Skip to Content

Λουβί γιαχνί (Μαυρομάτικα φασόλια) με σπανάκι και σέσκουλα

Sharing is caring!

Στην Κύπρο “λουβί” λέμε τα φασόλια τα μαυρομμάτικα είτε είναι φρέσκα ή αποξηραμένα. Το καλοκαίρι φτιάχνουμε το Λουβί το φρέσκο με Κολοκούι (ένας είδος κολοκυθιού), σαν σαλάτα.

Louvi me Kolokoui

 

Είναι δύσκολο να μαγειρεύεις όταν σε μια οικογένεια δεν έχουν όλοι τα ίδια γούστα. Τα παιδιά μου δεν τρελαίνονται για τα όσπρια και πολλές φορές αναγκάζομαι να φτιάχνω δύο φαγητά για να φάνε όλοι.  Παρ’ όλα αυτά έχω σαν κανόνα να φτιάχνω τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα όσπρια.

Kolokoui

Δοκίμασα τα φασόλια τα μαυρομμάτικα με διαφορετικούς τρόπους αλλά δεν τους άρεσαν. Κατάφερα να μάθουν να τρώνε το σπανάκι φτιάχνοντας σπανακόπιτες και όταν έφτιαξα το σπανακόρυζο παρ’ όλο που δεν τρελαίνονται το έφαγαν. Αφού έφαγαν το σπανακόρυζο σκέφτηκα να φτιάξω και τα μαυρομάτικα. Δεν μπορώ να πω βέβαια ότι ενθουσιάστηκαν αλλά τουλάχιστον τα φάγανε και ελπίζω με τον καιρό να τα αγαπήσουν, όπως και εγώ.

Μαυρομάτικα φασόλια με σπανάκι και σέσκουλα

Υλικά:

  • 250 γρ. φασόλια μαυρομάτικα
  • 250 γρ. σπανάκι και 250 γρ. σέσκουλα
  • 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 1 φλιτζάνι φρεσκοκομμένα μυρωδικά, όπως μάραθο, άνηθο, μαϊντανό (ή απ’ όλα)
  • 1 κουτί (500 γρ.)  ντοματάκια ολόκληρα (το καλοκαίρι χρησιμοποιώ 4 – 5 φρέσκες ντομάτες)
  • 3 κουταλιές Ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το σπανάκι και τα σέσκουλα και τα βράζουμε για πέντε λεπτά, χωρίς νερό. Τα σουρώνουμε. Βράζουμε τα μαυρομάτικα, για 10 λεπτά και τα στραγγίζουμε.
  2. Σε άλλη κατσαρόλα σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και το σπανάκι. Προσθέτουμε τα μαυρομμάτικα, τα μυρωδικά το αλάτι και πιπέρι και τον τα ντοματάκια λιωμένα. Ρίχνουμε και νερό να τα σκεπάσει.
  3. Αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν και να πιουν το ζουμί τους, περίπου 1 ώρα.

Η παραδοσιακή Κυπριακή συνταγή περιλαμβάνεται στο βιβλίο μου Κοπιάστε στην Κουζίνα μου.

Για περισσότερες νηστίσιμες συνταγές εδώ.

 

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright