Skip to Content

Αμπελοκορφάδες Τουρσί

Αμπελοκορφάδες Τουρσί

Sharing is caring!

Οι αμπελοκορφάδες ή αλλιώς αμπελοβλάσταρα είναι οι τρυφερές κορυφές από το αμπέλι που τρώγονται όταν είναι ακόμη τρυφερές.

αμπελοκορφάδες τουρσί εικόνα

Αυτά τα βλαστάρια συνήθως μαζεύονται την άνοιξη, όταν είναι ακόμα μικρά και τρυφερά, και αφού τα βράσουμε λίγο, μετά γίνονται τουρσί.

Συνήθως σερβίρονται σαν μεζές ή συνοδευτικό με ποτά, αλλά μπορούμε να τα βάλουμε σε σαλάτες, σάντουιτς ή σε άλλα φαγητά για να δώσουν μια ξινούτσικη γεύση στο φαγητό.

Επίσης, εάν δεν γίνουν τουρσί, μπορούν να μαγειρευτούν με κρέας ή με όσπρια.

Είχα πολύ καιρό να πάω στη λαϊκή γιατί τις τελευταίες βδομάδες κάθε  Τρίτη που έχουμε λαϊκή στη γειτονιά λείπαμε στο Ναύπλιο για δουλειές.   Την περασμένη βδομάδα που πήγαμε εκεί, μείναμε και το βράδυ και σκόπευα την Τετάρτη που έχει λαϊκή στο Ναύπλιο να πήγαινα ειδικά για να πάρω αμπελόφυλλα γιατί μου τελειώσανε αλλά τελικά δεν προλάβαμε να πάμε.  

Τέτοια εποχή αγοράζω αρκετά και τα βάζω στην κατάψυξη για να περάσω όλη τη χρονιά. Μιλώντας με κάποιο γνωστό, μας είπε στην επιστροφή να σταματήσουμε στην περιοχή Νεμέας και ίσως βρίσκαμε εκεί.  Σταματήσαμε αλλά δυστυχώς, ήταν αργα και τους είχαν τελειώσει.

τρυφερά αμπελόφυλλα εικόνα

Την Τρίτη που μας πέρασε έπρεπε οπωσδήποτε να πάω στη δική μας λαϊκή μόνο και μόνο για τα αμπελόφυλλα γιατί όσο περνά ο καιρός σκληραίνουν.   Πριν να καταλήξω τι θα αγοράσω πάντα περνώ από όλη τη λαϊκή για να δω τιμές και να συγκρίνω.   Τα βρήκα μεταξύ 1.50 – 2.50 Ευρώ τα 200 γραμμάρια.  Εάν δεν το κάνετε αυτό σας συνιστώ να το κάνετε γιατί μπορείτε να βρείτε ακριβώς το ίδιο πράγμα δυό βήματα πάρα κάτω με πολύ πιο χαμηλή τιμή.  Θα πείτε και τί έγινε εάν πάρω κάτι 1 ευρώ πιο ακριβό;  Ναι αλλά εάν όλο τα πράγματα που αγοράζουμε τα βρούμε στην πιο φτηνή αγορά, μπορούμε να κερδίσουμε 10 – 15 ευρώ κάθε φορά.

Vineyard shoots image

Ψάχνοντας λοιπόν για αμπελόφυλλα είδα πρώτη φορά αμπελοκορφάδες.  Βιαζόμαστε να πάμε πρώτα σε κάτι άλλες δουλειές και προχωρώντας μου είπε ο άντρας μου ότι τις έφτιαχνε η μητέρα του.  Τον ρώτησα εάν θυμόταν πώς τις έφτιαχνε και μου είπε ότι εκτός από σαλάτα τις έφτιαχνε γιαχνί με όσπρια.

Όταν γυρίσαμε πίσω, ρώτησα την κυρία που τα πουλούσε πώς μαγειρεύονται και μου έδειξε πώς τα καθαρίζουμε.  Το λυγίζεις στο πίσω μέρος, μου είπε, μέχρι να σπάσει.  Εκεί που θα σπάσει το πετάς γιατί είναι σκληρό.  Μου είπε να τα βράσω σε αλατισμένο νερό, το πολύ για δέκα λεπτά.  Μετά τρώγονται σαν σαλάτα με λαδολέμονο αλλά και με όσπρια και κρέας.  Μου είπε ότι μπορείς να τα κάνεις τουρσί και να έχεις να βάζεις σε σαλάτες όλο το χρόνο.  Επειδή μου αρέσουν τα τουρσί, μόλις άκουσα τη λέξη τουρσί ενθουσιάστηκα και της είπα βάλε ένα κιλό.

Τα φοβήθηκα να πω την αλήθεια μήπως ήταν σκληρά τα βλαστάρια αλλά ευτυχώς ήταν πολύ τρυφερά και νόστιμα.  Κράτησα λίγα και τα μαγείρεψα χθες με όσπρια και τα υπόλοιπα τα έφτιαξα τουρσί, σύμφωνα με τις οδηγίες της.

Τρώγονται ως έχουν γιατί βγάζοντας τις από το βάζο, βρέχονται με το ελαιόλαδο που επιπλέει πάνω από το ξύδι και δεν χρειάζεται να βάλετε άλλο.

Ετοιμασία του τουρσί από αμπελοκορφάδες εικόνα

Αμπελοκορφάδες Τουρσί

Υλικά:

  • 750 γραμμάρια αμπελοκορφάδες (βρασμένες)
  • Αλάτι
  • 1 σκελίδα σκόρδο (μόνο εάν σας αρέσει το σκόρδο)
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 500 γραμμάρια ξύδι από κόκκινο κρασί
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Σε αλατισμένο νερό βράζουμε τις αμπελοκορφάδες για 10 λεπτά, ρίχνουμε αμέσως κρύο νερό.  Τους ρίχνουμε αλάτι και τις αφήνουμε να στραγγίξουν.  Στύβουμε να φύγει το περιττό νερό.
  2. Τις βάζουμε σε αποστειρωμένο βάζο του 1 λίτρου.
  3. Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το ξύδι, το πιπέρι και το σκόρδο.  Το ρίχνουμε στο βάζο μέχρι να το σκεπάσει.  Εάν δεν το σκεπάσει, συμπληρώνουμε με ελαιόλαδο ή ξύδι.
  4. Το αφήνουμε σε δροσερό μέρος για καμμιά βδομάδα πριν τα σερβίρουμε.
αμπελοκορφάδες τουρσί εικόνα

Αμπελοκορφάδες Τουρσί

Yield: 1 λίτρο
Prep Time: 10 minutes
Cook Time: 10 minutes
Total Time: 20 minutes

Οι αμπελοκορφάδες ή αμπελοβλάσταρα τουρσί είναι ένα παραδοσιακό εδέσμα που παρασκευάζεται από τα νεαρά βλαστάρια του αμπελιού, δηλαδή τις κορφές του αμπελιού.

Ingredients

Υλικά:

  • 750 γραμμάρια αμπελοκορφάδες (βρασμένες)
  • Αλάτι
  • 1 σκελίδα σκόρδο (μόνο εάν σας αρέσει το σκόρδο)
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 500 γραμμάρια ξύδι από κόκκινο κρασί
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Instructions

    Εκτέλεση:

    1. Σε αλατισμένο νερό βράζουμε τις αμπελοκορφάδες για 10 λεπτά και τις ρίχνουμε αμέσως κρύο νερό.  
    2. Τις στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και τους ρίχνουμε αλάτι.
    3. Τις αφήνουμε λίγο να στραγγίξουν και τις στύβουμε να φύγει το περιττό νερό.
      Τις βάζουμε σε αποστειρωμένο βάζο του 1 λίτρου.
      Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το ξύδι, το πιπέρι και το σκόρδο. 
    4. Το ρίχνουμε στο βάζο μέχρι να το σκεπάσει. 
    5. Εάν δεν το σκεπάσει, συμπληρώνουμε με ελαιόλαδο ή ξύδι.
      Το αφήνουμε σε δροσερό μέρος για καμμιά βδομάδα πριν τα σερβίρουμε.
    Nutrition Information
    Yield 1 Serving Size 1
    Amount Per Serving Calories 2015Total Fat 216gSaturated Fat 30gTrans Fat 0gUnsaturated Fat 180gCholesterol 0mgSodium 627mgCarbohydrates 4gFiber 1gSugar 0gProtein 1g

    Τα διατροφικά στοιχεία δεν είναι εγγυημένα ως προς την ακρίβειά τους. Υπάρχουν για πληροφοριακούς λόγους (αλλά και για τους σκοπούς της Google).

    Did you make this recipe?

    Φτιάξατε αυτή τη συνταγή; Μπορείτε να με κάνετε tag @ivyliac με το hashtag #κοπιάστε!

    Άλλες παρόμοιες συνταγές:

    Παντζάρια Ξυδάτα

    Κεράσια Ξυδάτα

    Πώς να αποστειρώσουμε τα βάζα

    Κολάζ Αμπελοκορφάδες ή αμπελοβλάσταρα τουρσί εικόνα

    Κοπιάστε και Καλή Όρεξη,

    Sharing is caring!

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

    Vita

    Friday 27th of May 2011

    Άφησέ τα για παραπάνω από μια εβδομάδα. Τα πιάνουν καλύτερα τα αρτύματα... Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε όπου και την κάπαρη αλλά ταιριάζουν ιδιαίτερα με πατατοσαλάτα και φάβα και στο λεμονόλαδο ψαριού My recent post Αμπελοβλάσταρα τουρσί κι ένα βραβείο

    Ivy

    Friday 27th of May 2011

    Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες. Το υπέθεσα ότι θα έχουν την ίδια χρήση με την κάπαρη. Τα δοκίμασα χθες και θέλουν λίγες ημέρες ακόμη.

    Vita

    Friday 27th of May 2011

    Έχουμε την ίδια ανάρτηση και παρόμοια συνταγή :-). http://cretangastronomy.blogspot.com/2011/05/blog...

    My recent post Αμπελοβλάσταρα τουρσί κι ένα βραβείο

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

    Privacy Policy · Copyright
    Skip to Recipe