Skip to Content

Brunch ή κολατσιό: Τηγανιτό Αυγό σε Φωλίτσα

Sharing is caring!

Brunch with Bread and Eggs

Η λέξη “μπραντς” (brunch) έχει μπει για καλά στη ζωή μας και την ακούμε παντού.  Τί είναι λοιπόν αυτό το brunch;  Η λέξη καθιερώθηκε από τις δύο Αγγλικές λέξεις breakfast (πρωινό)  και lunch (μεσημεριανό) γιατί είναι ένα ενδιάμεσο γεύμα για όσους θα φάνε αργά για μεσημέρι.  Εγώ θα το μετάφράζα σαν ένα κυριλέ κολατσιό.

Η ιδέα αυτή με το αυγό στη μέση είναι ξενόφερτη αλλά μην ξεχνάμε ότι φέτες με ψωμί, ψητές στα κάρβουνα με ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη είναι κάτι που συνηθίζεται στην Ελλάδα από παλιά και σερβίρονται σε πολλά εστιατόρια είτε σκέτες για να συνοδεύσουν άλλα φαγητά ή με κάποια υλικά από πάνω, σε στυλ μπρουσκέτας, αλά Ιταλικά.

Fetes me psomi olives and tomato

Για ένα εύκολο σνακ, φρυγανίζουμε το ψωμί στην τοστιέρα και ρίχνουμε από πάνω το ελαιόλαδο με τα μπαχαρικά.  Για πρωϊνό βάζουμε τα αγαπημένα μας αλλαντικά ή τυριά και έχουμε ένα υπέροχο πρωϊνό.

Fetes me psomi bruschetta

Επίσης να μην ξεχνάμε ότι κάτι παρόμοιο είναι και το δικό μας Πεϊνιρλί που γίνεται με ζύμη με μαγιά, μπέικον, τυρί και αυγό από πάνω.  (Φωτογραφία από το βιβλίο μου “More Than A Greek Salad”).

Peinirli with Eggs2

Peinirli for breakfast

Παρόλο που καθόμαστε μέχρι αργά το βράδυ βλέποντας τηλεόραση, εδώ στο χωριό ξυπνάμε απ’ τα χαράματα, γιατί μερικοί αγρότες δεν σέβονται τις ώρες κοινής ησυχίας.  Με το που θα χαράξει, θα αρχίσουν τις γεωργικές εργασίες, πολλές φορές με αλυσιδοπρίονο ή χορτοκοπτική μηχανή, που σου τρυπάει τα αυτιά και αναγκαστηκά αφού ξυπνήσουμε θα σηκωθούμε νωρίς.  Δυστυχώς, στην Αθήνα είχαμε τους σκουπιδιάρηδες που μας ξύπναγαν από τα χαράματα αλλά εδώ είναι ακόμη πιο εκνευριστικό, γιατί ο σκουπιδιάρης περνάει πέντε λεπτά και φεύγει και μπορείς να ξανακοιμηθείς αλλά εδώ εκεί που τελειώνει ο ένας, μπορεί να αρχίσει ο άλλος  και αυτός ο μονότονος δεν λέει να τελειώσει!  Δείχνουμε κατανόηση όμως, γιατί καλοκαίρι είναι και αφού βγει ο ήλιος κάνει πολλή ζέστη για να δουλεύουν οι άνθρωποι μέσα στον ήλιο.

Dias enjoying his bone

Από τότε που αποκτήσαμε τον Δία τον σκύλο μας (νομίζω είναι η πρώτη φορά που τον αναφέρω στο blog μου, γιατί φαντάζομαι ο κόσμος θα έχει βαρεθεί να τον βλέπει στο Facebook), έχει σηκώσει και αυτός σύστημα γύρω στις 7 το πρωί να μας ξυπνάει για να τον πάω για πιπί του.

Έτσι, πρωϊνό τρώμε γύρω στις 8 το πρωί και μεσημεριανό γύρω στις 4 μ.μ.   Ενδιάμεσα είτε ασχολούμαστε με δουλειές, μαστορέματα – κήπο ο άντρας μου, μαγειρέματα, καθάρισμα κλπ. εγώ.  Τις ημέρες που δεν βαριόμαστε και ο καιρός είναι καλός θα πάμε και για μπάνιο γύρω στις 2 και θα  μέχρι να γυρίσουμε, πάλι θα φάμε αργά.

Γύρω στις 11 λοιπόν, κάνουμε ένα διάλειμμα για καφέ και όλο και κάτι θα φάμε “να στανιάρουμε” όπως λέει και ο σύζυγος.

Collage fetes me avgo

Αυτές οι φέτες με το αυγό στη μέση είναι το κάτι άλλο.  Οι φέτες βρέχονται με ελαιόλαδο, πασπαλίζονται με αλάτι, πιπέρι και ρίγανη και τηγανίζονται.  Πριν το τέλος αδειάζει η ψίχα και μέσα μπαίνει το αυγό.  Τελειώνει στο φούρνο για να ψηθεί το αυγό από πάνω.  Το ψωμί φρυγανίζεται και γίνεται τραγανό, όλο άρωμα και γεύση.  Το αυγό μελάτο με φρέσκο πιπεράκι από πάνω και το ψωμάκι που βγάλαμε από το κέντρο έτοιμο για τη βούτα.  Σκέτη κολαση!

Fetes me Psomi

 

 

Τηγανιτό Αυγό σε Φωλίτσα (Φέτες Ψωμί Ψητό)

Μερίδες:  2

Υλικά:

  • 2 φέτες ψωμί χωριάτικο
  • 3 κουταλιές ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
  • 1 κουταλιά ελαιόλαδο
  • 2 αυγά

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς C.
  2. Βρέχουμε τις φέτες ψωμί με το μισό ελαιόλαδο.  Τις αλατοπιπερώνουμε από τη μία μεριά και πασπαλίζουμε λίγη ρίγανη από κάτω.
  3. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και βάζουμε τις φέτες με τα μπαχαρικά προς τα πάνω.
  4. Μόλις πάρουν χρώμα από κάτω τις γυρίζουμε να πάρουν λίγο χρώμα και από κάτω.  Τις βγάζουμε σε ξύλο κοπής και αφαιρούμε ένα αρκετά μεγάλο μέρος της ψίχας.  Τις ξαναβάζουμε στο τηγάνι στη ίδια πλευρά μαζί με την ψίχα που αφαιρέσαμε και μοιράζουμε την υπόλοιπη κουταλιά ελαιόλαδο ανάμεσα στις δύο φέτες.  Σπάμε τα αυγά μέσα στο ψωμί και αλατοπιπερώνουμε.
  5. Τα αφήνουμε να ψηθούν από κάτω και εάν το τηγάνι μπαίνει στο φούρνο το βάζουμε μέσα ή μεταφέρουμε τις φέτες με μια σπάτουλα σε μικρό ταψάκι.
  6. Ψήνουμε τα αυγά μεριά λεπτά ακόμη μέχρι να δέσει το ασπράδι.
  7. Σερβίρουμε με ντομάτα κομμένη, την ψίχα που αφαιρέσαμε, ελιές και λίγη φέτα.

Brunch bread eggs tomatos olives feta

Τα βιβλία μου μπορείτε να τα βρείτε σε όλα τα καταστήματα Amazon. Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ

 

Άλλες παρόμοιες συνταγές:

Μάφινς με Ελιές και Φέτα

Καϊκανάς με Κολοκυθάκια και Φέτα

Κυπριακή Τυρόπιτα

Πατσαβουρόπιτα (η πιο εύκολη τυρόπιτα)

Αλμυρά ή γλυκά ψωμάκια πίτσας

Ψωμάκια με Κινέζικη Ζύμη Tangzhong

Kopiaste

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright