Skip to Content

Σπιτικό Γιαούρτι Στραγγιστό

Σπιτικό Γιαούρτι Στραγγιστό

Sharing is caring!

Το σπιτικό γιαούρτι γίνεται εύκολα με μόνο δύο υλικά. Είναι μια εξαιρετική τροφή, πλούσιο σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτείνες, ασβέστιο, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Τα τελευταία χρόνια που ασχολούμαι με τη μαγειρική, έχω διαβάσει σε πολλά ξένα blogs την αγάπη τους για το ελληνικό μας γιαούρτι.  

Παρόλο που το γιαούρτι μας είναι εξίσου γνωστό στο εξωτερικό όσο η φέτα, εντούτοις δεν υπάρχει σε όλα τα μέρη του κόσμου. 

Θυμάμαι μια περίπτωση που διάβασα πρόσφατα όπου η κόρη και η μητέρα ζούνε κοντά στα σύνορα Καναδά-Αμερικής, αντίστοιχα.

Στην κυρία που ζει στον Καναδά της αρέσει τόσο πολύ το Ελληνικό γιαούρτι που κάθε φορά που την επισκέπτεται η μητέρα της, της ζητάει να της φέρει Ελληνικό γιαούρτι γιατί δεν το βρίσκει στην πόλη που ζει.  

Φανταστείτε πόσο πολύ τους αρέσει το Ελληνικό γιαούρτι!

γιαούρτι εικόνα

Αυτό ήταν η αφορμή που με έκανε να δοκιμάσω να φτιάξω γιαούρτι, παρόλο που από καιρό ήθελα να το φτιάξω αλλά επειδή το γιαουρτάκι μας το βρίσκουμε εύκολα στα σουπερμάρκετ, πάντα το ανέβαλλα. 

Πραγματικά άξιζε το κόπο.

Θυμάμαι η μητέρα μου μας έφτιχνε πού και πού γιαούρτι, αλλά ποτέ δεν τη ρώτησα πώς γίνεται έτσι έψαξα στα γρήγορα να βρω πληροφορίες.  

Βρήκα κάποια συνταγή που έλεγε ότι το έφτιχνε με το Total της ΦΑΓΕ.  Το δοκίμασα αλλά δυστυχώς δεν έπηξε.

Δεν τα έβαλα κάτω.   Αυτή τη φορά έκανα μια πιο ενδελεχή έρευνα και διάβασα προσεκτικά όλες τις λεπτομέρειες.   

Η ουσία είναι ότι το γιαούρτι μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε είδος γάλακτος θέλετε, είτε με  χαμηλά λιπαρά ή με πλήρες γάλα ακόμη και με γάλα σόγιας και γιαούρτι.  

Εγώ χρησιμοποίησα Becel Proactive γάλα με 0% λιπαρά, το οποίο είναι εκείνο που πίνω κάθε μέρα, δεδομένου ότι βοηθά στη μείωση της ολικής και LDL χοληστερόλης. 

Συνεπώς αυτό το γάλα κάνει ένα πολύ υγιεινό γιαούρτι.  

Ωστόσο, δεν μπορείτε να κάνετε το γιαούρτι βάζοντας ένα οποιοδήποτε γιαούρτι ως μαγιά.  

Πρέπει το γιαούρτι να περιέχει κάποια ειδικά ένζυμα που βοηθούν τα βακτήρια να αναπτυχθούν και να πήξει. 

Αυτό μη σας απασχολεί όμως, εσείς βρείτε ένα γιαούρτι τύπου χωριάτικου, αυτό που πουλάνε συνήθως στα πήλινα κουπάκια και αυτό θα κάνει τη δουλειά.

Για να γίνει το γιαούρτι, το γάλα πρέπει να φτάσει σε μια ορισμένη θερμοκρασία και δυστυχώς στα ξένα site που βρήκα τις πληροφορίες, χρησιμοποιούν ειδικά θερμόμετρα για να βρουν τη σωστή θερμοκρασία. 

Εμείς εδώ στην Ελλάδα δεν το συνηθίζουμε και είμαι βέβαιη ούτε σε πολλές άλλες χώρες επίσης.  

Η μητέρα μου δεν είχε χρησιμοποιήσει ποτέ θερμόμετρο για να κάνει το γιαούρτι και ούτε οι τσοπάνηδες που φτιάχνουν γιαούρτι τα τελευταία 4,500 χρόνια δεν χρησιμοποιούσαν θερμόμετρα.  

Εμείς είμαστε πρακτικοί άνθρωποι και θυμάμαι αυτό που έκανε η μητέρα μου ήταν ότι έβραζε το γάλα και το άφηνε να γίνει χλιαρό.  

Για να καταλάβει πότε ήταν έτοιμο έβαζε στο γάλα το μικρό δακτυλάκι και εάν μπορούσε να αντέξει μέχρι να μετρήσει ως το πέντε τότε η θερμοκρασία ήταν η σωστή!  

Τόσο απλό είναι.

Όταν το γιαούρτι πήξει, θα προσέξετε ότι το γιαούρτι είναι πιο νερουλό από το συνηθισμένο αλλά εάν θέλετε μπορείτε να το στραγγίσετε για να φύγει το πολύ νερό.

Γιαούρτι με κατίκι και αγγουράκια εικόνα

Ένας εύκολος τρόπος να το στραγγίσετε είναι να βάλετε ένα τουλπάνι ή χονδρό γερό χαρτί κουζίνας ή μια καθαρή υφασμάτινη πετσέτα σε σουρωτήρι το οποίο θα βάλετε σε ένα μπωλ στο ψυγείο και αφήστε το όλο το βράδυ.

γιαούρτι που στραγγίζει σε φίλτο εικόνα

Επειδή η ποσότητα που έκανα δεν ήταν μεγάλη, εγώ χρησιμοποίησα κούπες που στενεύουν από κάτω και έβαλα φίλτρο καφέ μέσα και το στράγγισα. 

Το άδειαζα κάθε 2 – 3 ώρες.

νερό που βγάζει το γιαούρτι εικόνα

Η ποσότητα του γιαουρτιού που θα φτιάξετε είναι ίση με την ποσότητα του γάλακτος που θα βάλετε, δηλαδή 1 λίτρο γάλα θα μας δόσει 1 λίτρο γιαούρτι. 

Για κάθε λίτρο γάλακτος, θα χρειαστείτε 100 γραμμάρια γιαούρτι, δηλαδή περίπου 2 κουταλιές της σούπας γεμάτες.

Ο χρόνος που απαιτείται για να πήξει το γιαούρτι είναι περίπου έξι ώρες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και επτά-οκτώ ώρες κατά τη διάρκεια του χειμώνα.  

Καλύψτε το μπολ με ένα καπάκι και στη συνέχεια καλύψτε το με μια πετσέτα για να το κρατήσει ζεστό.

Εάν δεν σας αρέσει το γιαούρτι σκέτο,  εκτός από μέλι και ξηρούς καρπούς, δοκιμάστε το με ζουμερά φρούτα ή με γλυκά του κουταλιού ή με κομπόστα. 

Στην πιο κάτω φωτογραφία από κάτω εγώ το έφτιαξα με γλυκό κεράσι και έβαλα πεκάν και Αιγινίτικα (αυτά έτυχε να έχω στο σπίτι) και ήταν υπέροχο.

Με το γιαούρτι μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε άλλα γλυκίσματα, για να μαρινάρουμε το κρέας, να το βάλουμε σε ζυμαρικά ή να απλώς για να φτιάξουμε τζατζίκι και φυσικά με τόσους άλλους τρόπους.  

Επίσης χρησιμοποιείται για να αντικαταστήσει την ξινή κρέμα σε ξένες συνταγές που χρησιμοποιούν sour cream.

γιαούρτι με ξηρούς καρπούς και κεράσια εικόνα

Μην ξεχάσετε να κρατήσετε λίγο από το γιαούρτι σας για να το χρησιμοποιήσει ως μαγιά τια την επόμενη φορά.

Μπορείτε να το βάλετε στην κατάψυξη και να το χρησιμοποιήσετε όποτε θέλετε.

γιαούρτι με μέλι εικόνα
Γιαούρτι στραγγιστό εικόνα

Γιαούρτι Στραγγιστό

Yield: 1 κιλό
Prep Time: 5 minutes
Cook Time: 15 minutes
Additional Time: 8 hours
Total Time: 8 hours 20 minutes

Το γιαούρτι το στραγγιστό γίνεται εύκολα με μόνο δύο υλικά, είναι μια εξαιρετική τροφή και είναι πλούσιο σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτείνες, ασβέστιο, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Ingredients

Υλικά:

  • 1 λίτρο φρέσκο γάλα, όποιο είδος σας αρέσει
  • 100 γραμμάρια γιαούρτι χωριάτικο

Instructions

Εκτέλεση:

  1. Βάζουμε το γιαούρτι σε ένα μπολ και το ανακατεύουμε ελαφρά με 1 κουταλιά γάλα για να αραιώσει.
  2. Ζεσταίνουμε το γάλα σε μπαιν μαρί για περίπου δεκαπέντε λεπτά. Αν έχετε θερμόμετρο η θερμοκρασία να φτάσει τους 85C (185F) βαθμούς.
  3. Βγάλτε το από τη φωτιά και αφήστε το να φτάσει στους 42 - 44C (110F)  ή δοκιμάζουμε με το δάχτυλό μέχρι να μπορούμε να αντέξουμε τη θερμότητα, μετρώντας ώς το σε πέντε.
  4. Με μια κουτάλα προσθέτουμε το γάλα στο γιαούρτι, ανακατεύοντας μέχρι να το βάλουμε όλο.
  5. Το σκεπάζουμε με καθαρές πετσέτες και το αφήνουμε σε ένα ζεστό περιβάλλον.  Δεν πρέπει να το μετακινήσουμε για τουλάχιστον επτά ώρες.
  6. Μπορούμε μετά να το βάλουμε σε μικρότερα δοχεία και να το στραγγίσουμε.

Notes

Μην ξεχάσετε να κρατήσετε λίγο από το γιαούρτι σας για να το χρησιμοποιήσει ως μαγιά τια την επόμενη φορά. Μπορείτε να το βάλετε στην κατάψυξη και να το χρησιμοποιήσετε όποτε θέλετε.

Did you make this recipe?

Φτιάξατε αυτή τη συνταγή; Μπορείτε να με κάνετε tag @ivyliac με το hashtag #κοπιάστε!

Κολάζ Πώς φτιάχνουμε γιαούρτι στρααγγιστό εικόνα

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

υπογραφή Ήβη

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

vegan

Thursday 31st of December 2009

ωραία η συνταγή! εγώ θα το κάνω με γάλα σόγιας, καθότι είμαι αυστηρά χορτοφάγος...αν δεν βάλω γιαούρτι, πως αλιώς μπορώ να το κάνω να πήξει???

ivyliac

Thursday 31st of December 2009

Δυστυχώς δεν έχω φτιάξει με γάλα σόγιας ξανά. Ίσως αν το φτιάξεις την πρώτη φορά με γιαούρτι και μετά να κρατήσεις από το γιαούρτι που έφτιαξες και να συνεχίζεις με αυτό. Χρόνια Πολλά.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright
Skip to Recipe