Skip to Content

Γκαλέτ Ντε Ρουά η Βασιλόπιτα των Γάλλων

Γκαλέτ Ντε Ρουά η Βασιλόπιτα των Γάλλων

Sharing is caring!

Η Γκαλέτ ντε Ρουά (Galette des Rois) ή η Βασιλόπιτα των Γάλλων, φτιάχνεται με αγοραστή σφολιάτα και γεμίζεται με αμύγδαλα και πάστα αμυγδάλου. Φυσικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σπιτική σφολιάτα και να βάλετε οποιαδήποτε άλλη γέμιση θέλετε.

Γκαλέτ Ντε Ρουά η Βασιλόπιτα των Γάλλων φωτογραφία

Πριν πάμε στη συνταγή, να σας ευχηθώ να έχετε μια Καλή Χρονιά, με υγεία, ειρήνη, ευημερία και χαρά!

Εάν σας αρέσουν οι χειροποίητες κατασκευές, η κόρη μου μόλις τώρα δημιούργησε το δικό της μπλογ It’s Handmade of course! με τις δικές της δημιουργίες.

Ρίξτε μια ματιά και γραφτείτε στο μπλογκ της για να ενημερώνεστε, γιατί έχει πολύ υλικό έτοιμο που θα αρχίσει να βάζει.

Γούρι 2003 της Έλιας εικόνα.
Γούρι 2023 -Κατασκευή από την Έλια Λιακοπούλου

Τι είναι η Γκαλέτ ντε Ρουά;

Η Γκαλέτ ντε Ρουά, γνωστή και ως «πίτα του βασιλιά», είναι ένα παραδοσιακό γαλλικό γλυκό που συνήθως σερβίρεται κατά τη διάρκεια του εορτασμού των Θεοφανείων, (6 Ιανουαρίου) ή την πρώτη Κυριακή μετά την 1η Ιανουαρίου, για να γιορτάσουν την επίσκεψη των Τριών Μάγων στον Ιησού Χρηστό και επίσης να σηματοδοτήσει το τέλος του δωδεκαήμερου των Χριστουγέννων.

Αυτή η γκαλέτ ονομάζεται επίσης παριζιάνικη γκαλέτ στις περιοχές της νότιας Γαλλίας, όπου δεν τρώνε την παραδοσιακή πίτα, αλλά ένα παρόμοιο γλυκό που ονομάζεται Gâteau des rois (Κέικ των Βασιλεών).

Η γκαλέτ ντε ρουά είναι πλέον μια παράδοση που έχει ξεπεράσει τα θρησκευτικά σύνορα και είναι μια ευκαιρία να συναντηθείτε με την οικογένεια ή τους φίλους σας.

Η Γκαλέτ ντε Ρουά είναι ένα στρογγυλό, επίπεδο γλυκό φτιαγμένο από σφολιάτα και γεμισμένο με frangipane (φραντζιπάν), μια γλυκιά κρέμα με γεύση αμύγδαλου.

Συνήθως διακοσμείται με γλάσο ή ζάχαρη άχνη και μέσα κρύβεται ένα μικρό γούρι ή «fève», δηλαδή ένα κουκί.

Εκτός από το fève, η γκαλέτ ντε ρουά είναι συχνά διακοσμημένη με ένα χάρτινο στέμμα, το οποίο δίνεται σε αυτόν που βρίσκει το γούρι.

Το στέμμα είναι συνήθως κατασκευασμένο από χαρτί και φοριέται ως σύμβολο της βασιλικής ιδιότητας του ατόμου.

Πώς σερβίρεται η Γκαλέτ ντε Ρουά ;

Η Γκαλέτ ντε Ρουά απολαμβάνεται συνήθως με ένα φλιτζάνι καφέ ή τσάι και είναι μια δημοφιλής απόλαυση κατά την περίοδο των διακοπών στη Γαλλία.

Η Γκαλέτ ντε Ρουά σερβίρεται συνήθως σε θερμοκρασία δωματίου ή ελαφρώς κρύα. Συνήθως δεν σερβίρεται ζεστή.

Πώς γιορτάζεται Η Γκαλέτ ντε Ρουά ;

Η γκαλέτ ντε Ρουά συνήθως γιορτάζεται όπως γιορτάζουμε εμείς με την Βασιλόπιτα.

Στη Γαλλία, παραδοσιακά ένα άτομο κόβει την πίτα και τη χωρίζει σε κομμάτια, έτσι ώστε όλη η οικογένεια και οι φίλοι να πάρουν ένα κομμάτι.

