Skip to Content

Αναμνήσεις από τη Λεμεσό και Κανελόνια με κρέπες και κιμά, αλά Κυπριακά

Sharing is caring!

Savory Crepes Canelloni

Τη συνταγή αυτή την έχω σχεδόν τριάντα χρόνια τώρα και ούτε θυμάμαι ποιός μου την έδωσε ή πού τη βρήκα. Η συνταγή αυτή όμως είναι συνυφασμένη με τρυφερές αναμνήσεις.   Θυμάμαι ότι την εποχή εκείνη όταν ήμουν ελεύθερη, βγαίναμε έξω με τις φίλες μου το βράδυ, συνήθως πηγαίναμε σε μια καφετέρια της Λεμεσού στη Λεωφόρο Μακαρίου, που λεγόταν President, όπου σέρβιρε και κάποια φαγητά.   Εκεί δοκίμασα τα κανελόνια για πρώτη φορά και έγινε ένα από τα αγαπημένα μου φαγητά.   Μια από εκείνες τις βραδιές, σ’ εκείνη την καφετέρια, γνώρισα τον άντρα μου πριν 29 χρόνια το 1979.

Τον Οκτώβριο που είχα πάει στην Κύπρο, κάποια στιγμή συνειδητοποίησα ότι περνούσαμε με την αδελφή μου από εκεί (Λεωφόρος Μακαρίου & Αρχ. Λεοντίου) αλλά ίσα που πρόλαβα να βγάλω τη φωτογραφική από τη τσάντα μου και να τραβήξω αυτή τη φωτογραφία.

Η Λεωφόρος Μακαρίου τότε, ήταν ο πιο κεντρικός δρόμος  με τα πιο ακριβά εμπορικά καταστήματα, πολλές καφετέριες, νυχτερινά κέντρα, disco,  κλπ.  Δίπλα στο κτίριο αριστερά ήταν η καφετέρια αλλά αυτή και πολλές άλλες καφετέριες επί της Λεωφόρου Μακαρίου καθώς και τα νυχτερινά κέντρα δεν υπάρχουν πια.

Η Λεμεσός έχει αλλάξει τόσο πολύ από τότε που έφυγα, τόσο που δυσκολεύομαι να κυκλοφορώ μόνη μου.   Την εποχή εκείνη υπήρχε μόνο μια πολυκατοικία, το Εφτάπατο (που ουσιαστικά ήταν πενταόροφη πολυκατοικία) και τώρα έχει γεμίσει με χιλιάδες πολυκατοικίες.   Επίσης πολλά κοντινά χωριά,  προς όλες τις κατευθύνσεις, όπως ο Ύψωνας, το Ζακάκι, η Γερμασόγεια, ο Άγιος Τύχωνας, η Αγία Φύλα, τα Πολεμίδια,  κλπ., έχουν ενωθεί τώρα με τη Λεμεσό και υπάγονται στο Δήμο Λεμεσόυ.   Επίσης έχουν δημιουργηθεί τόσες νέες συνοικίες που ούτε το όνομά τους ξέρω.   Το μόνο που έχει μείνει όπως ήταν παλιά, είναι το κέντρο της πόλης γύρω από την Οδό Αγίου Ανδρέου και μερικές άλλες γειτονιές κοντά στην Καθολική Εκκλησία (τη δική μας, όχι την εκκλησία των καθολικών) και η Τουρκική συνοικία.

Θυμάμαι την παλιά Λεμεσό (γύρω στα 7 χλμ από την πόλη)  που η διαδρομή ήταν τόσο όμορφη που πηγαίναμε βόλτες με το αυτοκίνητο και τα χωράφια στην περιοχή της αρχαίας Αμαθούντας ήταν γεμάτα άσπρες ή κίτρινες μαργαρίτες ή κόκκινες παπαρούνες την άνοιξη και από κάτω η θάλασσα, με υπέροχες παραλίες, όπου πηγαίναμε για μπάνιο τα καλοκαίρια.    Στη φωτογραφία χωράφια με ατέλειωτες μαργαρίτες και στο βάθος φαίνεται το εργοστάσιο της Μονής.

 

Δεν υπήρχε τίποτε κτισμένο εκεί εκτός από 1 – 2 καφετέριες σκόρπια στη μεριά της θάλασσας.  Τόσο έρημη ήταν η περιοχή που σε κάποιο σημείο μέχρι και χοιροστάσιο είχε!   Πολλές φορές σταματούσαμε στη στροφή που ήταν ένα μικρό εκκλησάκι (εάν θυμάμαι πρέπει να ήταν της Αγίας Βαρβάρας) και περιμέναμε να δούμε το ηλιοβασίλεμα ή άλλες φορές το βράδυ χαζεύαμε το φεγγάρι ή την πανσέληνο.

Τώρα το μόνο που μπορείς να δεις είναι πολυτελή ξενοδοχεία, ταβέρνες και μαγαζιά με τουριστικά  ακόμη και πιο μακριά από την αρχαία Αμαθούντα.

 


Παρασύρθηκα λίγο με τις αναμνήσεις μου.   Λοιπόν όπως είπα και πιο πάνω, το φαγητό αυτό έγινε ένα από τα αγαπημένα μου.Η αρχική συνταγή όμως ήταν με σάλτσα ντομάτας από πάνω. Επειδή όμως ο ένας μου γιος δεν τρώει την ντομάτα ή σάλτσες, κάνω το φαγητό πότε με μπεσαμέλ αλλά όσο και εάν φαίνεται περίεργο, το κέτσαπ το τρώει και έτσι για κάτι λιγότερο παχυντικό βάζω κέτσαπ αντί για σάλτσα και τριμμένο χαλλούμι από πάνω.  Με τα χρόνια όμως έμαθε να τρώει και τη σάλτσα και τώρα φτιάχνω τη συνταγή όπως παλιά.

Κανελόνια με κρέπες και  κιμά με λευκή σάλτσα

Χρόνος προετοιμασίας:1 ώρα
Χρόνος ψησίματος: 45 λεπτά

Γίνονται: 10 κρέπες για 5 μερίδες

Υλικά:

  • 1 δόση για κρέπες θα μας βγάλει περίπου 10 κρέπες σε τηγάνι περίπου 17 εκ.
  • 100 ml κρέμα γάλακτος λάιτ

Για τη γέμιση:

  • 600 γραμμ. κιμά ανάμεικτο (μοσχαρίσιο και χοιρινό)
  • 1/2 κούπα Ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 ποτηράκι κόκκινο ξηρό κρασί
  • 500 γραμμ. ντοματάκια αποφλοιωμένα και λιωμένα
  • 1 κουταλιά ντοματοπελτέ
  • 2 – 3 κουταλιές βασιλικό φρέσκο
  • Αλάτι,
  • Πιπέρι
  • Λίγη κανέλα
  • ½ ματσάκι μαϊντανό
  • Για την μπεσαμέλ:

    Θα βρείτε τη συνταγή εδώ.  Θα κάνετε τη μισή δόση.

Έκτέλεση:

Για τον κιμά:
Σε κατσαρόλα σωτάρουμε  το κρεμμύδιμέχρι να μαλακώσει και προσθέτουμε το σκόρδο και τα  σωτάρουμε μαζί 2 – 3 λεπτά.  Προσθέτουμε τον κιμά και αφού καβουρδιστεί σβήνουμε με το κρασί.

Προσθέτουμε  τη ντομάτα, λιωμένη με τον ντοματοπελτέ στο multi, καθώς και όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη γέμιση, εκτός από το μαϊντανό.

Αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να μείνει με πολύ λίγη σάλτσα και ανακατεύουμε μέσα τον μαϊντανό.

Ταυτόχρονα με τον κιμά μπορείτε να ετοιμάσετε και τις κρέπες.

Για τις κρέπες:

Φτιάξτε τις κρέπες, κατά προτίμηση σε μικρό αντικολλητικό τηγάνι.
Ετοιμάστε την μπεσαμέλ και ρίξτε και το χαλούμι και λίγο λευκό πιπέρι.

Προσθέστε 4 κουταλιές μπεσαμέλ στη γέμιση και ανακατέψτε καλά.

Γεμίστε τις κρέπες και τυλίξτε τις ρολό.Βάλτε τις δίπλα-δίπλα προσεκτικά στο ταψί.

Για το ψήσιμο:
Αραιώστε την υπόλοιπη μπεσαμέλ με την κρέμα γάλακτος και περιχύστε τα κανελόνια ή βάλτε μόνο κέτσαπ και από πάνω τριμμένο χαλλούμι.
Βάλτε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου και αφήστε τα μέχρι να ροδίσουν.
Σερβίρονται ζεστά αλλά και κρύα μια χαρά είναι.

Κανελόνια με Κρέπες και Κιμά, με κόκκινη σάλτσα

Τη συνταγή αυτή  την έφτιαχνα κάπως διαφορετικά παλιά αλλά με τα χρόνια τώρα τη φτιάχνω ως εξής:

Φτιάχνω μία δόση κρέπες, μία δόση Μπολονέζ, να έχει σουρώσει καλά ο κιμάς και μισή δόση σάλτσα Μαρινάρα.

Γεμίζω τις κρέπες με κιμά και τις βάζω κόντά-κοντά σε ένα ταψί ή πυρέξ.  Ρίχνω τη σάλτσα από πάνω και τρίβω γραβιέρα ή χαλλούμι και τις ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου μισώ ώρα.

 

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

maria

Wednesday 16th of January 2013

teleia sintagi k wraies anamnisis!! <3 :))

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright