Skip to Content

Σουτζουκάκια Σμυρναίϊκα

Sharing is caring!

soutzoukakia with mashed potatoes

Τα σουτζουκάκια είναι πικάντικα κεφτεδάκια, πιο μακρουλά που τηγανίζονται και μετά μαγειρεύονται σε σάλτσα.

Η λέξη σουτζουκάκια προέρχεται από την τουρκική λέξη σουτζούκ – και την κατάληξη «άκι» που σημαίνει μικρό. Αυτό δε σημαίνει ότι επειδή έχουν τούρκικη ονομασία το φαγητό είναι τουρκικής προέλευσης, επειδή στη Wikipedia βιάζονται να βαφτίσουν πολλά πράγματα τουρκικά. Φυσικό είναι μετά από σχεδόν 500 χρόνια σκλαβιάς να περάσουν και τούρκικες λέξεις στο λεξιλόγιό τους. Σμυρναίϊκα λέγονται επειδή τα έφτιαχναν στη Σμύρνη.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, η Σμύρνη ήταν μια κοσμοπολίτικη πόλη με το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων της να είναι Έλληνες, οι οποίοι διέπρεπαν στο εμπόριο, κυρίως καπνών και ήταν ξακουστή για την κουζίνα της.

Η τοποθεσία της είναι στα ανατολικά παράλια του Αιγαίου, απέναντι από τη Χίο.

Μετά την εισβολή του τουρκικού στρατού στη Σμύρνη, το 1922 ολόκληρος ο ελληνικός πληθυσμός εκδιώχθηκε άγρια και αναγκάστηκαν να διαφύγουν πρώτα στην Ελλάδα και μετά σε άλλες χώρες. Δείτε ένα σχετικό βίντεο.

Όποτε ασχολούμαι με κάτι που έχει σχέση με τη Μικρά Ασία, είτε είναι το διάβασμα ενός βιβλίου ή μια ταινία ή ένα ντοκιμαντέρ, συγκινούμαι.Παρόλο που δεν πιστεύω σε προηγούμενες ζωές και αυτά που λένε για μετενσαρκώσεις, πολλές φορές αναρωτιέμαι γιατί…

Έχω διαβάσει πολλά βιβλία που έχουν σχέση με τη Μικρασιατική Καταστροφή. Αυτή τη στιγμή μου έρχεται το βιβλίο της Θήα Χάλλοου “Ούτε το όνομά μου” το οποίο όμως έχει πολλά χρόνια που το διάβασα. Αναφέρεται στην αληθινή ιστορία της μητέρας της που περιγράφει πώς φύγανε με τα πόδια, όλες τις κακουχίες που πέρασαν και πώς φτάσανε στη Συρία (όσοι τα κατάφεραν και έφτασαν). Εκεί παντρεύτηκε και μετά βρέθηκε στην Αμερική…

Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες όπως ανέφερα ήρθαν στην Ελλάδα. Άλλοι πήγαν στα πέρατα της γης και μερικοί πήγαν και στην Κύπρο. Υπολογίζεται ότι μόνο στην Ελλάδα ήρθαν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και εγκαταστάθηκαν εδώ.

Μπορούμε εύκολα να αναγνωρίσουμε τα προσφυγικά μέρη εδώ στην Ελλάδα. Οι πρόσφυγες έδιναν ονόματα από τα τοπωνύμια της περιοχής της Μικράς Ασίας, με την προσθήκη της λέξης «Νέα» μπροστά π.χ. Νέα Σμύρνη, Νέα Ιωνία, Νέα Μάκρη, Νέα Φιλαδέλφεια, Νέα Χαλκηδόνα, Νέα Ερυθραία, Νέα Μηχανιώνα, Νέα Καλλικράτεια, Νέα Μάλγαρα και πολλές άλλες.

Η γειτονιά μου, η Καισαριανή, είναι μια από τις πολλές προσφυγικές γειτονιές της Αττικής, όπου οι πρόσφυγες, κυρίως από τη Σμύρνη, εγκαταστάθηκαν εδώ το 1922.Πολλοί από τους δρόμους της Καισαριανής φέρουν ονόματα της χαμένης πατρίδας τους.

Δεν μπορώ να μην αναφερθώ και εγώ στο θέμα του βιβλίου της Ιστορίας της 6ης Δημοτικού, όπου όλη η τραγωδία περικλείεται σε μερικές αράδες. Οι πολιτικοί προσπαθούν να μας κάνουν να ξεχάσουμε αλλά εμείς θα θυμόμαστε, ακόμη και μέσα από τη μαγειρική. Στο βιβλίο της ιστορίας γράφει:

Στις 27 Αυγούστου 1922 ο τουρκικός στρατός μπαίνει στη Σμύρνη. Χιλιάδες Έλληνες συνωστίζονται στο λιμάνι προσπαθώντας να μπουν στα πλοία και να φύγουν για την Ελλάδα…”

Mαρία Ρεπούση, Ιστορία ΣΤ’ δημοτικού. Στα νεότερα και σύγχρονα χρόνια, Αθήνα, εκδ. ΟΕΔΒ, 2006, σελ. 100.

****

Οι εκτοπισμένοι Σμυρναίοι Μικρασιάτες δεν έφεραν μαζί τους μόνο τα ήθη και τα έθιμά τους αλλά και τη νοστιμότατη μαγειρική τους. Τα σουτζουκάκια είναι ένα από τα πολλά υπέροχα φαγητά τους το οποίο είναι πολύ δημοφιλές σε όλα τα σπίτια και τις ταβέρνες.

Σουτζουκάκια Σμυρναίϊκα

Η παλιά συνταγή έχει αφαιρεθεί.  Μπορείτε να βρείτε τη νέα συνταγή εδώ.

Σερβίρουμε με Ρύζι Πιλάφι, Πατάτες τηγανιτές ή πουρέ.

Soutzoukakia

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

rena

Monday 22nd of November 2010

τωρα μολις ειδα πως κοινοποιησες τη συνταγη της γιαγιας μου,στην αλλη σελιδα,αλλα εκει δε βρηκα μερος να αφησω ενα σχολιο.καταρχην σ ευχαριστω πολυ,με συγκινησες,ελπιζω να αρεσει στον κοσμο και να την απολαυσουν.να σαι παντα καλα και καλα μαγειρεματα στην ομορφη κουζινα σου!!!

ρενα γραμμενιατη

Wednesday 4th of August 2010

τη συνταγη την εστειλα με μαιλ,ευχαριστω πολυ κι αν την φιαξετε και σας αρεσει εχω παραπολλες,ακομα και για παρασκευη καλυντικων απο λαχανικα.να ειστε παντα καλα.

ivyliac

Wednesday 4th of August 2010

Σ'ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο και για τις επισημάνσεις. Θα φροντίσω την άλλη φορά που θα τα κάνω να προσαρμόσω τη συνταγή αναλόγως.

Ivy

Friday 11th of January 2008

Thanks Maria for adding the link. Sorry I didn't know about that. I just found your site today. Shall add you in my favourite blogs.

MARIA V

Friday 11th of January 2008

Ivy, I have included you as a link in my blog on a previous occassion, concerning this recipe in particular, but I guess you didn't know it: http://organicallycooked.blogspot.com/2008/01/soutzoukakia.html

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright