Skip to Content

Κουκιά Φρέσκα Λεμονάτα, με Αγκινάρες, Πατάτες, και Αρακά

Κουκιά Φρέσκα Λεμονάτα, με Αγκινάρες, Πατάτες, και Αρακά

Sharing is caring!

Τα Κουκιά Φρέσκα που έφτιαξα είναι ένα νηστίσιμο και εύκολο φαγητό που σε συνδυασμό με το λεμόνι, τον άνηθο, τον μάραθο και το μαϊντανό, δίνουν υπέροχη γεύση σε αυτό το πολύ υγιεινό φαγητό.

Το όσπριο αυτό γνωστό ως κύαμος στα αρχαία, με την επιστημονική ονομασία Βίκια φάβα (Vicia faba) είναι ποώδες, ετήσιο φυτό της οικογένειας των ανήκουν στην οικογένεια των ψυχανθών.

Κουκιά φρέσκα εικόνα

Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, φολικό οξύ, φώσφορο, μαγνήσιο, κάλιο, σίδηρο και νάτριο, είναι σίγουρα μια από τις πιο πλήρεις τροφές, ενώ περιέχει πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά.

Τα βρίσκουμε γύρω στο Μάρτη, Απρίλη, Μάιο ή ακόμη και τον Ιούνιο.

Κουκιά φρέσκα με αγκινάρες, πατάτες και αρακά εικόνα

Το φαγητό είναι νηστίσμο, αλλλά για όσους δεν νηστεύουν ταιριάζουν με φέτα και φρέσκο ψωμάκι!

Τα κουκιά είναι γνωστά από την αρχαιότητα και βρήκα κάποιες πληροφορίες στο διαδίκτυο που ίσως σας ενδιαφέρουν:

“Τα κου­κιά (κύαμοι στα αρχαία) ήταν πολύ σημα­ντικά για τους Έλλη­νες.

Ο ίδιος ο Όμη­ρος τα ανα­φέ­ρει στα έπη του, ενώ οι αρχαιολόγοι συνε­χί­ζουν να τα βρί­σκουν σε αρχαιο­λο­γι­κές ανα­σκα­φές, καθώς τα ξερά κου­κιά αντέ­χουν πολύ στον χρόνο.

Οι αρχαίοι Έλλη­νες τα μαγεί­ρευαν με διά­φο­ρους τρό­πους και τα σερ­βί­ρι­ζαν με ξύδι ή τα έκα­ναν πουρέ. Ανα­μειγ­μένα με ελαιό­λαδο και με τη συνο­δεία μιας φέτας ψωμιού προ­σέ­φε­ραν στους αρχαί­ους μια θαυ­μά­σια πηγή θρε­πτι­κών συστατικών.

Τα ξερά κου­κιά τρώ­γο­νταν και σαν σνακ μαζί με κρεμ­μύ­δια, σκόρδα και ρεβί­θια.   (Σίγουρα, κάποιες δια­τρο­φι­κές συνή­θειες των αρχαίων μάλ­λον ενο­χλούν τις σημε­ρι­νές “σοφι­στικέ” προ­τι­μή­σεις μας).

Πολ­λές φορές, τα κου­κιά τρώ­γο­νταν στη διάρ­κεια θεα­τρι­κών παρα­στά­σεων, όπως στα νεό­τερα χρό­νια ο πασα­τέ­μπος, τα στρα­γά­λια, ο κουδαμές και το ποπ­κόρν.

Οι πει­να­σμέ­νοι θεα­τές που παρα­κο­λου­θού­σαν ολη­με­ρίς κωμω­δίες και τρα­γω­δίες, τιθά­σευαν την πείνα τους με ξερά κου­κιά.

Και αν το θεα­τρικό έργο που παρα­κο­λου­θού­σαν ή οι ηθο­ποιοί δεν τους ικα­νο­ποιού­σαν, μαζί με τα μαξι­λά­ρια που κάθο­νταν έρι­χναν στους ηθο­ποιούς και τα κου­κιά τους!

Αλλά οι αρχαίοι Έλλη­νες χρη­σι­μο­ποιού­σαν τα κου­κιά και σαν πού­λια σε επι­τρα­πέ­ζια παι­χνί­δια.

Εκείνη όμως η χρήση των κου­κιών που η ανά­μνησή της φτά­νει ολο­ζώ­ντανη μέχρι τις μέρες μας ήταν η εκλο­γική τους αξιο­ποί­ηση.

Καθώς τα κου­κιά μπο­ρούν γενικά να χωρι­στούν σε δύο μεγά­λες κατη­γο­ρίες, τα ανοι­χτό­χρωμα (λευκά) και τα σκου­ρό­χρωμα (μαύρα), οι αρχαίοι τα χρη­σι­μο­ποιού­σαν σαν ψήφους – τα λευκά για να υπο­στη­ρί­ξουν έναν υπο­ψή­φιο και τα μαύρα για να τον κατα­ψη­φί­σουν.

Έτσι ακόμα και σήμερα συνε­χί­ζουμε να λέμε για έναν απο­τυ­χό­ντα υπο­ψή­φιο: “Τον μαύ­ρι­σαν!” ή ότι “τα κου­κιά είναι μετρη­μένα”, όταν εκ των προ­τέ­ρων οι ψήφοι δεν φτά­νουν, ή “πόσα κου­κιά πήρε ο τάδε υποψήφιος;””

Πηγή:  Επιστροφή στη Φύση

Μερικές παροιμίες με κουκιά:

 • Κουκιά τρως κουκιά μολογάς  = Χρησιμοποιείται για πρόσωπο που λέει ό,τι του υποδεικνύουν, συνήθως ανοησίες
 • Μετρημένα κουκιά = Πράγματα που υπολογίζονται ασφαλώς ή εύκολα.  (Στα πολύ παλιά χρόνια χρησιμοποιούσαν τα κουκιά για ψήφους . Έτσι , μετά την ψηφοφορία τα κουκιά έπρεπε να είναι μετρημένα).
 • Κουκιά έσπειρες; Κουκιά θα θερίσεις = Οι συνέπειες των πράξεών μας
 • Τί κάνεις Γιάννη;  Κουκιά σπέρνω = για την ασυνεννοησία μετάξύ δύο ατόμων ή για όποιον δεν ακούει καλά
 • Όποιος καλά του κάθεται και πιο καλά γυρεύει, ο διάολος του κώλου του κουκιά του μαγειρεύει = Αν είσαι ήδη καλά, κάτσε στα αυγά σου και μην ψάχνεις για καλύτερα γιατί δεν ξέρεις τι μπορεί να σου φέρει κάτι το καινούργιο!
 • Όποιος στην ξέρα περπατεί και θάλασσα γυρεύει, ο διάβολος οπίσω του κουκιά του μαγειρεύει =  Τα κουκιά συμβολίζουν τις δυσκολίες ή τις ατυχίες που επιφυλάσσει ο διάβολος για αυτόν που πάει γυρεύοντας.

Στον κήπο μας έχουμε φυτέψει λίγα λαχανικά και μυρωδικά όπως κρεμμύδια, σκόρδα, αγκινάρες, κουκιά, αρακά, δυόσμο, βασιλικό, κόλιανδρ, άνηθο, μάραθο,, δενδρολίβανο, καυκαλήθρες, μυρώνια, λεβαντα, αρμπαρόριζα, που τη χρησιμοποιώ στα γλυκά του κουταλιού και τις μαρμελάδες που φτιάχνω, κλπ.

αρωματικό αλάτι, με λεβάντα, δενδρολίβανο και αρμπαρόριζα εικόνα

Μάλιστα πρόσφατα εφτιαξα Αρωματικό Αλάτι με Δενδρολίβανο, Λεβάντα και Αρμπαρόριζα.

κολάζ διάφορα λαχανικά εικόνα

Μερικά από τα λαχανικά όταν μεγάλωσαν:

αρακάς εικόνα

Αρακάς

 

φρέσκος αρακάς εικόνα

Αρακάς

φρέσκα κουκιά εικόνα

Φρέσκα κουκιά

σέλερυ εικόνα

Σέλερυ

κρεμμύδια και σκόρδα εικόνα

Κρεμμύδια και σκόρδα

Μάραθος εικόνα

Μάραθος (Foeniculum vulgare)

Δυόσμος και αρμπαρόριζα στο βάθος εικόνα

Δυόσμος και αρμπαρόριζα στο βάθος

Όταν μαζέψαμε τη σοδειά μας 😉 δεν ήταν αρκετά ούτε ο αρακάς για να τα μαγειρέψουμε ξεχωριστά, έτσι τα συνδύασα με μερικές αγκινάρες και λίγες πατάτες και έκανα το φαγητό αυτό.

Κουκιά φρέσκα φωτογραφία

 

Μύθοι για τα κουκιά

Πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι τα κουκιά είναι τοξικά γιαυτό δεν τα τρώνε.

Η αλήθεια είναι ότι μερικοί άνθρωποι έχουν δυσανεξια σε ένα ένξυμο που παράγεται από τα κουκιά και μπορεί να γίνει τοξικό στους ανθρώπους που πάσχουν από κυάμωση, αλλιώς φαβισμό.   

Τα κουκιά μπορεί να προκαλέσουν αιμολυτική αναιμία – μια δυσλειτουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων – σε άτομα με ανεπάρκεια στο ένζυμο G6PD που είναι η συντόμευση του ενζύμου Αφυδρογονάση της 6-Φωσφορικής Γλυκόζης.

Για όσους δεν έχουν αυτό το πρόβλημα, τα κουκιά είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και υδατανθράκων, καθώς και βιταμίνες Α, Β1 και Β2.

Όταν ήμουν μικρή άκουγα ένα σωρό ιστορίες, δηλαδή ότι οι άνθρωποι πέθεναν αν τα έτρωγαν και έτσι όταν τα μαγείρευε η μάνα μου, επειδή δεν μου άρεσαν, έβρισκα αυτή τη δικαιολογία.

Αυτή είναι και η πρώτη φορά που τα μαγειρεύω!

Τρώμε το λουβί (εξωτερικό περίβλημα) ή όχι;

Πρέπει να πω, ότι αυτό το βλέπω συχνά σε σάιτ του εξωτερικού και μόνο.  Αλλά επειδή έχω πολλούς αναγνώστες που ζουν στο εξωτερικό θα ήθελα να το θίξω αυτό το θέμα.

Όλα, ναι ΟΛΑ τα σάιτ, τουλάχιστον τα Αγγλόφωνα, υποψιάζομαι τα Αμερικάνικα, σε όλες τις συνταγές τους, δίνουν οδηγίες να τρώμε μόνο το εσωτερικό!  Τί κρίμα!  Μεγάλη σπατάλη και δεν ξέρουν τι χάνουν!

Τα κουκιά τρώγονται ολόκληρα, με το λουβί τους, όπως θα τρώγαμε και τα φασολάκια.  Όταν είναι τρυφερά τα τρώμε ολόκληρα και όταν σκληρύνουν τρώμα μόνο το εσωτερικό.

Τα κουκιά καλλιεργούνται εύκολα κατά το φθινόπωρο και είναι έτοιμα για κατανάλωση γύρω στην άνοιξη μέχρι αρχάς του καλοκαιριού.

Έτσι, ανάλογα με το μήνα που θα τα φυτέψετε, θα είναι έτοιμα 3 μήνες αργότερα.

Προς το τέλος της εποχής τους, το περίβλημα τους γίνεται σκληρό και μόνο τότε τα καθαρίζουμε και τρώμε μόνο το εσωτερικό τους!

Πώς Καθαρίζουμε τα Κουκιά

Για να τα καθαρίσουμε, κόβουμε πρώτα τις δύο άκριες.

Μετά τα καθαρίζουμε γύρω-γύρω με τον καθαριστή λαχανικών ή με το μαχαίρι, για να αφαιρέσουμε τις ίνες που είναι σκληρές.

Τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.

Εάν τα κουκιά είναι εκτός εποχής και έχουν σκληρύνει, κόβουμε τη μία άκρη και σπάμε το λουβί κατά μήκος.

Ανοίγουμε το κουκί στα δύο και με το δάκτυλο αφαιρούμε από μέσα τον καρπό.

Παρόλο που τα κουκιά που χρησιμοποίησα σε αυτό το βίντεο ήταν πολύ τρυφερά, διάλεξα ένα από τα μεγαλύτερα για να δείξω πώς καθαρίζονται όταν σκληρύνουν.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να μαγειρέψετε τα κουκιά, αλλά για την πρώτη μου συνταγή τα έκανα περίπου όπως κάνω και τις Αγκινάρες αλά Πολίτα.

Ο άνηθος (anethum graveolens) και ο μάραθος (Foeniculum vulgare) μαζί με το μαϊντανό και το λεμόνι δίνουν την υπέροχη γεύση αυτού του φαγητού.

Στην Κύπρο τα κουκιά μαγειρεύονται σκορδοξιδκιά, που σημαίνει με σκόρδο και ξύδι.

Η μητέρα μου τα μαγείρευε μέχρι να βράσουν και να μαλακώσουν τα κουκιά και μετά ξεχωριστά στο τηγάνι τσιγάριζε το σκόρδο στο λάδι, και μετά έβαζε αλεύρι να καβουρδιστεί (όπως περίπου κάνουμε το ρου = roux), στο οποίο μετά έβαζε ξύδι και ζωμό μέχρι να γίνει χυλός.  Τον χυλό αυτό τον έριχνε μέσα στα κουκιά για να δέσει ο ζωμός και να γίνει σαν σάλτσα.

Εγώ αντί για σκόρδο και ξύδι, το αλεύρι το διάλυσα σε χυμό λεμονιού για να το κάνω λεμονάτο και να δέσει το ζουμί.

Κολάζ κουκιά φρέσκα με αγκινάρες, πατάτες και αρακά εικόνα

Κουκιά φρέσκα με αγκινάρες, πατάτες και αρακά φωτογραφία

Κουκιά Φρέσκα Λεμονάτα, με Αγκινάρες, Πατάτες, και Αρακά

Yield: 4
Prep Time: 1 hour
Cook Time: 1 hour
Total Time: 2 hours

Τα Κουκιά Φρέσκα που έφτιαξα είναι ένα νηστίσιμο και εύκολο φαγητό που σε συνδυασμό με το λεμόνι, τον άνηθο, τον μάραθο και το μαϊντανό, δίνουν υπέροχη γεύση σε αυτό το πολύ υγιεινό φαγητό.  

Ingredients

Υλικά:

 • 4 Αγκινάρες
 • 1/2 κιλό κουκιά φρέσκα (καθαρισμένα)
 • 2 μεγάλες πατάτες, κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
 • 1 κούπα αρακά καθαρισμένο
 • ¼ κούπας ελαιόλαδο
 • 1 κρεμμύδι κόκκινο, ψιλοκομμένο
 • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
 • 1 κουταλιά χονδρό θαλασσινό αλάτι (έβαλα αλάτι με δενδρολίβανο) και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
 • Νερό να τα καλύψει
 • ½ κούπα χυμό λεμονιού (2 – 3 λεμόνια)
 • 1 κουταλιά γεμάτη αλεύρι για όλες τις χρήσεις
 • ¼ κούπας μάραθος, ψιλοκομμένος
 • ¼ κούπας άνηθος, ψιλοκομμένος
 • ½ κούπα μαϊντανός, ψιλοκομμένος

Instructions

Εκτέλεση:

 1. Καθαρίζουμε τα κουκιά.
 2. Καθαρίζουμε τον αρακά.
 3. Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις βάζουμε σε ένα μπωλ με νερό και χυμό λεμονιού. για να μην μαυρίσουν.
 4. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σωτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με το άσπρο μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σκόρδο για 3 – 4 λεπτά. Προσθέτουμε το πράσινο μέρος και τα αφήνουμε λίγο να μαραθούν.
 5. Προσθέτουμε τα κουκιά, τον αρακά, τις αγκινάρες και τις πατάτες.
 6. Ρίχνουμε αλατοπίπερο, τον κύβο λαχανικών και σβήνουμε με το λεμόνι. Προσθέτουμε νερό να τα σκεπάσει και αφού βράσει το φαγητό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου μία ώρα, σχεδόν μέχρι να μείνει με λίγα υγρά.
 7. Δεκαπέντε λεπτά πριν σβήσουμε το φαγητό, αφαιρούμε λίγο ζωμό από το φαγητό και αφού κρυώσει, διαλύουμε το αλεύρι
 8. Προσθέτουμε το μαϊντανό, το μάραθο και το αλεύρι και αφού τα ανακατέψουμε αφήνουμε το φαγητό το να βράσει μερικά λεπτά ακόμη, μέχρι να χυλώσει
Nutrition Information
Yield 4 Serving Size 1
Amount Per Serving Calories 411Total Fat 15gSaturated Fat 2gTrans Fat 0gUnsaturated Fat 12gCholesterol 0mgSodium 449mgCarbohydrates 64gFiber 15gSugar 8gProtein 12g

Did you make this recipe?

Φτιάξατε αυτή τη συνταγή; Μπορείτε να με κάνετε tag @ivyliac με το hashtag #κοπιάστε!

 

Σας άρεσε η συνταγή;

Πάνω στην εικόνα θα βρείτε τα κουμπιά για να την καρφιτσώσετε στο αγαπημένο σας board στο Pinterest. Επίσης, θα χαρούμε να μοιραστείτε τη συνταγή στα αγαπημένα σας Socia Media, με τα κουμπιά που θα βρείτε στο τέλος.

ΚΟΥΚΙΑ ΦΡΕΣΚΑ ΛΕΜΟΝΑΤΑ φωτογραφία

Άλλες παρόμοιες συνταγές:

Φασολάκια Γιαχνί

Αρακάς (λαδερός)

Αγκινάρες Αλά Πολίτα

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!
υπογραφή Ήβη

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright
Skip to Recipe