Skip to Content

Φακές Μουτζέντρα

Φακές Μουτζέντρα

Sharing is caring!

Οι φακές Μουτζέντρα είναι ένα Κυπριακό, νόστιμο, θρεπτικό και υγιεινό φαγητό που γίνεται με φακές με ρύζι και καραμελωμένα κρεμμύδια.

Φακές μουτζέντρα κλόουν εικόνα
Ένα διασκεδαστικό πιάτο  για παιδιά 🙂

Όπως και μερικές άλλες συνταγές, πέρασε στην Κυπριακή κουζίνα από τις χώρες της Μέσης Ανατολής… ή μήπως έγινε το αντίθετο;   Ποιός ξέρει!!

Μέχρι πρόσφατα, πίστευα ότι ήταν μια Κυπριακή συνταγή, αλλά διαβάζοντας συνταγές στο διαδίκτυο απ’ όλο τον κόσμο, ανακάλυψα ότι υπάρχει παρόμοια συνταγή στη Μέση Ανατολή με την ονομασία mujaddara ή mejadra και αυτό με έκανα να σκεφτώ ότι η Κυπριακή συνταγή ίσως να έχει τις ρίζες της στη Μέση Ανατολή.

Ενημέρωση 17 Μαΐου , 2018

Προέλευση της Λέξης Μουτζέντρα

Πριν μερικούς μήνες, πήρα ένα ηλεκτρονικό μήνυμα (email) από μία Κυπρία αναγνώστρια του μπλογκ μου, που μένει στην Αδελαϊδα, της Αυστραλίας και  που είναι γλωσσολόγος, σχετικά με την ετοιμολογία της λέξης Κυπριακής μουτζέντρα.   

Η λέξη έχει σχέση με την παρασκευή μιας συνταγής με φακές και ίσως να διάβασε την περιγραφή που έβαλα είτε στο μπλογκ ή στο βιβλίο μου Κοπιάστε στην Κουζίνα Μου!

Διαβάστε τη νέα ερμηνεία στην ανάρτησή μου εδώ.

Έχω ακούσει επανειλημμένα τους διατροφολόγους να μιλάνε για την αξία του φακόρυζου και επειδή στην πατρίδα μου είναι ένα παραδοσιακό πιάτο (κάτι παρόμοιο φτιάχνουν και σε πολλά νησιά του Αιγαίου), θα ήθελα να το κάνω γνωστό και να μπει στη διατροφή σας.   

Ο συνδυασμός του όσπριου με το ρύζι (το οποίο δεν προκαλεί αλλεργίες, δεν περιέχει χοληστερόλη, αλάτι ή λίπος) είναι τέλειος.

Ιδανικό για αυτούς που νηστεύουν πολλές ημέρες και ειδικά για τους χορτοφάγους, γιατί είναι εξαιρετικός συνδυασμός πρωτεϊνών.

Αντί για ρύζι, πολλές φορές βάζουμε κριθαράκι ή άλλο μικρό ζυμαρικό.

Όταν είμαστε παιδιά δεν μας άρεσαν οι φακές και η μητέρα μου για να μας καλοπιάσει να φάμε μας δελέαζε με κανένα αυγό τηγανιτό.  

Το  ίδιο έκανα και εγώ όταν τα παιδιά μου ήταν μικρά και δεν ήθελαν να τις φάνε και μέχρι σήμερα μου ζητάνε να τηγανίσω και αυγά όποτε τις φτιάξω.

Στην παραδοσιακή του μορφή βάζανε πάρα πολύ ελαιόλαδο αλλά εγώ βάζω αρκετά λιγότερο και εξακολουθεί να είναι ένα νόστιμο πιάτο με αρκετά λιγότερες θερμίδες.

φακές μουτζέντρα εικόνα

Η συνταγή περιλαμβάνεται στο βιβλίο μου  Κοπιάστε στην Κουζίνα μου.

Για περισσότερες νηστίσιμες συνταγές εδώ.

Φακές Μουτζέντρα

Φακές Μουτζέντρα

Yield: 6 μερίδες
Prep Time: 10 minutes
Cook Time: 50 minutes
Total Time: 1 hour

Οι φακές Μουτζέντρα είναι ένα Κυπριακό, νόστιμο, θρεπτικό και υγιεινό φαγητό που γίνεται με φακές με ρύζι και καραμελωμένα κρεμμύδια.

Ingredients

Υλικά

  • 2 κούπες φακές μικρές
  • 2 κούπες νερό
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1/2 κύβο λαχανικών (προαιρετικό)
  • 1/4 κούπας ρύζι καρολίνα ή γλασέ ή ζυμαρικό
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Instructions

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τις φακές.
  2. Τις ρίχνουμε σε κατσαρόλα με νερό και τις βάζουμε στη φωτιά να βράσουν. Αφού βράσουν για 10 λεπτά τις σουρώνουμε.
  3. Αλλάζουμε το νερό και ξαναβάζουμε τις φακές σε καθαρό νερό (περίπου 2 κούπες) μαζί με το φύλλο δάφνης και τον κύβο και περιμένουμε να μαλακώσουν.
  4. Πετάμε τη δάφνη και ρίχνουμε το ρύζι και το αλατοπίπερο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράσει, ανακατεύοντας κατά διαστήματα μέχρι να βράσει το ρύζι (γύρω στα 15 λεπτά). Αν χρειαστεί προσθέτουμε ακόμη λίγο νερό.
  5. Παράλληλα, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε στο ελαιόλαδο, μέχρι να ροδοκοκκινίσει (σύβραση ή τηγάνιση στα Κυπριακά).
  6. Προσθέτουμε το κρεμμύδι (μαζί με το λάδι), ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  7. Τις αφήνουμε δέκα λεπτά να χυλώσουν και τις σερβίρουμε.

Notes

Καλό είναι να τις φτιάχνουμε λίγη ώρα πριν φάμε γιατί μετά το ρύζι απορροφά όλο το νερό και λασπώνουν.

Nutrition Information
Yield 6 Serving Size 1
Amount Per Serving Calories 261Total Fat 18gSaturated Fat 3gTrans Fat 0gUnsaturated Fat 15gCholesterol 0mgSodium 342mgCarbohydrates 19gFiber 6gSugar 3gProtein 7g

Did you make this recipe?

Φτιάξατε αυτή τη συνταγή; Μπορείτε να με κάνετε tag @ivyliac με το hashtag #κοπιάστε!

Κολάζ Φακές με Ρύζι Μουτζέντρα εικόνα

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

υπογραφή Ήβη

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Flavors of Italy

Wednesday 31st of October 2007

I don't fast, and I'm not a vegetarian, but lentils are one of my most favorite foods! Thanks for pointing me to your blog, Ivy - I'll be visiting often!

Ivy

Wednesday 31st of October 2007

Hope you like it, it's easy, cheap, healthy and tasty.

Peter M

Wednesday 31st of October 2007

Ivy, this dish is new to me and it's a great new addition for when fasting.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright
Skip to Recipe