Skip to Content

Ρεβίθια Γιαχνί στη Γάστρα και Ξενάγηση στη Σπάρτη

Ρεβίθια Γιαχνί στη Γάστρα και Ξενάγηση στη Σπάρτη

Sharing is caring!

Τα ρεβίθια γιαχνί στη γάστρα είναι ένα νηστίσιμο φαγητό όπου τα ρεβίθια παραδοσιακά μαγειρεύονται γιαχνί σε πήλινη γάστρα και μετά ψήνονται σε ξυλόφουρνο.  Όμως δεν έχουμε όλοι ξυλόφουρνο ή πήλινες γάστρες γιαυτό μπορούμε να μαγειρέψουμε το φαγητό στο φούρνο μας σε μια συνηθισμένη γάστρα ή ακόμη στο πυρέξ ή ταψί, το οποίο θα σκεπάσουμε με αλουμινόχαρτο.

Πριν πάμε όμως στη συνταγή θα ήθελα να σας κάνω μια ξενάγηση στη Σπάρτη.

Καλοκαιρινές αποδράσεις Μέρος Έκτο – Μια μικρή ξενάγηση στη Σπάρτη.

Για περισσότερες ξενεγήσεις διαβάστε εδώ.

Η Σπάρτη από τον Ταϋγετο εικόνα
Η Σπάρτη όπως φαίνεται από τον Ταϋγετο

Η Σπάρτη, πρωτεύουσα του Νομού Λακωνίας, βρίσκεται στη Νότιο Πελοπόννησο, 250 χλμ. από την Αθήνα και έχει 35.259 κατοίκους, μετα τη συγχώνευση 6 Δήμων το 2011.

χάρτης της Λακωνίας εικόνα

Βρίσκεται στην εύφορη κοιλάδα της Λακωνίας, στην δεξιά όχθη του Ευρώτα.  Το σημείο που είχε κτιστεί η αρχαία Σπάρτη, είχε επιλεγεί για τη στρατηγική της θέση ανάμεσα σε δύο βουνά, τον Ταΰγετο στα δυτικά και τον Πάρνωνα ανατολικά.

παλιά γέφυρα στον Ευρώτα εικόνα
Παλιά γέφυρα στον Ευρώτα ποταμό.

Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Λακωνίας είναι συγκεντρωμένος στην πόλη, ενώ ο υπόλοιπος πληθυσμός ασχολείται με τη γεωργία, καλλιεργώντας ελιές, εσπεριδοειδή, μελισσοκομία, κτηνοτροφία κλπ.

Η πόλη της Σπάρτης κτίστηκε μετά την επανάσταση του 1821, επί Όθωνος, σε μικρή απόσταση από την αρχαία Σπάρτη.  Σήμερα που η πόλη επεκτείνεται, σχεδόν όπου σκάψεις θα βρεις αρχαία.

Χάρτης της Σπάρτης εικόνα

Η καινούργια πόλη ήταν η πρώτη στην Ελλάδα που σχεδιάστηκε με πολεοδομικό σχέδιο με μεγάλες πλατείες, φαρδείς και δενδροφυτεμένους δρόμους.  Ευτυχώς, διασώζονται ακόμη πολλά νεοκλασσικά κτήρια εκείνης της εποχής.

Γύρω από την πόλη υπάρχουν αρκετά αρχαιολογικά μνημεία, όπως το ιερό της ορθίας Αρτέμιδος,  το Μενελάιο (5 χλμ. από τη Σπάρτη), το ιερό του Απόλλωνος στις Αμύκλες (8 χλμ. από την Σπάρτη) κ.ά.

Κεντρική πλατεία της Σπάρτης εικόνα
Η κεντρική πλατεία της Σπάρτης.

H Σπάρτη είναι μια μικρή, ενδιαφέρουσα πόλη και μπορείτε να επισκεφτείτε τα περισσότερα αξιοθέατά της με τα πόδια. Για πιο μακρινές αποστάσεις θα βρείτε πιάτσα ταξί στην Παλαιολόγου και βέβαια τηλεφωνικά έρχονται στο σημείο που βρίσκεστε.

Η Σπάρτη όπως φαίνεται από τον Ταϋγετο
Το Δημαρχείο της Σπάρτης εικόνα
Το Δημαρχείο.

Το Δημαρχείο που βρίσκεται επί της Λεωφόρου Λυκούργου, στεγάζεται σε ένα όμορφο νεοκλασσικό κτήριο (τοποθεσία 5 στο χάρτη) πάνω στην κεντρική πλατεία.  Γύρω από την πλατεία υπάρχουν πολλές καφετέριες και εστιατόρια και απέναντι βρίσκονται πολλά εμπορικά μαγαζιά.  Κάθε Σάββατο πρωί γίνεται λαϊκή αγορά εκεί (τοποθεσία 9).

 

Η οδός Λυκούργου στη Σπάρτη εικόνα
Αυτή είναι η οδός Λυκούργου, με κατεύθυνση προς Μυστρά.

Εάν πάρετε τη Λυκούργου από την πλατεία  με κατεύθυνση προς τον Ταΰγετο,θα φτάσετε στην πλατεία της Ευαγγελιστρίας, όπου βρίσκεται το άγαλμα του Λυκούργου και ακριβώς δίπλα, το Δικαστικό Μέγαρο και απέναντι η Δημόσια Βιβλιοθήκη και η Λέσχη Αξιοματικών (Τοποθεσία 2).

Ο καθεδρικός ναός της Ευαγγελίστριας εικόνα
Ο καθεδρικός ναός της Ευαγγελίστριας
Το άγαλμα του Λυκούργου εικόνα
Λέσχη Αξιωματικών Σπάρτης
δικαστικό μέγαρο Σπάρτης εικόνα

Δικαστικό Μέγαρο Σπάρτης 

Πίσω από την πλατεία βρίσκεται το Πανεπιστήμιο (τοποθεσία οκτώ).

Το πανεπιστήμιο της Σπάρτης εικόνα
Το πανεπιστήμιο της Σπάρτης

Όπως όλες οι πόλεις έτσι και η Σπάρτη μόλις γκρεμιστεί ένα παλιό σπίτι, ξεπετάγεται μια πολυκατοικία.  Εάν περπατήσετε στους μη κεντρικούς δρόμους θα δείτε αρκετά ωραία παλιά σπίτια, που καλό είναι να διατηρηθούν όσο είναι ακόμη νωρίς.

Κολάζ παλιά σπίτια εικόνα

Η άλλη κεντρική λεωφόρος είναι η Κωνσταντίνου Παλαιολόγου.

Οδός Παλαιολόγου εικόνα

Σ’ αυτό το δρόμο επίσης υπάρχουν εμπορικά καταστήματα, ξενοδοχεία, τράπεζες, εστιατόρια κλπ.  Αυτός είναι ο δρόμος που οδηγεί προς τις Αμύκλες, το Γύθειο ή προς άλλους προορισμούς όπως την Ελαφόνησο, τη Μονεμβασιά ή προς τα Σπήλαια του Δυρού, Αρεόπολη κλπ.  (τοποθεσία 7).

Άγιος Νίκωνας εικόνα

Ξεκινώντας από την πλατεία και διασχίζοντας την Παλαιολόγου απέναντι θα συναντήσετε το Αρχαιολογικό Μουσείο (τοποθεσία 4) και απέναντι τον Άγιο Νίκωνα, τον πολιούχο Άγιο της Σπάρτης (τοποθεσία 3).

Αρχαιλογικό Μουσείο Σπάρτης εικόνα

Άλλα αξιοθέατα της πόλης είναι η Κουμαντάρειος Πινακοθήκη που στεγάζεται σε ένα ακόμη νεοκλασσικό κτήριο, όπου θα δείτε μια συλλογή πινάκων Δυτικοευρωπαίων ζωγράφων και κατά καιρούς εκεί φιλοξενούνται  εκθέσεις άλλων ζωγράφων.

Μουσείο Ελιάς Σπάρτης

Επίσης αξιόλογο είναι το Μουσείο της Ελιάς και Λαδιού, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και είναι ανοικτό όλο το χρόνο (τοποθεσία 10).

κολάζ αρχαία εικόνα
Σπάρταθλο στο Στάδιο Σπάρτης εικόνα

Κάθε Σεπτέμβριο διεξάγεται το Σπάρταθλο, στα χνάρια του Φειδιππίδη, που έτρεξε από την Αθήνα στη Σπάρτη να ζητήσει εκ μέρους του Μιλτιάδη, βοήθεια από το βασιλιά.  Αθλητές απ’ όλο τον κόσμο παίρνουν μέρος στον υπερμαραθώνιο αυτό που διαρκεί 2 ημέρες και ξεκινάει από την Αθήνα και τερματίζει στο Στάδιο της Σπάρτης, όπου βρίσκεται και το άγαλμα του Λεωνίδα (τοποθεσία 1).

Το άγαλμα του Λεωνίδα εικόνα

Οι Σπαρτιάτες τρώγανε τον Μέλανα ζωμό, ή μαύρη σούπα όπως θα το λέγαμε σήμερα.  Ο μέλανας ζωμός γινόταν από βρασμένο αίμα γουρουνιού και ξύδι.  Πολλοί λαοί ακόμη και σήμερα έχουν φαγητά παρόμοια, με αίμα ζώων.

Η συνταγή μου σήμερα ευτυχώς δεν θα έχει αίμα μέσα αλλά είναι μια από τις αγαπημένες οικογενειακές συνταγές που γίνεται είτε στην κατσαρόλα ή στη γάστρα και μια δική μου παραλλαγή, με ρύζι.

ρεβίθια στη γάστρα φωτογραφία

Εγώ, αυτή τη φορά τα μαγείρεψα στο φούρνο, αλλά εάν δεν έχετε γάστρα μπορείτε να τα μαγειρέψετε σε κατσαρόλα, μόνο που θα χρειαστεί περισσότερο νερό και να τα ανακατεύετε συχνά μέχρι να ψηθούν τα ρεβίθια.

κολάζ ρεβίθια στη γάστρα φωτογραφία

Μερικές φορές μου αρέσει να προσθέτω και ρύζι στο τέλος, ειδικά στις περιόδους νηστείας, γιατί έτσι γίνεται ένα πιάτο με ιδιαίτερη διατροφική αξία, λόγω του συνδυασμού οσπρίων με δημητριακά, όπως κάνουμε στην Κύπρο τις Φακές Μουτζέντρα.  Η προετοιμασία είναι η ίδια αλλά στο τέλος, ανάλογα με τη σάλτσα που έχει μείνει, ρίχνουμε το ρύζι.   Ο συνδυασμός αυτός δίνει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, κάνοντας απαραίτητο το φαγητό αυτό σε ανθρώπους που δεν τρώνε κρέας ή/και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ρεβίθια γιαχνί με ρύζι εικόνα

ρεβίθια γιαχνί στη γάστρα εικόνα

Ρεβίθια Γιαχνί στη γάστρα και ξενάγηση στη Σπάρτη

Yield: 6
Prep Time: 30 minutes
Cook Time: 1 hour 30 minutes
Total Time: 2 hours

Τα ρεβίθια στη γάστρα είναι ένα νηστίσιμο φαγητό όπου τα ρεβίθια παραδοσιακά μαγειρεύονται γιαχνί σε πήλινη γάστρα και μετά ψήνονται σε ξυλόφουρνο.  Όμως δεν έχουμε όλοι ξυλόφουρνο ή πήλινες γάστρες γιαυτό μπορούμε να μαγειρέψουμε το φαγητό στο φούρνο μας σε μια συνηθισμένη γάστρα ή ακόμη στο πυρέξ ή ταψί, το οποίο θα σκεπάσουμε με αλουμινόχαρτο.  

Ingredients

Υλικά:

 • 400 γραμμάρια ρεβύθια, ξεφλουδισμένα
 • ¼ κούπας ελαιόλαδο
 • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
 • 2 - 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
 • 1/2 κούπα λευκό ξηρό κρασί
 • 5 ντομάτες, τριμμένες ή 500 γρ. Πασάτα
 • 1 κούπα πιπεριές, διάφορα χρώματα, κομμένες σε λωρίδες
 • 1 κούπα σέλερυ ψιλοκομμένο
 • 1 μεγάλο καρότο (150 γρ.) τριμμένο
 • 1 κουταλιά αλάτι
 • 1/2 κ.γ. μαύρο πιπέρι
 • ½ κουταλάκι θυμάρι
 • 1 ½ κούπες νερό
 • 1/2 κούπα μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Instructions

Εκτέλεση:

 1. Μουλιάζουμε τα ρεβύθια από το προηγούμενο βράδυ.
 2. Βράζουμε τα ρεβύθια σε μπόλικο νερό και αφαιρούμε τον αφρό που θα δημιουργηθεί.  Τα σουρώνουμε και τα ξαναβάζουμε να ξαναβράσουν σχεδόν μέχρι να μαλακώσουν.   Τα σουρώνουμε και τα βάζουμε στη γάστρα.
 3. Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τη σάλτσα.  Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο και το σοτάρουμε για μερικά δευτερόλεπτα. 
 4. Προσθέτουμε το σέλερυ,τις πιπεριές και το καρότο, το κύβο, τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε.
 5. Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε μερικά λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
 6. Προσθέτουμε την ντομάτα, το μέλι και το νερό. 
 7. Ανακατεύουμε και μόλις αρχίσουν να βράζουν χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για 10 λεπτά.
 8. Αποσύρουμε τη σάλτσα από τη φωτιά και ανακατεύουμε μέσα τον μαϊντανό.
 9. Ρίχνουμε τη σάλτσα στα ρεβίθια, ανακατεύουμε και κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι.
 10. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200o C για περίπου 1 ώρα και τριάντα λεπτά.

Notes

Σημείωση:

Εάν θέλουμε στο τέλος αφού ψηθούν, ρίχνουμε 1/2 κούπα ρύζι Καρολίνα, ανακατεύουμε και το ξαναβάζουμε μέχρι να ψηθεί το ρύζι, για περίπου 10 – 15 λεπτά. (Εάν δεν έχουν μείνει υγρά, προσθέτουμε λίγο νερό).

Nutrition Information
Yield 6 Serving Size 1
Amount Per Serving Calories 270Total Fat 11gSaturated Fat 2gTrans Fat 0gUnsaturated Fat 9gCholesterol 0mgSodium 1284mgCarbohydrates 33gFiber 8gSugar 12gProtein 8g

Τα διατροφικά στοιχεία δεν είναι εγγυημένα ως προς την ακρίβειά τους. Υπάρχουν για πληροφοριακούς λόγους (αλλά και για τους σκοπούς της Google).

Did you make this recipe?

Φτιάξατε αυτή τη συνταγή; Μπορείτε να με κάνετε tag @ivyliac με το hashtag #κοπιάστε!

Για περισσότερες νηστίσιμες συνταγές εδώ.

Παρόμοια συνταγή και πολλές άλλες θα βρείτε στο βιβλίο μου “Κοπιάστε στην Κουζίνα μου”.

ρεβίθια γιαχνί στη γάστρα εικόνα

Ρεβίθια Γιαχνί στη γάστρα και ξενάγηση στη Σπάρτη

Yield: 6
Prep Time: 30 minutes
Cook Time: 1 hour 30 minutes
Total Time: 2 hours

Τα ρεβίθια στη γάστρα είναι ένα νηστίσιμο φαγητό όπου τα ρεβίθια παραδοσιακά μαγειρεύονται γιαχνί σε πήλινη γάστρα και μετά ψήνονται σε ξυλόφουρνο.  Όμως δεν έχουμε όλοι ξυλόφουρνο ή πήλινες γάστρες γιαυτό μπορούμε να μαγειρέψουμε το φαγητό στο φούρνο μας σε μια συνηθισμένη γάστρα ή ακόμη στο πυρέξ ή ταψί, το οποίο θα σκεπάσουμε με αλουμινόχαρτο.  

Ingredients

Υλικά:

 • 400 γραμμάρια ρεβύθια, ξεφλουδισμένα
 • ¼ κούπας ελαιόλαδο
 • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
 • 2 - 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
 • 1/2 κούπα λευκό ξηρό κρασί
 • 5 ντομάτες, τριμμένες ή 500 γρ. Πασάτα
 • 1 κούπα πιπεριές, διάφορα χρώματα, κομμένες σε λωρίδες
 • 1 κούπα σέλερυ ψιλοκομμένο
 • 1 μεγάλο καρότο (150 γρ.) τριμμένο
 • 1 κουταλιά αλάτι
 • 1/2 κ.γ. μαύρο πιπέρι
 • ½ κουταλάκι θυμάρι
 • 1 ½ κούπες νερό
 • 1/2 κούπα μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Instructions

Εκτέλεση:

 1. Μουλιάζουμε τα ρεβύθια από το προηγούμενο βράδυ.
 2. Βράζουμε τα ρεβύθια σε μπόλικο νερό και αφαιρούμε τον αφρό που θα δημιουργηθεί.  Τα σουρώνουμε και τα ξαναβάζουμε να ξαναβράσουν σχεδόν μέχρι να μαλακώσουν.   Τα σουρώνουμε και τα βάζουμε στη γάστρα.
 3. Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τη σάλτσα.  Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο και το σοτάρουμε για μερικά δευτερόλεπτα. 
 4. Προσθέτουμε το σέλερυ,τις πιπεριές και το καρότο, το κύβο, τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε.
 5. Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε μερικά λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
 6. Προσθέτουμε την ντομάτα, το μέλι και το νερό. 
 7. Ανακατεύουμε και μόλις αρχίσουν να βράζουν χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για 10 λεπτά.
 8. Αποσύρουμε τη σάλτσα από τη φωτιά και ανακατεύουμε μέσα τον μαϊντανό.
 9. Ρίχνουμε τη σάλτσα στα ρεβίθια, ανακατεύουμε και κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι.
 10. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200o C για περίπου 1 ώρα και τριάντα λεπτά.

Notes

Σημείωση:

Εάν θέλουμε στο τέλος αφού ψηθούν, ρίχνουμε 1/2 κούπα ρύζι Καρολίνα, ανακατεύουμε και το ξαναβάζουμε μέχρι να ψηθεί το ρύζι, για περίπου 10 – 15 λεπτά. (Εάν δεν έχουν μείνει υγρά, προσθέτουμε λίγο νερό).

Nutrition Information
Yield 6 Serving Size 1
Amount Per Serving Calories 270Total Fat 11gSaturated Fat 2gTrans Fat 0gUnsaturated Fat 9gCholesterol 0mgSodium 1284mgCarbohydrates 33gFiber 8gSugar 12gProtein 8g

Τα διατροφικά στοιχεία δεν είναι εγγυημένα ως προς την ακρίβειά τους. Υπάρχουν για πληροφοριακούς λόγους (αλλά και για τους σκοπούς της Google).

Did you make this recipe?

Φτιάξατε αυτή τη συνταγή; Μπορείτε να με κάνετε tag @ivyliac με το hashtag #κοπιάστε!

Δείτε επίσης:

Λακωνία και Πάστα Ελιάς

Παστό και Λουκάνικα Λακωνίας

Κούκις και Λακωνία Μέρος Δεύτερο

Κόκκορας Μπαρδουνιώτικος και διαδρομή μέσω Ταϋγέτου

Μυστράς και Παρόρι

Ταξίδι στον Πάρνωνα και Καρυδόπιτα με Παντζάρια και Ελαιόλαδο

Οβελίας και Λαδολέμονο με Ρίγανη Ταϋγέττου

Κολάζ Ρεβίθια Γιαχνί στη Γάστρα

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ζήνα

Monday 22nd of November 2010

Θέλω να επισκευτώ το Μυστρά σύντομα και σίγουρα η ανάρτησή σας με βοηθησε πολύ για να δούμε και τη Σπάρτη καλύτερα.

Ρένα

Sunday 21st of November 2010

Λατρεύω τα ρεβίθια και σύντομα θα τη δοκιμάσω. Ωραίο φωτογραφικό ρεπορτάζ!

Αυγή

Tuesday 9th of November 2010

Ωραίο αφιέρωμα και το φαγητό μου άνοιξε την όρεξη!

Κaterina

Saturday 20th of March 2010

Πως μου είχε ξεφύγει αυτό το υπέροχο αφιέρωμα; Σε ευχαριστώ πολύ Ivy μου γιατί δείχνει αγάπη για τη γενέθλια πόλη μου!

ivyliac

Saturday 20th of March 2010

Νάσαι καλά Κατερίνα μου. Τη Σπάρτη τη θεωρούμε σαν δεύτερο σπίτι μας. Φιλιά.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright
Skip to Recipe