Skip to Content

Λαχταριστή Τάρτα Μήλου με Κραμπλ Ξηρών Καρπών

Λαχταριστή Τάρτα Μήλου με Κραμπλ Ξηρών Καρπών

Sharing is caring!

Αυτή η Τάρτα Μήλου, με ένα Κραμπλ από ξηρούς καρπούς από πάνω θα σας μείνει αξέχαστη. Αυτό το λαχταριστό γλυκό συνδυάζει γλυκά και ξινά μήλα με ένα υπέροχο κραμπλ που γίνεται με αμύγδαλα και παστέλι!

Υπάρχει κάτι μαγικό στον συνδυασμό γλυκών και ξινών μήλων, της βουτυρένιας βάσης και του βουτυρένιου κραμπλ με αμύγδαλα και παστέλι από ανάμεικτους ξηρούς καρπούς.

Τάρτα Μήλων με Κραμπλ ξηρών καρπών πριν το ψήσιμο εικόνα

Η Τάρτα Μήλου μου με το κράμπλ να έχει μέσα ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα και ανάμεικτους ξηρούς καρπούς στο Παστέλλι), είναι το τέλειο επιδόρπιο για ένα απολαυστικό γλυκό, ακόμη και για πρωινό.

Τάρτα Μήλου με Κράμπλ από ξηρούς καρπούς εικόνα

Η πλούσια και τρυφερή γέμιση συνδυάζεται υπέροχα με το τραγανό, κραμπλ με ξηρούς καρπούς, όλα πάνω σε μια αφράτη, βουτυρένια βάση.

Αυτό η τάρτα μήλου θα γίνει η αγαπημένη της οικογένειας σας και είναι τέλεια για κάθε περίσταση ή σαν μια γλυκιά, καθημερινή απόλαυση.
Η γεύση της δεν παίζεται!

τάρτα μήλου με κραμπλ  ξηρών καρπών φωτογραφία

Τί παστέλι να χρησιμοποιήσω;

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε παστέλι με ξηρούς καρπούς μέσα, είτε αγοραστό ή να το φτιάξετε μόνοι σας. Εάν ζείτε στο εξωτερικό και δεν βρίσκετε παστέλι μπορείτε να το φτιάξετε μόνοι σας ή απλώς να βάλετε λίγα ακόμη αμύγδαλα ή άλλους ξηρούς καρπούς.

παστέλλι με φυστίκια εικόνα

Υλικά που θα χρειαστούμε για να φτιάξουμε αυτή την Τάρτα Μήλου με Κραμπλ:

Για τη γέμιση:

  • Βούτυρο
  • Καστανή ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο
  • Μέλι
  • Μήλα Γκράνι Σμιθ (τα πράσινα)
  • Μήλα Γκόλντεν Ντελίσιους
  • Κορν φλάουρ
  • Κανέλα
  • Σάλτσα μήλου (προαιρετικά)

Για τη Βάση:

  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Θαλασσινό αλάτι
  • Ζάχαρη άχνη
  • Βούτυρο
  • Κρόκοι αυγών
  • Ζάχαρη βανίλιας με γεύση λεμόνι ή μια βανιλίνη με ξύσμα λεμονιού

Κραμπλ Ξηρών Καρπών:

  • Βούτυρο
  • Ζάχαρη άχνη
  • Αμύγδαλα ασπρισμένα
  • Παστέλι με διάφορους ξηρούς καρπούς
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Πώς φτιάχνουμε την Τάρτα Μήλου:

Ετοιμάζουμε τη γέμιση:

  1. Ξεκινάμε προετοιμάζοντας τα μήλα. Ξεφλουδίζουμε, τα μήλα, αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα κόβουμε σε μικρά κυβάκια. Τα τοποθετουμε σε ένα μπολ με νερό και χυμό λεμονιού, για να μην μαυρίσουν.
  2. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Μόλις λιώσει, προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη. Ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να διαλύεται η ζάχαρη και να δημιουργείται μια καραμέλα.
  3. Ρίχνουμε το μέλι, ανακατεύοντας το στο μείγμα μέχρι να καραμελώσει κι άλλο.
  4. Εν τω μεταξύ, στραγγίζουμε τα μήλα, και προσθέστε τους κύβους μήλου στο τηγάνι. Τα ανακατεύουμε στο καραμελωμένο μείγμα να επικαλυφθούν ομοιόμορφα.
  5. Πασπαλίζουμε με την κανέλα, και τα ανακατεύουμε καλά. Βράζουμε τα μήλα για περίπου 6-7 λεπτά, προσέχοντας να μην παραψηθούν. Θέλουμε να μαλακώσουν διατηρώντας το σχήμα και τους χυμούς τους.
  6. Επειδή τα μήλα θα βγάλουν τους φυσικούς χυμούς τους, προσθέτουμε το κορν φλάουρ και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για περίπου 1 λεπτό ακόμα. Αυτό θα βοηθήσει να δέσουν οι χυμοί και να δημιουργηθεί μια λαχταριστή γέμιση.
  7. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση μήλου να κρυώσει. Εάν θέλουμε, μπορούμε να προετοιμάσουμε τη γέμιση από την προηγούμενη μέρα, τοποθετόντάς την σε ένα δοχείο με καπάκι στο ψυγείο.

Προετοιμάζουμε τη βάση:

  1. Ξεκινάμε να φτιάξουμε τη βουτυράτη βάση της τάρτας. Σε έναν μούλι βάζουμε περίπου 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι με ένα κομμάτι κρύο βούτυρο (περίπου 50 γραμμάρια). Χτυπάμε μέχρι το μείγμα να μοιάζει με ψίχουλα. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ.
  2. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το υπόλοιπο αλεύρι και το κρύο βούτυρο μέχρι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα υλικά.
  3. Προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη βανίλιας με άρωμα λεμονιού (ή μια απλή βανίλια με ξύσμα λεμονιού) και τους κρόκους των αυγών στο αλεύρι. Ζυμώνουμε τα υλικά στο χέρι μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιογενής ζύμη.
  4. Στρώνουμε με αυτή τη ζύμη μια φόρμα τάρτας διαμέτρου 28 εκ. Πιέζουμε το μείγμα με το χέρι μας και τη απλώνουμ ομοιόμορφα, φροντίζοντας να έχει το ίδιο πάχος σε όλα τα σημεία. Καλύπτουμε τη βάση της τάρτας με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να είμαστε έτοιμοι να τη χρησιμοποιήσουμε.

Σημείωση: Αν δεν έχετε μούλτι, κόψτε το βούτυρο σε μικρούς κύβους, το βάζετε σε ένα μπολ με όλο το αλεύρι και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύετε με τα χέρια σας, μέχρι να έχετε μια ομοιογενή ζύμη.

Ετοιμάζουμε το Κραμπλ με παστέλι και αμύγδαλα:

  1. Για να κάνουμε το υπέροχο κραμπλ με ξηρούς καρπούς, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμα ασπρισμένα αμύγδαλα που βρίσκουμε στο σουπερμάρκετ ή να τα ασπρίσουμε μόνοι μας. Βάζουμε τα αμύγδαλα σε νερό και τα αφήνουμε όλο το βράδυ να μουλιάσουν ή τα βράζουμε ίσα να κοχλάσει το νερό. Τους ρίχνουμε κρύο νερό και τα ξεφλουδίζουμε. Τα τοποθετουμε σε απορροφητικό χαρτί μέχρι να στεγνώσουν.
  2. Στον ίδιο μούλι που ήδη χρησιμοποιήσαμε νωρίτερα (χωρίς να το ξεπλύνουμε), βάζουμεε τα ασπρισμένα αμύγδαλα, το παστέλι και τη ζάχαρη άχνη. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν καλά τα αμύγδαλα και το παστέλι. Δεν θέλουμε να γίνουν πούδρα. Αδειάζουμε το μείγμα σε ξεχωριστό μπολ.
  3. Στη συνέχεια, βάζουμε στο ίδιο μούλτι το αλεύρι και το βούτυρο και το ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστούν χοντρά ψίχουλα. Προσθέτουμε και αυτό το μείγμα στο μπολ με το μείγμα αμύγδαλου και παστέλι.
  4. Ανακατεύουμε καλά το μείγμα με αλεύρι και βούτυρο και το μείγμα με τους ξηρούς καρπούς μέχρι να ομογενοποιηθούν. Μεταφέρουμε το κράμπλ σε ένα δοχείο με καπάκι και αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να έρθει η ώρα να το χρησιμοποιήσουμε.

Συναρμολόγηση της τάρτας Μήλου:

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο αέρα στους 170°C.
  2. Αφαιρέούμε τη μεμβράνη από τη βάση της τάρτας.
  3. Ρίχνουμε την έτοιμη γέμιση μήλου ομοιόμορφα πάνω από το βάση της τάρτας, φροντίζοντας να καλύψει όλη την επιφάνεια. Αν έχουμε σάλτσα μήλου, βάζουμε μερικές κουταλιές από πάνω από τη γέμιση και την απλώνουμε ομοιόμορφα και αυτή.
  4. Παίρνουμε μια χούφτα από το μείγμα κράμπλ με ξηρούς καρπούς και το τρίβουμε απαλά πάνω από την τάρτα μήλου, φροντίζοντας να πάει παντού.
  5. Ψήνουμε την τάρτα στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 40-45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει όμορφα από πάνω.
  6. Μόλις ψηθεί, μπορούμε να τη σερβίρουμε είτε χλιαρή ή κρύα.
  7. Αν περισσέψει, μπορούμε να την κρατήσουμε μέχρι τη δεύτερη ημέρα εκτός ψυγείου ή εάν δεν καταναλωθεί μέσα στις δύο μέρες, τη βάζουμε στο ψυγείο.

Σημείωση: Μπορούμε να ετοιμάσετε και τα τρία μέρη της Τάρτας Μήλου από την προηγούμενη μέρα, να τα αφήσουμε στο ψυγείο. Την επομένη, τη συναρμολογήσουμε και να τη ψήνουμε όποτε θέλουμε να τη σερβίρουμε.

τάρτα μήλου με κραμπλ εικόνα

Λαχταριστή Τάρτα Μήλου με Κραμπλ Ξηρών Καρπών

Yield: 10
Prep Time: 2 hours
Cook Time: 45 minutes
Total Time: 2 hours 45 minutes

Ingredients

Για τη γέμιση:

  • 70 γρ. βούτυρο
  • 70 γρ. Καστανή ζάχαρη
  • 1 κουταλιά μέλι
  • 2 μήλα Γράνι Σμιθ
  • 2 μήλα γκόλντεν ντελίσιους
  • 25 γρ. κορν φλάουρ
  • 1 κουταλιά κανέλα (ή περισσότερη αν προτιμάτε)
  • 3 κουταλιές σάλτσα μήλου (προαιρετικά)

Για τη βάση:

  • 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 150 γρ, ζάχαρη άχνη
  • 150 γρ, βούτυρο κρύο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 4 κρόκοι αυγών
  • 1 ζάχαρη βανίλια, με γεύση λεμόνι ή απλή βανιλίνη με 1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού

Για το Κράμπλ με ξηρούς καρπούς:

  • 100 γρ. βούτυρο
  • 60 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 60 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα
  • 80 γρ. παστέλι με ξηρούς καρπούς ανάμεικτους
  • 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Instructions

Εκτέλεση:

    Για τη γέμιση:

    1. Ετοιμάζουμε τα μήλα. Τα ξεφλουδίζουμε, αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα κόβουμε σε κυβάκια. Ετοιμάζουμε ένα μπολ με νερό και χυμό λεμονιού και ρίχνουμε μέσα τα κομμένα μήλα.
    2. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά να λιώσει μαζί με την καστανή ζάχαρη.
    3. Μόλις αρχίσει να καραμελώνει ρίχνουμε και το μέλι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να γίνει καραμέλα.
    4. Εν τω μεταξύ έχουμε στραγγίξει τα μήλα και τα ρίχνουμε και αυτά στο τηγάνι και τα ανακατεύουμε να βραχούν με την καραμέλα.
    5. Ρίχνουμε την κανέλα και ανακατεύουμε να πάει παντού. Ψήνουμε τα μήλα για περίπου 6 - 7 λεπτα προσέχοντας να μείνουν μαλακά αλλά να κρατάνε και να μην λιώσουν.
    6. Τα μήλα εν των μεταξύ θα απελευθερώσουν το χυμό τους, γιαυτό θα ρίξουμε το κορν φλάουρ και θα ανακατέψουμε για περίπου 1 ακόμη λεπτό, μέχρι να δέσουν οι χυμοί.
    7. Βγάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.

