Skip to Content

Θαυματουργό Σκόρδο και Πώς θα κάνουμε Ψήτά Σκόρδα

Θαυματουργό Σκόρδο και Πώς θα κάνουμε Ψήτά Σκόρδα

Sharing is caring!

Το σκόρδο (Allium sativum), είναι ένα από τα παλαιότερα καλλιεργούμενα φυτά στον κόσμο και έχει αναπτυχθεί για πάνω από 5000 χρόνια.

σκόρδα φρέσκα εικόνα

 

  «Το φαγητό πρέπει να είναι το φάρμακό μας και το φάρμακό μας πρέπει να είναι το φαγητό μας», Ιπποκράτης.

Αναφορές για το σκόρδο βρίσκουμε στα έργα αρχαίων, όπως του Αριστοτέλη, ο οποίος αναφέρει ότι ήταν τονωτικό και υπακτικό αλλά επίσης όταν υπήρχε νέο φεγγάρι, οι άνθρωποι άφηναν έξω προσφορές προς την χθόνια θεά Εκάτη, τη Βασίλισσα του Κάτω Κόσμου, μεταξύ άλλων περιλάμβανε και το σκόρδο.

πλεξούδα από σκόρδα εικόνα

Κατά τη διάρκεια των αρχαιολογικών ανασκαφών στα ανάκτορα της Κνωσού (εποχή του Χαλκού) βρέθηκαν σκόρδα.

Οι αρχαίοι Έλληνες, το ονόμαζαν “το δυσώδες ρόδον” παρότι έτρωγαν αρκετά σκόρδα.   Στην Αρχαία Ελλάδα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες οι αθλητές δεν κατέφευγαν σε στεροειδή για να βελτιώσουν την απόδοσή τους, αλλά κατανάλωναν σκόρδο.

Επίσης οι στρατιώτες έτρωγαν σκόρδο πριν πάνε στη μάχη το οποίο τους έδινε δύναμη και αντοχή.

σκόρδο εικόνα

Ο Ιπποκράτης που θεωρείται ως πατέρας της ιατρικής υπήρξε ο μεγαλύτερος θεραπευτής που έζησε ποτέ.  

Γνώριζε πριν από 2500 χρόνια ότι το σκόρδο ήταν ένα θαυματουργό υπερ-φάρμακο, μια ιδανική τροφή, η οποία είχε τόσες πολλές ιδιότητες που το συνιστούσε για την καταπολέμηση των λοιμώξεων, για την προστασία του δέρματος, χρησιμοποιούσε ατμούς σκόρδου για τη θεραπεία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, συνέστηνε το σκόρδο ως τονωτικό και υπακτικό, ως θεραπεία για τον πονόδοντο ή ως διουρητικό, και για πολλές άλλες ασθένειες.

Στη σύγχρονη ιατρική, το σκόρδο έχει πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες , μία από τις σπουδαιότερες είναι η αλλιΐνη, που όταν οι σκελίδες κόβονται ή πολτοποιούνται και εκτίθενται στον αέρα, οι ενώσεις μαζί με τη μεθιίνη αντιδούν μεταξύ τους και με τη βοήθεια του ενζύμου αλλινάση παράγουν την αλλισίνη. 

 

Αυτή η ένωση ευθύνεται και για την άσχημη μυρωδιά του σκόρδου.  Η αλλισίνη έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες  αλλά για να επιτευχθεί το μέγιστο όφελος, πρέπει τα σκόρδα να καταναλώνονται ωμά.

Το μαγειρεμένο σκόρδο χάνει την αντιβιοτική του ιδιότητα, αλλά εξακολουθεί να διατηρεί πολλά οφέλη για την υγεία μας.

ψητά σκόρδα εικόνα

 

Μερικές από τις θεραπευτικές ιδιότητες του σκόρδου είναι:

  • Είναι ένα υπέρ-αντιοξειδωτικό και αποτρέπει ορισμένους τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του προστάτη, του δέρματος, του οισοφάγου και του στομάχου.
  • Βοηθά στην ρύθμιση του μεταβολισμού του σακχάρου του αίματος, την τόνωση και την αποτοξίνωση του ήπατος, και ενεργοποιεί το νευρικό σύστημα και την κυκλοφορία του αίματος.
  • Αραιώνει το αίμα τόσο αποτελεσματικά όσο και η ασπιρίνη.
  • Μειώνει επίσης τη χοληστερόλη.
  • Αποτρέπει τη σκλήρυνση των αρτηριών, τις οποίες κρατά εύκαμπτες, ισχυρές και ελαστικές και αποτρέπει τη δημιουργία ασβεστίου που με άλλες ουσίες δημιουργούν αθηρωματική πλάκα που μπορεί να φράξουν τα αιμοφόρα αγγεία.

 

σκόρδο και εξτρά παρθένο ελαιόλαδο εικόνα

Θυμάμαι όταν ήμουν πιο νέα δεν ήθελα καθόλου σκόρδο στο φαγητό και απεχθανόμουν τη μυρωδιά του.  Με τα χρόνια το συνήθισα και μπορώ να πω ότι μου αρέσει τώρα, παρόλο που δεν βάζω πάρα πολύ στα φαγητά μου γιατί τώρα δεν αρέσει στα παιδιά μου.

Εάν και εσείς είστε από αυτούς που δεν σας αρέσει το ωμό σκόρδο, πρέπει να δοκιμάσετε να το βάζετε στα φαγητά σας ψητό.  Με το ψήσιμο, το σκόρδο γλυκαίνει και αποκτά υπέροχη γεύση και ταυτόχρονα χάνει αρκετή από την άσχημη μυρωδιά του.  Θα δείτε μεγάλη γευστική διαφορά στα φαγητά σας και θα ωφεληθείτε από τις ευεργετικές του ιδιότητες.

Για οικονομία ρεύματος, μπορείτε εύκολα να ψήσετε το σκόρδο μια μέρα που ψήνετε ένα άλλο φαγητό στο φούρνο.

Πώς χρησιμοποιούμε το ψητό σκόρδο;

Οποιαδήποτε συνταγή έχει ωμό σκόρδο, μπορεί να αντικατασταθεί από ψητό σκόρδο.  Στην αρχή βάλτε λίγο και σιγά-σιγά θα δοκιμάσετε να το αυξήσετε.  Όταν το συνηθίσετε θα δείτε ότι θα αρχίσετε να χρησιμοποιείτε και ωμό σκόρδο.

ψητό σκόρδο σε λάδι εικόνα

Για να συντηρήσω το σκόρδο που ψήνω το καλύπτω με ελαιόλαδο και έτσι ταυτόχρονα έχω και αρωματισμένο ελαιόλαδο με σκόρδο. 

ψητά σκόρδα φωτογραφία

Το διατηρώ στο ψυγείο και το χρησιμοποιώ σε πολλές συνταγές μου.

 

 

Θαυματουργό Σκόρδο και Πώς θα κάνουμε Ψήτά Σκόρδα

Θαυματουργό Σκόρδο και Πώς θα κάνουμε Ψήτά Σκόρδα

Yield: 1 κούπα
Prep Time: 5 minutes
Cook Time: 45 minutes
Total Time: 50 minutes

Στη σύγχρονη ιατρική, το σκόρδο έχει πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες , μία από τις σπουδαιότερες είναι η αλλιΐνη.

Ingredients

Υλικά:

  • 1 κεφάλι σκόρδο
  • 3 - 4 κουταλιές παρθένο ελαιόλαδο
  • 1/2 κ.γ. χοντρό θαλασσινό αλάτι

Για τη συντήρηση:

  • Περίπου 1/2 κούπα εξτρά παρθένο ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Instructions

!Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C / 350°F.
  2. Αφαιρούμε τα πολλά φύλλα και κόβουμε από πάνω περίπου 1 εκατοστό.
  3. Το βάζουμε σε αλουμινόχαρτο και το βρέχουμε με ελαιόλαδο και αλάτι.
  4. Το τυλίγουμε χαλαρά στο αλουμινόχαρτο. Το ψήνουμε για περίπου 45 - 50 λεπτά μέχρι να μαλακώσει από μέσα. Το πιέζουμε λίγο με το χέρι να δούμε εάν μαλάκωσε ή το τρυπάμε λίγο με μια οδοντογλυφίδα ή με το μαχαίρι για να δούμε εάν μαλάκωσε.
  5. Αφού το αφήσουμε λίγο να κρυώσει και όταν δεν καίει, πιέζουμε την κάθε σκελίδα η οποία ξεφλουδίζεται εύκολα. Τις τοποθετούμε σε ένα αποστειρωμένο γυάλινο δοχείο και με το πιρούνι λιώνουμε τις σκελίδες ή εάν θέλουμε τις αφήνουμε ολόκληρες. Προσθέτουμε αλάτι και χονδροτριμμένο πιπέρι και γεμίζουμε το δοχείο με ελαιόλαδο. Το αποθηκεύουμε στο ψυγείο.
  6. Κάθε φορά που θα αφαιρέσουμε σκόρδο, εάν χρησιμοποιήσουμε και ελαιόλαδο θα συμπληρώσουμε το δοχείο ξανά με ελαιόλαδο για να είναι οι σκελίδες πάντα καλυμμένες.

Did you make this recipe?

Φτιάξατε αυτή τη συνταγή; Μπορείτε να με κάνετε tag @ivyliac με το hashtag #κοπιάστε!

 

Σας άρεσε η συνταγή;

Πάνω στην εικόνα θα βρείτε τα κουμπιά για να την καρφιτσώσετε στο αγαπημένο σας board στο Pinterest. Επίσης, θα χαρούμε να μοιραστείτε τη συνταγή στα αγαπημένα σας Social Media, με τα κουμπιά που θα βρείτε στο τέλος.

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Χρυσαυγή

Tuesday 7th of August 2012

Πραγματικά πολύ χρήσιμη ανάρτηση!!!!

Και πολοι σεφ γνωρίζω ότι χρησιμοποιούν έναν πολτό από σκόρδο ψημένο σε σάλτσες για ζυμαρικά, σε κρέατα κλπ. Είναι πολύ πρακτικό το να διατηρείς έτσι το σκόρδο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright
Skip to Recipe