Skip to Content

Αγριογούρουνο στη Γάστρα

Αγριογούρουνο στη Γάστρα

Sharing is caring!

Το αγριογούρουνο γίνεται λουκούμι όταν το μαρινάρουμε και το σιγομαγειρέψουμε στη γάστρα στο σωστό χρόνο, γιατί αν το παρακάνουμε θα στεγνώσει.

Το κυνήγι είναι πιο σκληρό από τα άλλα κρέατα γιαυτό μην παραλείψετε το μαρινάρισμα.

αγριογούρουνο μαριναρισμένο εικόνα

Αυτή τη συνταγή την έκανα τα Χριστούγεννα του 2009 και είναι μία από τις πολλές συνταγές που έβαλα σε μια λίστα με σκοπό να τις αναρτήσω μέσα στο χρόνο.

Δυστυχώς είναι δύσκολο να τις βάλω όλες και θα πρέπει να περιμένουν να έρθει η σειρά τους όμως, εκτός εάν εν τω μεταξύ κάποιος μου ζητήσει  κάποια από τις συνταγές, γιατί εν τω μεταξύ φτιάχνω καινούργιες συνταγές που θέλω να βάλω, με εποχικά προϊόντα.

Εάν μένετε στη Βόρειο Ελλάδα ή εάν έχετε κάποιο κυνηγό στην οικογένεια, σίγουρα θα έχετε φάει Αγριογούρουνο στη Γάστρα γιατί υπάρχουν πολλά στην περιοχή.

Αγριογούρουνο στη Γάστρα εικόνα

Όταν παντρευτήκαμε, η πρώτη μετάθεση του συζύγου μου σαν αξιωματικός ήταν στη Ροδόπολη Σερρών, όπου μείναμε στα Κάτω Πορρόια για τρία χρόνια.

Εκεί τρώγαμε συχνά αγριογούρουνο γιατί οι κυνηγοί κρατούσανε όσο θέλανε για το σπίτι τους (να σκευτείτε ότι ζυγίζει γύρω στα 100 – 150 κιλά) και το υπόλοιπο το πουλούσανε στα κρεοπωλεία.

Παρόλο που μου άρεσε να μαγειρεύω από όταν ήμουν ελεύθερη και ήδη ήξερα αρκετά περίπλοκα φαγητά, όταν παντρευτήκαμε οι γνώσεις μου γύρω από τη μαγειρική ήταν περιορισμένες γιατί αγριογούρουνο δεν είχαμε φάει ποτέ στην Κύπρο.

Ρωτώντας όμως έμαθα από τους ντόπιους ότι το αγριογούρουνο θέλει μαρινάρισμα για πολλές ώρες για να γίνει πιο τρυφερό το κρέας, ακόμη και 2 – 3 ημέρες, άμα είναι πολύ μεγάλο και ψήσιμο για πολλές ώρες.

Το αγριογούρουνο που πέρνουμε εδώ στην Αθήνα είναι εκτροφείου.  

Μπορεί να μην είναι τόσο νόστιμο όσο είναι το άγριο, αλλά σίγουρα είναι αρκετά πιο νόστιμο από το χοιρινό.

Δυστυχώς, δεν ξέρω γιατί το αγριογούρουνο το βρίσκουμε μόνο κατά την περίοδο των Χριστουγέννων αλλά εκτός εορτών αυτό το φαγητό μπορείτε να το κάνετε και με χοιρινό.

γάστρα της τάπερ εικόνα

Το μαγείρεψα στη μοναδική γάστρα που έχω που είναι μια της Tupperware που είναι από ειδικό πλαστικό και αντέχει θερμοκρασίες μέχρι 200oC/390oF.

Τώρα εάν έχετε άλλου τύπου γάστρα π.χ., εμαγιέ ή πήλινη,  θα προσαρμόσετε το χρόνο ανάλογα με την εμπειρία σας.   

Ο χρόνος θα εξαρτηθεί από το πόσο τρυφερό είναι το κρέας.  

Επειδή το σκεύος αυτό είναι αρκετά ψηλό, το έβαλα στην κάτω σχάρα και αργότερα έβαλα και τις πατάτες σε πυρέξ, πάνω από τη γάστρα.

Εάν δεν έχετε γάστρα μπορείτε να το φτιάξετε στο ταψί του φούρνου και να το σκεπάσετε με μια τέντα αλουμινίου.

Στην προηγούμενη ανάρτησή μου είχα βάλει τη συνταγή για τις Υπέροχες Γλυκόξινες Πατάτες, που έφτιαξα σαν συνοδευτικό αυτού του φαγητού.

κολάζ αγριογούρουνο στη γάστρα φωτογραφία
αγριογούρουνο στη γάστρα εικόνα

Αγριογούρουνο στη Γάστρα

Yield: 8
Χρ. Προετοιμασίας: 30 minutes
Χρ. Μαγειρέματος: 4 hours
Μαρινάρισμα: 12 hours
Total Time: 16 hours 30 minutes

Το αγριογούρουνο γίνεται λουκούμι όταν το μαρινάρουμε και το σιγομαγειρέψουμε στη γάστρα στο σωστό χρόνο, γιατί αν το παρακάνουμε θα στεγνώσει.  Το κυνήγι είναι πιο σκληρό από τα άλλα κρέατα γιαυτό μην παραλείψετε το μαρινάρισμα.

Ingredients

Υλικά:

  • 2 κιλά αγριογούρουνο από ωμοπλάτη ή μπούτι
  • ¼ κούπας ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια, κομμένα στα τέσσερα
  • 1- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 3 - 5 κοτσάνια σέλερυ, ψιλοκομμένα
  • 5 καρότα, χονδροκομμένα
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 7 φέτες μπέικον

Για το μαρινάρισμα:

  • 6 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 2 φύλλα δάφνης
  • ½ κ.γ. κόκκους μαύρου πιπεριού
  • 6 κόκκους μπαχάρι
  • 2 κουταλιές μέλι
  • 2 κουταλιές ξύδι βαλσάμικο
  • 1/3 κούπας ελαιόλαδο
  • 1 κούπα κρασί κόκκινο ξηρό
  • 1 κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κ.γ. θυμάρι ξερό
  • 1 κ.γ. αλάτι

Για τη σάλτσα: (Πρόχειρος υπολογισμός)

  • Το λάδι που έμεινε από τις πατάτες (περίπου 1/4 κούπας)
  • Περίπου 1/4 κούπας αλεύρι
  • Όλος ο ζωμός από το φαγητό (περίπου 3 κούπες)
  • Αλατοπίπερο

Instructions

Εκτέλεση:

  1. Πλένουμε το κρέας και το βάζουμε σε ένα μπωλ με όλα τα υλικά της μαρινάδας και το ανακατεύουμε. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε στο ψυγείο να μαριναριστεί για τουλάχιστον 12 ώρες.
  2. Σε αντικολλητικό τηγάνι σωτάρουμε το μπέικον και το αφήνουμε να στραγγίξει σε χαρτί κουζίνας. Το στρώνουμε στο κάτω μέρος της γάστρας.
  3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200oC/390oF.
  4. Σε αντικολλητικό σκεύος ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρέας. Αφού το γυρίσουμε θα προσθέσουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα καρότα και το σέλερυ και θα τα σωτάρουμε και αυτά μερικά λεπτά.  Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε όλη τη μαρινάδα και ανακατεύουμε για μερικά λεπτά.
  5. Βάζουμε το κρέας πάνω από το μπέικον και μετά προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
  6. Σκεπάζουμε με το καπάκι και το ψήνουμε για μιά ώρα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 180oC – 350oF και το ψήνουμε για άλλες 2 - 3 ώρες.
  7. Περίπου κάπου στο μισό χρόνο γυρίζουμε το κρέας από την άλλη μεριά.
  8. (Μια και μισή ώρα πριν το τέλος βάζουμε και το ταψάκι με τις πατάτες από πάνω).
  9. Βγάζουμε το ζωμό να κρυώσει και αφήνουμε το αγριογούρουνο μέσα σκεπασμένο να μην κρυώσει.
  10. Ρίχνουμε το λάδι από τις πατάτες σε κατσαρολάκι να ζεσταθεί. Εάν δεν είναι αρκετό προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο ακόμη. Καβουρδίζουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας με το σύρμα και προσθέτουμε το ζωμό. Δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε, εάν χρειάζεται. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  11. Σερβίρουμε μεΠατάτες Φούρνου.

Notes

Σημείωση: Δεν είχα το χρόνο να μετρήσω τα υλικά της σάλτσας γι' αυτό την έκανα, όπως θα την έκανα συνήθως εάν δεν είχα blog, δηλαδή με το μάτι, αλλά τα υλικά είναι κατά προσέγγιση.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο το ζωμό αφού τον στραγγίσετε ή αφού κρυώσει λίγο μπορείτε να λιώσετε ό,τι έχει απομείνει χωρίς το καρότο, στο μούλτι.

Nutrition Information
Yield 8 Serving Size 1
Amount Per Serving Calories 324Total Fat 20gSaturated Fat 4gTrans Fat 0gUnsaturated Fat 16gCholesterol 11mgSodium 623mgCarbohydrates 26gFiber 4gSugar 10gProtein 7g

Did you make this recipe?

Φτιάξατε αυτή τη συνταγή; Μπορείτε να με κάνετε tag @ivyliac με το hashtag #κοπιάστε!

Κολάζ Αγριογούρουνο στη Γάστρα εικόνα

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

υπογραφή Ήβη

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ξανθή

Thursday 20th of January 2011

Ευχαριστώ πολύ!!!!! Δε μένει παρά να παραγγείλω στο χασάπη μου αγριογούρουνο και να την μαγειρέψω. Και τι δε μου θύμησες τώρα από τα Πορρόια είναι από εκεί κοντά η κουμπάρα μου κι έχουμε πάει πολύ ωραία μέρη. Θα έρθεις στην κοπή της πίτας που θα γίνει;; Καλό βράδυ. My recent post Λαχανοντολμάδες με μανιτάρια και κουκουνάρι

Ivy

Thursday 20th of January 2011

Ξανθή έχω χάσει επεισόδια γιατί είχα κάποια προβλήματα υγείας :) Πού και πότε θα γίνει η κοπή.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright
Skip to Recipe