Skip to Content

Τάρτα Ανθότυρου με Μαρμελάδα Σύκου με Ροδάκινα

Τάρτα Ανθότυρου με Μαρμελάδα Σύκου με Ροδάκινα

Sharing is caring!

Η Τάρτα Ανθότυρου με Μαρμελάδα Σύκου και Ροδάκινα είναι μια όμορφη και νόστιμη τάρτα για να τελειώσει κάθε οικογενειακό γεύμα.

Τη βάση της τάρτας την έφτιαξα με τη δοκιμασμένη συνταγή μου και για γέμιση έβαλα ανθότυρο, αυγά και γιαούρτι.

Η μαρμελάδα είναι παρόμοια με τη Μαρμελάδα Σύκου που είχα φτιάξει παλαιότερα, μόνο που σ’αυτήν έβαλα και ροδάκινα.  Αφού ψήθηκε η τάρτα με τη γέμιση, από πάνω έβαλα τη μαρμελάδα και την ξαναέβαλα μέσα για άλλα δέκα λεπτά.

Τάρτα ανθότυρου με σύκα φωτογραφία

Πριν Πάμε στην Τάρτα Ανθότυρου

Σήμερα γιορτάζω τα 6α Γενέθλια του blog μου

Φλάσμπακ έξι χρόνια πριν.

Το 2007, ήταν η χρονιά που βγήκα σε πρόωρη σύνταξη λόγω τρίτου ανήλικου παιδιού.

Για να γεμίζω τις ελεύθερες ώρες μου άρχισα  να αντιγράφω τις οικογενειακές συνταγές μου στον υπολογιστή για να τις δώσω σαν παρακαταθήκη στα 3 παιδιά μου, που την εποχή εκείνη, δεν ενδιαφερόντουσαν καθόλου να μαγειρεύουν, ίσως επειδή τα έβρισκαν όλα έτοιμα από τη μαμά.

Στις αρχές Ιουλίου, είχαμε πάει για διακοπές στην Κρήτη, όπου δούλευε ο μεγαλύτερος γιος μας.

Περάσαμε θαυμάσια, αλλά τον Αύγουστο, που ως συνήθως, το 90% του πληθυσμού παίρνει την άδεια του, η Αθήνα είχε αδειάσει και εκτός από το κέντρο, ήταν νέκρα και όλα υπολειτουργούσαν.

Η τηλεόραση, ως συνήθως, έδειχνε επαναλήψεις, οι φίλοι μας είχαν φύγει και αυτοί, δεν υπήρχε που να πας και άρχισα να βαριέμαι.

Τάρτα ανθότυρου με μαρμελάδα

Σε κάποια από τα ρεπό του προς το τέλος Αυγούστου, ο γιος μου ήρθε για λίγες μέρες να μας δει και του έλεγα πόσο βαριόμουνα.

Τότε ήταν που μου πέταξε την ιδέα: “Βρε μαμά, αφού σου αρέσει τόσο πολύ να μαγειρεύεις, γιατί δεν κάνεις ένα blog μαγειρικής, που εκτός του ότι θα μπορούμε και εμείς στο μέλλον να βλέπουμε την εξέλιξη των συνταγών σου, να τις μοιράζεσαι και με άλλο κόσμο, που ίσως δεν έχει ιδέα από την Κυπριακή κουζίνα, αλλά και να επικοινωνείς με άλλο κόσμο;”

Μου άρεσε η ιδέα αυτή και μέσω του blogger, έκανα το πρώτο μου blog “Ivy’s Household Recipes and Advice” με όλο αυτό το κατεβατό στον τίτλο και το URL του blog!!!

Τάρτα ανθότυρου και σύκου εικόνα

Μήπως ήξερα τι έκανα τότε;  Ψάχνοντας πήγαινα.  Το blog μου ήταν δίγλωσσο γιατί ήθελα από τότε να απευθύνομαι και σε ευρύτερο κοινό, αλλά και στην Ελληνική ομογένεια που ίσως οι νεώτεροι δεν γνώριζαν Ελληνικά και θα ήθελαν να μάθουν Ελληνικές συνταγές.

