Skip to Content

Αυθεντικά Γαλλικά Κρουασάν Βουτύρου

Sharing is caring!

Δεν πιστεύω να υπάρχει κάποιος που θα πει ότι δεν του αρέσουν τα κρουασάν και ειδικά εάν τα φτιάξετε με τα χεράκια σας.

Ομολογώ ότι δεν είναι και πολύ εύκολο να γίνουν αλλά με λίγη υπομονή και καμιά-δυό φορές αποτυχία τελικά τα κατάφερα και τα έφτιαξα, αφού είδα μερικά βίντεο στο You-Tube.

Πριν να πάμε στη συνταγή ας πούμε και δύο λόγια για την ιστορία των κρουασάν.  Παρόλο που όλοι ξέρουμε τα κρουσάν σαν ένα γαλλικό αφράτο ψωμάκι που μοσχοβαλάει βούτυρο και έχει το χαρακτηριστικό σχήμα μεσοφέγγαρου, εντούτοις οι γνώμες διίστανται.    Ψωμάκια σε σχήμα μισοφέγγαρου υπήρχαν στην Αυστρία από τον μεσαίωνα σαν ένδειξη λατρείας προς το φεγγαρι.   Λέγεται ότι τα κρουασάν πρωτοφτιάχτηκαν στην Αυστρία το 1683 για να γιορτάσουν την ήττα των Τούρκων όταν επιχείρησαν να πολιορκήσουν την πολή.  Οι αρτοποιοί για να γιορτάσουν το γεγονός έδωσαν στο kipferl, ένα ψωμάκι που έφτιαχναν, το σχήμα του μισοφέγγαρου.  Κατά άλλους, λέγεται ότι η Μαρία-Αντουανέτα που ήταν Αυστριακής καταγωγής το εισήγαγε στη Γαλλία το 1686 και τέλος κατά άλλους κάποιος Αυστριακός αξιωματικός του πυροβολικού που λεγόταν August Zang, ίδρυσε ένα Βιεννέζικο φούρνο στο Παρίσι γύρω στο 1838 – 9.

Όποια και να είναι η αλήθεια όλοι το λατρεύουμε αυτό το ψωμάκι και ειδικά τα παιδιά.  Η ζύμη του κρουασάν γίνεται όπως η σφολιάτα, δηλαδή με φύλλο και πάρα πολύ βούτυρο, με τη μόνη διαφορά ότι η ζύμη έχει και μαγιά μέσα.

Για να γίνουν τα κρουασάν θέλει αρκετό κόπο και χρόνο γιατί δεν μπορούν να γίνουν την ίδια ημέρα αλλά πρέπει να ξεκινήσετε τη διαδικασία από την προηγούμενη μέρα.

Εάν θέλετε μπορείτε να τα γεμίσετε ή να τα αφήσετε σκέτα.  Εγώ τα γέμισα με σοκολάτα κουβερτούρα, μερέντα και μαρμελάδα μήλο.  Τα κομματάκια της ζύμης που δεν βγαίνουν σε τρίγωνα, απλώς βάζουμε ένα κομμάτι κουβερτούρα και το τυλίγουμε ρολό.

Αυθεντικά Γαλλικά Κρουασάν Βουτύρου

Χρόνος προετοιμασία, πρώτο στάδιο: 1 ώρα
Χρόνος φουσκώματος:  1 ώρα
Χρόνος προετοιμασίας, δεύτερο στάδιο: 1 ώρα
Χρόνος ψησίματος:  12 – 15 λεπτά
Γίνονται:  περίπου 30 ανάλογα το μέγεθος

Υλικά:

Για τη ζύμη:

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κρατάμε 2 κουταλιές για τη μαγιά)

1/4 κούπας ελαιόλαδο

42 γραμμάρια φρέσκια μαγιά ( ή16 γρ. δηλαδή 2 φακελάκια)

½ κούπα ζάχαρη demerera  (κρατάμε μια κουταλιά για τη μαγιά)

¼ κ.γ. αλάτι

2 κούπες χλιαρό γάλα + 1/8 κούπας γάλα ή νερό

250 γραμμάρια κρύο βούτυρο

Επιλέον αλεύρι για να αλευρώσουμε την επιφάνεια εργασίας μας

1 κροκάδι ανακατεμένο με 2 κουταλιές γάλα, για άλειμμα

Γέμιση (προαιρετικά)

Σοκολάτα κουβερτούρα, μαρμελάδα ή μερέντα/nutella

Εκτέλεση:

Πρώτο στάδιο:

Σε ένα μπωλ βάζουμε τη μαγιά,  1 κουταλιά ζάχαρη, το αλάτι και  2 κουταλιές αλεύρι, μαζί με το γάλα ή νερό και τα ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί η μαγιά.  Το σκεπάζουμε με μεμβράνη κουζίνας και μια πετσέτα από πάνω και το αφήνουμε μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι στο μπωλ του μίξερ, προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, τη μαγιά και χρησιμοποιώντας το γάντζο το ζυμώνουμε προσθέτοντας το χλιαρό γάλα σταδιακά, μέχρι να γίνει η ζύμη και να μην  κολλάει στα τοιχώματα του μπωλ.   Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.

Βάζουμε το βούτυρο ανάμεσα σε δύο κομμάτια μεμβράνης κουζίνας και το πιέζουμε με τον πλάστη να λεπτύνει και με τη βοήθεια του πλάστη το ανοίγουμε σαν λεπτό φύλλο.  Το βάζουμε για λίγο στο ψυγείο.

Διαιρούμε τη ζύμη στη μέση.  (Εγώ χρησιμοποίησα μόνο τη μισή για τα κρουασάν και με το υπόλοιπο έφιαξα κάτι άλλο).  Εάν  χρησιμοποιήσετε όλη τη ζύμη θα διπλασιάσετε το βούτυρο.

Αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας μας.  Ανοίγουμε το φύλλο σε ορθογώνιο σχήμα, να γίνει πιο μεγάλο από το βούτυρο.  Αφαιρούμε την πρώτη μεμβράνη από το βούτυρο και το αναποδογυρίζουμε πάνω στο φύλλο.  Το απλώνουμε και άλλο το βούτυρο με τον πλάστη μέχρι να αφήσουμε περίπου 3 εκ.  περιθώριο στο φύλλο, χωρίς βούτυρο.  Αφαιρούμε τη δεύτερη μεμβράνη και διπλώνουμε το περιθώριο που αφήσαμε και από τις  τέσσερις πλευρές.  Μετά διπλώνουμε το φύλλο στα τρία.

Διπλώνουμε το φύλλο ξανά σε μεμβράνη κουζίνας και το αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι την επομένη.

Δεύτερο στάδιο:

Για να κάνουμε τα κρουασάν, αφαιρούμε τη μεμβράνη και βάζουμε το φύλλο σε αλευρωμένη επιφάνεια.  Το σκεπάζουμε ξανά με μεμβράνη και το πιέζουμε, οριζοντίως και καθέτως με τον πλάστη μέχρι να γίνει διπλάσιο σε μέγεθος. Μετά το ανοίγουμε με τον πλάστη μέχρι να λεπτύνει και να γίνει περίπου 1/2 εκ. πάχος.

Χρησιμοποιώντας κοφτερό μαχαίρι ή τροχό πίτσας κόβουμε λωρίδες περίπου 10 εκ πλάτος και από κάθε λωρίδα κόβουμε τρίγωνα, η βάση τους να είναι 7.5 εκ.

Το κάθε τρίγωνο το καλύπτουμε με μεμβράνη κουζίνας και το κάνουμε ακόμη πιο λεπτό.  Στο κάτω μέρος της βάσης βάζουμε τη γέμιση που μας αρέσει και το τυλίγουμε ρολό.  Παίρνουμε τις δύο άκριες και τις γυρίζουμε προς τα μέσα, για να σχιματίσουμε το μισοφέγγαρο.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190oC /375o F.

Βάζουμε τα κρουασάν  σε μεγάλο ταψί πάνω σε λαδόκολλα και τα αφήνουμε για μισή ώρα να φουσκώσουν.

Τα αλείβουμε με το αυγό και ψήνουμε περίπου για 12 -15 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρώμα.  Τα προσέχουμε γιατί καίγονται εύκολα.

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!!

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright