Skip to Content

Πώς φτιάχνουμε Γκόγκες, με βίντεο

Πώς φτιάχνουμε Γκόγκες, με βίντεο

Sharing is caring!

Οι γκόγκες είναι ένα ζυμαρικό και φαγητό με το ίδιο όνομα από την Πελοπόννησο.  Το πιάτο αυτό το βρίσκουμε στην Αργολίδα αλλά και σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, όπου μένουν Αρβανίτες.

Στην Λακωνία ονομάζονται τζόλια στην Στερεά Ελλάδα γόγκιζες και στην Ανατολική Θεσσαλία γκόγκλιες.

Οι Αρβανίτες ήταν αρχικά ένα ημι-νομαδικό Ελληνικό φύλο, προερχόμενο από τη περιοχή Αρβανόν στο Δεσποτάτο της Ηπείρου, στην περιοχή όπου σήμερα βρίσκεται η νότια Αλβανία και ήταν Βυζαντινή επαρχία (το Θέμα του Δυρραχίου).

Κατά το τέλος του 14ου αιώνα, αρχές του 15ου, μεταναστεύουν μαζικά στην Κεντρική Ελλάδα και έρχονται στην Πελοπόννησο, όπου γίνονται μισθοφόροι του Δεσποτάτου του Μωρέα και πολεμούν στο πλευρό του τελευταίου Βυζαντινού Αυτοκράτορα, του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου.

Το κάστρο της Λάρισας, Άργος εικόνα
Το κάστρο της Λάρισας, στο Άργος, όπως φαίνεται από το Ναύπλιο

Εδώ θα δείτε ένα μικρό βίντεο που ετοίμασα για το Κάστρο του Άργους, που λέγεται Λάρισα.  Κατά τη Βυζαντινή περίοδο το κάστρο αυτο ήταν μεγάλης στρατηγικής σημασίας.

Αυτο το φαγητό γίνεται συνήθως την Κυριακή της Τυρινής.

Ο παραδοσιακός τρόπος που γινόταν το ζυμαρικό αυτό ήταν να μετρούν το αλεύρι με ένα πιάτο, το οποίο έβγαζε μια μερίδα φαγητό.  Όσες μερίδες ήθελαν να φτιάξουν έβαζαν τόσα πιάτα σταρένιο αλεύρι, αλάτι και νερό και έφτιαχναν τη ζύμη.

Στη συνέχεια έφτιαχναν κορδόνια πάχους περίπου ενός εκατοστού, τα οποία τα έκοβαν σε μικρότερα κομμάτια και τα πίεζαν με τον δείκτη και το μεσαίο δάκτυλο σέρνοντας τα δάκτυλα προς το μέρος τους για να δώσουν το σχήμα κοχυλιού.

Φτιάχνω γκόγκες εικόνα

Δούλευαν πάνω σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια για να μην κολλάνε οι γκόγκες μεταξύ τους και τα τοποθετούσαν σε αλευρωμένα ταψιά μέχρι να τα μαγειρέψουν.  Δεν είμαι 100% σίγουρη για την ονομασία της λέξης “γκόγκες” αλλά νομίζω ότι είναι τα κοχύλια στα Αρβανίτικα.

Όταν τις έφτιαχνα, προσπάθησα να χρησιμοποιήσω το δείκτη και το μεσαίο δάκτυλα αλλά δεν μπορούσα και με δοκιμές, βρήκα ότι ο αντίχειρας ή μόνο ο δείκτης, με βοηθούσανε καλύτερα.

Εναλλακτικά, εάν θέλετε τις γκόγκες με σχεδιάκι, μπορείτε να τις πιέζετε πάνω στο εσωτερικό μέρος ενός τρίφτη.

Σήμερα τις γκόγκες τις βρίσκουμε έτοιμες, φτιαγμένες από μικρές βιοτεχνίες ζυμαρικών και πωλούνται σε μικρά μπακάλικα της περιοχής με τοπικά προϊόντα.

Η ζύμη για τις γκόγκες γίνεται με τον ίδιο τρόπο που φτιάχνουμε τη ζύμη για πίτες, αλλά χωρίς να βάλουμε ελαιόλαδο και ξύδι.  

Μπορείτε να δείτε πώς φτιάχνουμε τη ζύμη σ’ αυτό το βίντεο.

Την πρώτη φορά που τις έφτιαξα μου φάνηκαν λίγο δύκολο να γίνουν, αλλά ο άντρας μου που είναι από την Αρκαδία είχε μνήμες από την παιδική του ηλικία, όταν τις έφτιαχνε η πεθερά μου και με την καθοδήγησή του, η διαδικασία έγινε παιχνιδάκι.

Με τη βοήθεια του συζύγου μου κάναμε μισή ώρα να τις φτιάξουμε.  Έτσι εάν θα τις φτιάξετε χωρίς βοήθεια, να υπολογίσετε ότι θέλετε περίπου μία ώρα να γίνουν.

Όταν φτιάχναμε τις γκόγκες ο σύζυγος μου μού είπε ότι η μητέρα του τις έβαζε πάνω σε λινό τραπεζομάντηλο.  

Δεν ήξερε το λόγο αλλά υποθέτουμε ότι ήταν για να απορροφούν πιο εύκολα την υγρασία και να στεγνώνουν πιο εύκολα.

Γκόγκες στέγνωμα εικόνα

Ήθελα να τις μαγειρέψω την επομένη, έτσι τις σκέπασα με ένα λινό τραπεζομάντηλο που είχα.  

Μέχρι το μεσημέρι είχαν σχεδόν στεγνώσει.  Βέβαια εάν θα φτιάξετε πολλές για να τις φυλάξετε, θα πρέπει να μείνουν μερικές ημέρες μέχρι να στεγνώσουν εντελώς.

Αυτό το ζυμαρικό δεν έχει καμία σχέση με τα ζυμαρικά του εμπορίου.  Το ζυμαρικό βράζει πιο δύσκολα και γίνεται πιο βαρύ για το στομάχι.  

Μετά τη μισή ώρα δοκιμάστε με το πιρούνι να δείτε εάν έχουν μαλακώσει.  Εάν κρατάνε ακόμη, σβήστε το μάτι και αφήστε τις στο ζεστό νερό για άλλα πέντε λεπτά.

Για να τις μαγειρέψουμε, ζεσταίνουμε μπόλικο νερό με αλάτι, τις τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι και μετα τις βράζουμε.

Τις στραγγίζουμε και βάζουμε σε στρώσεις γκόγκες, μυζήθρα και καυτό ελαιόλαδο ή βούτυρο φρέσκο.  Συνεχίζουμε μέχρι να τις βάλουμε όλες στην πιατέλα.

Εννοείται ότι την Τυρινή τρώγονται χωρίς κρέας αλλά επειδή εγώ τις έφτιαξα πρόσφατα τις σέρβιρα με Σπετζοφάι.

Σπετζοφάι με γκόγκες εικόνα
Πώς φτιάχνουμε Γκόγκες, με βίντεο

Πώς φτιάχνουμε Γκόγκες, με βίντεο

Yield: 6
Prep Time: 15 minutes
Cook Time: 30 minutes
Total Time: 45 minutes

Οι γκόγκες ή γκόγκιζες, είναι ένα ζυμαρικό και φαγητό με το ίδιο όνομα από την Πελοπόννησο. Το πιάτο αυτό το βρίσκουμε στην Αργολίδα αλλά και σε άλλες περιοχές όπου μένουν Αρβανίτες.

Ingredients

Υλικά:

  • 425 γρ. αλεύρι σταρένιο
  • 1 κούπα νερό
  • 1 κ.γ. αλάτι

Instructions

Εκτέλεση:

  1. Βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι στο μπολ του μίξερ και χρησιμοποιούμε τον γάντζο.
  2. Προσθέτουμε το νερό λίγο-λίγο και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να απορροφηθεί όλο το αλεύρι.
  3. Ανεβάζουμε την ταχύτητα σταδιακά.
  4. Όταν η ζύμη μαζευτεί στο γάντζο τότε είναι έτοιμη.
  5. Σταματάμε το μίξερ και δοκιμάζουμε να δούμε εάν κολλάει στα χέρια. Εάν κολλάει, βάζουμε λίγο αλεύρι ακόμη.
  6. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
  7. Φτιάχνουμε κορδόνια πάχους περίπου ενός εκατοστού. Αφού τα ετοιμάσουμε όλα δουλεύουμε πάνω σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια.
  8. Κόβουμε τα κορδόνια σε μικρά κυβάκια περίπου 1 εκατοστού και με τον δείκτη και το μεσαίο δάκτυλο (ή τον δείκτη ή τον αντίχειρα) τα πιέζουμε και μετακινούμε τα δάκτυλα μέχρι να πάρουν ένα σχήμα σαν κοχύλι.
  9. Τα τοποθετούμε σε αλευρωμένη επιφάνεια.
  10. Ζεσταίνουμε το νερό και ρίχνουμε το αλάτι.
  11. Τινάζουμε τις γκόγκες να φύγει το περιττό αλεύρι και τις ρίχνουμε στο νερό.
  12. Τις ανακατεύουμε τακτικά για περίπου 30 λεπτά. Θα δείτε ότι θα ανέβουν στην επιφάνεια. Κλείνουμε το μάτι και τις αφήνουμε στο νερό για άλλα πέντε λεπτά.
  13. Στραγγίζουμε τις γκόγκες.
  14. Ρίχνουμε μυζήθρα στην πιατέλα και βάζουμε μία στρώση γκόγκες και μυζήθρα. Ρίχνουμε λίγο καυτό λάδι. Συνεχίζουμε βάζοντας γκόγκες, μυζήθρα και καυτό ελαιόλαδο ή το βούτυρο και τις περιχύνουμε.
  15. Σερβίρουμε όσο είναι ζεστές.
Nutrition Information
Yield 6 Serving Size 1
Amount Per Serving Calories 256Total Fat 1gSaturated Fat 0gTrans Fat 0gUnsaturated Fat 1gCholesterol 0mgSodium 1166mgCarbohydrates 51gFiber 2gSugar 0gProtein 8g

Did you make this recipe?

Φτιάξατε αυτή τη συνταγή; Μπορείτε να με κάνετε tag @ivyliac με το hashtag #κοπιάστε!

Αλλα Χειροποιητα Ζυμαρικα

Μερικά ζυμαρικά που φτιάχνουμε εύκολα στο σπίτι

Κολάζ Γκόγκες ζυμαρικό εικόνα

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

υπογραφή Ήβη

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright
Skip to Recipe