Στα αρχεία μου φαίνεται η πρώτη ανάρτηση στο τέλος Σεπτεμβρίου και στο Αγγλικό τον Νοέμβριο, αλλά πολλές από τις πρώτες αναρτήσεις μου τις διέγραψα γιατί ήταν βλακώδες το περιεχόμενό τους και έτσι κι αλλιώς κανείς δεν τις διάβαζε τότε.

Στην Ελλάδα την εποχή εκείνη ήταν ζήτημα εάν υπήρχε μια χούφτα food bloggers γιατί εάν θυμάστε υπήρχε χρονοχρέωση στη χρήση του διαδικτύου.

Ίντερνετ είχα πολλά χρόνια πριν αλλά το χρησιμοποιούσα για να ελέγχω τα e-mails μου, κυρίως τα επαγγελματικά και εξάλλου ήταν τόσο αργό που σου έσπαγε τα νεύρα.

Για να κατεβάσεις κανένα τραγούδι από το Napster (το θυμάται κανείς;) ήθελες ώρες και η αναζήτηση ήταν σχεδόν αδύνατη.

Όταν βάλαμε το ADSL τα πράγματα έγιναν πολύ πιο εύκολα.  Τα πρώτα σχόλια ήρθαν από το εξωτερικό και γιαυτό το λόγο στη συνέχεια μου ήρθε να ξεχωρίσω τα δύο blog και να έχω ένα στα Ελληνικά και ένα στα Αγγλικά.

Εκ των υστέρων κατάλαβα ότι ήταν μεγάλο λάθος!! Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα.  Στο μεταξύ έκανα και δύο άλλο μπλογκ, ένα για την προώθηση του βιβλίου μου και ένα άλλο για να καταγράψω την πρόοδο της κατασκευής του σπιτιού μας, την μετακόμιση μας στην Ασίνη και ίσως κάποια μελλοντική προοπτική για δουλειά.

Κατέληξα να βάζω συνταγές που φτιάχνω με τοπικά προϊόντα.  Τώρα σκέφτομαι να παρατήσω όλα τα μπλογκ και να επανέλθω σ’ αυτή την αρχική δομή σύντομα και να αφοσιωθώ μόνο σε ένα μπλογκ.

Το μόνο μου δίλημμα  είναι ποιο από τα δύο αρχικά μου μπλογκ να καταργήσω, που και τα δύο τα αγαπώ εξίσου;  Αλλά αυτό είναι στα μελλοντικά μου σχέδια.

Λοιπό το ξεκίνημα έγινε μια εποχή που το food blogging ήταν κάτι παραπάνω από ένας τρόπος να επικοινωνώ με κόσμο και να μοιράζομαι τις συνταγές μου.

Γνώρισα πολλούς food bloggers στην Ελλάδα μα και στο εξωτερικό, με τους οποίους έχουμε μια σταθερή φιλία εδώ και χρόνια.

Μοιραστήκαμε τις γνώσεις μας για το φαγητό του τόπου μας, ανοίξαμε την καρδιά μας και είπαμε προσωπικά πράγματα.

Με μερικούς/ές γνωριστήκαμε και προσωπικά, έμαθα για την κουλτούρα τους, έμαθα για υλικά που ούτε ήξερα ούτε υπήρχαν στην Ελλάδα τότε, ανταλλάξαμε προϊόντα, με έμαθαν διάφορες τεχνικές μαγειρικής και εγώ τους έμαθα αυτά που ήξερα εγώ.

Μέσα από το μπλογκ μου έμαθαν την Κυπριακή κουζίνα, οι ξένοι να φτιάχνουν γλυκά του κουταλιού, πίτες, τι είναι το ελαιόλαδο, η μαστίχα, η αρμπαρόριζα, οι καυκαλήθρες και τα μυρώνια και θέλω να πιστεύω και πολλά άλλα.

