Η Ελληνική Πανακότα με Ανθό Νεραντζιάς είναι ένα εύκολο γλυκό, με γεύση μοναδική, γιατί όλη η άνοιξη έχει συμπυκνωθεί μέσα σ’ αυτό το υπέροχο γλυκό.
Παρόλο που η Πανακότα είναι ένα Ιταλικό γλυκό, το αποκαλώ Ελληνικό γιατί όλη η γεύση του γλυκού προέρχεται από το γλυκό Ανθός Νεραντζιάς που είναι Ελληνικό και έτσι θέλω να αναδείξω μερικά από τα Ελληνικά προϊόντα που είναι άγνωστα στο εξωτερικό.
Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψω αυτό το ελαφρύ και αρωματικό γλυκό. Είμαι πολύ χαρούμενη που είμαι η πρώτη που σκέφτηκε αυτή την ιδέα.
Τώρα που έκανα την αρχή και είδα πόσο ωραία ταιριάζει μέσα στην Πανακότα, ο δρόμος είναι ανοιχτός για να γίνει και με γλυκό τριαντάφυλλο. Ελπίζω του χρόνου οι δυό τριανταφυλιές που αγόρασα να κάνουν αρκετά τριαντάφυλλα για να φτιάξω ροδόνερο και γλυκό του κουταλιού για να φτιάξω και την αντίστοιχη Πανακότα.
Όταν έφτιαξα το Ανθόνερο και μετά το Γλυκό με Ανθούς Νεραντζιάς, ήθελα να τα δοκιμάσω και μέσα σε κάποια συνταγή.
Σκέφτηκα μερικούς τρόπους να τα χρησιμοποιήσω σε άλλες συνταγές, αλλά νομίζω ότι η ενσωμάτωσή του μέσα στην Πανακότα ήταν η καλύτερη επιλογή.
Για όσους δεν γνωρίζουν τί είναι η πανακότα, το γλυκό είναι Ιταλικό και προέρχεται από τις λέξεις “panna” που σημαίνει κρέμα (γάλακτος) και “cotta” που σημαίνει μαγειρεμένη. Ουσιαστικά δεν είναι τίποτε άλλα πάρα ένα ζελές με κρέμα γάλακτος.
Για να γλυκάνει το γλυκό βάζουμε ζάχαρη ή μέλι και για να το αρωματίσουμε, βάζουμε ότι άρωμα θέλουμε, αλλά τα αρώματα με ήπια και ντελικάτη γεύση της ταιριάζουν πιο πολύ.
Αντί να βάλω ζάχαρη, χρησιμοποίησα το αρωματικό συρόπι από το γλυκό. Από μόνο του το γλυκό αρκεί για να του δώσει άρωμα, αλλά έβαλα και λίγο από το ανθόνερο που εφτιαξα για να απογειώσω τη γεύση του ακόμη πιο πολύ.
Για να φτιάξω την πανακότα, ζέστανα την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει χλιαρή. Η θερμοκρασία πρέπει να είναι στους 36.5 έως 40.5 βαθμούς Κελσίου ή στους 98 έως 105 βαθμούς Fahrenheit. Εάν έχετε θερμόμετρο καλώς, αλλά εμείς οι Έλληνες είμαστε πολύ πρακτικοί σ’ αυτό και δεν χρειαζόμαστε θερμόμετρο.
Δοκιμάζουμε τη θερμοκρασία σταδιακά με το μικρό μας δακτυλάκι. Εάν αντέχουμε να το έχουμε μέσα για αρκετή ώρα, θέλει κι άλλο ζέσταμε. Η θερμοκρασία είναι καλή όταν αντέξουμε να έχουμε το δακτυλάκι μέσα και να μετρήσουμε μέχρι το πέντε.
Στο μεταξύ είχα βάλει 5 φύλλα ζελατίνης σε ένα μπολ με νερό και τα άφησα να μαλακώσουν για πέντε λεπτά. Σύμφωνα με τις οδηγίες στο πακέτο τα 12 φύλλλα ζελατίνης πήζουν σε 1 λίτρο υγρό. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μου ήθελα 4.8 φύλλα. Έλαβα υπόψιν ότι θα έπεφτε και συρόπι από το γλυκό και έτσι έβαλα πέντε φύλλα.
Μετά έβαλα τα φύλλα ζελατίνης (χωρίς το νερό) μέσα στην κρέμα γάλακτος και τα ανακάτεψα μέχρι να διαλυθούν. Μέτρησα μία κούπα γλυκό του κουταλιού το οποίο όμως έβαλα σταδιακά, ανακάτευα και δοκίμαζα για να δω πόσο γλυκό το ήθελα.
Στα 3/4 της κούπας η γλυκήτητα ήταν αρκετή για το γούστο μου. Το υπόλοιπο το χρησιμοποίησα για να το σερβίρω πάνω από το γλυκό.
Η κρέμα θέλει τουλάχιστον τέσσερις ώρες για να πήξει και ακόμη καλύτερα να μείνει ένα βράδυ στο ψυγείο και να την σερβίρετε την επομένη γιατί η γεύση της γίνεται ακόμη καλύτερη.
Εάν θέλετε να τη ξερφορμάρετε σε πιάτο, βάζετε τα μπολάκια σε χλιαρό νερό για λίγο. Περνάτε ένα μαχαίρι στα τοιχώματα στην άκρη και σιγά-σιγά το αφήνετε να πέσει ανάποδα μέσα στο πιάτο.
Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν αυτό το υπέροχο γλυκό, που γίνεται πανεύκολα, είναι αρωματικό, με ντελικάτη γεύση αλλά συνάμα με πλούσια γεύση, με όλη την άνοιξη να είναι εγκλωβισμένη μέσα σε κάθε κουταλιά!
Φτιάξτε αυτό το γλυκό για τη μανούλα σας και σίγουρα θα το εκτιμήσει!
Ετοίμασα και ένα μικρό βίντεο με μέρος του κήπο μας με τα λουλούδια και τα δέντρα μας και το αφιερώνω με αγάπη σε όλες εσάς τις μητέρες που γιορτάζετε αύριο.
Ενημέρωση: 5η Αυγούστου, 2017
Πανακότα με Γλυκό Νεράντζι
Την πιο πάνω πανακότα την είχα φτιάξει με τον ανθό της νεραντζιάς.
Όταν το νεράντζι μεγαλώσει και γίνει πράσινο, κατά τον Αύγουσοτ φτιάχνουμε το Γλυκό Νεράντζι και τον χειμώνα όταν το φρούτο ωριμάσει και κιτρινίσει, φτιάχνουμε το Γλυκό Νεράντζι με τις Φλούδες.
Όταν γυρίσαμε στην Ασίνη, μετά τους λίγους μήνες που μείναμε στην Αθήνα, το πρώτο γλυκό που έφτιαξα γύρω στον Μάρτη ή Απρίλη, ήταν το νεράντζι που βρήκα στα δένρα μας και έφτιαξα το γλυκό με τις φλούδες.
Χθες όταν ξανααποφάσισα να φτιάξω πανακότα (ίδια ποσότητα κρέμας γάλακτος και ζελατίνης), ψιλοέκοψα δύο γλυκά και χρησιμοποίησα το γλυκό και λίγο από το συρόπι του για να γλυκάνω την κρέμα (δεν έβαλα καθόλου άλλη ζάχαρη).
Ζέστανα την κρέμα, έβαλα τη ζελατίνη που είχε μαλακώσει, πρόσθεσα το γλυκό και ελάχιστο συρόπι και μερικές σταγόνες εσάνς εσπεριδοειδών και αυτό ήταν όλο.
Πιο εύκολο γλυκό δεν γίνεται! Ήταν έτοιμο μόνο σε πέντε λεπτά και περίπου δύο ώρες για να πήξει.
Χρησιμοποιώντας τα δικά μας, υπέροχα Γλυκά του Κουταλιού, στην απλή αυτή Ιταλική Πανακότα, που προσθέτουν άρωμα και γεύση, φέρνυν αυτό το γλυκό σε άλλο επίπεδο και μόνο καλύτερο μπορείι να γίνει!
Ελληνική Πανακότα με Ανθό Νεραντζιάς
Η Ελληνική Πανακότα με Ανθό Νεραντζιάς είναι ένα εύκολο γλυκό, με γεύση μοναδική, γιατί όλη η άνοιξη έχει συμπυκνωθεί μέσα σ' αυτό το υπέροχο γλυκό.
Ingredients
- 400 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
- ¾ κούπας γλυκό ανθό νεραντζιάς με το συρόπι του
- 1 κουταλιά ανθόνερο
- 5 φύλλα ζελατίνης
- Κρύο νερό
- 1/4 κούπας γλυκό ανθό νεραντζιάς για το σερβίρισμα
Instructions
- Βάζουμε τα φύλλα ζελατίνης στο νερό για 5 – 7 λεπτά να μαλακώσουν.
- Ζεσταίνουμε την κρέμα μέχρι να γίνει χλιαρή. Βλέπετε σημείωση πιο πάνω.
- Βγάζουμε τα φύλλα ζελατίνης από το νερό και τα βάζουμε στην κρέμα. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ανθόνερο και το γλυκό ανθός νεραντζιάς και ανακατεύουμε.
- Διαιρούμε το μείγμα σε τέσσερα μπολ και τα αφήνουμε κρυώσουν εντελώς. Τα αφήνουμε στο ψυγείο για μερικές ώρες μέχρι να πήξει η κρέμα.
- Σερβίρουμε με επιπρόσθετο γλυκό ανθός από πάνω.
Άλλες παρόμοιες συνταγές:
Πανακότα με Κατσικίσιο Τυρί και Λευκή Σοκολάτα
Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!