Skip to Content

Ντολμάδες με Αυγολέμονο

Ντολμάδες με Αυγολέμονο

Sharing is caring!

 Συνταγές για ντολμάδες υπάρχουν πολλές και γίνονται με διαφορετικά υλικά, ανάλογα με την περιοχή.  Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, συνήθως γίνονται με σάλτσα αυγολέμονο ενώ στα νησιά, περιλαμβανομένου και της Κύπρου γίνονται με ντομάτα.  

Ντολμαδάκια αυγολέμονο και τυροπιτάκια εικόνα

Σε πολλές περιοχές βάζουν άνηθο μέσα και σε άλλες δυόσμο.  Κατά τη νηστεία τα φτιάχνουμε γιαλαντζί, χωρίς κιμά.

Για πιο πολλή νοστημιά, αντί να βάλετε νερό να τα βράσετε, μπορείτε να βάλετε σπιτικό ζωμό λαχανικών, κότας ή γαλοπούλας, που θα δόσει μια άλλη νοστημιά στους ντολμάδες σας.

ζωμός για τα ντολμαδάκια εικόνα

Τους ντολμάδες τους φτιάχνω πάντα με φρέσκα αμπελόφυλλα, τα οποία αγοράζω την άνοιξη που είναι τρυφερά και τα βάζω στην κατάψυξη.  Εμείς εδώ, όπου τα βρίσκουμε σε αφθονία, καλό είναι να τα παίρνουμε φρέσκα, τα  οποία σίγουρα είναι πιο νόστιμα από αυτά σε βαζάκια, συντηρημένα στην άλμη.

αμπελόφυλλα εικόνα

Τα κουπέπια είναι η Κυπριακή εκδοχή των ντολμάδων. Ενώ οι ντολμάδες τρώγονται συνήθως ζεστοί, τα κουπέπια μπορούμε να τα φάμε και κρύα, για αυτό το λόγο είναι καλύτερα για ένα μπουφέ.

Κυπριακά κουπέπια εικόνα
Κυπριακά κουπέπια

Πώς φτιάχνουμε τους Ντολμάδες με Αυγολέμονο

Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με νερό και βάζουμε τα κληματόφυλλα να βράσουν για να μαλακώσουν. Αφού βράσουν για 5΄ τους ρίχνουμε κρύο νερό και τα τοποθετούμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε τον κιμά, το ρύζι , το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το μαϊντανό, το αλατοπίπερο και τον δυόσμο τριμμένο καθώς και το μισό λάδι και ανακατεύουμε καλά.

Παίρνουμε ένα φύλλο, το τοποθετούμε, με τη γυαλιστερή μεριά προς τα κάτω, (κόβουμε και το μικρό κοτσάνι που φαίνεται στη φωτογραφία) σε πιάτο που θα χρησιμοποιήσουμε στη συνέχεια και τοποθετούμε μια κουταλιά γέμιση στην άκρη.

Διπλώνουμε το αριστερό μέρος, μετά το δεξί και τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό, ούτε πολύ σφιχτό αλλά ούτε και χαλαρό. Τοποθετούμε στην κατσαρόλα αρχίζοντας από τα τοιχώματα προς το κέντρο. Με τον ίδιο τρόπο ξεκινάμε και δεύτερη ή τρίτη σειρά.

Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο (μόνο εάν το κρέας δεν έχει καθόλου λίπος) και τα σκεπάζουμε με το πιάτο που τυλίξαμε τα φύλλα (το οποίο πρέπει να είναι του ιδίου μεγέθους με την κατσαρόλα.  (Ο σκοπός που το τοποθετούμε είναι όταν βράζουν τα ντολμαδάκια να μην χοροπηδάνε και ανοίξουν).

Βάζουμε νερό (ή σπιτικό ζωμό) να τα σκεπάσει και κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι.  Όταν αρχίζει να βράζει χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά.

Αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και ετοιμάζουμε το αυγολέμονο.

 Δείτε πώς θα φτιάξετε το αυγολέμονο στο βίντεο.

Κολάζ προετοιμασία των ντολμάδων εικόνα

Ρίχνουμε το αυγολέμονο και κουνάμε την κατσαρόλα να πάει παντού.

Το αφήνουμε να σταθεί για 10 – 15 λεπτά να δέσει η σάλτσα και μετά σερβίρουμε.

ντολμάδες στο πιάτο με αυγολένο εικόνα

Ντολμάδες με Αυγολέμονο

Yield: 70
Prep Time: 30 minutes
Cook Time: 30 minutes
Total Time: 1 hour

Οι ντολμάδες με αυγολέμονο γίνονται με μοσχαρίσιο κιμά, ρύζι, μαϊντανό, κρεμμύδι και διάφορα αρωματικά και κόβονται με αυγολέμονο.

Ingredients

Υλικά:

  • 70 κληματόφυλλα φρέσκα
  • 1 κιλό κιμά χοιρινό ή μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο (χρησιμοποιώ μόνο χοιρινό)
  • 1/2 κούπα ρύζι γλασέ ή καρολίνα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • ¼ κούπας ελαιόλαδο
  • 3 κουταλιές της σούπας γεμάτες δυόσμο ξερό
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο Πιπέρι
  • Νερό ή σπιτικό ζωμό

Για το αυγολέμονο:

  • 3 αυγά
  • Χυμό από 2 ζουμερά λεμόνια (περίπου 1/3 κούπας)

Instructions

  1. Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με νερό και βάζουμε τα κληματόφυλλα να βράσουν για να μαλακώσουν. Αφού βράσουν για 5΄ τους ρίχνουμε
    κρύο νερό και τα τοποθετούμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν.
  2. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τον κιμά, το ρύζι , το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το μαϊντανό, το αλατοπίπερο και τον δυόσμο τριμμένο καθώς και το
    μισό λάδι και ανακατεύουμε καλά.
  3. Παίρνουμε ένα φύλλο, το τοποθετούμε, με τη γυαλιστερή μεριά προς τα κάτω, (κόβουμε και το μικρό κοτσάνι που φαίνεται στη φωτογραφία)
    σε πιάτο που θα χρησιμοποιήσουμε στη συνέχεια και τοποθετούμε μια κουταλιά γέμιση στην άκρη.
  4. Διπλώνουμε το αριστερό μέρος, μετά το δεξί και τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό, ούτε πολύ σφιχτό αλλά ούτε και χαλαρό. Τοποθετούμε στην
    κατσαρόλα αρχίζοντας από τα τοιχώματα προς το κέντρο. Με τον ίδιο τρόπο ξεκινάμε και δεύτερη ή τρίτη σειρά.
  5. Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο (μόνο εάν το κρέας δεν έχει καθόλου λίπος) και τα σκεπάζουμε με το πιάτο που τυλίξαμε τα φύλλα (το
    οποίο πρέπει να είναι του ιδίου μεγέθους με την κατσαρόλα.  (Ο σκοπός που το τοποθετούμε είναι όταν βράζουν τα ντολμαδάκια να μην χοροπηδάνε και ανοίξουν).
  6. Βάζουμε νερό (ή σπιτικό ζωμό) να τα σκεπάσει και κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι.  Όταν αρχίζει να βράζει χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά.
  7. Αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και ετοιμάζουμε το αυγολέμονο.
  8. Δείτε πώς θα φτιάξετε το αυγολέμονο εδώ.
  9. Ρίχνουμε το αυγολέμονο και κουνάμε την κατσαρόλα να πάει παντού.
  10. Το αφήνουμε να σταθεί για 10 - 15 λεπτά να δέσει η σάλτσα και μετά σερβίρουμε.

Nutrition Information
Yield 70 Serving Size 1
Amount Per Serving Calories 65Total Fat 4gSaturated Fat 1gTrans Fat 0gUnsaturated Fat 2gCholesterol 23mgSodium 127mgCarbohydrates 2gFiber 0gSugar 1gProtein 5g

Τα διατροφικά στοιχεία δεν είναι εγγυημένα ως προς την ακρίβειά τους. Υπάρχουν για πληροφοριακούς λόγους (αλλά και για τους σκοπούς της Google).

Did you make this recipe?

Φτιάξατε αυτή τη συνταγή; Μπορείτε να με κάνετε tag @ivyliac με το hashtag #κοπιάστε!

‘Αλλες παρόμοιες συνταγές:

Πώς.. διατηρούμε τα αμπελόφυλλα

Κουπέπια

Κρεμμύδια Γεμιστά
Κουπέπια με Λάχανα και όχι Λαχανοντολμάδες
Ντολμάδες Γιαλαντζί (νηστίσιμα)

Κολοκύθια Γεμιστά

Ντολμαδάκια με Μπακαλιάρο

Ντολμάδες με Σαρδέλλες και Μαύρο Κουσκούς

Κολάζ Ντολμάδες με αυγολέμονο εικόνα

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright
Skip to Recipe