We Already Have 872 Recipes.

Δάκτυλα (κυριών)

δάκτυλα

 

Τα Δάκτυλα Κυριών είναι ένα από τα πιο ξακουστά Κυπριακά γλυκά.  Γίνονται με σπιτικό φύλλο με γέμιση από κοπανισμένα αμύγδαλα, ζάχαρη, κανέλα και ανθόνερό και μετά συροπιάζονται σε ένα αρωματικό συρόπι.

Αυτή είναι μια παραδοσιακή συνταγή που φτιαχνόταν από απλά υλικά που η κάθε νοικοκυρά είχε στο σπίτι της. Φτιάχνονται με λίγα υλικά αλλά είναι τόσο νόστιμα. Δεν είναι δύσκολο κανείς να φτιάξει τα δάκτυλα εφόσον μπορεί να ανοίξει φύλλο.

δάκτυλα

Θυμάμαι μικρή η μητέρα μου με έβαζε να τη βοηθάω.

Παρόλο που υπέφερε με ρευματισμούς, τη θυμάμαι γύρω στα πενήντα πέντε (εγώ ήμουν 10 – 12 χρονών) που πολλές φορές όταν ήταν καλά, άνοιγε το φύλλο με τον πλάστη.   Με τα αδέλφια μου είχαμε μεγάλη διαφορά στην ηλικία αφού είμαι η μικρότερη και με τη μεγαλύτερη αδελφή μου έχουμε 17 χρόνια διαφορά και με τον αμέσως μεγαλύτερο από εμένα αδελφό μου, εφτά.   Οι αδελφές μου που ήταν στην Κύπρο ήταν παντρεμένες και οι άλλοι ήταν στο εξωτερικό, έτσει ήμουν η μόνη που μπορούσα να τη βοηθάω.

Στην αρχή με έβαζε να πατάω τα δάκτυλα γύρω-γύρω με το πιρούνι και όσο περνούσαν τα χρόνια, με έβαζε να κάνω πιο δύσκολα πράγματα, μέχρι που έμαθα, βλέποντάς την, να ανοίγω φύλλο μόνη μου.

 

Η μητέρα μου

Εάν ξέρετε να ανοίγετε φύλλο, δεν είναι δύσκολο να γίνουν, αλλά και να μην ξέρετε, σήμερα με τις ευκολίες που υπάρχουν δεν είναι δύσκολο να γίνουν. Υπάρχουν μηχανές για ζυμαρικά, που ανοίγουν φύλλο αλλά υπάρχουν και εξαρτήματα στα μίξερ που ανοίγουν φύλλο με ακόμη λιγότερο κόπο.

δάκτυλα

Εάν σας αρέσει να φτιάχνετε γλυκά του κουταλιού όσο αρέσει σ’ εμένα, το συρόπι ποτέ δεν πάει χαμένο.  Δοκιμάστε δάκτυλα με συρόπι από γλυκό περγαμόντο και θα δείτε πόσο πιο νόστιμα γίνονται!

Θα βρείτε τη συνταγή στο Αγγλικό βιβλίο μου Mint, Cinnamon & Blossom Water, Flavours of Cyprus, Kopiaste!

 Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

υπογραφή Ήβη

5/5 (2)

Βαθμολογία

Print Friendly

11 Responses

 1. aleka

  Καλή Χρονιά Ηβη.

  Να ήσαστε όλοι καλά και ο καινούργιος Χρόνος να σας φέρει όλα που επιθειμή ο καθένας σας.

  Απόψε μου έφεραν δίπλες αλλά αγοραστές.
  Μου αρέσουν αλλά δεν τις κάνω.
  Φιλιά

 2. Ivy

  Χρόνια Πολλά Αλέκα σε σένα και στην οικογένειά σου. Φιλιά.

 3. […] Δάτυλα Κυριών […]

 4. […] Δάκτυλα […]

 5. […] Μπορούμε να τα κάνουμε σε διάφορα σχήματα όπως τα δάκτυλα, αλλά αρκετά πιο μεγάλα ή τα κλασικά σχήματα κομμένα με […]

 6. […] Ζ) Δάκτυλα και πισίες: […]

 7. Κούλλα

  Από τα αγαπημένα μου Κυπριακά γλυκά!

 8. Γιώτα Νικολάου

  Τα δάχτυλα είναι γλυκό με εξαιρετική γεύση! Συγχαρητήρια για τη συνταγή!

 9. Αλέξια

  Πολύ νόστιμα, και νηστίσιμα τα συγκεκριμένα!!Έχουν βέβαια αρκετή δουλειά για να ετοιμαστούν αλλά θα τα δοκιμάσω με τη μηχανή του φύλλου!Ευχαριστούμε για την υπόδειξη!

 10. Μαριάνθη

  Απλά Τέλεια! Εγώ το αμύγδαλώ το χοντροαλέθω.
  Χαιρετισμούς από Κύπρο.

 11. Γιώργος

  Παρόλο που δεν μου αφέσουν τα συροπιαστά, φαίνονται απίθανα!

 12. Χρυσάνθη

  Τα έκανα με τη μηχανή και έγιναν στο μισό χρόνο και πολυ λεπτό το φύλλο. Ήταν τέλεια!

 13. Κυριακή

  έλεια τα “Δάκτυλα” κ. Ήβη!!!! Καταπληκτικά!!! Φανταστικά!!! ΄Εχουν κόπο αλλά πραγματικά αξίζει να τα προσπαθήσει κάποιος!!

 14. Μαριλού

  Χαίρομαι που μαθαίνω τις Κυπριακές συνταγές από εσάς Κυρία Ήβη. Ο αρραβωνιαστικός μου είναι απο Κύπρο και θέλω να δοκιμάσω να τα φτιάξω.

 15. Marilou

  Θα ήθελα να γράφω τις συνταγές σας η να τις αποθηκεύω.Ευχαριστω!

Leave a comment

CommentLuv badge

This blog uses premium CommentLuv which allows you to put your keywords with your name if you have had 3 approved comments. Use your real name and then @ your keywords (maximum of 3)