Skip to Content

Πάβλοβα με Φράουλες και σάλτσα Ραβέντι

Sharing is caring!

Πριν κανένα μήνα μία φίλη μου από την Αυστραλία, η Cakelaw, που είναι δικηγόρος, είχε φτιάξει ένα Kέικ με γιαούρτι και πορτοκάλι αλλά και με ένα άλλο συστατικό που λέγεται rhubarb (ραβέντι, όπως μου εξήγησε μία φίλη στα σχόλια) το οποίο πρώτη φορά το άκουγα. Όταν της άφησα σχόλιο στη συνταγή της τής έγραψα ότι δεν ήξερα για το υλικό αυτό. Πήρα ένα email που μου ζητούσε τη διεύθυνσή μου για να μου στείλει κάτι για να το δοκιμάσω. Ανταλλάξαμε διευθύνσεις και πριν καμιά δεκαριά μέρες πήρα ένα δεματάκι που είχε μέσα ένα μπουκαλάκι που έμοιαζε με κέτσαπ.

Όταν διάβασα πιο προσεκτικά το πίσω μέρος κατάλαβα ότι αυτό είναι ένα φρούτο που πρέπει να είναι σαν τα διάφορα άλλα μούρα με τη δική του βέβαια ιδιαίτερη γεύση. Επίσης έλεγε ότι αυτό το γλυκό σοζ ταιριάζει εξαιρετικά με το γλυκό Πάβλοβα.

Απ’ ότι διάβασα στη Wikipedia, εικάζεται ότι όταν η διάσημη Ρωσίδα χορεύτρια Πάβλοβα περιόδευε στην Αυστραλία, κάποιος διάσημος σεφ την είχε φτιάξει προς τιμήν της. Οι Νεοζηλανδοί λένε ότι ο δικός τους διάσημος σεφ Herbert Sache την δημιούργησε και έτσι και οι δύο χώρες διεκδικούν την προέλευσή της.

Το γλυκό αυτό το είχα ακουστά αλλά δεν το είχα ξαναφάει. Έψαξα λοιπόν στο διαδίκτυο και βρήκα αυτή τη συνταγή. Νάναι καλά όποιος την έφτιαξε γιατί δεν έχω ξαναφάει πιο καταπληκτικό γλυκό.

Τις ημέρες εκείνες φιλοξενούσα την αδελφή μου και ένα βράδυ είχα προσκαλέσει και κάποιους φίλους και έκανα ένα τραπέζι. Βέβαια ήταν μεγάλο το ρίσκο για μένα πρώτη φορά να κάνω ένα γλυκό που δεν το είχα ξαναδοκιμάσει, αλλά «έχουν γνώση οι φύλακες». Είχα κάνει και ένα δεύτερο για backup που λέμε και στην πληροφορική ούτως ώστε αν κάτι πήγαινε στραβά θα είχα τουλάχιστον ένα γλυκό δοκιμασμένο.

Επίσης ήταν και η πρώτη φορά που έφτιαχνα γλυκό μόνο με μαρέγκα γιατί το προηγούμενο μίξερ μου το οποίο το είχα από τότε που παντρεύτηκα υστερούσε σ’ αυτό το σημείο και ποτέ δεν μου πετύχαιναν οι μαρέγκες γιατί κάτω-κάτω δεν κτυπούσε τα ασπράδια και το άφηνε ακτύπητο και υγρό. Με το Kenwood όμως έγινε τέλεια η μαρέγκα.

Η συνταγή έλεγε για λευκό ξύδι αλλά επειδή δεν είχα έβαλα λεμόνι. Η μόνη συμβουλή που έχω να σας δώσω είναι τη βάση μπορείτε να τη φτιάξετε νωρίς αλλά το στόλισμα να το κάνετε την τελευταία στιγμή γιατί όπως πρόσεξα από το βάρος άρχισε να πιέζεται και να ξεφουσκώνει η μαρέγκα. Τα σχόλια που πήρα ήταν εξαιρετικά και μου ζητούσαν τη συνταγή.

Tο γλυκό το στόλισα με φράουλες από πάνω και έβαλα και από το σως που μου είχε στείλει η φίλη μου.  Επειδή όμως ξέρω ότι δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο στην Ελλάδα δοκιμάστε το με τη Σάλτσα Φράουλας και τη Σάλτσα από Ακτινίδια που είχα γράψει αυτή τη βδομάδα ειδικά γι’ αυτή τη συνταγή.

(Η φωτογραφία είναι πιο πρόσφατη, από άλλη συνταγή δική μου φτιαγμένη με δύο μαρέγκες και ανάμεσα έβαλα κρέμα φράουλας  και από πάνω φράουλες και ακτινίδια).

Πάβλοβα με Φράουλες και σάλτσα Ραβέντι

Υλικά:

ασπράδια αυγών (εγώ έβαλα 6)

1 πρέζα αλάτι

225 γρ. ζάχαρη άχνη

1 κουταλάκι τουγλυκού άσπρο ξύδι (εγώ έβαλα λεμόνι)

2 κοφτές κουταλιές κόρν φλάουρ

½ κουταλάκι του γλυκού εσάνς βανίλιας ή 2 αμπούλες βανίλιας

Για τη σαντιγί Βλέπετε συνταγή εδώ.

500 γρ. φράουλες για το στόλισμα

Εκτέλεση:

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200ο C.

Χρησιμοποιείστε ταψί με τσέρκι και κόψτε μια λαδόκολλα στο μέγεθος του ταψιού. Λαδώστε την ελαφρά και στρώστε στο ταψί το χαρτί ψησίματος.

Βάλτε τα ασπράδια στο μπολ χρησιμοποιώντας το σύρμα στην ταχύτητα 12. Χτυπήστε τα ασπράδια μέχρι να δέσουν. Σταδιακά προσθέστε τη ζάχαρη λίγη-λίγη, χτυπώντας καλά μετά από κάθε δόση, το ξύδι (ή λεμόνι) και τη βανίλια.

Σταματήστε το μίξερ και ανακατέψτε με ένα μεταλλικό κουτάλιτο κορν φλάουρ,. Με τη βοήθεια ενός κουταλιού, τοποθετείστε τη μαρέγκα κάνοντας βουναλάκια τα οποία αργότερα θα τα γεμίσουμε με τη σαντιγί.

Χαμηλώστε το φούρνο στους 130°C και ψήστε για 1 1/2 ώρα ή μέχρι να ψηθεί εξωτερικά αλλά να είναι μαλακή η ζύμη μέσα. Σβήστε το φούρνο και αφήστε την μαρέγκα μέσα να κρυώσει (περίπου 2 – 3 ώρες).

Χρησιμοποιώντας το σύρμα στην υψηλή ταχύτητα χτυπήστε την κρέμα γάλακτος μέχρι να φουσκώσει, προσθέτοντας τη ζάχαρη και τη βανίλια.

Γεμίστε τη μαρέγκα με την κρέμα και τοποθετήστε τα φρούτα στην κορυφή.

Σερβίρετε με τη σάλτσα από πάνω.

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!


Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

vanessa

Monday 7th of April 2008

Γραφιστιρια εικονογράφος είμαι. Που σημαίνει ότι επαγγελματικά σχεδόν μόνο στον υπολογιστή σχεδιάζω αλλά ζωγραφίζω από παιδί, απλά σας τρόπος και ανάγκη έκφρασης. Σ’ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!

Ivy

Monday 7th of April 2008

Σ' ευχαριστώ, περιμένω τη γνώμη σου και έρχομαι να δω τους πίνακές σου.

vanessa

Monday 7th of April 2008

Γεια σου Ήβη!Η Πάβλοβα φαίνεται απίθανη,Έχω κρατήσει τη συνταγή να τη φτιάξω το επόμενο σαβ-κυρ στα ανιψάκια μου.Στα παραδοσιακά κυπριακά προτεραιότητα οπωσδήποτε! Ανέβασα κάποιους πίνακες στο blog μου.Περιμένω τη γνώμη σου. Αντικειμενική παρακαλώ!

Ivy

Wednesday 2nd of April 2008

To τυραμισού το κάνω και εγώ με σαβουαγιάρ αλλά ακόμη δεν το έχω βάλει στο blog. Πιστεύεις ότι έχω καμιά εκατοστή συνταγές έτοιμες για δημοσίευση και δεν ξέρω πού να δώσω προτεραιότητα. Θέλω να ξεκινήσω να γράφω για πιο παραδοσιακά κυπριακά προϊόντα. Ελπίζω σύντομα.

thalassamov

Wednesday 2nd of April 2008

Ήβη μου, είναι άψογα τα γλυκά με μαρέγκα και σαντιγί!Πειρασμοί Γκράντε και δικαίως!Είναι νόστιμοι και με καρύδια, μπανάνες, σαντιγί και σοκολάτα.Μια φορά την έφτιαξα και σαν τυραμισού, αντικαθιστώντας τα σαβουαγιάρ βασικά με τη μαρέγκα...

Το ραβέντι, μοιάζει με σέλινο σε χρώμα κόκκινο,και από όσο ξέρω χρησιμοποιείται πολύ στα γλυκά των ευρωπαίων σε συνδιασμούς με βανίλια ή κόκκινα φρούτα. Μάλιστα τώρα είναι η εποχή του αν κρίνω από την συχνή παρουσία του στο σούπερμάρκετ.Στην Κύπρο το είδα μια φορά στον Χαραλαμπίδη αλλά δεν έχω δοκιμάσει ποτέ να το μαγειρέψω, μόνο σε μαρμελάδα, που κι αυτή ήταν περισσότερο φράουλα.

Μου άνοιξες ως συνήθως την όρεξη!Φιλιάααααααα!!!:)))))))))))))))))))))))))))))

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright