Skip to Content

Ελληνικός Καφές και πώς τον φτιάχνουμε

Ελληνικός Καφές και πώς τον φτιάχνουμε

Sharing is caring!

Ο Ελληνικός καφές, γνωστός σε άλλες χώρες σαν Κυπριακός, Τούρκικος, Αρμένικος, Αραβικός ή Μεσαναλοτικός είναι ο καφές που γίνεται με κόκκους καφέ, που καμία σχέση έχει με όλες τις πιο πάνω χώρες, γιατί οι κόκκοι αυτοί εισάγονται από άλλες χώρες, και οι οποίοι καβουρδίζονται πρώτα και μετά αλέθονται.

Καφές καβουρδισμένος εικόνα

Η γεύση δεν είναι ίδια σε καμία από αυτές τις χώρες γιατί διαφέρουν ως προς το χαρμάνι που χρησιμοποιείται και ο τρόπος καβουρδίσματος.

Καφές αλεσμένος φωτογραφία
Καφές αλεσμένος εικόνα

O παλιός παραδοσιακός τρόπος που φτιάχνανε τον ελληνικό καφέ στη χόβολη έχει από καιρού εξαφανιστεί.

Μπρίκι Μπρούτζινο εικόνα

Παλιά ψήνανε τον καφέ στη χόβολη, δηλαδή πάνω στις στάχτες και αργότερα σε ένα δοχείο που ήταν γεμάτο άμμο, το βάζανε πάνω στη φωτιά να ζεσταθεί η άμμος και εκεί σιγόβραζε ο καφές.

Καφές σε Μπρίκι Μπρούτζινο εικόνα

Χρησιμοποιούσαν μπρίκια μπακιρένια ή χάλκινα και το σιγανό ψήσιμο βοηθούσε να βράσει καλά ο καφές και να κάνει ένα βελούδινο καϊμάκι και να βγάλει όλα τα αρώματά του.
 
Καφές με καϊμάκι εικόνα
 
Το σερβίρισμα του καφέ στα καφενεία γίνεται με ένα δίσκο με χερούλι που κάνει τη διανομή του καφέ πολύ πιο εύκολη για τη μεταφορά των υγρών.
 
Καφές με κέικ εικόνα
 
Πού και πού υπάρχουν μερικοί μερακλήδες που ακόμη σερβίρουν καλό καφέ και ας μην είναι στη χόβολη.

 

Ενημέρωση 2015:  

 
Με την οικονομική κρίση φαίνεται ότι για να κάνουν τη διαφορά, μερικά σύγχρονα καφενεία έχουν επαναφέρει τη μέθοδο της χόβολης σε μια πιο μοντέρνα εκδοχή.  Όταν πήγα να βγάλω φωτογραφία μου είπαν ότι απαγορεύεται!!!  Κακό δικό τους, δεν νομίζετε;
Δίσκος σερβιρίσματος καφενείου εικόνα
Δίσκος σερβιρίσματος καφενείου
 
Ο άντρας μου και εγώ αποφασίσαμε να μην υποστηρίζουμε αυτούς που φτιάχνουν καφέ με μηχανή. 
 
Πριν να κάτσουμε ρωτάμε και είτε φεύγουμε και πάμε αλλού ή δεν πίνουμε καθόλου το μαυροζούμι τους. 
 
Εάν το κάνουμε όλοι αυτό, ίσως μας σεβαστούν και αποφασίσουν να αφιερώσουν μόνο μερικά λεπτά για να φτιάξουν ένα καφέ λίγο της προκοπής. 
 
Δεν νομίζω να ζητάμε πολλά.
Πρωινό με καφέ, φρυγανιά,τυρί, μαρμελάδα και πεπόνι εικόνα

Πώς Φτιάχνεται ο Ελληνικός Καφές

Για όσους θέλουν να φτιάξουν για πρώτη φορά καφέ, το πρώτο βήμα είναι να έχουμε το σωστό μπρίκι.  Υπάρχουν μπρίκια για ένα καφέ, μέχρι και τέσσερις. 

Μην φτιάξετε ένα καφέ σε ένα τεράστιο μπρίκι γιατί δεν θα κάνει καλό καϊμάκι.

Διάφορα μεγέθη μπρίκια εικόνα
 
Υπάρχουν τέσσερις τρόποι να φτιάξουμε τον Ελληνικό καφέ: Ο σκέτος, με ολίγη, μέτριος και γλυκύς.
 
Για κάθε φλιτζανάκι χρησιμοποιούμε ένα κουταλάκι γεμάτο καφέ και 1 φλιτζανάκι νερό.
Μερικοί βάζουν πιο πολύ καφέ (βαρύς) και μερικοί λιγότερο (ελαφρύς).
Η ονομασία του κάθε καφέ προέρχεται από την ποσότητα ζάχαρης που προσθέτουμε στον καφέ.
 

Είδη Καφέδων:

  • Ο σκέτος φυσικά γίνεται χωρίς ζάχαρη.
  • Ο με ολίγη γίνεται με ½ κουταλάκι ζάχαρη
  • Ο μέτριος γίνεται με 1 κουταλάκι, κοφτό, ζάχαρη
  • Ο γλυκύς γίνεται με 2 κουταλάκια, κοφτά, ζάχαρη.

Τα βιβλία μου μπορείτε να τα βρείτε σε όλα τα καταστήματα Amazon. Περισσότερες λεπτομέρειες

εδώ.

Ελληνικός καφές εικόνα

Πώς να φτιάξουμε Ελληνικό Καφέ

Yield: 1
Prep Time: 1 minute
Cook Time: 10 minutes
Total Time: 11 minutes

Ο Ελληνικός Καφές θεωρείται από τους πιο υγιεινούς καφέδες παγκοσμίως. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι ένας καφές την ημέρα κάνει καλό στην υγεία και προσφέρει μακροζωία!

Ingredients

Υλικά:

  • 1 γεμάτο κουταλάκι καφε
  • Ζάχαρη (προαιρετικά, σύμφωνα με το γούστο σας):
  • Σκέτος: Χωρίς ζάχαρη
  • Με ολίγη: 1/2 κ.γ. ζάχαρη
  • Μέτριος: 1 κ.γ. ζάχαρη
  • Γλυκύς: 2 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κούπα νερό

Instructions

Εκτέλεση:

  1. Διαλέγουμε το κατάλληλο μπρίκι.
  2. Τοποθετούμε νερό (όχι ζεστό ούτε παγωμένο) στο μπρίκι.
  3. Μετράμε το νερό και βάζουμε 1 κουταλάκι καφέ και ζάχαρη, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.
  4. Ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί ο καφές και βράζουμε τον καφέ μέχρι να φουσκώσει.
  5. Μόλις το καϊμάκι αρχίσει να φτάνει στο κέντρο αποσύρουμε τον καφέ από τη φωτιά.
  6. Εάν έχουμε φτιάξει πάνω από ένα καφέ θα τον σερβίρουμε από μικρή ποσότητα σε κάθε φλιτζανάκι για να έχουν όλα καϊμάκι. Στη συνέχεια θα γεμίσουμε τα φλιτζανάκια.
Nutrition Information
Yield 1 Serving Size 1
Amount Per Serving Calories 16Total Fat 0gSaturated Fat 0gTrans Fat 0gUnsaturated Fat 0gCholesterol 0mgSodium 10mgCarbohydrates 4gFiber 0gSugar 4gProtein 0g

Did you make this recipe?

Φτιάξατε αυτή τη συνταγή; Μπορείτε να με κάνετε tag @ivyliac με το hashtag #κοπιάστε!

PIN ΓΙΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ

Κολάζ Πώς να φτιάξουμε Ελληνικό καφέ εικόνα
    •  

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ανδρεας Πυροβολακης

Wednesday 6th of November 2013

Κα Ηβη, πολυ περιληπτικα μας τα λες. Αναφερεις 4 ειδων καφεδες.(ως προς την γλυκητητα εννοω). Λοιπον, οι καφεδες ειναι¨1. Σκετος 2. Παρα τριχα 3. Με ολιγη. 4 Μετριος, 5.Ναι και οχι 6. Γλυκος. Ως προς την γλυκητητα μιλαμε. Ως προς το βρασιμο τωρα. 1. Κανονικος (εαν δεν εχει ιδιοτροπια η παραγγελια) 2. Βραστος.3. Φουσκαλες. Ως προς την βαρυτητα.1. Κανονικος 2. Βαρυς 3.Πολλα βαρυς. Φλυτζανια¨κανονικο, χοντρο. Παρατηρησεις. Ο καφες πρεπει να αφηνει 2-3 χιλιοστα απο το χειλος του φλυτζανιου.4. Ο διπλος ελληνικος ειναι για ασχετους. 5. Ο ελληνικος καφες αει με δυο τσιγαρα. Εαν κρατησει για τριτο, δεν ξερει να πινει καφε. 6. Μερικες σταγονες κρυο νερο στο φλυτζανι ειναι σωστο 7.Γαλα στον ελληνικο καφε απαγορευεται.(Σε ολους τους καφεδες ειναι λαθος το γαλα. Γινεται δυσπεπτος). 8.Το οτι ο καφεκοπτης που κοβει/καβουρντιζει καθε μερα καφε, κανει καλο καφε, ειναι μυθος. Κατα την διαρκεια του καβουρντισματος και αναλογα με την ποικιλια, αναδυονται και φευγουν με τον χρονο πανω απο 20 αρωματα. Το ποτε σταματαει το καβουρντισμα ειναι επιστημη. Ελαχιστοι καφεκοπτες ξερουνε. Και ακομα πιο λιγοι βγαζουν καφε που ανταγωνιζεται τον καφε εμποριου μεγαλης εταιρειας. (κατι τετοιο συμβαινει και με τους οινοποιους). Αυτα και χαιρετω!

admin

Wednesday 6th of November 2013

Κύριε Ανδρέα, Η ανάρτηση μου δεν είναι για μεταπτυχιακό. Όποιος θέλει να φτιάξει καφέ στο σπίτι του μπορεί να διαβάσει την ανάρτησή μου. Όσοι θέλουν να ανοίξουν καφενείο και να εντρυφήσουν στην παρασκευή καφέ, ας συμβουλευτούν τις οδηγίες σας. Εγώ πάντως πάντα πίνω διπλό Ελληνικό άρα είμαι άσχετη και δεν μπορώ να δώσω περισσότερες λεπτομέρειες. Όσο για τα καφενεία όπου πίνουμε καφέ, είναι ζήτημα εάν 1 στα 100 ξέρει να φτιάχνει καφέ.

Νίκος

Monday 12th of November 2012

Βάλαμε ένα στοίχημα με ένα φίλο μου πρόσφατα για το αν ανακατεύουμε καλά η όχι τον ελληνικό καφέ. Εγώ έλεγα ναι, εκείνος όχι. Ρωτήσαμε ένα 'ειδικό' και μας είπε οχι! Αλλά εγώ επιμένω. Τι έχετε να μου πείτε γι 'αυτό;

Bill

Tuesday 24th of January 2012

Σχετικα με αυτο που ειπατε για τους νεους.... Εγω ειμαι 19 χρονων φοιτητης στο εξωτερικο και καθε φορα που φευγω περνω μαζι μου 6-7 σακουλακια ελληνικου καφε. Ειδικα για χειμωνα ειναι μακραν ο καλυτερος καφες και αν εχω την δυνατοτητα παραγκελνω μονο αυτον. Επισης εφαρμοζω και την μεθοδο που αναφερατε στο post δηλαδη αν φτιαχνουν καφε στη μηχανη σηκωνομαι και φευγω...! επισης τι βλακεια ειναι αυτη οτι δεν εχω γραψει αρκετες λεξεις στο comment ??????? πρεπει να ειναι εκθεση ?? σορρυ αλλα αναγκαστηκα γραφω κατι παραπανω για να προωθηθει το comment........

admin

Tuesday 24th of January 2012

Βασίλη, ευχαριστώ για το σχόλιο σου. Το ίδιο κάνει και ο γιος μου που είναι στο εξωτερικό. Χαίρομαι που υπάρχουν και άλλοι που δεν πίνουν το μαυροζούμι από τις μηχανές. Τώρα σχετικά με το σχόλιο να είναι μεγάλο, μπορεί να είναι δικό μου λάθος στις ρυθμίσεις του plugin για τα σχόλια. Αυτό το έχει για αποφυγή των bots αλλά θα το κοιτάξω και θα το διορθώσω.

skanell

Sunday 15th of January 2012

Giati den mou fouskonei??? tosi ora to afisa na brasei ... gemise i kouzina atmous (me kafe) kai sto briki emeine ena tipota! ti kano lathos. HELP!!!

admin

Sunday 15th of January 2012

Mipos vazeis lathos kafe??????

Ivy

Friday 16th of September 2011

Δεν συμφωνώ με αυτό το link σε πολλά σημεία.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright
Skip to Recipe