Ένα επιπλέον κομμάτι κόβεται για οποιονδήποτε απροσδόκητο επισκέπτη που μπορεί να έρθει τυχαία ή για τον φτωχό.

Το άτομο που βρίσκει το fève (γούρι) στέφεται βασιλιάς ή βασίλισσα για εκείνη την ημέρα και αναμένεται να φιλοξενήσει την επόμενη χρονιά τη γιορτή.

Φωτογραφία της Ήβης που στέφτηκε βασίλισσα της χρονιάς εικόνα
Η αυτής Μεγαλειότης η Βασίλισσα χαιρετά τον λαό της!

Η παράδοση της εύρεσης του fève στην Γκαλέτ θεωρείται ως ένας τρόπος για να φέρει καλή τύχη και ευημερία το επόμενο έτος.

Η παράδοση της εύρεσης του fève στην πίτα του βασιλιά, χρονολογείται από τους αρχαίους ρωμαϊκούς χρόνους, όταν μικρά μπιχλιμπίδια ή μάρκες κρύβονταν σε κέικ ως ένας τρόπος για να τιμήσουν τους θεούς.

Η galette des rois είναι μια δημοφιλής απόλαυση στη Γαλλία και την απολαμβάνουν άνθρωποι όλων των ηλικιών.

Τι είναι το Φραντζιπάν;

Το Frangipane ή Φραντζιπάν στα Ελληνικά, είναι μια γλυκιά, κρεμώδης γέμιση που παρασκευάζεται με αλεύρι αμυγδάλου, βούτυρο, ζάχαρη και αυγά.

Χρησιμοποιείται συχνά σε γλυκά και αρτοσκευάσματα, όπως αυτό το παραδοσιακό γαλλικό γλυκό δηλαδή galette des rois ή το «γλυκό του βασιλιά».

Το Frangipane έχει μια πλούσια γεύση αμυγδάλου και μια λεία, κρεμώδη υφή και συνδυάζεται καλά με μια ποικιλία γεύσεων, όπως φρούτα, σοκολάτα και καραμέλα.

Για να φτιάξετε το frangipane, θα χρειαστεί να ανακατέψετε μαζί το αλεύρι αμυγδάλου, το βούτυρο, τη ζάχαρη και τα αυγά μέχρι να γίνουν λεία και κρεμώδη και στη συνέχεια να προσθέσετε τυχόν πρόσθετα αρώματα, όπως εκχύλισμα βανίλιας ή ξύσμα λεμονιού.

Το Frangipane μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως γέμιση για κέικ, τάρτες και αρτοσκευάσματα ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επικάλυψη για αρτοσκευάσματα, όπως κρουασάν ή ψωμιά.

Τι άλλη γέμιση μπορώ να προσθέσω στην γκαλέτ ντε ρουά;

Ενώ η παραδοσιακή γέμιση για την γκαλέτ είναι το frangipane, υπάρχουν πολλές άλλες γεμίσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να γεμίσουμε το γλυκό.

Μερικές παραλλαγές περιλαμβάνουν:

  • Σοκολάτα: μια γέμιση σοκολάτας με γκανάζ σοκολάτας ή κρέμα σοκολάτας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φτιάξετε ένα πλούσιο, σοκολατένιο galette des rois.
  • Φρούτα: μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ποικιλία φρέσκων ή κονσερβοποιημένων φρούτων για να προσθέσετε μια έκρηξη γεύσης στην γκαλέτ σας. Ορισμένες επιλογές περιλαμβάνουν μήλα, αχλάδια, κεράσια, βερίκοκα ή ροδάκινα.
  • Nutella ή Μερέντα: Η Nutella ή άλλα πραλίνα φουντουκιού, είναι μια δημοφιλής γέμιση για την γκαλέτ, καθώς προσθέτει μια πλούσια γεύση σοκολάτας-φουντουκιού στη ζύμη.
  • Καραμέλα: μια γέμιση καραμέλας μπορεί να γίνει λιώνοντας καραμέλες με γεύση καραμέλας ή σάλτσα καραμέλας και προσθέτοντάς την στην γκαλέτ.
  • Κρέμα ζαχαροπλαστικής: μια γέμιση κρέμας ζαχαροπλαστικής μπορεί να γίνει αναμειγνύοντας βαριά κρέμα, ζάχαρη, αυγά και άμυλο καλαμποκιού και στη συνέχεια αρωματίζοντάς την με εκχύλισμα βανίλιας ή άλλες γεύσεις.
  • Κρέμα σαντιγί: μπορείτε επίσης να προσθέσετε μια στρώση σαντιγί στην γκαλέτ σας για μια ελαφριά, αφράτη γέμιση.
  • Τυρί: αλμυρές γεμίσεις, όπως το τυρί, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να φτιάξετε μια αλμυρή εκδοχή της γκαλέτ ντε ρουά. Οι επιλογές περιλαμβάνουν κατσικίσιο τυρί, μπρι ή ροκφόρ.

Συνολικά, υπάρχουν πολλές διαφορετικές γεμίσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μια γκαλέτ ντε ρουά, οπότε μπορείτε να επιλέξετε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στις γευστικές σας προτιμήσεις.

Πώς μπορώ να διακοσμήσω την γκαλέτ από πάνω;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να διακοσμήσετε την Γκαλέτ ντε Ρουά, για να την κάνετε να φαίνεται πιο όμορφη και γιορτινή.

Εδώ σας έχω μερικές ιδέες:

  • Χρησιμοποιήστε ένα πιρούνι ή μια βούρτσα ζαχαροπλαστικής για να αλείψετε το πάνω μέρος της γκαλέτ με ένα μείγμα χτυπημένου αυγού και γάλακτος. Αυτό θα δώσει στη ζύμη ένα χρυσό, λαμπερό φινίρισμα.
  • Πασπαλίζουμε την γκαλέτ από πάνω με ζάχαρη άχνη. Αυτό θα της δώσει μια χιονισμένη, χειμωνιάτικη εμφάνιση.
  • Χρησιμοποιήστε ένα μικρό κουπάτ για μπισκότα ή ένα κοφτερό μαχαίρι για να κόψετε σχήματα από τη ζύμη που περίσσεψε. Στη συνέχεια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα σχήματα για να δημιουργήσετε ένα διακοσμητικό μοτίβο πάνω από την γκαλέτ.
  • Δημιουργήστε ένα δικτυωτό μοτίβο στην κορυφή της γκαλέτ κόβοντας λεπτές λωρίδες ζύμης σφολιάτας και πλέκοντάς τις μεταξύ τους.
  • Γεμίστε την γκαλέτ με αμύγδαλα φιλέ ή άλλα είδη ξηρών καρπών. Αυτό θα δώσει στη ζύμη μια τραγανή υφή και μια ρουστίκ, σπιτική εμφάνιση.
  • Χρησιμοποιήστε ένα στένσιλ ή ένα πρότυπο για να δημιουργήσετε ένα σχέδιο στην κορυφή της γκαλέτ με ζάχαρη άχνη ή σκόνη κακάο.
  • Βάλτε πάνω από την γκαλέτ ένα στέμμα. Αυτός είναι ένας παραδοσιακός τρόπος για να διακοσμήσετε την γκαλέτ και είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να γιορτάσετε όταν το άτομο βρει το fève (το γούρι) στη φέτα του, στέφοντάς τον/την με το στέμμα!

Υλικά που χρειαζόμαστε:

  • Σφολιάτα
  • Βούτυρο
  • Ζάχαρη άχνη
  • Ασπρισμένα Αμύγδαλα
  • Αμυγδαλόπαστα (Marzipan)
  • Αλάτι
  • Αυγά
  • Κονιάκ
  • Βανίλια
  • Μαρμελάδα Βερίκοκο

Ας φτιάξουμε λοιπόν την Γκαλέτ Ντε Ρουά

Για να φτιάξουμε τη γέμιση:

  1. Βάζουμε τα αμύγδαλα με λίγη ζάχαρη άχνη στο μούλτι και ανακατεύουμε.
  2. Στη συνέχεια προσθέτουμε την αμυγδαλόπαστα, το αλάτι και τη βανίλια και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να γίνει σκόνη.
  3. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μαζί μέχρι να αφρατέψουν.
  4. Σταματάμε το μίξερ και καθαρίζουμε τα τοιχώματα του μπολ.
  5. Προσθέτουμε το αυγό και το κονιάκ και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αφρατέψει.
  6. Προσθέτουμε το μείγμα του αμύγδαλου με την αμυγδαλόπαστα και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί.
  7. Τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε. (Μπορούμε να φτιάξουμε αυτήν την κρέμα λίγες μέρες και να την αφήσουμε στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο).

Για τη συναρμολόγηση:

  1. Στο μεταξύ ξεπαγώνουμε τη σφολιάτα και κόβουμε το κάθε κομμάτι σε δίσκο διαμέτρου 28 εκ.
  2. (Χρησιμοποίησα ένα ταψί τάρτας, ως οδηγό για να κόψω έναν τέλειο δίσκο).
  3. Αφαιρούμε την περίσσεια ζύμη σφολιάτας και τη βάζουμε στο ψυγείο.
  4. Κόβουμε και το δεύτερο φύλλο και το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
  5. Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα.
  6. Τοποθετούμε τον έναν δίσκο στο ταψί.
  7. Βρέχουμε το περίγραμμα του πρώτου φύλλου με κρύο νερό ή με ασπράδι αυγού.
  8. Απλώνουμε τη μαρμελάδα ομοιόμορφα πάνω από τη ζύμη, αφήνοντας ένα περιθώριο 3 εκ. γύρω από τις άκρες.
  9. Προσθέτουμε από πάνω την κρέμα αμυγδάλου και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
  10. Πιέζουμε το γούρι στη γέμιση.
  11. Αναποδογυρίζουμε τον δεύτερο δίσκο ζύμης πάνω από τη γέμιση και αφαιρούμε το περιτύλιγμα της σφολιάτας.
  12. Πιάνουμε τις άκρες γύρω από το περίγραμμα με τα δάχτυλά μας για να σφραγίσουμε καλά τις άκρες. (Διπλώνουμε και πιέζουμε).
  13. Βάζουμε την πίτα στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά
  14. Όταν θα την ψήσουμε, χτυπάμε τον κρόκο του αυγού με το γάλα.
  15. Χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι, χαράσσουμε ένα διακοσμητικό σχέδιο από πάνω, προσέχοντας να μην τρυπήσουμε τη ζύμη.
  16. Κόβουμε μερικές τρύπες στις χαραγμένες γραμμές, για να φεύγει ο ατμός.
  17. Αλείβουμε την επιφάνεια με το χτυπημένο αυγό.
  18. Προθερμαίνουμε ένα φούρνο με αέρα στους 180οC και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει από πάνω.
  19. Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει, για τουλάχιστον 15 λεπτά.
  20. Σερβίρουμε την πίτα ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Κομμένη γκαλέτ ντε ρουά εικόνα

Τί μπορούμε να φτιάξουμε με τη σφολιάτα που περίσσεψε;

Μπορούμε να φτιάξουμε Παλμιέ, ένα γλυκό που σημαίνει φοίνικας, από το σχήμα του, ή άλλοι το λένε γυαλάκια.

παλμιέ εικόνα

Εγώ αυτή τη φορά, επειδή ήταν λίγη η σφολιάτα, έφτιαξα μισό παλμιέ και μέσα έβαλα λίγη αμυγδαλόπαστα που μου είχε περισσέψει από την γκαλέτ.

Μισά παλμιέ εικόνα

Όταν τελειώσουμε με την γκαλέτ, μαζεύουμε όλα τα κομμάτια και τα τυλίγουμε με μεμβράνυ κουζίνας.

Όταν έρθει η ώρα, να τα φτιαξουμε, ανοίγουμε φύλλο με τον πλάστη.

Πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα.

Το τυλίγουμε σε ρολό και το βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.

Το κόβουμε σε κομμάτια πάχους 1 εκ.

Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί. Βάζουμε τις φέτες και προσθέτουμε στη μέση ένα μικρό κομμάτι αμυγδαλόπαστα που περίσσεψε. Το πιέζουμε να μπει μέσα και ταυτόχρονα πιέζουμε και το πιτάκι να γίνε πιο λεπτό.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 170oC για 12 – 15 λεπτά, ανάλογα τον φούρνο σας, ή μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.

Γκαλέτ Ντε Ρουά η Βασιλόπιτα των Γάλλων εικόνα

Γκαλέτ Ντε Ρουά η Βασιλόπιτα των Γάλλων

Yield: 12
Prep Time: 30 minutes
Cook Time: 30 minutes
Additional Time: 30 minutes
Total Time: 1 hour 30 minutes

Αυτή η γκαλέτ ντε ρουά (η Βασιλόπιτα των Γάλλων), φτιάχνεται με αγοραστή σφολιάτα και γεμίζεται με αμύγδαλα και πάστα αμυγδάλου. Φυσικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σπιτική σφολιάτα και να βάλετε οποιαδήποτε άλλη γέμιση θέλετε.

Ingredients

Υλικά:

  • 800 γραμμάρια σφολιάτα

Για τη γέμιση:

  • 130 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 130 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
  • 80 γραμμάρια αμύγδαλα ασπρισμένα
  • 80 γραμμάρια αμυγδαλόπαστα
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 μεγάλο αυγό, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 10 γραμμάρια κονιάκ (Μεταξάς)
  • 10 γραμμάρια ζάχαρη βανίλιας με γεύση λεμόνι
  • 1 κουταλιά της σούπας μαρμελάδα βερίκοκο

Για το άλειμμα:

  • 1 κρόκο αυγού
  • 1 κουταλιά της σούπας γάλα

Instructions

Εκτέλεση:

Για να φτιάξουμε τη γέμιση:

  1. Βάζουμε τα αμύγδαλα με λίγη ζάχαρη άχνη στο μούλτι και ανακατεύουμε.
  2. Στη συνέχεια προσθέτουμε την αμυγδαλόπαστα, το αλάτι και τη βανίλια και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να γίνει σκόνη.
  3. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μαζί μέχρι να αφρατέψουν.
  4. Σταματάμε το μίξερ και καθαρίζουμε τα τοιχώματα του μπολ.
  5. Προσθέτουμε το αυγό και το κονιάκ και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αφρατέψει.
  6. Προσθέτουμε το μείγμα του αμύγδαλου με την αμυγδαλόπαστα και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί.
  7. Τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε. (Μπορούμε να φτιάξουμε αυτήν την κρέμα λίγες μέρες και να την αφήσουμε στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο).

Για τη συναρμολόγηση:

  1. Στο μεταξύ ξεπαγώνουμε τη σφολιάτα και κόβουμε το κάθε κομμάτι σε δίσκο διαμέτρου 28 εκ.
  2. (Χρησιμοποίησα ένα ταψί τάρτας, ως οδηγό για να κόψω έναν τέλειο δίσκο).
  3. Αφαιρούμε την περίσσεια ζύμη σφολιάτας και τη βάζουμε στο ψυγείο.
  4. Κόβουμε και το δεύτερο φύλλο και το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
  5. Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα.
  6. Τοποθετούμε τον έναν δίσκο στο ταψί.
  7. Βρέχουμε το περίγραμμα του πρώτου φύλλου με κρύο νερό ή με ασπράδι αυγού.
  8. Απλώνουμε τη μαρμελάδα ομοιόμορφα πάνω από τη ζύμη, αφήνοντας ένα περιθώριο 3 εκ. γύρω από τις άκρες.
  9. Προσθέτουμε από πάνω την κρέμα αμυγδάλου και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
  10. Πιέζουμε το γούρι στη γέμιση.
  11. Αναποδογυρίζουμε τον δεύτερο δίσκο ζύμης πάνω από τη γέμιση και αφαιρούμε το περιτύλιγμα της σφολιάτας.
  12. Πιάνουμε τις άκρες γύρω από το περίγραμμα με τα δάχτυλά μας για να σφραγίσουμε καλά τις άκρες. (Διπλώνουμε και πιέζουμε).
  13. Βάζουμε την πίτα στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά
  14. Όταν θα την ψήσουμε, χτυπάμε τον κρόκο του αυγού με το γάλα.
  15. Χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι, χαράσσουμε ένα διακοσμητικό σχέδιο από πάνω, προσέχοντας να μην τρυπήσουμε τη ζύμη.
  16. Κόβουμε μερικές τρύπες στις χαραγμένες γραμμές, για να φεύγει ο ατμός.
  17. Αλείβουμε την επιφάνεια με το χτυπημένο αυγό.
  18. Προθερμαίνουμε ένα φούρνο με αέρα στους 180οC και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει από πάνω.
  19. Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει, για τουλάχιστον 15 λεπτά.
  20. Σερβίρουμε την πίτα ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Nutrition Information
Yield 12 Serving Size 1
Amount Per Serving Calories 577Total Fat 40gSaturated Fat 10gTrans Fat 0gUnsaturated Fat 28gCholesterol 54mgSodium 256mgCarbohydrates 49gFiber 2gSugar 17gProtein 7g

Τα διατροφικά στοιχεία δεν είναι εγγυημένα ως προς την ακρίβειά τους. Υπάρχουν για πληροφοριακούς λόγους (αλλά και για τους σκοπούς της Google).

Did you make this recipe?

Φτιάξατε αυτή τη συνταγή; Μπορείτε να με κάνετε tag @ivyliac με το hashtag #κοπιάστε!

Κολάζ Γκαλέτ Ντε Ρουά εικόνα

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

υπογραφή Ήβη

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright
Skip to Recipe