Τα χόρτα βλήτα ή βλίτα, είναι μια από τις ωραιότερες επιλογές για καλοκαιρινές βραστές σαλατες με μεγάλη διατροφική αξία και λίγες θερμίδες.
Τα βλήτα ανήκουν στο γένος Amaranthus blitum (και όχι viridis, όπως προέκυψε από την έρευνα που έκανα), ποικιλία silvestre, είναι ενδημικά της Μεσογείου, αλλά έχουν καλλιεργηθεί σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου, περιλαμβανομένου της ανατολικής περιοχής της Βορείου Αμερικής. Είναι φυλλώδη λαχανικά με πολλές ευεργετικές ιδιότητες, μεγάλη διατροφική αξία και λίγες θερμίδες.
Παρόλο που χαρακτηρίζονται ως ζιζάνια διάφορων καλλιεργειών γιατί φυτρώνουν μόνα τους, εάν φυτέψουμε μερικά στον κήπο μας, πολλαπλασιάζονται εύκολα κι επομένως θα έχουμε βλήτα να τρώμε κάθε χρόνο.
Η επιστημονική τους ονομασία “Amaranth” προέργεται από την λέξη ἀμάραντος και ἄνθος, δηλαδή το λουλούδι που δεν μαραίνεται εύκολα.
Βλήτα διατροφική αξία ανά 100 γρ. βρασμένης τροφής :
Τα βλήτα και η διατροφική τους αξία:
- Θερμίδες: 20
- Πρωτεΐνες: 2 γρ.
- Υδατάνθρακες: 4 γρ
- Λιπαρά: 0 γρ.
- Φυτικές ίνες: 2 γρ.
Επίσης, είναι πολύ καλή πηγή :
- Βιταμίνης C
- Βιταμίνης Α
- Βιταμινών του συμπλέγματος Β (Φυλλικό οξύ, Νιασίνη, Ριβοφλαβίνη & Πυριδοξίνη)
- Ασβέστιου, σίδηρου, Νάτριου, Κάλιου, Μαγνήσιου, Φώσφορου, Ψευδάργυρου, Χαλκού & Μαγγάνιου.
Πώς μας ωφελούν:
- Μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα
- Εχουν ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση
- Μπορούν να βοηθήσουν στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην αποτροπή της εμφάνισης της οστεοπόρωσης και καρδιακών παθήσεων. Τα βλήτα είναι μια εξαιρετική διαιτητική πηγή σε φυτοστερόλες, οι οποίες μειώνουν την πίεση του αίματος και προλαμβάνουν τις καρδιακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά επεισόδια.
- Αποτελούν καλή τροφή για όσους θέλουν να διατηρήσουν ή να μειώσουν το βάρος τους αλλά και για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα δυσκοιλιότητας.
- Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα των βλήτων είναι η ικανότητα τους να μειώνουν την LDL-κακή χοληστερόλη στο αίμα λόγω της τοκοτριενόλης, ένα είδος βιταμίνης Ε, και των φυτικών ινών που περιέχει.
- Καλύπτουν το 90% το ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη C και το 73% σε βιταμίνη Α,το 57% των σε μαγγάνιο και το 19% σε φυλικό οξύ. Ακόμα είναι πηγή ασβεστίου, σιδήρου, φυτικών ινών, μαγνησίου, φωσφόρου και καλίου.
- Ιδανικά για άτομα με αναιμία, διότι είναι πλούσια σε σίδηρο. Μια μερίδα 132 γρ. βραστά βλήτα παρέχουν το 17% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε σίδηρο.
- Περιέχουν λυσίνη (απαραίτητο αμινοξύ) σε συνδυασμό με βιταμίνη Ε, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο και κάλιο και βιταμίνη C, βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη γήρανση και το σχηματισμό των κακοηθών κυττάρων.
- Είναι ιδανικά για δίαιτα ελεύθερης γλουτένης. Τα άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη ή που πάσχουν από κοιλιοκάκη μπορούν να καταναλώνουν βλήτα. Επιπλέον, μια μερίδα 132 γρ. βραστά βλήτα παρέχουν το 6% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε πρωτεΐνες.
- Με 28 θερμίδες/100 γρ. και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι ιδανικά για δίαιτα!
- Κάποιες ποικιλίες καλλιεργούνται για τους σπόρους τους και το αλεύρι τους έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται στην Αυστραλία και την Β. Αμερική σαν πιο θρεπτική εναλλακτική στο σταρένιο αλεύρι.
Παρενέργειες
- Τα βλήτα περιέχουν υψηλές ποσότητες οξαλικού οξέος και θα πρέπει να αποφεύγονται από άτομα που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, ουρική αρθρίτιδα ή ασθένειες των νεφρών ή πέτρες στη χολή.
- Τα βραστά βλήτα καλό είναι να μην αναθερμαίνονται μετά το μαγείρεμα, διότι τα νιτρικά άλατα που περιέχουν μετατρέπονται σε νιτρώδη, τα οποία είναι βλαβερά για την υγεία και ειδικά για τα παιδιά.
- Οι αλλεργίες από τα βλήτα είναι σπάνιες, αλλά έχουν παρατηρηθεί κατά καιρούς. Η αλλεργία συχννά θα εκδηλωθεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά σπανίως είναι σε σοβαρή μορφή.
- Καλό είναι να γίνεται έλεγχος πριν τα βάλετε στη διατροφή σας.
- Τα βλήτα δεν πρέπει να τρώγονται ωμά γιατί περιέχον υψηλά επίπεδα υδροκυανίου και οξαλικών οξέων.
Πηγές:
Βλήτα ή Βλίτα, χόρτα μ μεγάλη διατροφική αξία
Βλήτα: Ιδιότητες και Διατροφική Αξία.
Πώς Πλένουμε και Μαγειρεύουμε τα Βλήτα
- Προσπαθούμε να αγοράσουμε βλήτα όσο είναι τρυφερά και φρέσκα. Εάν είναι προς το τέλος τους πετάμε τα κιτρινισμένα και μαραμένα φύλλα.
- Γεμίζουμε μια μεγάλη μπασίνα ή τον νεροχύτη με νερό και βάζουμε ξύδι (περίιπου 1 κουταλιά ξύδι σε 1 λίτρο νερό) και αφήνουμε τα τα χόρτα μέσα για περίπου μισή ώρα. (Αυτό γίνεται ώστε να φύγουν τυχόν έντομα που ίσως να βρίσκονται πάνω στα χόρτα).
- Τα βγάζουμε από την μπασίνα και χύνουμε το νερό.
- Τα ξεπλένουμε καλά, τουλάχιστον δύο φορές.
- Όσο το πλένουμε, κόβουμε τα χονδρά κοτσάνια, τα οποία τα βράζουμε για 5 – 10 λεπτά, πριν να βάλουμε τα φύλλα. Τα σκληρά και ξυλώδη κοτσάνια τα πετάμε.
- Τα φύλλα με τρυφερά κοτσάνια τα βράζουμε για 5 – 10 λεπτά (ανάλογα πόσο τρυφερά είναι).
Πώς Σερβίρονται τα Βλήτα
Μπορούμε να σερβίουμε τα βλήτα με δύο τρόπους. Ο ένας είναι με αγνό παρθένο ελαιόλαδο, ξύδι, αλάτι και σκόρδο (το λεγόμενο σκορδοστούμπι) και ο άλλος είναι το παραδοσιακό λαδολέμονο, δηλαδή μόνο το ελαιόλαδο, λεμόνι και αλάτι.
Σκορδοστούμπι:
- 6 κουταλιές εξτρά παρθένο ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές ξύδι
- 1 σκελίδα (ή περισσότερο) σκόρδο
- 2 πρέζες αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Βάζουμε το σκόρδο και το αλάτι στο γουδί και το κτυπάμε να γίνει σαν αλοιφή.
Το μεταφέρουμε σε ένα σέικερ ή ποτήρι με καπάκι, προσθέτουμε ελαιόλαδο, το ξύδι και το πιπέρι και τα κτυπάμε καλά μέχρι να αποκτήσει μια κρεμώδη υφή. (Εναλλακτικά τα υλικά μπορού να κτυπηθούν όλα μαζί στο μούλτι).
Προσωπικά προτιμώ τον δεύτερο τρόπο και μάλιστα βάζω και λίγη ρίγανη, που τη λατρεύω.
Τα βλήτα σαλάτα σερβίρονται κυρίως με ψητά κρέατα, ψάρι αλλά δοκιμάστε τα και με άλλα φαγητά.
Γενικά τα βλήτα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τους καλοκαιρινούς μήνες σε συνταγές που συνηθως γίνονται με σπανάκι.
Προσωπικά, μου αρέσουν πάρα πολύ με όσπρια. Τα έχω φτιάξει με μαυρομμάτια, με ρεβίθια και με φασόλια.
Έχω φτιάξει τα βλήτα τόσες πολλές φορές που εκτός από την κλασική συνταγή έχω κάνει και πολλούς άλλους συνδυασμούς.
Έχω προσθέσει βραστές πατάτες και κολοκυθάκια και τα σέρβιρα με λαδολέμονο και τριμμένη φέτα από πάνω. Όταν τα τρώμε σαν κυρίως πιάτο, με μαριναρισμένο γαύρο, μου αρέσει να βάζουμε και ξηρούς καρπούς μέσα.
Μου αρέσει να βράζω κολοκυθάκια μαζί με τα βλήτα γιατί προσθέτουν μια γλύκα και ισορροπούν την ιδιαίτερα δυνατή γεύση τους.
Εάν τα κολοκυθάκια είναι φρέσκα και έχουν το λουλούδι ακόμη πάνω και δεν ξέρετε πώς να το χρησιμοποιήσετε, βράστε και τα λουλούδια και βάλτε τα στη σαλάτα. Να ξέρετε μόνο ότι τα λουλούδια θέλουν μόνο ελάχιστο χρόνο μαγειρέματος, έτσι θα τα προσθέσετε στο τέλος.
Η τελευταία μου προσθήκη σ’ αυτή την υπέρχη σαλάτα είναι το Πέστο με Βασιλικό και Μέντα που έφτιαξα πρόσφατα.
Πέστο Μέντας και Βασιλικού
Το πέστο με μέντα είναι διαφορετικό από το συνηθισμένο πέστο και μέσα έβαλα γραβιέρα.
Ingredients
Υλικά:
- 15 μεγάλα φύλλα βασιλικού
- 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
- 2 κλωναράκια μέντας
- 1/4 κούπας εξτρά παρθένο ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές ξύδι
- 1/4 κούπας γραβιέρα τριμμένη
- 1/4 κούπας καρύδια
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Instructions
Εκτέλεση:
- Πλένουμε τη μέντα κα το βασιλικό και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
- Τα βάζουμε στο μούλτι με το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, ξύδι και το λάδι και τα πολτοποιούμε.
- Προσθέτουμε τα καρύδια και τα ξαναλιώνουμε μέχρι να γίνει μια παχύρευστη σάλτσα. Εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο ακόμη.
- Ανακατεύουμε μέσα το τριμμένο τυρί.
- Προσοχή όμως στο αλάτι γιατί το χαλούμι είναι αλμυρό τυρί.
Nutrition Information
Yield 1 Serving Size 1Amount Per Serving Calories 789Total Fat 81gSaturated Fat 15gTrans Fat 0gUnsaturated Fat 63gCholesterol 30mgSodium 502mgCarbohydrates 7gFiber 3gSugar 1gProtein 12g
Τα διατροφικά στοιχεία δεν είναι εγγυημένα ως προς την ακρίβειά τους. Υπάρχουν για πληροφοριακούς λόγους (αλλά και για τους σκοπούς της Google).
Το Πέστο έχει ήδη μέσα σκόρδο που ταιριάζει πολύ με τα βλήτα και το άρωμα του βασιλικού και της μέντα τα κάνει υπέροχα!
Χόρτα Βλήτα ή Βλίτα Σαλάτα και Πώς τα Σερβίρουμε
Τα χόρτα βλήτα ή βλίτα, είναι μια από τις ωραιότερες επιλογές για καλοκαιρινές βραστές σαλατες με μεγάλη διατροφική αξία και λίγες θερμίδες.
Ingredients
Υλικά:
- ½ κιλό βλήτα
- ½ κιλό κολοκυθάκια μικρά και τρυφερά
- Κολοκυθολούλουδα (εάν υπάρχουν)
- 2 λίτρα νερό
- 1 κουταλιά αλάτι
Instructions
Εκτέλεση:
- Πλένουμε τα βλίτα και αφαιρούμε τα κιτρινισμένα φύλλα.
- Σε μια μεγάλη μπασίνα ή στο νεροχύτη βάζουμε νερό με ξύδι (αναλογία στα 5 λίτρα νερό, περίπου 4 κουταλιές ξύδι) και αφήνουμε τα χόρτα μέσα για περίπου 20 λεπτά. Τα βγάζουμε από την μπασίνα και χύνουμε το νερό. Αυτό γίνεται ώστε να φύγουν τυχόν έντομα που ίσως να βρίσκονται πάνω στα χόρτα. Τα ξεπλένουμε καλά. Κόβουμε τα χονδρά κοτσάνια.
- Πλένουμε τα κολοκυθάκια και κόβουμε τις δύο άκριες.
- Καθαρίζουμε το πίσω μέρος του λουλουδιού και αφαιρούμε τον στήμονα.
- Σε μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε το νερό, προσθέτουμε το αλάτι και βράζουμε τα κολοκυθάκια και τα χονδρά κοτσάνια πρώτα. Όταν τα κολοκυθάκια τρυπιούνται με το πιρούνι βάζουμε τα φύλλα και τα βράζουμε για 7 - 10 λεπτά (ανάλογα με το πόσο τρυφερά είναι).
- Λίγο πριν το τέλος βάζουμε και τα λουλούδια και τα βράζουμε για 1 λεπτό.
- Τα ρίχνουμε αμέσως στο σουρωτήρι να στραγγίξουν.
- Κόβουμε τα φύλλα σε μικρότερα κομμάτια και επίσης τα κολοκυθάκια.
Τρόποι σερβιρίσματος:
Εξτρά Παρθένο Ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη (χωρίς τη μουστάρδα).
Σκορδοστούμπι: Εξτρά Παρθένο Ελαιόλαδο, σκόρδο, ξύδι, αλάτι και πιπέρι.
Πέστο Μέντας, ή άλλο πέστο της αρεσκείας σας.: Εκτέλεση, όπως όλα τα πέστο.
Σερβίρουμε τη σαλάτα ζεστή ή κρύα με λαδολέμονο ή με όποιο άλλο τρόπο μας αρέσει.
Notes
Σημείωση: Εάν κάνετε δίαιτα, θα προσθέσετε μια κουταλιά ελαιόλαδο ή πέστο ανά μερίδα.
Nutrition Information
Yield 4 Serving Size 1Amount Per Serving Calories 27Total Fat 1gSaturated Fat 0gTrans Fat 0gUnsaturated Fat 0gCholesterol 0mgSodium 1770mgCarbohydrates 5gFiber 2gSugar 3gProtein 2g
Τα διατροφικά στοιχεία δεν είναι εγγυημένα ως προς την ακρίβειά τους. Υπάρχουν για πληροφοριακούς λόγους (αλλά και για τους σκοπούς της Google).
Σας άρεσε η συνταγή;
Πάνω στην εικόνα θα βρείτε τα κουμπιά για να την καρφιτσώσετε στο αγαπημένο σας board στο Pinterest. Επίσης, θα χαρούμε να μοιραστείτε τη συνταγή στα αγαπημένα σας Social Media, με τα κουμπιά που θα βρείτε στο μπλογκ.
ΡΙΝ ΓΙΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ
Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!