Skip to Content

Γλυσταρκές

Sharing is caring!

Γλυσταρκές ή γυρισταρκές (από το ρήμα γυρίζω), είναι τραγανά Κυπριακά παξιμαδάκια με σουσάμι.   Για να γίνουν οι γλυσταρκές θα φτιάξουμε κορδόνια λεπτά, θα τα βουτήξουμε στο νερό και αμέσως μέσα στο σουσάμι.  Για να τους δώσουμε το σχήμα τους θα ξεκινήσουμε με το σχήμα του σταυρού, στο οποίο θα προσθέσουμε και άλλα κορδόνια, μετά θα κάνουμε μεγαλύτερα κορδόνια και θα τα πλέξουμε γύρω από το σταυρό.

Στα παλιά τα χρόνια όταν οι συγγενείς της νύφης πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι για να καλέσουν για το γάμο, πρόσφεραν μια γλυσταρκά.  Επίσης το κρασί στους γάμους το έβαζαν σε κρασοκολόκες οι οποίες ήταν σκαλισμένες και ζωγραφισμένες περίτεχνα, αλλά έβαζαν επιπλέον για στόλισμα μια γλυσταρκά πάνω στην κρασοκολόκα.

κρασοκολόκα εικόνα

Αυτή η συνταγή είναι δικής μου επινόησης γιατί δεν βρήκα πουθενά να υπάρχει συνταγή, υπάρχει μόνο περιγραφή.  Μπορείτε να το επιβεβαιώσετε με αναζήτηση στο google με οποιαδήποτε από τις ονομασίες δηλαδή, γλυσταρκά, γλισταρκά, γυρισταρκά κλπ.  Σκοπός μου είναι απλώς να καταγραφεί σαν συνταγή και να μάθουν και άλλοι για τα Κυπριακά προϊόντα.

Οι παραδοσιακές γλυσταρκές, όπως τις θυμάμαι πρέπει να ήταν φτιαγμένες με υλικά όπως φτιάχνουν τα παξιμάδια και είχαν γεύση λίγης κανέλας, γαρύφαλλου, γλυκάνισου και με πολύ σουσάμι.

Οι πρώτες που έφτιαξα έμοιαζαν πολύ με τις παραδοσιακές αλλά από τότε τις έχω ξανακάνει με διάφορες γεύσεις και επειδή προσέχω λίγο τη διατροφή μου, προσπάθησα να τις κάνω όσο πιο υγιεινές γίνεται, με την προσθήκη αλευριού ολικής αλέσεως, μαύρης ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο και υποκατάστατο αλατιού, στις δικές μου.

Εκτός από το παραδοσιακό σχήμα, έκανα και άλλες όπως τα κριτσίνια ή σαν κουλουράκια, πιο πολύ για να ξεχωρίζουμε τις γεύσεις.

Δοκίμασα διάφορους συνδυασμούς μπαχαρικών  που έδιναν μια υπέροχη γεύση που ήθελες να τα φας όλα μια φορά.

Θα βρείτε τη συνταγή στο βιβλίο μου που θα κυκλοφορήσει σύντομα και στα Ελληνικά.

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

υπογραφή Ήβη

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

M Faraggi

Monday 5th of September 2011

THA SAS GRAPSW SE KEFALEA DIOTI DEN EXW ELLHNIKA GRAMATA;

EXETE THN SYNTAGH APO TA KOULOURIA THESSALONIKHS? THA BOROUSATE NA MOU THN STEILETE SAS PARAKALW? GIATI EGW MEGALWSSA ME TA KOULOURIA OTAN MEGALWNA. EIMAI STON KANADA TWRA KAI 60 XRONIA KAI KANENAS DEN TA FTIAXNEI OPWS STHN ELLADA. SAS EYXARISTW , IKA FARAGGI

Ivy

Tuesday 6th of September 2011

Sas esteila to link tis syntagis me e-mail.

εκενη

Friday 10th of June 2011

καλο μεσημερι θα ηθελα αν μπορειτε να μου στειλετε στο μαιλ μου την συνταγη για της γλυσταριες ευχαριστω

Μαρία

Tuesday 2nd of November 2010

Αυτό είναι υπέροχο!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright