Skip to Content

Πώς να.. διατηρήσουμε τα αμπελόφυλλα

Πώς να.. διατηρήσουμε τα αμπελόφυλλα

Sharing is caring!

 

Η καλύτερη εποχή που πρέπει να τα αγοράσουμε και να διατηρήσουμε τα αμπελόφυλλα είναι την άνοιξη, από τον Απρίλιο έως τον Μάιο που είναι ακόμη μικρά και τρυφερά και δεν τα έχουν ψεκάσει ακόμη.

Εγώ συνήθως αγοράζω γύρω στα δύο κιλά, τα πλένω καλά, τα στραγγίζω και μετά τα χωρίζω σε μερίδες, γύρω στα 60 – 80 κομμάτια, τα τυλίγω σε μεμβράνη κουζίνας και τα κάνω ρολά και τα βάζω στον καταψύκτη.

αμπελόφυλλα εικόνα

Γράφω επάνω την ημερομηνία αγοράς και πόσα κομμάτια έχει το κάθε πακέτο.

κατεψυγμένα αμπελόφυλλα εικόνα

Κρατάνε σχεδόν ένα χρόνο και όταν χρειάζεται να τα μαγειρέψω δεν χρειάζονται απόψυξη, απλώς τα βάζω στο νερό και όταν βράσουν για 5 λεπτά έχουν ξεπαγώσει.  Όταν βράσουν χάνουν το ζωηρό πράσινο χρώμα τους αλλά αυτό δεν μας πειράζει.

βρασμένα αμπελόφυλλα εικόνα

Θυμάμαι, η μητέρα μου τα συντηρούσε με άλλο τρόπο.  Αφού τα έπλενε, τα περνούμε σε κλωστή με βελόνα και τα κρέμαγε να ξεραθούν.

Καλό είναι να ξεραίνονται μέσα στο σπίτι και όχι στον ήλιο.Το μόνο κακό με αυτή τη μέθοδο είναι ότι πρέπει να έχεις αποθηκευτικό χώρο γιατί χρειάζονται κάπου να κρέμονται όλο το χρόνο και θρυμματίζονται εύκολα.

Επίσης μια άλλη μέθοδος είναι η διατήρηση στην άλμη (με νερό και αλάτι) αλλά δεν τα έχω φτιάξει ποτέ με αυτόν τον τρόπο.

Συνήθως έτσι τα βρίσκουμε στα σουπερμάρκετ σε βαζάκια στην άλμη ή σε σακουλάκια αεροστεγώς κλεισμένα.

Μερικές από τις συνταγές μου με αμπελόφυλλα:

Ντολμαδάκια

Κουπέπια

Χοιρινό ή αρνί τυλιχτό σε αμπελόφυλλα

Ντολμάδες με Σαρδέλλες

Κοπιάστε και Καλή όρεξη!

υπογραφή Ήβη

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μαρία

Saturday 6th of November 2010

Ευχαριστούμε πολύ για τις πολύτιμες συμβουλές σας. Δεν έχω μεγάλο καταψύκτη γιαυτό θα δοκιμάσω να τα αποξηράνω. Μαρία, Κόρινθος

Γιώτα

Friday 5th of November 2010

Ωραίες ιδέες. Δεν ήξερα ότι μπορούμε να τα αποξηράνουμε. Στα υπόψν.

thalassamov

Tuesday 18th of March 2008

Πολύτιμη συμβουλή, την κρατάω.Εδώ στην Ευρώπη, βρίσκεις συνήθως φύλλα σε μπουκάλι μα τα περισσότερα είναι πολύ σκληρά....Πού καιρός που τα μας τα έφερνε ο παππούς;

Τί να πω;Σε ευχαριστώ πολύ!:)))))))))))))))))))))

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright