με γέμιση από λεμόνι
Κέικ Καρότου Νηστίσιμο με  σοκολάτα και λεμόνι

 

 

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

αυγη

Wednesday 7th of September 2011

Καλημερα!πριν απο μια εβδομαδα εκανα μαρμελαδα συκο, τα πρωτα βαζα που ετοιμασα έγιναν πολυ καλα, αλλα όταν εκανα και αλλη την επομενη μερα νομιζω ότι άφησα την μαρμελαδα να βρασει περισσοτερο κ ετσι έδεσε πιο πολυ. Μηπως ξέρετε αν υπάρχει τρόπος να την κάνω πάλι ρευστή? Τα σύκα ήταν καταπληκτικά ωριμα και γλυκα κ φοβαμαι ότι θα ήταν καλύτερο το αποτελεσμα αν ήταν πιο ρευστή η μαρμελαδα. Ευχαριστω πολυ

Ivy

Wednesday 7th of September 2011

Δες τη μαρμελάδα σύκο που έφτιαξα εγώ http://www.kopiaste.info/?p=360

Ivy

Wednesday 7th of September 2011

Να βάλετε λίγο νερό (δεν μπορώ να υπολογίσω την ποσότητα) ώστε να γίνει ρευστή ξανά, να τη βάλετε να βράσει για λίγο (όχι πάνω από 5 λεπτά) και στο τέλος ρίξετε και 2 - 3 κουταλιές χυμό λεμονιού.

Ivy

Friday 23rd of May 2008

Ευχαριστώ καλή μου.

Maria Tzirita

Friday 23rd of May 2008

Ο καθένας στο είδος του φιλενάδα, αλλά αν το δεις από την πρακτική του πλευρά, το δικό σου το ταλέντο είναι πιο χρήσιμο!!!!

Ivy

Thursday 22nd of May 2008

Μαράκι μου σ'ευχαριστώ αλλά εγώ είμαι μια απλή σύζυγος και μαμά που μαγειρεύω για την οικογένεια μου και απλώς καταγράφω την καθημερινότητά μας. Εσύ καλή μου είσαι συγγραφέας και έγραψες ένα τόσο ωραίο μυθιστόρημα και μας ετοιμάζεις και άλλο.

Maria Tzirita

Thursday 22nd of May 2008

Γιατί σε θαυμάζω καλή μου, με αυτά τα υπέροχα που φτιάχνεις! Φιλιά!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright