Το ανθόνερο είναι το απεσταγμένο νερό που παράγεται μετά το βράσιμο των ανθών της νεραντζιάς. Χρησιμοποιείται κυρίως για να αρωματίσουμε διάφορα γλυκά.
Μπορεί να γίνει και με ανθούς άλλων εσπεριδοειδών αλλά της νεραντζιάς είναι το πιο αρωματικό.
Ζώντας σε ένα μέρος γεμάτο εσπεριδοειδή μου αρέσει να κάνω καλή χρήση απ’ότι μας δίνουν τα δέντρα μας. Έτσι φτιάχνω μαρμελάδες. γλυκό του κουταλιού, λικέρ και τώρα ανθόνερο.
Το πρώτο πράγμα που ήθελα να φτιάξω από την πρώτη στιγμή που μετακομίσαμε εδώ στην Ασίνη, όταν είδα τα δέντρα στο κήπο μας αλλά και γύρω μας, ήταν να φτιάξω ανθόνερο.
Στην Κύπρο που μεγάλωσα η μητέρα μου έφτιαχνε όχι μόνο ανθόνερο αλλά και ροδόνερο. Είχε ένα λαμπίκο όπου έβραζε τους ανθούς και από ένα σωλήνα έβγαινε το απεσταγμένο νερό. Μάλιστα μια χρονιά, πρέπει να ήταν περίπου 65 χρόνων, ανέβηκε στην καρέκλα να μαζέψει τους ανθούς και έπεσε και έσπασε το πόδι της.
Πάντα ήθελα να αγοράσω ένα λαμπίκο αλλά προς το παρόν δεν μπορώ να τον αγοράσω. Ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον.
Πρόσφατα έμαθα την αγγλική λέξη “alembic” από μια φίλη, την Άννα, που ζει στην Αμερική, Κυπριακής καταγωγής και σε συνομιλία μας στο Facebook, όταν ανέφερα ότι σκοπεύω να φτιάξω ανθόνερο, μου είπε ότι η γιαγιά της έφτιαχνα ανθόνερο χρησιμοποιώντας alembic. Τη λέξη αυτή εγώ την ήξερα ως “still”. Επειδή δεν την ήξερα αυτή τη λέξη την έψαξα και ανακάλυψα ότι ο αποστακτήρας που στην Κυπριακή διάλεκτο λέγεται λαμπίκος, προέρχεται από αυτή τη λέξη, στα Μεσαιωνικά Αγγλικά η λέξη ήταν alambic < στα Αραβικά al-anbīq, στα Λατινικά alembicum, αντιδάνειο από τα αρχαία Ελληνικά άμβυξ.
Η λέξη άμβυκας χρησιμοποιείται ακόμη , ενώ στα Κυπριακά έχουμε κρατήσει τη λέξη λαμπίκος που και οι δύο έχουν την ίδια ρίζα.
Πώς Θα φτιάξουμε Ανθόνερο στην Κατσαρόλα
Ήξερα ότι το ανθόνερο μπορούσε να γίνει και στην κατσαρόλα αλλά δεν γνώριζα ακριβώς τον τρόπο. Φέτος που αποφάσισα να φτιάξω έψαξα να βρω πληροφορίες και βρήκα τη διαδικασία σε ένα ξένο site που φτιάχνει αρώματα.
Η όλη διαδικασία δεν είναι και πολυ εύκολη γιατί χρειάεται χρόνος και κόπος για να μαζέψεις τα λουλούδια και να ξεχωρήσεις τα πέταλα ένα-ένα.
Εδώ στο βίντεο μαζεύω τους ανθούς πριν να φτιάξω το ανθόνερο:
Για να γίνει το ανθόνερο χρειαζόμαστε μια κατσαρόλα με καπάκι. Μέσα στην κατσαρόλα, πρέπει να βάλουμε στο κέντρο ένα γυάλινο δοχείο όπου θα μαζεύονται οι υδρατμοί. Το νερό πρέπει να βράζει σε χαμηλή θερμοκρασία ώστε το μπολ να μη “χορεύει” μέσα για να μη χυθεί το ανθόνερο.
Επειδή ήταν η πρώτη φορά που δοκίμαζα τη μέθοδο αυτή, σταμάτησα στη μία ώρα για να βεβαιωθώ ότι όλα πάνε καλά και ξανασυνέχισα το βράσιμο για άλλη μια ώρα. Με τη δοσολογία που χρησιμοποίησα,έβγαλα γύρω στα 500 ml ανθόνερο.
Η ποσότητα αυτή είναι υπεραρκετή εάν σκεφτείτε ότι ένα δυό κουταλάκια του γλυκού είναι αρκετά να αρωματίσουν ένα γλυκό. Εάν το ανθόνερο το θέλετε για άλλη χρήση, π.χ. για να πλένεται το πρόσωπο, τότε σίγουρα χρειάζεστε μεγαλύτερη ποσότητα.
