Γεια σε όλους σας και σας ευχαριστώ πολύ που ψηφίσατε τη συμμετοχή μου στο Project Food Blog. Μόλις γύρισα από Κύπρο και σας δίνω μια γεύση από την επίσκεψή μου εκεί.
Με την αδελφή μου Άλκηστη μια μέρα που μαγειρέψαμε κολοκυθοανθούς ή “αθθούς” όπως λέγονται στην Κύρπο.
Ελπίζω να βάλω τη συνταγή σύντομα.
Ξέρει κανείς εάν υπάρχει το φυτό Χόγια εδώ στην Ελλάδα. Είναι το φυτό που κρέμεται από την πέργκολα και λέγετα “κεράκι”. Το λουλούδι του είναι σαν ψεύτικο, από κερί. Δεν το έχω δει ξανά εδώ στην Ελλάδα.
Σας παρουσιάζω τη Σανέλ. Είναι η γάτα της αδελφής μου. Την κυνηγούσα μια ώρα για να μπορέσω να τραβήξω μια φωτογραφία της και να φαίνεται το πρόσωπό της. Το ξέρατε ότι η Κύπρος έχει δύο δικές της ράτσες γάτων. Η μία είναι η γάτα της Αγίας Ελένης και η άλλη λέγεται Αφροδίτη. Σε αρχαιολογικές ανασκαφές βρέθηκε σε οικισμό οικόσιτη γάτα η οποία χρονολογείται 9.500 χρόνια πριν.
Στην Ελλάδα έχω δοκιμάσει όλες τις ποικιλίες σύκων αλλά καμιά δεν συγκρίνεται με τα Κυπριακά βάρτικα. Είναι παρόμοια με τα πράσινα σύκα τα Ελληνικά αλλά διαφέρουν ως προς τη γεύση.
Η Κύπρος έχει 15 ντόπιες ποικιλίες σταφυλιών μεταξύ των οποίων το ξυνιστέρι, το μαύρο, σπούρτικο, όφθαλμο, μαλάγα, Μαραθεύτικο, κανέλα, βέρικον κλπ.
Λέγεται ότι όταν ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος περνούσε από τα χωριά, οι κάτοικοι του πρόσφεραν σταφύλι και εκείνος τους έλεγε “very good” και από τότε παραφράστηκε ως “βέρικον”. Μοιάζει λίγο με τη “φράουλα” αλλά η σάρκα του είναι πιο σφιχτή και τραγανή.
Για αιώνες η Κύπρος φημίζεται για την παραγωγή φρέσκων λαχανικών. Από την αρχαιότητα τα κρεμμύδια και σκόρδα έχουν περίοπτη θέση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Μεγάλης ιστορικής σημασίας για την Κύπρο είναι το κουνουπίδι που φύτρωνε για αιώνες στο νησί και εξήχθη προς την ηπειρωτική Ευρώπη κατά τον 16ο αιώνα, μέσω της Γένοβας. Στην Αγγλία του 1586, το κουνουπίδι αναφέρεται ως “Κυπριακό colewort”, γεγονός που υποδηλώνει την εισαγωγή του από το νησί. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι σπόροι αναφέρονται ως Κυπριακής προέλευσης στην Αγγλία. Ο Miller γράφει το 1807: «Το κουνουπίδια εισήχθη για πρώτη φορά στην Αγγλία από την Κύπρο και το μοβ και το λευκό μπρόκολο είναι μόνο ποικιλίες από το κουνουπίδι». Στα κείμενά της, η Γερμανός αρχαιολόγος Μάγδα Ο. Ρίχτερ προσφέρει τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία, επιβεβαιώνοντας ότι το κουνουπίδι έφθασε στην Ευρώπη το 1600 από την Κύπρο.
Πιστεύεται ότι το κουνουπίδι έφτασε στην Ευρώπη από τους Ενετούς. Στη συνέχεια εισήχθη στη Γαλλία από την Ιταλία στα μέσα του 16ου αιώνα και μόνο όταν ο βασιλιάς της Γαλλίας, Λουδοβίκου IIV δοκιμάσε το κουνουπίδι και του άρεσε, τότε έγινε πολύ δημοφιλές. Από τότε άρχισαν να το καλλιεργήσουν, ιδιαίτερα στην περιοχή της Βρετάνης.
Πηγή: Cyprus Food & Drinks και Μαγειρική Εγκυκλοπαίδεια, Larousse Gastronomique
Ελπίζω να γράψω περισσότερα για την Κύπρο σύντομα.
Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!
bodystockings
Sunday 21st of November 2010
When I view your RSS feed it seems to be a whole lot of unformatted html, is the deal on my end?
tebonin
Saturday 20th of November 2010
Thanks for the helpful information! I wouldn't have discovered this myself!
german kitchens
Friday 19th of November 2010
TYVM, great job! This was the thing I had to have.
unfair dismissal lawyers
Thursday 18th of November 2010
I've meant to write about something like this on my blog and you have given me an idea. Thanks.
free personals
Sunday 14th of November 2010
No BS and written well, thank you for the information