    Για τη βάση:

    1. Βάζουμε στο μούλτι περίπου 3 κουταλιές αλεύρι με ένα κομμάτι βούτυρο (περίπου 50 γρ.) και ανακατεύουμε να γίνουν ψίχουλα. Τα ρίχνουμε σε ένα μπολ.
    2. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να χρησιμοποιήσουμε όλο το υπόλοιπο αλεύρι και βούτυρο.
    3. Προσθέτουμε το αλάτι, τη βανίλια και τους κρόκους και τα ζυμώνουμε καλά μέχρι να γίνει μια ζύμη.
    4. Βάζουμε τη ζύμη σε μια ταρτιέρα διαμέτρου 28 εκ. και με το χέρι την απλώνουμε να πάει και στα τοιχώματα.
    5. Φροντίζουμε να είναι παντού το ίδιο πάχος. Καλύπτουμε τη ζύμη με μεμβράνη κουζίνας και την τοποθετουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα ή μέχρι να είμαστε έτοιμοι να την χρησιμοποιήσουμε.

    Για το Κραμπλ με Παστέλι και Αμύγδαλα:

    1. Ασπρίζουμε τα αμύγδαλα και να αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν.
    2. Στο ίδιο μούλτι που χρησιμοποιήσαμε πριν, βάζουμε τα αμύγδαλα, το παστέλι και τη ζάχαρη άχνη και τα λιώνουμε, να γίνουν σαν πούδρα.
    3. Τα ρίχνουμε σε ένα μπολ.
    4. Μετά βάζουμε το αλεύρι με το βούτυρο στο ίδιο μούλτι και τα ανακατεύουμε να γίνουν σαν ψίχουλα. Τα ρίχνουμε και αυτά στο μπολ.
    5. Τα ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν. (Εάν θα ετοιμάσουμε την τάρτα την επομένη, βάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ με καπάκι και το βάζουμε στο ψυγείο).

    Συναρμολογούμε την Τάρτα:

    1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο με αέρα στους 170°C.
    2. Αφαιρούμε τη μεμβράνη από τη βάση της τάρτας.
    3. Ρίχνουμε τη γέμιση πάνω στη βάση και την απλώνουμε να πάει παντού.
    4. Αυτο το βήμα είναι προαιρετικό, αλλά εάν έχουμε σάλτσα μήλου την ρίχνουμε και αυτήν από πάνω και την απλώνουμε.
    5. Τρίβουμε το κράμπλ, με το χέρι από πάνω, να καλύψει όλη την επιφάνεια.
    6. Ψήνουμε την τάρτα για 40-45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει από πάνω.
    7. Την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και τη σερβίρουμε χλιαρή ή κρύα όπως είναι μόνη της ή με παγωτό ή σαντιγύ, εάν προτιμάμε.

    Notes

    Μπορούμε να ετοιμάοσυμε και τις τρεις παρασκευές από την προηγούμενη ημέρα, να τα αφήσουμε στο ψυγείο και να συναρμολογήσουμε την τάρτα την επομένη.

    Nutrition Information
    Yield 10 Serving Size 1
    Amount Per Serving Calories 672Total Fat 36gSaturated Fat 18gTrans Fat 1gUnsaturated Fat 15gCholesterol 143mgSodium 386mgCarbohydrates 82gFiber 5gSugar 39gProtein 9g

    Τα διατροφικά στοιχεία δεν είναι εγγυημένα ως προς την ακρίβειά τους. Υπάρχουν για πληροφοριακούς λόγους (αλλά και για τους σκοπούς της Google).

    Did you make this recipe?

    Φτιάξατε αυτή τη συνταγή; Μπορείτε να με κάνετε tag @ivyliac με το hashtag #κοπιάστε!

    Κολάζ Λαχταρτιστή Τάρτα Μήλων με Ξηρούς Καρπούς εικόνα

    Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

    υπογραφή Ήβη

    Sharing is caring!

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

    Privacy Policy · Copyright
    Skip to Recipe