We Already Have 872 Recipes.

Ημέρα Ανεξαρτησίας της Κύπρου με Αθθούς Γεμιστούς (Κολοκυθοανθούς)

Σήμερα είναι μια ξεχωριστή μέρα, γιατί είναι η 50ή επέτειος της Ανεξαρτησίας της Κύπρου. Θα βρείτε μια σύντομη ιστορική αναφορά για την ιστορία της Κύπρου στο τέλος της ανάρτησης.

Οι κολοκυθοανθοί ή Αθθοί, όπως τους ονομάζουμε στην Κύπρο, είναι από τα αγαπημένα μου φαγητά που έφτιαχνε η μητέρα μου.  Δυστυχώς, όλα αυτά τα χρόνια δεν έχω καταφέρει να τους φτιάξω εδώ στην Ελλάδα, γιατί  δεν πωλούνται μόνοι τους, αλλά τους βρίσκουμε πάνω στο κολοκύθι και θα χρειαστώ τουλάχισστον πέντε κιλά κολοκύθια για να φτιάξω το πιάτο αυτό.  Στην Κύπρο αντίθετα μπορείτε να τους αγοράσετε σε όλα τα σούπερ μάρκετ, αλλά αυτοί οι συγκεκριμένοι ήταν από τον κήπο του αδελφού μου.

Θα βρείτε τη συνταγή στο βιβλίο μου που θα κυκλοφορήσει σύντομα και στα Ελληνικά.

Χρόνια Πολλά για την Ημέρα Ανεξαρτησίας της Κύπρου

Σήμερα 1η Οκτωβρίου είναι η Ημέρα  Ανεξαρτησίας της Κύπρου.  Θα δείτε πόσο σημαντική είναι αυτή η ημέρα για εμάς τους Κυπρίους, διότι εδώ και αιώνες η Κύπρος, αν και ένα μικρό νησί της Μεσογείου, βρίσκεται ανάμεσα στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, και λόγω αυτής της στρατηγικής θέσης στην Ανατολική Μεσόγειο, τραβούσε (και τραβάει) τους κατακτητές και εισβολείς, που είναι ούκ ολίγοι, σαν μαγνήτης.

Φωτογραφία της Κύπρου από το Διάστημα της NASA.  Πηγή: Wikipedia

10000-8200π.Χ προΝεολιθική εποχή

Η αρχαιότερη παρουσία ανθρώπου στην Κύπρο χρονολογείται στη 10η χιλιετία π.Χ. και εντοπίστηκε σε μια φυσική σπηλιά στην τοποθεσία Αετόκρεμμος στο νοτιοανατολικό άκρο του Ακρωτηρίου.  Η σημασία του χώρου είναι πολύ μεγάλη, επειδή – ανάμεσα στα άλλα – παρέχει τη μοναδική μέχρι σήμερα μαρτυρία ανθρώπινης παρουσίας στην Κύπρο πριν από τη Νεολιθική εποχή.  Νεολιθικός αρχαιολογικός χώρος Συλλουρόκαμπου.

8200-3900 π.Χ. Νεολιθική εποχή

Αυτή η εποχή είναι γνωστή για τους παλαιότερους οικισμούς που θα μπορούσαν να προέρχονται από τα παράλια της Μικράς Ασίας. Έχτισαν πολιτισμό κατά μήκος των ακτών και λίθινα αγγεία αρχικά, και μετά ακολουθήθηκε η αγγειοπλαστική.  Νεολιθικός αρχαιολογικός οικισμός της Χοιροκοιτίας.

3900-2500 π.Χ. Χαλκολιθική Εποχή
Αυτή η εποχή είναι η μεταβατική περίοδος μεταξύ της Λίθινης Εποχής και της Εποχής του Χαλκού. Αυτή την εποχή ανακαλύπτεται ο χαλκός και η εκμετάλλευσή του γίνεται σε μικρή κλίμακα. Τα πιο σημαντικά κέντρα σε αυτό το σημείο ήταν Ερήμη και Λέμπα.

2500-1050 π.Χ. Εποχή του Χαλκού
Την περίοδο αυτή άρχισε η πλήρης εκμετάλλευση του χαλκού που χάρισε πλούτο και ευημερία στο νησί.  Αναπτύχθηκε το εμπόριο με την  Εγγύς Ανατολή, την Αίγυπτο και το Αιγαίο, όπου η Κύπρος ήταν γνωστή ως Αλάσια.  Μετά το 1400 π.Χ. οι Μυκηναίοι-Αχαιοί άρχισαν να έρχονταιν από την Ελλάδα στο νησί ως έμποροι. Γύρω στο 1200 π.Χ. εγκαταστάθηκαν μαζικά, διαδίδοντας την Ελληνική Γλώσσα, τη θρησκεία και τα ήθη και έθιμά τους στο νησί.  Σταδιακά πήραν το έλεγχο του νησιού και ίδρυσαν τις πρώτες πόλεις-βασίλεια της Πάφο, του Κουρίου, του Κιτίου και της Σαλαμίνας.   Το Κίτιον είναι το αρχαιότερο βασίλειο της Κύπρου, το οποίο κτίστηκε πρώτο.  Αυτή είναι μόνο η αρχή του ελληνικού πολιτισμού.

1050-750 π.Χ. Γεωμετρική Περίοδος

Την περίοδο αυτή η Κύπρος είναι Ελληνικό νησί με δέκα πόλεις-βασίλεια με διαδεδομένη τη λατρεία της θεάς Αφροδίτης που σύμφωνα με τη μυθολογία αναδύθηκε από τα κύματα στις ακτές της Πάφου.   Τα βασίλεια αυτά είναι της Αμαθούντος, της Λαπήθου, της Λήδρα, Ιδαλίου, Ταμασσού και Κυθρέας.   Οι Φοίνικες εγκαταστάθηκαν στην πόλη του Κιτίου τον 9o αιώνα π.Χ.  Τον 8o αιώνα π.Χ. η Κύπρος γνώρισε μεγάλη ευμάρεια.

750-310 π.Χ Αρχαϊκή και Κλασσική Περίοδος

Η περίοδος ευμάρειας συνεχίστηκε αλλά το νησί γνώρισε πολλούς κατακτητές.  Τα Κυπριακά βασίλεια κατέλαβαν διαδοχικά οι Ασσύριοι, οι Αιγύπτιοι και οι Πέρσες.  Ο βασιλιάς Ευαγόρας της Σαλαμίνας (που κυβέρνησε την πόλη από το 411 μέχρι το 374 π.Χ.) ένωσε τα βασίλεια της Κύπρου και κατέστησε το νησί ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά και πολιτιστικά κέντρα το Ελληνικού κόσμου.

310 – 30 π.Χ. Ελληνιστική Περίοδος

333-325 π.Χ. Μέγας Αλέξανδρος

Μετά το θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου, οι στρατηγοί του διεκδικούν το νησί και τελικά η Κύπρος έγινε μια από της συμαντικότερεςς κτήσεις των Πτολεμαίων της Αιγύπρου.  Οι Πτολεμαίοι κατήργησαν τις πόλιες-βασίλεια και ένωσαν την Κύπρο με πρωτεύουσα την Πάφο.

30-330 π.Χ. Ρωμαϊκή Περίοδος
Η Κύπρος περιήλθε στην κυριαρχία των Ρωμαίων. Διαδόθηκε ο Χριστιανισμός στο νησί από τους Αποστόλους Παύλο και Βαρνάβα και η Κύπρος γίνεται μάλιστα η πρώτη χώρα που κυβερνάται από Χριστιανό και οι κάτοικοι της οι πρώτοι Χριστιανοί.

Τον 1o αιώνα π.Χ. και τον 1o αιώνα μ.Χ. σεισμοί κατέστρεψαν το νησί και οι πόλεις κτίστηκαν από την αρχή.

330-1191 μ.Χ. Βυζαντινή Περίοδος
Μετά τη διαίρεση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, η Κύπρος περιήλθε στην κυριαρχία της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, γνωστής ως Βυζάντιο.  Ο Χριστιανισμός κατέστει η επίσημη θρησκεία.

Τον 4o αιώνα, νέοι σεισμοί κατέστρεψαν τις κυριότερες πόλεις του νησιού.  Εμφανίζονται νέες πόλιες με πρωτεύουσα την Κωνσταντία.

Το 488 μ.Χ. ο αυτοκράτορας Ζήνων παραχώρησε πλήρη αυτονομία στην Εκκλησία της Κύπρου και στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου το προνόμιο να υπογράφει με κόκκινο μελάνι, να κρατά αυτοκρατορικό σκήπτρο, αντί ποιμαντορική ράβδο και να φορεί προφυρό μανδύα.

