Skip to Content

Μανιταρόπιτα με Πιπεριές

Sharing is caring!

Pita decorated

Από τα πιο βασικά φαγητά της Ελληνικής κουζίνας είναι και οι πίτες με υπέροχο τραγανό φύλλο.  Η φιλοσοφία πίσω από κάθε πίτα ήταν ότι οι νοικοκυρές εκμεταλλεύονταν  ότι υλικά είχαν διαθέσιμα, όπως π.χ. λίγα χόρτα από τον μπαξέ τους και λίγο τυρί και έπιαναν λίγη ζύμη και έβγαζαν το φαγητό της ημέρας.

Κάπως έτσι έγινε και αυτή η πίτα.   Όταν επισκέφτηκα τα παιδιά μου στην Αθήνα τον περασμένο μήνα είχα βρει στο ψυγείο 1 κουτί μανιτάρια που είχαν αγοράσει και δεν το είχαν χρησιμοποιήσει και λίγο να έμεναν ακόμη θα πήγαιναν για πέταμα.  Μου φάνηκαν λίγα τα μανιτάρια και ψάχνοντας στον καταψύκτη βρήκα πιπεριές, που πάντα βρίσκονται στην κατάψυξη,  τις οποίες χρησιμοποίησα.  Όταν σοτάρισα τα μανιτάρια και τις πιπεριές, κατέβασαν αρκετά υγρά και έτσι έβαλα ρύζι για να απορροφήσει τα υγρά.  Έτυχε να έχω ρύζι γιασμίν που είναι αρωματικό, αλλά εσείς μπορείτε να βάλετε είτε ρύζι καρολίνα ή γλασέ ή ακόμη και πλιγούρι.  Για τυρί χρησιμοποίησα φέτα γιατί ήταν το μόνο που υπήρχε στο ψυγείο αλλά σίγουρα μπορείτε να βάλετε γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα, κεφαλοτύρι, Ελληνικό πεκορίνο, χαλλούμι ή άλλο σκληρό τυρί της αρεσκείας σας.

Manitaropita mushroom pie

Όταν έκανα την πίτα δεν σκόπευα να βάλω τη συνταγή γιατί έχω ξαναβάλει συνταγή για Μανιταρόπιτα, αλλά έγινε τόσο νόστιμη που πρόλαβα να σημειώσω τα υλικά και ευτυχώς είχαν μείνει αυτά τα τελευταία δύο κομμάτια την επομένη και έτσι μπόρεσα και έβγαλα μερικές φωτογραφίες.  Το φύλλο το έκανα με το μάτι και βγήκαν 5 φύλλα αλλά στη συνταγή που σας δίνω βγαίνουν γύρω στα 6 φύλλα.  Εάν δεν θέλετε να ανοίξετε φύλλο μπορείτε να βάλετε χωριάτικο φύλλο ή κουρού αλλά και φυσικά φύλλο κρούστας.

Εδώ την ξαναέφτιαξα με φύλλο κρούστας και αντί για ρύζι, έβαλα πλιγούρι μέσα.

Manitaropita me Pligouri

Εάν περισσέψει ζύμη, μπορούμε να στολίσουμε την πίτα ανάλογα με την περίσταση, όπως στην πρώτη φωτογραφία (είναι μία διαφορετική Κρεατόπιτα που ακόμη δεν έχω βάλει τη συνταγή), που έκανα τα Χριστούγεννα.

Manitaropita mushroom pie3

Μανιταρόπιτα με Πιπεριές, Συνταγή της Ήβης

Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα

Χρόνος ψησίματος: περίπου 1 ώρα

Γίνεται: 1 πίτα για ταψί 30 εκ.

Υλικά:

Γέμιση:

  • ¼ κούπας ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι κόκκινο, ψιλοκομμένο
  • 1 άσπρο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψητό, λιωμένο
  • 500 γρ μανιτάρια λευκά, κομμένα σε φέτες
  • 1 κούπα πιπεριές (διάφορα χρώματα) κομμένα σε λωρίδες
  • 1 κούπα μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • Μια πρέζα κύμινο
  • 1 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών
  • 100 γραμμάρια φέτα
  • 1/3 κούπας ρύζι γιασμίν (ή Καρολίνα)

 

Εκτέλεση:

  1. Ετοιμάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί.  Βλέπετε εδώ οδηγίες.
  2. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα βαρύ τηγάνι και σωτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε μια-δυο φορές.
  3. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε λίγα λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε τις πιπεριές, το αλάτι και το πιπέρι, το μείγμα μπαχαρικών και τη φέτα και ανακατεύουμε.  (Σ’ αυτό το σημείο θα κατεβάσει αρκετά υγρά).
  4. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και ανακατεύουμε μέσα το μαϊντανό.
  5. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς C.
  6. Διαιρούμε τη ζύμη σε έξη ίσα μέρη.  Λαδώνουμε το ταψί με ελαιόλαδο και τοποθετούμτε το πρώτο φύλλο. Αλείφουμε με ελαιόλαδο στη συνέχεια, προσθέστε ένα δεύτερο φύλλο , ξαναλείφουμε με ελαιόλαδο και βάζουμε το τρίτο φύλλο.
  7. Προσθέτουμε τη γέμιση και συνεχίζουμε με άλλα τρία φύλλα, το καθένα το αλείφουμε με ελαιόλαδο.
  8. Χαράσσουμε το τελευταίο φύλλο ελαφρά και ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο για μία ώρα περίπου ή μέχρι να ροδίσει από πάνω.

Manitaropita mushroom pie2

 

Άλλες παρόμοιες συνταγές:

Μανιταρόπιτα με Πράσα

Σπανακόπιτα

Κρεατόπιτα

Κοτόπιτα

Τυρόπιτα

Κολοκυθόπιτα με Μυζήθρα

 

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!


Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Lila

Friday 22nd of February 2013

Eίναι υπέροχη Ήβη μου, τη λιγουρεύομαι το δίχως άλλο!!!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright