Το Λιμοντσέλο είναι ένα λικέρ που γίνεται από τις φλούδες ή το ξύσμα λεμονιού, που εμποτίζεται μέσα στο αλκοόλ, μέχρι να απελευθερώσει τα αιθέρια έλαια του. Στη συνέχεια ανακατεύεται με ένα απλό συρόπι ζάχαρης. Συνήθως σερβίρεται σαν απεριτίφ πριν το φαγητό ή σαν χωνευτικό μετά το γεύμα.
Στην Ελλάδα παρόμοιο λικέρ λεμονιού, συνηθίζουμε να το σερβίρουμε σαν κέρασμα στους καλεσμένους μας όταν έρχονται επίσκεψη μαζί με ένα σοκολατάκι.
“Όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια φτιάξε λεμονάδα!”
Αυτή η ξένη παροιμία θέλει να μας πει ότι όσο σκληρή κι αν είναι η ζωή, με όσες αναποδιές κι αν αντιμετωπίζουμε, προσπαθούμε να ανατρέψουμε τα γεγονότα και όπως από κάτι ξινό φτιάχνουμε μια γλυκιά λεμονάδα, έτσι και στη ζωή πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματά μας.., και δεν έχουμε και λίγα αυτή την εποχή!
Ο καθένας μας κουβαλά το δικό του σταυρό!
Εάν όμως ο καλός μας ο γείτονας/γειτόνισσα μας δώσει σακούλες με λεμόνια, τι τα κάνουμε εκτός από το προφανές, δηλαδή λεμονάδα;
Η γειτόνισσα μου μας έδωσε μια τσάντα γεμάτη λεμόνια από τον κήπο τους και τα έβαλα στο ψυγείο για χρήση.
Λίγες μέρες μετά, έρχεται με μια ακόμη σακούλα, αυτή τη φορά δώρο από τη μητέρα της.
Το ψυγείο μου δεν είναι δα και κανένα μεγάλο και ενώ στο ψυγείο κρατάνε αρκετό καιρό δεν είχε χώρο για τα δεύτερα.
Ο καιρός άρχισε να ζεσταίνει και εάν τα άφηνα έξω θα πήγαιναν χαμένα, αφού θα σαπίζανε εκτός ψυγείου και έτσι έπρεπε να κάνω κάτι αμέσως.
Τα έπλυνα καλά και τα έτριψα. Ευτυχώς τα Ελληνικά λεμόνια δεν είναι κερωμένα και έτσι γλίτωσα λίγο κόπο από το τρίψιμο.
Κάτι άλλο που κάνουμε, ειδικά τώρα με την κρίση, είναι να μη σπαταλάμε τίποτα. Ακόμη και οι λεμονόκουπες έχουν τη χρήση τους.
Στην Αθήνα μπορούμε να τις πετάξουμε στη μούρη των πολιτικών, αλλά εδώ στην επαρχία ταΐζουμε τις κότες 🙂
Η γειτόνισα μου έχει κότες, σκύλο και γάτες.
Κάθε μέρα μαζεύω τις φλούδες από τα λαχανικά που χρησιμοποιώ για τις κότες και τα αποφάγια, για τα γατιά και το σκύλο.
Νωρίς το πρωί αφήνω τις σακούλες στο συρματόπλεγμα, δίπλα στο κοτέτσι για να τα βρει η γειτόνισσα μου και να ταΐσει τα ζωντανά.
Η πρώτη επιλογή μου θα ήταν να φτιάξω Μαρμελάδα Λεμόνι, αλλά είχα φτιάξει πρόσφατα όταν είμαστε στην Αθήνα, και ακόμη έχω.
Η νέα μαρμελάδα λεμονιού που έφτιαξα έγινε με τζίντζερ και καστανή ζάχαρη και μέλι αλλά δυστυχώς δεν προλαβαίνω να βάλω όλες τις καινούργιες μου συνταγές.
Μου αρέσει αυτή με το τζίντζερ καλύτερα, ειδικά αυτό το καυτερό γαργάλισμα της γλώσσας που νιώθεις αφού τη φας.
Τη βάζω πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί που συνοδεύεται με λίγη κεφαλογραβιέρα. Αυτός ο συνδυασμός του γλυκού, του ξινού και πιπεράτου της μαρμελάδας και του αλμυρού τυριού είναι φανταστικός!
Θα μπορούσα επίσης να κάνω Γλυκό του Κουταλιού με τις φλούδες των Λεμονιών όπως έκανα το Περγαμόντο, αλλά ακόμη έχω Γλυκό Πορτοκάλι που έκανα το Γενάρη και την περασμένη βδομάδα έκανα Γλυκό Συκαλάκι.
Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα να κάνω ήταν Λικέρ Λεμονιού, γνωστό στους Ιταλούς σαν Λιμοντσέλο.
Ξεκίνησα τρίβοντας στον τρίφτη τα λεμόνια αλλά ήταν πολλή δουλειά, δύσκολή και χανόταν πολύ από το ξύσμα. Αφού έξυσα τα δέκα πρώτα λεμόνια, το ξύσμα αυτό το κράτησα στην κατάψυξη για να το χρησιμοποιώ σε γλυκά, κέικ, κουλουράκια κλπ.
Ξεκίνησα να αφαιρώ ένα πολύ λεπτό στρώμα φλούδας με ένα κοφτερό μαχαίρι. Πρέπει να μην βγάλουμε μαζί το λευκό μέρος της φλούδας, γιατί πικρίζει και ήταν αρκετά δύκολο και ρίσκαρα να κοπώ στην πορεία.
Ευτυχώς, σκέφτηκα τον πατατοκαθαριστή μου, που με ελάχιστο κόπο βγάζει τις φλούδες πολύ λεπτές και ομοιόμορφα.
Οι φλούδες ήδη βρίσκονται σε μπουκάλια με τσίπουρο και θα μείνουν εκεί για κανένα- δυό μήνες.
Χρησιμοποίησα τσίπουρο γιατί έτυχε να έχω αρκετό, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τσικουδιά ή ρακή ή ζιβανία, το αντίστοιχο Κυπριακό ποτό.
Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βότκα ή οινόπνευμα ποτοποιίας. Θα βρείτε περισσότερες λεπτομέρεις στη συνταγή μου για Λικέρ Κεράσι.
Πάνω στα βάζα έβαλα ετικέτα με την ονομασία του ποτού, την ποσότητα και την ημερομηνία, για να μην ξεχάσω πότε πρέπει να φτιάξω το λικέρ.
Αφηρημένη, έγραψα τσικουδιά πάνω στην ετικέτα αντί για τσίπουρο. Όχι ότι αλλάζει κάτι, απλώς ήθελα να το διορθώσω γιατί άλλο θα φαίνεται στο μπουκάλι και άλλο στη συνταγή.
Ζαχαρωμένες Φλούδες Λεμονιού
Συνήθως τις φλούδες που χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε λικέρ, τις πετάμε. Εγώ τις βράζω μαζί με το συρόπι μέχρι να μαλακώσουν.
Μετά τις στραγγίζω και τις βουτάω στη ζάχαρη. Τις αφήνω να στεγνώσουν και έτσι έχουμε ζαχαρωμένες φλούδες λεμονιού.
Εάν θέλετε να τις φτιάξετε από την αρχή, έχω βάλει τηε συνταγή για ζαχαρωμένες φλούδες λεμονιού, στη συνταγή για το λέμον κερντ.
Η δεύτερη τσάντα είχε 35 λεμόνια, που έβγαλαν 2 συν κάτι λίτρα χυμό λεμονιού.
Ένας εύκολος τρόπος να έχουμε χυμό λεμονιού όταν τον θέλουμε, είναι να το βάλουμε σε παγοκύστες στην κατάψυξη.
Επίσης με μικρά πλαστικά κυπελλάκια, εφόσον ξέρουμε πόσο αναλογεί σε κούπες. (Κάνω το ίδιο με μεγάλα κύπελλα για το χυμό πορτοκαλιού και τριμμένη ντομάτα). Κάθε φορά χρησιμοποιούμε όσο θέλουμε.
Αφού έβαλα τις φλούδες στο αλκοόλ, με το χυμό αποφάσισα να φτιάξω Λέμον Κέρντ (Κρέμα Λεμονιού) την οποία θα χρησιμοποιήσω σε συνταγές με γλυκά.
Την έχω χρησιμοποιήσει ήδη σε πολλές συνταγές αλλά μπορούμε να την απολαύσουμε πάνω σε κρακεράκια, κουλουράκια, ψωμί ή ακόνη και μόνη του, με το κουτάλι 🙂
Αυτή τη φορά δεν με έφτανε η ζάχαρη και έτσι συμπλήρωσα με τοπικό Μέλι Ανθέων. Νόμιζα ότι έφτιαχνα μια καινούργια συνταγή αλλά αφού τελείωσα και το έψαξα, δυστυχώς υπήρχαν κι άλλοι που το είχαν σκεφτεί πριν από μένα.
Κρέμα Λεμονιού (Λέμον Κερντ) Μελιού
Υλικά:
- 2/3 κούπας χυμό λεμονιού
- 100 γραμμάρια βούτυρο
- 4 μικρά αυγά (60 γραμμάρια το καθένα)
- 1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
- 11/2 κούπες ζάχαρη
- 1/2 κούπα Μέλι Ανθέων
Τρόπος παρασκευής όπως η προηγούμενη συνταγή.
Με το 1 λίτρο χυμό, έφτιαξα Σπιτική Λεμονάδα, που είναι ένα υπέροχο καλοκαιρινό ποτό και με το υπόλοιπο, γέμισα τις παγοκύστες για να τις έχω για ώρα ανάγκης.
Αντί να κάνω το κλασσικό Παγωμένο Ice Tea (Τσάι Λεμονιού), προτίμησα να χρησιμοποιήσω πράσινο τσάι και δυόσμο, που είναι και πιο υγιεινό.
Σπίτι είχα μόνο το κλασσικό πράσινο τσάι, αλλά μπορείτε να το φτιάξετε με οποιαδήποτε γεύση σας αρέσει ή με οποιοδήποτε άλλο τσάι σας αρέσει.
Παγωμένο Πράσινο Τσάι Λεμονιού & Δυόσμου (Ice Tea)
Γίνονται: 6 κούπες
Υλικά:
- 5 κούπες καυτό νερό
- 2 φακελάκια πράσινο τσάι
- 2 κουταλιές δυόσμο ξερό
- 3 – 4 εκ. ξύλο κανέλας
- 3 – 4 γαρύφαλλα
- 1 κούπα σπιτική λεμονάδα
- Φέτες Λεμονιού
- Παγάκια (προαιρετικά)
- Φύλλα Δυόσμου ή φέτες λεμονιού για διακόσμηση (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
- Ρίχνουμε το καυτό νερό μέσα σε ένα μεταλλικό μπωλ* ή τσαγιερό, μαζί με το τσάι, το δυόσμο, την κανέλα και τα γαρύφαλλα. Τα αφήνουμε για 5 έως 10 λεπτά να αρωματίσουν το νερό. Εάν το θέλουμε πιο δυνατό βάζουμε και τρίτο φακελάκι
- Αφαιρούμε τα σακουλάκια και ανακατεύουμε μέσα τη σπιτική λεμονάδα. (Εάν δεν θέλουμε να είναι πολύ γλυκό βάζουμε λιγότερη λεμονάδα).
- Αφήνουμε το τσάι να κρυώσει εντελώς, το στραγγίζουμε και το βάζουμε σε μπουκάλια. Το αφήνουμε τουλάχιστον μία ώρα στο ψυγείο να παγώσει. Εάν κάνει πολλή ζέστη, προσθέτουμε παγάκια και σερβίρουμε με μια φέτα λεμονιού ή φύλλα δυόσμου.
* Χρησιμοποίησα μεταλλικό μπωλ επειδή δεν έχω τσαγιερό εδώ στο χωριό.
Ενημέρωση: Ιούλιος, 2016
Φέτος όταν το ξαναέφτιαξα, επειδή δεν ήταν μεγάλη ποσότητα, έξισα τα λεμόνια και έβαλα τα μπουκάλια στο ντουλάπι. Τα ξέχασα εντελώς και όταν τα βρήκα, περίπου 3 μήνες μετά, είχε πάρει ένα πιο έντονο κίτρινο χρώμα.
Αναρωτιέμαι εάν ήταν το ξύσμα ή ο περισσότερος χρόνος που έμειναν στο αλκοόλ που του έδωσαν πιο πολύ χρώμα; Πάντως, έτσι θα το φτιάχνω από τώρα και στο εξής.
Για να αφαιρέσουμε το ξύσμα, πρέπει πρώτα να περάσει από σουρωτήρι και μετά από φίλτρο καφέ πριν το ανακατέψουμε με το συρόπι.
Λιμοντσέλο ή Λικέρ Λεμονιού με Τσικουδιά
Το Λιμοντσέλο είναι ένα λικέρ που γίνεται από τις φλούδες ή το ξύσμα λεμονιού, που εμποτίζεται μέσα στο αλκοόλ, μέχρι να απελευθερώσει τα αιθέρια έλαια του. Στη συνέχεια ανακατεύεται με ένα απλό συρόπι ζάχαρης. Συνήθως σερβίρεται σαν απεριτίφ πριν το φαγητό ή σαν χωνευτικό μετά το γεύμα.
Ingredients
Υλικά:
- 25 λεμόνια ακέρωτα (μόνο τη φλούδα)
- 3 λίτρα τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο (εναλλακτικά χρησιμοποιούμε κάποιο από τα άλλα ποτά)
Συρόπι:
- 4 κιλά ζάχαρη
- 4 λίτρα νερό
Instructions
Εκτέλεση:
- Πλένουμε και στραγγίζουμε τα λεμόνια. Αφαιρούμε τις φλούδες με ένα αποφλοιωτή λαχανικών. Μοιράζουμε τις φλούδες σε μπουκάλια ή βαζάκια τα οποία γεμίζουμε με το αλκοόλ. Κλείνουμε με το καπάκι και τα αφήνουμε σε ένα ντουλάπι για περίπου ένα μήνα.
- Κουνάμε τα μπουκάλια κάθε 2 - 3 ημέρες. (Εγώ τα άφησα για περίπου δύο μήνες).
- Αφαιρούμε τις φλούδες.
- Βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό και κατσαρόλα, ανακατεύουμε και βράζουμε το συρόπι για πέντε λεπτά.
- Το αφήνουμε να κρυώσει.
- Ρίχνουμε το σιρόπι στο αλκοόλ σταδιακά. Ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε και συνεχίζουμε μέχρι να φτάσει στη γλυκύτητα που θέλουμε.
- Το λικέρ είναι έτοιμο για εμφιάλωση.
- Σερβίρεται παγωμένο.
Notes
Χρόνος στο αλκοόλ: το λιγότερο να μείνει ένα μήνα
Παλαίωση: τουλάχιστον τρεις μήνες
Κοπιάστε και Καλή Όρεξη,
Μάρθα
Saturday 6th of November 2010
Χαίρομαι που βρήκα το μπλογκ σας. Εξαιρετική δουλειά, κάθε φορά μαθαίνω και κάτι καινούργιο. Θα δοκιμάσω να φτιάξω την κρέμα. Μου τρέχουν τα σάλια μόνο να τη φαντάζομαι!
Ερμιόνη
Friday 5th of November 2010
Πω, πω! Θέλω να τα φτιάξω όλα!!!
Γιώτα
Monday 1st of November 2010
Θα το επιχειρήσω. Φαινεται εύκολο. Μάλλον θα προτιμήσω να το φτιάξω με φλούδες από περγαμόντο αντί για λεμόνι.