Το νερό που περίσσεψε ήταν αρκετό για να συνεχίσει το βράσιμο για τουλάχιστο άλλη μία ώρα και έτσι να πάρετε μεγαλύτερη ποσότητα.
Προσωπικά αξιοποίησα ότι περίσσεψε και το νερό με τους ανθούς που έμεινε, ήταν αρκετό για φτιάξω το γλυκό του κουταλιού.
Επειδή βράζοντας τους ανθούς θα φεύγει ατμός από μέσα, σκέφτηκα να σφραγίσω το κάπάκι. Αρχικά σκέφτηκα την παλιά μέθοδο που χρησμιποιούσε η μητέρα μου όταν έφτιαχνε Κλέφτικο. Έφτιαχνε ένα χυλό με αλεύρι και νερό και σφράγιζε το καπάκι. Φοβήθηκα όμως μην καταστρέψω την κατσαρόλα μου και έτσι έβαλα χάρτινη ταινία και το σφράγισα δύο γύρους. Όταν έπλενα την κατσαρόλα είδα ότι έμεινε υπόλοιπο από κόλλα πάνω. Δεν έφευγε με σαπουνόνερο ούτε με οινόπνευμα. Ο άντρας μου μού την καθάρισε με νέφτι και έγινε “λαμπίκος”! (Ίδια ρίζα της λέξης που σημαίνει κάτι που λάμπει).
Στην όλη διαδικασία χρησιμοποίησα παγάκια από 7 παγοκύστες, γιαυτό όταν ξεκινήσετε τη διαδικασία βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετά παγάκια.
Του χρόνου, όταν πάμε Αθήνα και ξαναγυρίσουμε ελπίζω να θυμηθώ να φέρω τη χύτρα ταχύτητας που έχω για να δοκιμάσω μια διαφορετική διαδικασία που ελπίζω να έχει καλύτερα αποτελέσματα.
Το επόμενο εγχείρημα θα είναι να φτιάξω ροδόσταγμα ή αλλιώς ροδόνερο. Χθες παρέλαβα τις δυο τριανταφυλλιές που αγοράσα, η μία ποικιλία είνα η δαμασκηνή και η άλλη η εκατόφυλλη, που είναι οι κατάλληλες για την παραγωγή ροδόνερου αλλά και για γλυκό τριαντάφυλλο, που ελπίζω του χρόνου να μπορέσω να φτιάξω.
Σκέφτομαι και άλλα πράγματα, αλλά κάθε πράγμα στον καιρό του..
Πώς θα Φτιάξουμε Ανθόνερο στην Κατσαρόλα
Το ανθόνερο είναι το απεσταγμένο νερό που παράγεται μετά το βράσιμο των ανθών της νεραντζιάς. Χρησιμοποιείται κυρίως για να αρωματίσουμε διάφορα γλυκά.
Ingredients
- 200 γραμμάρια (ή περισσότερα) πέταλα από βιολογικούς ανθούς νεραντζιάς
- 1.5 λίτρο απεσταγμένο νερό
- 1 κατσαρόλα με καπάκι
- 1 γυάλινο δοχείο
- Χάρτινη ή πλαστική ταινία 5 εκ.
- Παγάκια
- 1 βαζάκι ή γυάλινο μπουκάλι
Instructions
- Μαζεύουμε τα πέταλα ένα-ένα και τα αφήνουμε έξω καμιά ώρα να φύγουν τυχόν έντομα (κυρίων μυρμήγκια).
- Τα πλένουμε καλά και τα στραγγίζουμε.
- Βάζουμε ένα γυάλινο δοχείο στο κέντρο της κατσαρόλα. Βάζουμε τα πέταλα γύρω από το μπολ και ρίχνουμε το νερό.
- Βάζουμε το καπάκι ανάποδα στην κατσαρόλα και το σφραγίζουμε με κολλητική ταινία δύο φορές, για να μη φεύγει ο ατμός.
- Ετοιμάζουμε τα παγάκια.
- Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και περιμένουμε να κοχλάσει το νερό.
- Προσθέτουμε μερικά παγάκια πάνω στο καπάκι και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Τα υπόλοιπα παγάκια τα ξαναβάζουμε στο ψυγείο.
- Όταν λιώσουν τα παγάκια, σκουπίζουμε το νερό με ένα σφουγγάρι και ξαναβάζουμε παγάκια.
- Η διαδικασία επαναλαμβάνεται αρκετές φορές γιαυτό να έχετε πολλά παγάκια.
- Ξεσφραγίζουμε την κατσαρόλα με προσοχή να μη μας κάψει ο ατμός. Βγάζουμε το μπολ και το αφήνουμε να κρυώσει πριν αποθηκεύσουμε το ανθόνερο.
Notes
Μην πετάξετε τα βρασμένα πέταλα γιατί μπορούν να γίνουν γλυκό του κουταλιού. Συνταγή σε προσεχή ανάρτηση.
Άλλες παρόμοιες συνταγές:
Μαρμελαδα με τέσσερα εσπεριδοειδή
Λικέρ Πορτοκάλι ή άλλων εσπεριδοειδών
Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!