Skip to Content

Κούπες Νηστίσιμες με Μανιτάρια

Κούπες Νηστίσιμες με Μανιτάρια

Sharing is caring!

Οι κούπες με μανιτάρια είναι ένα Κυπριακό σνακ που κάνουμε κατά την περίοδο της νηστείας.  Μπορείτε να αγοράσετε κούπες σε όλους τους φούρνους αλλά και κατεψυγμένες σε όλα τα σουπερμάρκετ.

κούπες γεμιστές με μανιτάρια εικόνα

Την κανονική συνταγή για κούπες την έβαλα τον περασμένο μήνα και θα βρείτε τη συνταγή εδώ.  Κατά την περίοδο της νηστείας κάνω τις κούπες είτε με μανιτάρια ή με ελιές.

Η εξωτερική τους κρούστα γίνεται από πλιγούρι, αλεύρι, νερό, λάδι και λίγο αλάτι αλλά χωρίς τα αυγά.   Ζυμώνεται με τον ίδιο τρόπο αλλά θέλει λίγο περισσότερο νερό.

Pleurotus (Oyster) mushrooms image

Η γέμιση είναι σχεδόν η ίδια με αυτή του κιμά, αλλά αντικαθιστούμε τον κιμά με μανιτάρια πλευρώτους, που έχουν μια υφή παρόμοια με το κρέας, αλλά μπορείτε να βάλετε οποιαδήποτε μανιτάρια σας αρέσουν.

Εάν σας αρέσει το δενδρολίβανο, ο συνδυασμός μανιτάρια, κρεμμύδια και δενδρολίβανο είναι εξαιρετικός.  Μην βάλετε πάρα πολυ, ένα κλωναράκι ψιλοκομμένο (μόνο τα φύλλα) είναι αρκετό να δώσει άρωμα.  Το βάζουμε αμέσως μετά τα μανιτάρια.  Μπορούμε επίσης να βάλουμε και κουκουνάρι στη γέμιση.

mushroom filling image

Μια μέρα τις έφτιαξα μόνο με ελιές.  Τα υλικά πάλι τα ίδια, ελιές, κρεμμύδι, μαϊντανό και μπαχαρικά.  Έδώ έβαλα και φρέσκο δυόσμο.

 

Vegan koupes with olives image

Πώς φτιάχνουμε τις Νηστίσιμες Κούπες με Μανιτάρια

Για τη ζύμη:

Ίδια όπως οι Κούπες με Κιμά.

Για τη Γέμιση:

  • 250 γραμμάρια μανιτάρια πλευρώτους ή άλλα μανιτάρια, ψιλοκομμένα
  • ½ κούπα ελαιόλαδο
  • 1 κλαράκι δενδρολίβανο, ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
  • 1 κούπα μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 10 μαύρες ελιές καλαμών, κομμένες σε μικρά κομμάτια (προαιρετικά)
  • 2 κουταλιές κουκουνάρι (προαιρετικά)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Κανέλα

Εκτέλεση:

Για τη γέμιση: 

Σκουπίζουμε τα μανιτάρια με χαρτί κουζίνας (δεν τα πλένουμε) και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια.

Σωτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει.

Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα σωτάρουμε για πέντε λεπτά.

Προσθέτουμε το μαϊντανό και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε μέσα το κουκουνάρι και τις ελιές.  Το αφήνουμε μέχρι να κρυώσει

Για τη ζύμη:

Ανακατεύουμε το πλιγούρι και το αλεύρι με το λάδι και το αλάτι, ρίχνουμε το ζεστό νερό και το αφήνουμε μέχρι να το απορροφήσει και να κρυώσει, περίπου μία ώρα.  Το ζυμώνουμε καλά, βάζοντας λίγο νερό, μέχρι να δέσει το πλιγούρι και να γίνει μια μάζα. 

Ζυμώνουμε το πλιγούρι στο χέρι ή στο μίξερ με τον γάντζο. Μεταφέρουμε το πλιγούρι στο μίξερ, προσθέτουμε το αλεύρι και το ζυμώνουμε καλά σε χαμηλή ταχύτητα. Ανεβάζουμε την ταχύτητα και ανακατεύουμε μέχρι η ζύμη να γίνει μια μάζα και να μη χωρίζει το πλιγούρι. Εάν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό.

Όταν είμαστε έτοιμοι, βρέχουμε τα χέρια και παίρνουμε λίγη ζύμη περίπου όσο ένα μεγάλο καρύδι και το στρογγυλεύουμε. Με το ένα χέρι κρατάμε τη ζύμη και με τον δείκτη του άλλου χεριού προσπαθούμε να ανοίξουμε τρύπα στη ζύμη αλλά ταυτόχρονα να λεπτύνουμε και τα τοιχώματα.

Με ένα κουταλάκι γεμίζουμε με τα μανιτάρια και κλείνουμε την άκρη. Εάν δεν είναι αρκετή η ζύμη, παίρνουμε ένα μικρό κομματάκι και το λεπταίνουμε με τα δύο δάκτυλα και κλείνουμε την άκρη. Οι δύο άκριες γίνονται λίγο μυτερές. Εάν έχουμε μηχανή για κούπες (συνήθως κρεατομηχανή με εξάρτημα) βγάζουμε ένα κύλινδρο και όταν φτάσει περίπου 9 εκ. μήκος τον κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι. Βρέχουμε τον δείκτη του ενός χεριού και το βάζουμε μέσα. Βρέχουμε τα δάκτυλα του άλλου χεριού και κλείνουμε την μία τρύπα, κάνοντας την άκρη μυτερή.

Βάζουμε μια κουταλιά γέμιση μέσα. Με το πίσω μέρος ενός μικρού κουταλιού σπρώχνουμε τη γέμιση, για να χωρέσει όση πιο πολύ γίνεται. Αφήνουμε 1 ½ εκ. κενό και ξαναβρέχουμε τα δάκτυλα και κλείνουμε και την άλλη άκρη. Εάν δούμε ότι κάπου σκάει η ζύμη, βρέχουμε τα δάκτυλα και με απαλές κινήσεις, ενώνουμε τις ρωγμές, κάνοντας απαλές κινήσεις σαν μασάζ. (Σ’ αυτό το στάδιο μπορούμε να τις βάλουμε στην κατάψυξη).

Ζεσταίνουμε αρκετό λάδι σε ένα κατσαρολάκι και τις τηγανίζουμε. Τις αφήνουμε να ροδίσουν από τη μια μεριά πριν τις γυρίσουμε. Μόλις πάρουν ένα ωραίο χρώμα τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Σερβίρονται ζεστές με λίγο λεμόνι.

Κούπες Νηστίσιμες με Μανιτάρια

Κούπες Νηστίσιμες με Μανιτάρια

Yield: 15
Prep Time: 1 hour 15 minutes
Cook Time: 30 minutes

Οι κούπες με μανιτάρια είναι ένα Κυπριακό σνακ που κάνουμε κατά την περίοδο της νηστείας.  Μπορείτε να αγοράσετε κούπες σε όλους τους φούρνους αλλά και κατεψυγμένες σε όλα τα σουπερμάρκετ. 

Ingredients

Για τη ζύμη:

  • 500 γραμμάρια (3 κούπες) πλιγούρι ψιλό
  • 1/4 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 3 1/2 – 4 κούπες καυτό νερό
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1/4 κ.γ. μαύρο πιπερι
  • 1/4 κ.γ. κανέλλα
  • 1/2 κούπα τριμμένο κρεμμύδι

Για τη Γέμιση:

  • 250 γραμμάρια μανιτάρια πλευρώτους ή άλλα μανιτάρια, ψιλοκομμένα
  • ½ κούπα ελαιόλαδο
  • 1 κλαράκι δενδρολίβανο, ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
  • 1 κούπα μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 10 μαύρες ελιές καλαμών, κομμένες σε μικρά κομμάτια (προαιρετικά)
  • 2 κουταλιές κουκουνάρι (προαιρετικά)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Κανέλα

Instructions

Εκτέλεση:

Για τη γέμιση:

  1. Σκουπίζουμε τα μανιτάρια με χαρτί κουζίνας (δεν τα πλένουμε) και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
  2. Σωτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει.
  3. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα σωτάρουμε για πέντε λεπτά.
  4. Προσθέτουμε το μαϊντανό και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε.
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε μέσα το κουκουνάρι και τις ελιές. Το αφήνουμε μέχρι να κρυώσει.

Για τη ζύμη:

  1. Ανακατεύουμε το πλιγούρι και το αλεύρι με το λάδι και το αλάτι, ρίχνουμε το ζεστό νερό και το αφήνουμε μέχρι να το απορροφήσει και να κρυώσει, περίπου μία ώρα. Το ζυμώνουμε καλά, βάζοντας λίγο νερό, μέχρι να δέσει το πλιγούρι και να γίνει μια μάζα.
  2. Ζυμώνουμε το πλιγούρι στο χέρι ή στο μίξερ με τον γάντζο. Μεταφέρουμε το πλιγούρι στο μίξερ, προσθέτουμε το αλεύρι και το ζυμώνουμε καλά σε χαμηλή ταχύτητα. Ανεβάζουμε την ταχύτητα και ανακατεύουμε μέχρι η ζύμη να γίνει μια μάζα και να μη χωρίζει το πλιγούρι. Εάν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό.
  3. Όταν είμαστε έτοιμοι, βρέχουμε τα χέρια και παίρνουμε λίγη ζύμη περίπου όσο ένα μεγάλο καρύδι και το στρογγυλεύουμε. Με το ένα χέρι κρατάμε τη ζύμη και με τον δείκτη του άλλου χεριού προσπαθούμε να ανοίξουμε τρύπα στη ζύμη αλλά ταυτόχρονα να λεπτύνουμε και τα τοιχώματα.
  4. Με ένα κουταλάκι γεμίζουμε με τα μανιτάρια και κλείνουμε την άκρη. Εάν δεν είναι αρκετή η ζύμη, παίρνουμε ένα μικρό κομματάκι και το λεπταίνουμε με τα δύο δάκτυλα και κλείνουμε την άκρη. Οι δύο άκριες γίνονται λίγο μυτερές. Εάν έχουμε μηχανή για κούπες (συνήθως κρεατομηχανή με εξάρτημα) βγάζουμε ένα κύλινδρο και όταν φτάσει περίπου 9 εκ. μήκος τον κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι. Βρέχουμε τον δείκτη του ενός χεριού και το βάζουμε μέσα. Βρέχουμε τα δάκτυλα του άλλου χεριού και κλείνουμε την μία τρύπα, κάνοντας την άκρη μυτερή.
  5. Βάζουμε μια κουταλιά γέμιση μέσα. Με το πίσω μέρος ενός μικρού κουταλιού σπρώχνουμε τη γέμιση, για να χωρέσει όση πιο πολύ γίνεται. Αφήνουμε 1 ½ εκ. κενό και ξαναβρέχουμε τα δάκτυλα και κλείνουμε και την άλλη άκρη. Εάν δούμε ότι κάπου σκάει η ζύμη, βρέχουμε τα δάκτυλα και με απαλές κινήσεις, ενώνουμε τις ρωγμές, κάνοντας απαλές κινήσεις σαν μασάζ. (Σ’ αυτό το στάδιο μπορούμε να τις βάλουμε στην κατάψυξη).
  6. Ζεσταίνουμε αρκετό λάδι σε ένα κατσαρολάκι και τις τηγανίζουμε. Τις αφήνουμε να ροδίσουν από τη μια μεριά πριν τις γυρίσουμε. Μόλις πάρουν ένα ωραίο χρώμα τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
  7. Σερβίρονται ζεστές με λίγο λεμόνι.
Nutrition Information
Yield 15 Serving Size 1
Amount Per Serving Calories 149Total Fat 11gSaturated Fat 2gTrans Fat 0gUnsaturated Fat 9gCholesterol 0mgSodium 536mgCarbohydrates 12gFiber 3gSugar 1gProtein 2g

Τα διατροφικά στοιχεία δεν είναι εγγυημένα ως προς την ακρίβειά τους. Υπάρχουν για πληροφοριακούς λόγους (αλλά και για τους σκοπούς της Google).

Did you make this recipe?

Φτιάξατε αυτή τη συνταγή; Μπορείτε να με κάνετε tag @ivyliac με το hashtag #κοπιάστε!

Τη συνταγή θα τη βρείτε στο δεύτερο τόμο του βιβλίου μου Mint, Cinnamon & Blossom Water, Flavours of Cyprus, Kopiaste.

Για περισσότερες νηστίσιμες συνταγές εδώ.

Κολάζ Κούπες με Μανιτάρια εικόνα

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Βαγγελιώ

Sunday 28th of November 2010

Σκοπεύουμε να πάμε ταξίδι στην Κύπρο και έψαχνα για Κυπριακά φαγητά για να μάθω περισσότερα για την Κυπριακή Κουζίνα. Μόνο στο δικό σας μπλογκ βρήκα τόσες πολλές, υπέροχες συνταγές που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα. Οι κούπες σίγουρα θα δοκιμαστούν γιατί λατρεύω τα μανιτάρια!

Αλέκα

Sunday 21st of November 2010

Όταν τις ξαναφτιάξεις φιλενάδα περιμένω πρόσκληση :)

Γιάννης

Tuesday 9th of November 2010

Έκανα φαντάρος στην Κύπρο και έχετε εξαιρετικά φαγητά. Οι κούπες είναι απίθανες!

Γιώτα

Wednesday 3rd of November 2010

Εγώ που τις έφαγα στο σπίτι της Ήβης μπορώ να βεβαιώσω ότι ήταν Ε Ξ Α Ι Ρ Ε Τ Ι Κ Ε Σ!!

Μαρία

Tuesday 2nd of November 2010

Ωραία συνταγή αλλά δυστυχώς έψαξα και δεν βρήκα πλιγούρι ψιλό.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright
Skip to Recipe