Την εποχή εκείνη που οι food bloggers, ακόμη και στο εξωτερικό, είμαστε λίγοι, είχαμε το χρόνο να επισκεπτόμαστε και να αφήνουμε σχόλια.

Δυστυχώς τώρα δεν υπάρχει χρόνος για επισκέψεις και σχόλια.  Η κοινωνική δικτύωση μας τρώει όλο το χρόνο μας.

Ο χώρος του food blogging είναι αμείλικτος.   Εάν έρθεις να αφήσεις σχόλιο, θα έρθω και εγώ να σου το ανταποδώσω.  Δυστυχώς όμως αυτό θέλει πολύ χρόνο, τον οποίο δεν διαθέτω!

Αλλά οι αναγνώστες του μπλογκ μου μεγαλώνουν κάθε μέρα, που σημαίνει ότι κάτι καλό κάνω και γιαυτό θα ήθελα να σας ευχαριστήσω με όλη μου την καρδιά που διαβάζετε το μπλογκ μου και μαγειρεύετε τις συνταγές μου.

Σας βλέπω καθημερινά μέσα από τα στατιστικά στοιχεία του google analytics. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ πάρα πολύ που εκτιμάτε τη δουλειά μου και αυτό μου το δείχνετε με τα προσωπικά μηνύματα που μου στέλνετε μέσω του e-mail μου με τα καλά σας λόγια.  Αυτό και μόνο μου δίνει δύναμη να συνεχίσω και όπου με βγάλει.

Μέσα από το food blogging εξελίχτηκαν και οι συνταγές μου, έμαθα πως να κάνω το food styling (όταν έχω το χρόνο και δεν είμαι πτώμα στην κούραση) και να βελτιώνω τις φωτογραφικές μου γνώσεις, έστω και με την απλή φωτογραφική που έχω (βλέπετε δεν υπάρχουν λεφτά για DSLR), νομίζω ότι οι φωτογραφίες μου είναι τουλάχιστον αξιοπρεπείς.

Σε τρία χρόνια κατάφερα να εκδώσω το πρώτο μου βιβλίο με τις Κυπριακές συνταγές μου σαν παρακαταθήκη για τα παιδιά μου.

Τώρα, τρία χρόνια μετά, ετοιμάζω το δεύτερο βιβλίο μου, με Ελληνική κουζίνα και υγιεινή διατροφή.

Ο χρόνος και κόπος να γίνει αυτή η δουλειά είναι πάρα πολύς και η τελική αμοιβή ψίχουλα, αλλά στις δύσκολες εποχές που ζούμε, έστω και ένα χαρτζιλίκι είναι πάντα ευπρόσδεκτο για να μπει ένα πιάτο φαΐ στο τραπέζι.

Τάρτα ανθότυρου, καφεδάκι και ταβλάκι εικόνα

Σήμερα αγόρασα μια ταρτιέρα με αποσπώμενο πάτο και ανυπομονούσα να τη χρησιμοποιήσω αμέσως.

Ταρτιέρα με αποσπώμενο πάτο εικόνα

Δυστυχώς όμως δεν είχα τις ακριβείς αναλογίες για να κάνω τη βάση, έτσι έβαλα ένα μέρος βούτυρο και δύο μέρη αλεύρι.  Το αποτέλεσμα ήταν αρκετά καλό, αλλά η βάση ήταν λιγότερο βουτυράτη.

Η νέα ταρτιέρα είναι λίγο μεγαλύτερη από την άλλη δηλαδή 25,5 εκ. διάμετρο, έτσι έβαλα περισσότερο αλεύρι για να γίνει μεγαλύτερη η ζύμη.

Τα μόνα υλικά που είχα στο σπίτι ήταν ανθότυρο, αυγά, γιαούρτι και μια διαφορετικά μαρμελάδα σύκο, έτσι έφτιαξα αυτή την Τάρτα Ανθότυρου με Μαρμελάδα Σύκου.

Σε αυτή τη συνταγή, το βούτυρο το έτριψα στο χοντρό μέρος του τρίφτη και στη συνέχεια έριξα αλεύρι πάνω στον τρίφτη (από την ποσότητα που αναφέρεται στη συνταγή), για να αφαιρέσω τα κομμάτια που κολλήσανε επάνω.  Χρησιμοποίησα το χαρτί περιτυλίγματος του βουτύρου, που είχε βούτυρο πάνω για να αλείψω την ταρτιέρα.

Τις γλυκές τάρτες μου αρέσει να αρωματίζω τη ζύμη και συνήθως βάζω βανίλια.  Σ’ αυτή τη συνταγή έβαλα μαστίχα αλλά εσείς μπορείτε να μη βάλετε καθόλου άρωμα ή να βάλετε το άρωμα που σας αρέσει.

Τέλος, επειδή η γέμιση που θα έβαζα ήθελα ψήσιμο στο φούρνο, τη βάση την έψησα μόνο για δεκαπέντε λεπτά, στη συνέχεια την άλειψα με ασπράδι και την έψησα για άλλα πέντε λεπτά.  Αυτό γίνεται για να κλείσουν οι πόροι της τάρτας, γιατί με τα υγρά υλικά που θα μπουν από πάνω η βάση θα μαλακώσει και δεν θα είναι τραγανή.

Πώς θα φτιάξουμε την τάρτα ανθότυρου με μαρμελάδα εικόνα

Τάρτα με ανθότυρο και μαρμελάδα σύκου με ροδάκινα

Για να γιορτάσουμε λοιπόν τα έξι χρόνια του μπλογκ μου, σας έφτιαξα την τάρτα με ανθότυρο (αναρή) και μαρμελάδα σύκου με ροδάκινα.

Ήθελα να κάνω μια τάρτα με φρέσκα σύκα αλλά όταν μου τα έφερε μια φίλη, ήδη είχα γλυκό στο σπίτι και μέχρι να φαγωθεί, τα σύκα ήδη κόντευαν να λιώσουν.

Έτσι για να τα συντηρήσω  και να κάνω την τάρτα αργότερα έφτιαξα τη μαρμελάδα.  Είχα ξανακάνει λίγο καιρό πριν και είχα βάλει ροδάκινα μέσα και μου άρεσε πάρα πολύ και έτσι έβαλα και σε αυτήν.

Για να την κάνω πιο λάιτ, έβαλα πολύ λίγη ζάχαρη ίσα για να συντηρηθεί και πρόσθεσα μέλι και stevia.  Στο γλυκό ούτε καταλαβαίνεις ότι έχει λιγότερες θερμίδες και  είναι πολύ τέλεια πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί για πρωινό.

Για να φτιάξω τη γέμιση, τα μόνα υλικά που είχα στο σπίτι ήταν ανθότυρο, αυγά, γιαούρτι και φυσικά τη μαρμελάδα σύκου, έτσι αυτοσχεδιάσα και έφτιαξα αυτή την τάρτα.

Κολάζ Τάρτα ανθότυρου με μαρμελάδα φωτογραφία

Όταν έφτιαχνα τη βάση της τάρτας, αυθόρμητα αποφάσισα να το γυρίσω σε βίντεο, χωρίς καμία πρόβα.

Έστησα τον τρίποδα, πάτησα το κουμπί και άρχισε να γράφει!

Τάρτα ανθότυρου με σύκα εικόνα

Τάρτα Ανθότυρου με Μαρμελάδα Σύκου με Ροδάκινα

Yield: 10
Prep Time: 10 minutes
Cook Time: 15 minutes
Additional Time: 10 minutes
Total Time: 35 minutes

Η Τάρτα Ανθότυρου με Μαρμελάδα Σύκου και Ροδάκινα είναι μια όμορφη και νόστιμη τάρτα για να τελειώσει κάθε οικογενειακό γεύμα.

Ingredients

Για τη ζύμη:

Για τη γέμιση:

 • 175 γραμμάρια ζάχαρη
 • 3 αυγά (μείον μισό που θα χρησιμοποιηθεί στην βάση της τάρτας)
 • 200 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό
 • 290 γραμμάρια ανθότυρο
 • 50 γραμμάρια κορν φλάουρ
 • 1 κ.γ. ζάχαρη μαστίχας

Επικάλυψη:

Instructions

!Εκτέλεση:

 1. Ετοιμάζουμε τη βάση της τάρτας, όπως στις οδηγίες, και την ψήνουμε για 15 λεπτά.
 2. Κτυπάμε μισό ασπράδι με ένα πιρούνι και αλείβουμε την ζύμη. Την ψήνουμε για πέντε λεπτά. Η βάση δεν πρέπει να ψηθεί τελείως γιατί θα συνεχιστεί το ψήσιμο με την κρέμα.
 3. Εν τω μεταξύ, κτυπάμε στο μίξερ τα υπόλοιπα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το γιαούρτι, το ανθότυρο, το κορν φλάουρ και τη μαστίχα και τα κτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν. Σταματάμε το μίξερ, καθαρίζουμε τα τοιχώματα και συνεχίζουμε για 1 λεπτό.
 4. Προσθέτουμε τη γέμιση και τη ξαναβάζουμε στο φούρνο, μέχρι να σταθεροποιηθεί η κρέμα, περίπου 15 λεπτά.
 5. Την ξαναβγάζουμε και βάζουμε κουταλιές μαρμελάδας σε όλα τα σημεία και μετά προσεκτικά την απλώνουμε με το πίσω μέρος του κουταλιού.
 6. Ψήνουμε άλλα 10 λεπτά και η τάρτα είναι έτοιμη.
 7. Αφού κρυώσει τη διατηρούμε στο ψυγείο.
 8. Τη σερβίρουμε με παγωτό καϊμάκι (προαιρετικά).

Notes

Σημείωση:

Ο χρόνος αναφέρεται μόνο στην προετοιμασία της κρέμας και το ψήσιμο μετά την προσθήκη της κρέμας.

Nutrition Information
Yield 10 Serving Size 1
Amount Per Serving Calories 413Total Fat 17gSaturated Fat 10gTrans Fat 0gUnsaturated Fat 6gCholesterol 97mgSodium 92mgCarbohydrates 58gFiber 2gSugar 26gProtein 7g

Τα διατροφικά στοιχεία δεν είναι εγγυημένα ως προς την ακρίβειά τους. Υπάρχουν για πληροφοριακούς λόγους (αλλά και για τους σκοπούς της Google).

Did you make this recipe?

Φτιάξατε αυτή τη συνταγή; Μπορείτε να με κάνετε tag @ivyliac με το hashtag #κοπιάστε!

Σας άρεσε η συνταγή;

Πάνω στην εικόνα θα βρείτε τα κουμπιά για να την καρφιτσώσετε στο αγαπημένο σας board στο Pinterest. Επίσης, θα χαρούμε να μοιραστείτε τη συνταγή στα αγαπημένα σας Socia Media, με τα κουμπιά που θα βρείτε στο τέλος.

 

Κολάζ Τάρτα Ανθότυρου με Μαρμελάδα Σύκου με Ροδάκινα εικόνα

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

Sharing is caring!

Vita

Sunday 1st of September 2013

Χρόνια Πολλά και δημιουργικά και σε σένα και στο blog σου! Για κάποιους παρόμοιους λόγους ξεκινήσαμε όλες το foodblogging και τελικά το αγαπήσαμε. Η επικοινωνία με ανθρώπους με ίδια ενδιαφέροντα είναι ένα από τα σημαντικότερα αποτελέσματά του.

admin

Sunday 1st of September 2013

Ευχαριστώ Ευαγγελία μου.

admin

Thursday 29th of August 2013

Νάσαι καλά Ξανθή μου και σύντομα να ξανασυναντηθούμε γιατί έχουμε πολλά κοινά.

Comments are closed.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright
Skip to Recipe