Το 649 μ.Χ. οι Άραβες εισέβαλαν στο νησί.  Για τρεις αιώνες η Κύπρος βρισκόταν συνεχώς κάτω από τις επιθέσεις Αράβων και πειρατών, μέχρι το 965, όταν ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Νικηφόρος Φωκάς εκδίωξε τους Άραβες από τη Μικρά Ασία και την Κύπρο.

1191-1192 Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος και Ναϊτες Ιππότες.

Ο Ισσάκιος Κομνηνός, Βυζαντινός κυβερνήτης του νησιού, εξεγέρθηκε αναντίον της βυζαντινής αυτοκρατορίας και αυτοανακηρύχθηκε αυτοκράτορας του νησιού.  Η αυτοκρατορία του, όμως, ήταν σύντομη αφού το 1191 οι δυνάμεις της Τρίτης Σταυροφορίας, υπό το βασιλιά Ριχάρδο Ι της Αγγλίας, κατέκτησαν το νησί.  Ο Ριχάρδος εκτίμησε τη στρατηγική σημασία της Κύπρου όσον αφορά τον ανεφοδιασμό των κρατών των Σταυροφόρων στη Συρία και την Παλαιστίνη.  Πρώτα μεταβίβαβσε την Κύπρο σε Τάγμα Ιπποτών, τους Ναϊτες, οι οποίοι την επέστρεψαν ύστερα από εξέγερση των Κυπρίων.  Στη συνέχεια το 1192 την πούλησε στον Γκυ ντε Λουζινιάν, τον πρώην βασιλιά της Ιερουσαλήμ.

1192-1489 Φραγκική Περίοδος

Στην Κύπρο επικράτησε το φεουδαρχικό σύστημα διακυβέρνησης.  Η Καθολική Εκκλησία επίσημα αντικατέστησε την Ελληνική Ορθόδοξη, η οποία όμως παρόλη την καταπίεση κατόρθωσε να επιζήσει.

Η πόλης της Αμμοχώστου ήταν την περίοδο αυτή μια από τις πιο πλούσιες στην Εγγύς Ανάτολή.

Ο φραγκικός ζυγός ήταν απάνθρωπος και τελείωσε όταν η τελευταία βασίλισσα Αικατερίνη Κορνάρο παραχώρησε το νησί στους Ενετούς και εγκατέλειψε το θρόνο.

1489-1571 Ενετική Περίοδος
Οι Ενετοί κατασκεύσαν οχυρωματικά έργα με σκοπό την υπεράσπιση του νησιού από την αυξανόμενη οθωμανική απειλή.   Στην εποχή αυτή ανάγονται τα επιβλητικά τείχη της Αμμοχώστου και της Λευκωσία.

1571-1878 Οθωμανική Κυριαρχία
Το 1570 οι Οθωμαοί εισέβαλαν στο νησί.  Η Λευκωσία έπεσε ύστερα από πολιορκία έξι βδομάδων, στις 9 Σεπτεμβρίου 1570, ενώ η Αμμόχωστος κάτω από τον Ενετό Διοικητή Μαρκαντώνιο Βραγαδίνο, ο οποίος είχε την ευθύνης της άμυνας, αντιστάθηκε ηρωικά για έντεκα μήνες.  Όταν η πόλη παραδόθηκε τελικά, στις 6 Αυγούστου 1571 οι Οθωμανοί έγδαραν ζωντανό το Βραγαδίνο και γέμισαν το δέρμα του με άχυρο.

Έτσι, η Κύπρος προσαρτήθηκε στην Οθυμανική Αυτοκρατορία και οι σχέσεις της με την Ευρώπη διακόπηκαν, ενώ ο καταπιεστικός οθωμανικός ζηγός οδήγησε σε παρακμή της γεωργίας και σε μείωση του πληθυμσμού.  Οι Κύρπιοι στήριξαν όλες τους τις ελπίδες για απελευθέρωση στις ευωπαϊκές δυνάμεις, κυρίως στην Σαβοϊα, χωρίς όμως κανέναν αποτέλεσμα.  Ο ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου, η οποία την περίοδο των Λουζινιανών και των ενετών ήταν καταπιεσμένη, επανέκτησε το αυτοκέφαλό της (διοικητική ανεξαρτησία) και από τον 18ο αιώνα και μετά αναλαμβάνει τη συλλογή φόρων, εκ μέρους των Οθωμανών, τόσο από τους χριστιανούς, όσο και από τους μουσουλμάνους, αποκτώντας με αυτό τον τρόπο μεγάλη επιρροή.   Ένα ποσοστό Κυπρίων έγιναν μουσουλμάνοι κατά την οθωμανική περίοδο ή εξισλαμίστηκαν δια της βίας μετά την έκρηξη της ελληνικής επανάστασης το 1821.

Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, διάφορες ευρωπαϊκές δυνάμεις, κυρίως η Γαλλία και η Βρετανία, που αποκτούσαν ολοένα και μεγαλύτερα συμφέροντα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, επέδειξαν ανανεωμένο ενδιαφέρον για την Κύπρο.  Μερικές από αυτές διατηρούσαν από καιρό προξενεία στη Λάρνακα, που ήταν το κυριότερο λιμάνι και εμπορικό κέντρο την περίοδο των Οθωμανών.  Κάτω από την ευρωπαϊκή πίεση οι Οθωμανοί Τούρκοι εισήγανγαν σειρά περιορισμένων μεταρρθυμίσεων, γνωστών ως Tanzimat.  Με το άνοιγμα της διώρυγας του Σουέζ το 1869, η στρατηγική σημασία της Κύπρου έγινε ακόμα μεγαλύτερη.

Με την παρακμή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ο τουρκικός ζυγός στην Κύπρο έγινε απάνθρωπος και σε πολλές περιπτώσεις Έλληνες και Τούρκοι μαζί αγωνίστηκαν κατά της καταπίεσης του οθωμανιού ζυγού.

1878-1960 Βρετανική Κυριαρχία

Το 1878 ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Βενιαμίν Ντισαραέλι εξανάγκασε τον Οθωμανό Σουλτάνο να παραχωρήσει την Κύπρο στη Βρετανία, με αντάλλαγμα την προστασία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από τις επιθέσεις της τσαρικής Ρωσίας.

Παρά την παραχώρηση της Κύπρου στη Βρετανία, το νησί παρέμεινε κατ’ όνομα οθωμανική κτήση μέχρι το 1914, ενώ οι Κύπριοι αποδοκίμαζαν  έντονα το γεγονός ότι οι Βρετανοί χρησιμοποιούσαν τους φόρους που εισέπρατταν από την Κύπρο για να πληρώσουν το χρέος τους στους Οθμανούς.  Παρ’ όλα αυτά, κατά τη διάρκεια της βρετανικής κυριαρχίας κατασκευάστηκαν σ’όλο το νησί δρόμοι και νοσοκομεία, ενώ έγινε αναδάσωση από τη δασική υπηρεσία, που μόλις είχε ιδρθυεί.  Το αίσθημα ασφάλειας ζωής και περιουσίας, που υπήρχε, είχε ως αποτέλεσμα την ενυποωσιακή αύξηση του πληθυμσομού και την οικονομική αναζωογόνηση.  Όμως, οι περισσότεροι Κύπριοι επιθυμούσαν την ένωση με την Ελλάδα, η οποία ήταν ανεξάρτητη από το 1830, και με την οποία η Κύπρος είχε την ίδια γλώσσα και θρησκεία,  Με την έναρξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, η Κύπρος έπαυσε να είναι κατ’ όνομα οθωμανική κτήση και το 1925 κηρύσσεται αποικία του στέμματος.  Οι ελπίδες για Ένωση αυξήθυκαν κατά τον Πρώτο και Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, στη διάρκεια των οποίων η Ελλάδα πολέμησε στο πλευρό των Βρετανών και δεκάδες Κύπριοι υπηρέτησαν στις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις.  Όμως λόγω της στρατηγικής σημασίας του νησιού, η Βρετανία ήταν αποφασισμένη να συνεχίσει την κατοχή της Κύπρου και σ’ αυτό είχε την υποστήριξη της τουρκικής μειονότητας.

Το 1955, οι Ελληνοκύπριοι πήραν τα όπλα ενάντια στην αποικιακή δύναμη, ύστερα από μια μακρά αλλά ανεπιτυχή ειρηνική πολιτική και διπλωματική προσπάθεια να επιτύχουν την απελευθέρωσή τους από τον αποικιακό ζυγό.  Έχοντας να αντιμετωπίσει ένα απελευθερωτικκό αγώνα στο νησί, η αποικιακή κυβέρνηση προήγαγε την ιδέα της διχοτόμησης της Κύπρου ως αντίμετρο προς το ελληνοκυπριακό αίτημα για ένωση με την Ελλαδα.

Κατά τη διάρκεια του αντιαποικιακού αγώνα η Τουρκία ενθάρρυνε τους Τουρκοκύπριους ηγέτες να συνασπιστούν με την αποικιακή κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τον αγώνα για αυτοδιάθεση του λαού της Κύπρου.

Κυπριακή Δημοκρατία

Ο αντιαποικιακός αγώνας έληξε το 1959 με της Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου μεταξύ Βρετανίας, Ελλάδας και Τουρκίας.  Η Κύπρος ανακηρύχθηκε στις 16 Αυγούστου του 1960 ανεξάρτητη Δημοκρατία, ενώ η Βρετανία διατήρησε τρεις κυρίαρχες βάσεις στο νησί, μέχρι σήμερα:  Στο Ακρωτήρι, στη Δεκέλεια και την Επισκοπή

Πηγές:

Περί Κύπρου, σελίδες 42 – 50 Εκδόθηκε από την Κυπριακή Κυβέρνηση, Γραφείο Τύπου & Πληροφορειών, Εκτύπωσης:  Άριστος Φυλής Λτδ. ΓΤΠ. 316/2009 – 8.000.

Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες με πλούσιο εικονογραφημένο υλικό στην Ιστοσελίδα του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, στον οδηγό με ονομασία Κύπρος:  10000 χρόνια Ιστορίας & Πολιτισμού

Τώρα μπορείτε να καταλάβετε καλύτερα γιατί στην Κυπριακή κουζίνα  υπάρχουν επιρροές που απορρέουν από τους Λουζινιανούς (Φραγκοκρατία), τους Ιταλούς (Ενετοκρατία), τους Τούρκους (Τουρκοκρατία) και τους Άγγλους (Αγγλοκρατία).  Υπάρχουν επίσης αρκετές επιρροές  από τις γειτονικές μας χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως ο Λίβανος και η Αίγυπτος.


Χρόνια Πολλά για την Ανεξαρτησία,

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!!

Print Friendly, PDF & Email
Δεν βαθμολογήθηκε ακόμη

Βαθμολογία

14 Responses

 1. Ξανθή

  Μόνο όταν πάω στο χωριό κι εγώ καλοκαίρι τους απολαμβάνω με πολλά μυριστικά!!!
  My recent post Μια πρόταση για το Σαββατοκύριακο σας

 2. popelix

  Πολύ καλή συνταγή αλλά και απίθανη η παρουσίαση στο πιάτο! Χρόνια Πολλά!!!
  My recent post Κρέας ή ψάρι με λαχανικά στη λαδόκολλα

 3. Can I just say what a relief to find someone who actually knows what theyre talking about on the internet. You definitely know how to bring an issue to light and make it important. More people need to read this and understand this side of the story. I cant believe youre not more popular because you definitely have the gift.

 4. Pretty solid subdivision. I just came across your website and loved to express that I have really enjoyed reading your opinions. AnyhowI’ll be coming back and I hope you post again soon.

 5. naklejki ścienne szablony malarskie dekoracyjne naklejki na ściany dodają blasku nasze mieszkanie naklejki ścienne

 6. You made some very good points there. I did a research on the matter and found out the majority of people will concur with your blog site. I wanted to use your current Feed then again it doesn’t work. i will certainly continue testing perhaps is actually a local issue.

 7. Hello funny article, I have bookmarked it. Please check this website abour Consolidate DebtBankruptcy Alternatives and Debt Assistance Bye Bye

 8. Thank you for this blog. Thats all I can say. You most definitely have made this blog into something thats eye opening and important. You clearly know so much about the subject, youve covered so many bases. Great stuff from this part of the internet. Again, thank you for this blog.

 9. Thanks for posting. Great article. I will twit this to all my followers, thank you.

 10. i found your blog searching about a different topic on yahoo, weird …… in any case, i spent some minutes reading this and another entries and gonna come again usually, i preferred it 🙂

 11. Really nice post,thank you

 12. Hi folks! 🙂 I am questioning if another person could possibly help me out! Basically I desire to check out this particular webblog at my personal completely new iPad, nevertheless it does not show up effectively, So I used to be wondering if somebody can propose me any optimal solution? I don’t know but must I attempt and find out an replace for my application plan or anything else? I know that is some thing kinda off the subject, but please replace me and thanks much upfront for that enable! Sophie 🙂

 13. I adore assembling utile info, this post has got me even more info! .

 14. I carry on listening to the news broadcast talk about receiving boundless online grant applications so I have been looking around for the most excellent site to get one. Could you tell me please, where could i find some?

Leave a comment

CommentLuv badge

This blog uses premium CommentLuv which allows you to put your keywords with your name if you have had 3 approved comments. Use your real name and then @ your keywords (maximum of 3)