Skip to Content

Κραμπλ Καλαμποκάλευρου με Γλυκοκολοκύθα, Σπανάκι και Φέτα

Κραμπλ Καλαμποκάλευρου με Γλυκοκολοκύθα, Σπανάκι και Φέτα

Sharing is caring!

 

 

Τι κάνετε όταν έχετε μια τεράστια γλυκοκολοκύθα περίπου 8 κιλά;  Μία από τις πολλές συνταγές που έφτιαξα ήταν αυτό το Κραμπλ Καλαμποκάλευρου με Γλυκοκολοκύθα, Σπανάκι και φέτα, που δεν είναι μόνο μια υγιεινή συνταγή αλλά και πολύ νόστιμη.

Γλυκοκολοκύθα ανοιχτή με σπόρια

Η γειτόνισσα μας στην Ασίνη μου έδωσε δύο τεράστιες κολοκύθες από τον κήπο της, το βράδυ πριν έρθουμε στην Αθήνα. Μία από αυτές δεν ήταν ώριμη ακόμη, έτσι την άφησα εκεί ελπίζοντας ότι  όταν γυρίσουμε πίσω θα έχει κιτρινίσει. Την άλλη, τη φέραμε μαζί μας στην Αθήνα.

Πώς ψήνουμε Γλυκοκολοκύθα

Έκοψα τη μισό και αφού αφαίρεσα τα σπόρια, την έβαλα σε ένα ταψί με περίπου 1 κούπα νερό και τύλιξα καλά το ταψί με αλουμινόχαρτο.  Στη συνέχεια την έψησα στους 200o C / 400o F, για περίπου δύο ώρες. (Δείτε πιο πολλές λεπτομέρειες πώς να ψήσετε την κολοκύθα εδώ).  Χρησιμοποίησα μέρος του πουρέ και έφτιαξα μάφινς, τη συνταγή θα σας τη δώσω στην επόμενη ανάρτησή μου και μέρος από ότι είχε απομείνει το έβαλα στην κατάψυξη.

 

Μάφινς με Γλυκοκολοκύθα

Τα παιδιά μου ήθελαν να τους φτιάξω Κολοκοτές, που είναι Κυπριακά Κολοκυθοπιτάκια.  Έφτιαξα αρκετές να φάμε και μερικές μπήκαν κατευθείαν στην κατάψυξη για να τις ψήσουν όταν έρθει ο γιος μου από το εξωτερτικό.

Κολοκοτές

Με το υπόλοιπο 1/4 της κολοκύθας, αποφάσισα να πειραματιστώ. Όταν έφτιαχνα αυτή τη συνταγή είχα στο νου μια προηγούμενη συνταγή που είχα ξαναφτιάξει, την μπατζίνα, η οποία γίνεται με καλαμποκάλευρο, αλλά ταυτόχρονα ήθελα να φτιάξω κάτι καινούργιο.

φθινοπωρινά φρούτα στην αγορά της Ιταλίας

Όταν έκανα μια αναζήτηση στα Αγγλικά για να δω τί ταιριάζει με την κολοκύθα, διάβασα ότι τα λαχανικά όπως η κολοκύθα ταιριάζει με πράσινα χόρτα  και ο συνδυασμός των δύο μαζί προσφέρουν μια υπέροχη γεύση και διατροφικό συνδυασμό με τη γλυκύτητα της κολοκύθας να ισορροπείται από τη γήινη γεύση των χόρτων.  Δεν μου άρεσε ο συνδυασμός των βοτάνων που έδινε, δηλαδή φασκόμηλο και δενδρολίβανο.  Εάν είχα φρέσκο φασκόμηλο και δενδρολίβανο θα το έβαζα αλλά απέρριψα να βάλω αποξηραμένα.   Αντ ‘αυτών, επέλεξε να χρησιμοποιήσω μάραθο, που βάζω συχνά με την κολοκύθα και μας αρέσει.  Σαν μπαχαρικό πρότεινε το κύμινο, το οποίο χρησιμοποίησα, αλλά να το χρησιμοποιήσετε μόνο αν σας αρέσει πραγματικά αυτό το μπαχαρικό. Για μένα ήταν μια υπέροχη προσθήκη, αλλά ορισμένα από τα μέλη της οικογένειάς μου δεν ενθουσιάστηκαν και τόσο.

Όταν έβαλα τη φωτογραφία της συνταγής στο Facebook μια φίλη με ρώτησε εάν ήταν Μπαμπανάτσα.  Δεν είχα ξανακούσει γιαυτή τη συνταγή και όταν την έψαξα στο google έμαθα ότι ήταν μια Ηπειρώτικη πίτα που γίνεται με χυλό, αντί για φύλλο και έχει διάφορα χόρτα μέσα και τυρί.  Ψάχνοντας βρήκα κι άλλες ονομασίες όπως μπλατσαρίνα, μπαμπανέτσα, ριγανάδα.. πατσαριά … μισάντρα…   Τη συνταγή την έχω ήδη ξαναφτιάξει μόνο που την ήξερα σαν Πλαστός.

 

Σήμερα έχουμε επέτειο γάμου.  Κλείνουμε 32 χρόνια γάμου γι’αυτό κερνάμε και γλυκό.

 

Αφού ήρθαμε στην Αθήνα, είπαμε να παρατείνουμε λίγο την παραμονή μας για να γιορτάσουμε με τα παιδιά μας.  Μάλλον θα φύγουμε αρχές τις άλλης βδομάδας.

Στα άλλα μου blog έβαλα ένα Κραμπλ με Σύκα και Αρμπαρόριζα και στο άλλο ένα Κράμπλ με ανάμεικτα φρούτα και Πετιμέζι.  Όποιο διαλέξετε να φτιάξετε είναι εύκολο να γίνει και τα δύο πάρα πολύ νόστιμα.

Κραμπλ Γλυκοκολοκύθας με Σπανάκι και Φέτα

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα
Μερίδες: περίπου 12 (1 ταψί 35 x 25)

Υλικά:

Γέμιση:

  • 1 κιλό γλυκοκολοκύθα, τριμμένη
  • ½ κιλό σπανάκι, στυμμένο
  • ½ κούπα ελαιόλαδο
  • 2 αυγά
  • 500 γραμμάρια φέτα, θρυμματισμένη
  • ½ κούπα μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • ½ κούπα μάραθο, ψιλοκομμένο
  • Αλάτι (με προσοχή) και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • Μια πρέζα κύμινο

 

Κραμπλ:

  • 700 γραμμάρια καλαμποκάλευρο
  • 1 κούπα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 200 ml γιαούρτι στραγγιστό 2%
  • 4 αυγά
  • 1 κουταλιά της σούπας αλάτι

 

Επιπρόσθετα:

  • 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη (για να αλείψουμε το ταψί και να προσθέσουμε από πάνω)

Εκτέλεση:

  1. Τρίβουμε την κολοκύθα και ανακατεύουμε με όλα τα υλικά της γέμισης.
  2. Σε ένα μεγάλο μπωλ βάζουμε τα υλικά του κραμπλ και ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υλικά και να γίνουν σαν τρίμματα.   Αν δεν έχει απορροφηθεί όλο το καλαμποκάλευρο, προσθέτουμε περισσότερο ελαιόλαδο.
  3. Βουτυρώνουμε ένα ταψί 35 x 25 εκ με 2 κουταλιές μαργαρίνη.
  4. Ρίχνουμε το μισό κραμπλ στο ταψί.
  5. Προσθέτουμε τη γέμιση από πάνω και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κραμπλ από πάνω από τη γέμιση.
  6. Προσθέτουμε την υπόλοιπη μαργαρίνη σε μικρά κομματάκια διάσπαρτα σε όλο το ταψί.
  7. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C / F 350o και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι το κραμπλ να πάρει λίγο χρώμα από πάνω.
  8. Σερβίρεται σαν κύριο πιάτο ή σαν συνοδευτικό πιάτο ταιριάζει με ψάρια ή κρέατα.

Αλμυρό Κραμπλ με Γλυκοκολοκύθα

 

Άλλες παρόμοιες συνταγές:

Πλαστός, η Ηπειρώτικη πίτα

Σούπα Φάβας με Γλυκοκολοκύθα

Σολομός Πανέ με Πουρέ Γλυκοκολοκύθας

Κριθαρότο με Γλυκοκολοκύθα και Φέτα

Πάμπκιν Τσίζκεϊκ (Αμερικάνικη Κολοκυθόταρτα)

Μοσχάρι Νουά με Μαύρη Μπύρα και Σάλτσας Κολοκύθας

Διάφορα κραμπλ, κρισπ, κλαφούτις φρούτων, με τραγανά ψίχουλα 

Κράμπλ με Φθινοπωρινά φρούτα

Κραμπλ με Ροδάκινα και Νεκταρίνια

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

popelix

Friday 12th of October 2012

Υπέροχη φαίνεται η συνταγή σου! Δεν μου λες, το σπανάκι, αφού το στύψουμε είναι μισό κιλό;

admin

Friday 12th of October 2012

Όχι Καλλιόπη μου, κανονικό μισό κιλό πριν το στύψουμε. Στη συνομιλία μας στο Facebook είπα ότι δεν είχα ξανακούσει την μπαμπανάτσα. Σήμερα που μου άφησαν σχόλιο στο Αγγλικό μπλογκ για το Πλαστό, αντελήφθηκα ότι είχα ξανακάνει τη συνταγή, μόνο που δεν θυμόμουν την ονομασία.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright