Το κανταΐφι ή καταΐφι ή κατεΐφι στα Κυπριακά, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή, παραδοσιακά, συροπιαστά, γλυκά μας γεμιστό με αμύγδαλα και κανέλα, που συνήθιζαν να κερνούν τα Χριστούγεννα.
Διανύουμε ήδη τις πρώτες ημέρες του 2017 και σας ευχόμαστε ολόψυχα να είναι ένας χρόνος δημιουργικός, παραγωγικός και πάνω από όλα «γλυκός»!
Συνταγές υπάρχουν πολλές γιατί κάθε περιοχή έχει τη δική της συνταγή ίσως επειδή χρησιμοποιούσαν τις πρώτες ύλες που παρήγαγαν.
Η πιο παραδοσιακή γέμιση είναι με αμύγδαλα, κανέλα και ζάχαρη.
Σε μέρη που καλλιεργούν καρυδιές και κατά συνέπεια έχουν αφθονία σε καρύδια, βάζουν καρύδια στη γέμιση και σε περιοχές που έχουν τα κελυφωτά φυστίκια πιστάτσιο (Pistacia vera), όπως στη Αίγινα, βάζουν τα Αιγινήτικα φυστίκια.
Βέβαια, δεν μας απαγορεύει κανείς να βάλουμε τον αγαπημένο μας ξηρό καρπό ή και να βάλουμε διάφορα είδη μαζί.
Παλιά, το κανταΐφι το πουλούσαν σε μικρά εργαστήρια στις γειτονιές αλλά έχουν εξαφανιστεί κι αυτά όπως και τόσες άλλες μικρές επιχειρήσεις. Τώρα το βρίσκουμε στα σουπερμάρκετ στα κατεψυγμένα με άλλα είδη με φύλλο.
Πριν το χρησιμοποιήσουμε, καλό είναι να το αφήσουμε στο ψυγείο μια – δυο μέρες στη συντήρηση για να ξεπαγώσει ή να το βγάλουμε από την κατάψυξη αποβραδίς γιατί θέλει αρκετή ώρα να ξεπαγώσει.
Πριν το χρησιμοποιήσουμε, το ξάνουμε για να γίνει ξανά αφράτο και καλό είναι να το έχουμε σκεπασμένο, ειδικά το καλοκαίρι, για να μη ξεραθεί.
Το Καντάφι αφού τυλιχτεί το περιχύνουμε με βούτυρο. Το βούτυρο, πάλι εξαρτώταν από τα ζωντανά που είχε η κάθε περιοχή. Στις περιοχές που είχαν αιγοπρόβατα έβαζαν το αντίστοιχο βούτυρο, αλλού αγελαδινό ή λαρδί και για να το κάνουν νηστίσιμο έβαζαν λάδι, σπορέλαια ή μαργαρίνη.
Στην Κύπρο, όπου ζούσαμε, θυμάμαι ότι η μητέρα μου μας το έφτιαχνε νηστίσιμο «Κατεΐφι» την Καθαρά Δευτέρα.
Έβαζε φυτικό βούτυρο spry (σπράι), που είναι ένα φυτικό βούτυρο και χρησιμοποιείται σε πολλά γλυκά στην Κύπρο.
Αυτό το έθιμο το συνέχισα και εγώ για πάρα πολλά χρόνια.
Παλιά πήγαινα στην Κύπρο συχνά, και επειδή το σπράι δεν υπάρχει στην Ελλάδα, ήταν ένα από τα προϊόντα που έφερνα πάντα μαζί μου.
Όταν τελείωνε, έβαζα νηστίσιμη μαργαρίνη (παλιά συνήθεια που ευτυχώς την έκοψα) και στα πιο πρόσφατα χρόνια όταν θέλω να το κάνω νηστίσιμο, βάζω ελαφρύ ελαιόλαδο.
Τέλος, αφού ψηθεί το περιχύνουμε με ένα συρόπι από πάνω για να μαλακώσει και να γλυκάνει.
Το συρόπι και αυτό παίζει τον ρόλο του γιατί άλλοι το φτιάχνουν με ζάχαρη και άλλοι με μέλι, άλλοι το κάνουν βαρύ, άλλοι ελαφρύ, άλλοι το αρωματίζουν με μπαχαρικά, κυρίως κανέλα και γαρύφαλα και άλλοι με εσπεριδοειδή όπως πορτοκάλι ή λεμόνι ή με βανίλια.
Μια Κυπριακή συνήθεια που κράτησα είναι να βάζω ροδόνερο στο συρόπι (γνήσιο και όχι χημικό, που και αυτό το φέρνω από την Κύπρο), γιατί λατρεύω το άρωμα του γνήσιου ροδόνερου.
Δοκίμασα αυτό που πουλάνε στα σουπερμάρκετ στην Ελλάδα, αλλά είναι μια σκέτη αηδία!!!
Είχα μείνει με την εντύπωση ότι είχα βάλει τη συνταγή για Κανταΐφι πολύ παλιά, αλλά έμεινα έκπληκτη όταν ανακάλυψα ότι εδώ και εννιά χρόνια που βάζω συνταγές, δεν είχα βάλει μια από τις πιο παραδοσιακές συνταγές μας, παρόλο που έχω βάλει πολλές άλλες συνταγές με κανταΐφι.
Κανταΐφι
Ingredients
Υλικά:
Για τη γέμιση:
Για το σιρόπι:
Instructions
Εκτέλεση:
Άλλες παρόμοιες συνταγές:
Φωλιές Κανταϊφιού με κρέμα Γαλακτομπούρεκου
Εκμέκ Κανταΐφι με Κρέμα Πορτοκαλιού
Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!