Skip to Content

Το καλύτερο Κέικ Μαρμπρέ με Σοκολάτα, Περγαμόντο και Αμύγδαλο

Το καλύτερο Κέικ Μαρμπρέ με Σοκολάτα, Περγαμόντο και Αμύγδαλο

Sharing is caring!

Το Κέικ Μαρμπρέ, από τη λέξη marbled που σημαίνει μάρμαρο, πήρε την ονομασία αυτή από τα νερό που συνήθως κάνουν τα μάρμαρα.  Εδώ τα νερά γίνονται με το χυλό του κέικ στο οποίο ανακατεύουμε μέσα στο χυλο κακάο ή σοκολάτα.

Η αντίστοιχη Κυπριακή ονομασία του κέικ είναι Κέικ Γεωγραφίας.

Μπορείτε να το σερβίρετε σκέτο ή με γλάσο από πάνω ή όπως το έφτιαξα εγώ με καβουρδισμένα αμύγδαλα.

Εάν δεν έχετε ξαναφτιάξει κέικ και φοβάστε να το επιχειρήσετε, αυτό είναι το τέλειο κέικ για σας γιατί γίνεται πανεύκολα είτε χρησιμοποιήσετε μίξερ ή με το σύρμα ακόμη και με  ένα ξύλινο κουτάλι.

Σ’ αυτή τη συνταγή έφτιαξα το δικό μου αλεύρι για κείκ με αλεύρι για όλες της χρήσεις και κορν φλάουρ.  Προσθέτοντας μπέικιν πάουντερ και αλάτι, έχουμε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.  Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, αντικαταστείστε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το κορν φλάουρ, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι με 250 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.

 

κέικ μαρμπρέ εικόνα

Χθες, οι Έλληνες bloggers που ασχολούμαστε με τη μαγειρική είχαμε μια επίσκεψη με ξενάγηση στο εργοστάσιο της Unilever-Elais, για να δούμε πώς φτιάχνονται οι μαργαρίνες.

Πριν μερικές βδομάδες είχαμε επισκευτεί το άλλο τους εργοστάσιο όπου συσκευάζεται το ελαιόλαδο. Είμαι φανατική υποστηρίκτρια του ελαιολάδου αλλά δυστυχώς δεν γίνονται όλες οι συνταγές με ελαιόλαδο.  Είμαι επίσης υπέρ της μαργαρίνης έναντι του βουτύρου.   Το βούτυρο μπορεί από τη μια μεριά να έχει υπέροχη γεύση και το χρησιμοποιώ πού και πού, σε μερικές συνταγές, αλλά επειδή περιέχει κορεσμένα λιπαρά, που δεν κάνει καλό για τη χοληστερόλη, προσπαθώ να το αποφεύγω.   Προσπαθώντας να κάνω μια πιο υγιεινή διατροφή, όπου μπορώ να αντικαστήσω τη μαργαρίνη, βάζω ελαιόλαδο και όπου βούτυρο με μαργαρίνη.

Όταν φτάσαμε, το προσωπικό μας υποδέχτηκε πάλι με ενθουσιαμό και μας περίμενε τσάι, χυμοί και  διάφορα σνάκ όπως σπανακόπιτα, σάντουιτς, μπισκότα, κέικ κλπ., όλα φτιαγμένα με μαργαρίνη.  Το φύλλο της σπανακόπιτας ήταν φτιαγμένο με becel proactive και εάν εξαιρέσουμε ότι ήταν λιγότερο αφράτο από το βούτυρο, ήταν αρκετά νόστιμο.

Στις περισσότερες συνταγές μου ίσως να έχετε προσέξει ότι χρησιμοποιώ becel proactive το οποίο είναι εμπλουτισμένο με φυτικές στερόλες, αλλά παρόλο που το χρησιμοποιώ εδώ και καιρό, μέχρι τώρα δεν ήξερα εάν με το ψήσιμο θα έχανε τις ιδιότητες που περιέχει.  Χθες, μας επέλυσαν όλες τις απορίες που είχαμε και χαίρομαι τώρα που ξέρω ότι δεν χάνονται οι στερόλες με το ψήσιμο.  Μας είπαν βέβαια ότι πρέπει να ξέρουμε ακριβώς την ποσότητα που πρέπει να καταναλώνουμε για να έχουμε αποτέλεσμα και εάν θυμάμαι καλά είναι τρία κουταλάκια του γλυκού, ημερησίως.

Αφού ήπιαμε το τσάι μας,  μάς παρουσίασαν την εξέληξη της μαργαρίνης από το 1947 που τότε κυκλοφόρησε το Βιτάμ, που ήταν πρωτοποριακό για την εποχή του, το 1950, η Unilever ξεκινά την έρευνα για τις φυτικές στερόλες και περνάνε σαράντα χρόνια μέχρι να το πετύχει.  Το 1993 κυκλοφορεί το Becel που εμπλουτίζεται με Ω3 και Ω6 λιπαρά και το 2000 κυκλοφορεί το Becel Proa-ctive, της πρώτης μαργαρίνης που μειώνει τη χοληστερόλη.  Μας εξήγησαν επίσης ότι όλες οι μαργαρίνες τους δεν είναι υδρογονοποιημένες.

Μετά την ενημέρωση, μας ξενάγησαν στο εργοστάσιο όπου είδαμε πώς παράγονται οι διάφορες μαργαρίνες.  Τηρήθηκαν όλοι οι κανόνες υγιεινής και όλοι φορέσαμε σκουφάκι και ειδική στολή.  Μας εξήγησαν όλα τα στάδια της προετοιμασίας και παραγωγής, μας επέλυσαν απορίες και όταν φτάσαμε στο σημείο που βγαίνει πια συσκευασμένη, μας έβγαλαν κουτάκια από τον ιμάντα και δοκιμάσαμε επιτόπου φρέσκια μαργαρίνη, που έμοιαζε σαν μαγιονέζα.

Ξαναεπιστρέψαμε πίσω στην αίθουσα και ο Σεφ Βασίλης Μάνδρος μας έφτιαξε μπροστά στα μάτια μας μαργαρίνη χρησιμοποιώντας φυτικά λάδια, νερό, αλάτι, βιταμίνη Α (για το χρώμα) και λεκιθίνη.  Παρόλο που τράβηξα βίντεο με όλη τη διαδικασία, δεν το ανέβασα γιατί συνέχεια υπήρχαν απορίες και γινόταν φασαρία (το ανέβασα εκ των υστέρων).  Ανέβασα ένα δεύτερο με το τελικό αποτέλεσμα.

Εάν θέλετε να δοκιμάσετε να φτιάξετε μόνοι σας μαργαρίνη,  βρήκα στα διάφορα προσπέκτους που μας έδωσαν τη συνταγ:

2 κουταλιές φυτικό λάδι
2 κουταλιές φοινικέλαιο
2 κουταλιές κρόκο αυγού
Λίγο αλάτι

Τα κτυπάμε στο μίξερ όλα μαζί σε μια λεκάνη πάνω από ένα μπωλ με παγάκια μέχρι να πήξει.

Περάσαμε πάρα πολύ ωραία με φίλες και συναντήσαμε άλλους bloggers που δεν είχαμε γνωρίσει μέχρι τώρα.  Φεύγοντας, η Ελαϊς μας πρόσφερε μια τσάντα ψύξης (κούλερ) με διάφορες μαργαρίνες, ένα πινέλο σιλικόνης και ένα βιβλίο με διάφορες συνταγές για πάρτυ.

Σκόπευα έτσι και αλλιώς να φτιάξω το κέικ μαρμπρέ γιατί μου το είχε ζητήσει η κόρη μου πριν λίγες μέρες.  Είχα πάρα πολύ καιρό να το φτιάξω και ευκαιρία χρησιμοποίησα το βιτάμ.  Πληροφοριακά, το βιτάμ πήρε το όνομά του από τις πρόσθετες βιταμίνες που περιέχει.

Το κέικ μαρμπρέ, που εμείς στην Κύπρο το λέμε Κέικ Γεωγραφίας, από τα σχέδια που δημιουργούνται μέσα, το έκανε και η μητέρα μου.  Αντί να βάλω κακάο, έβαλα σοκολάτα κουβερτούρα, ξύσμα από περγαμόντο, πού κράτησα στην κατάψυξη όταν έφτιαξα γλυκό του κουταλιού και αμύγδαλα.

Χρησιμοποίησα φόρμα 28 εκατοστών αλλά πιο κατάλληλη θα ήταν 24 εκ για να φαίνεται πιο ψηλό το κείκ.

Επειδή έβαλα τα αμύγδαλα από πάνω, αφού ξεκόλλησα τα τοιχώματα με ένα μαχαίρι, το γύρισα προσεκτικά στο ένα μου χέρι και μετά το ξαναγύρισα στην πιατέλα.   Εάν δεν βάλετε αμύγδαλα μπορείτε να το αναποδογυρίσετε σε μια πιατέλα και να πασπαλίσετε λίγη ζάχαρη άχνη από πάνω.

Το κέικ έγινε υπέροχο και στη γεύση και στην υφή, τόσο νόστιμο που ούτε θα καταλάβετε ότι δεν έχει βούτυρο.

Τιπ:

Χρησιμοποιώντας μαργαρίνη αντί για βούτυρο, κερδίζετε χρόνο αφού το βούτυρο θα πρέπει να το αφήσετε να μαλακώσει πριν το χρησιμοποιήσετε.

Μην μπείτε στον πειρασμό να ανοίξετε τη φούρνο πριν περάσουν τουλάχιστον 40 λεπτά, γιατί θα το μετανοιώσετε!  Το κέικ θα κάτσει.

Διατηρείτε φρέσκο για 2 μέρες αλλά εάν το αποθηκεύσετε σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς, θα κρατήσει (εάν μείνει!!) περισσότερες.

Κολάζ Κέικ Μαρμπρέ με Βιτάμ εικόνα

Κέικ Μαρμπρέ με Σοκολάτα, Περγαμόντο και Αμύγδαλο 

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 50 – 55 λεπτά

Υλικά:

  • 1 βιτάμ (250 γραμμάρια) σε θερμοκρασία δωματίου
  • 250 γραμμάρια ζάχαρη
  • 4 αυγά μεγάλα (των 65 γραμμαρίων) σε θερμοκρασία δωματίου
  • 75 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα
  • 225 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 25 γραμμάρια κόρν φλάουρ
  • 1 κουταλιά μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 2 φακελάκια βανίλιες
  • 3 κουταλιές γάλα
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • 2 κουταλιές ξύσμα περγαμόντο (εάν δεν έχετε βάλτε πορτοκάλι)
  • 60 γραμμάρια αμύγδαλα, με τη φλούδα

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους  180C/ 350 F και βάζουμε τη σχάρα στο κέντρο.  Βουτυρώνουμε τη φόρμα με μαργαρίνη και την αλευρώνουμε καλά.
  2. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπαιν μαρί και την αφήνουμε στην άκρη, να διατηρηθεί ζεστή μέσα στο νερό.
  3. Χονδροκόβουμε τα αμύγδαλα στο μούλτι.
  4. Κτυπάμε στο μίξερ το βιτάμ με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει.  Προσθέτουμε τα αυγά, ένα-ένα μέχρι να ενσωματωθούν.  Προσθέτουμε το γάλα και το ξύσμα.  Καθαρίζουμε τα πλαϊνά του μίξερ και το ξανακτυπάμε.      (Σ’ αυτή τη φάση μπορεί να μας φανεί ότι το μείγμα έχει κόψει.  Μη δώσετε σημασία γιατί θα επανέλθει με το αλεύρι).
  5. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κορν φλάουρ, το αλάτι, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και τις βανίλιες.  Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και το προσθέτουμε λίγο- λίγο μέχρι να ανακατευτεί καλά.
  6. Βάζουμε το μισό στη φόρμα.
  7. Στο υπόλοιπο μείγμα προσθέτουμε τη σοκολάτα λίγη-λίγη (να μην είναι καυτή) και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί.  Προσθέτουμε τη σοκολάτα από πάνω από το άλλο μείγμα και ελαφρά περνάμε τη σπάτουλα μέσα, ίσα να ανακατευτεί.
  8. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα από πάνω.
  9. Ψήνουμε το κέικ για περίπου 50-55 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο μας.   Μετά τα 45 λεπτά δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι στο κέντρο και συνεχίζουμε το ψήσιμο, μέχρι να βγει καθαρό.
  10. Το αφήνουνε να κρυώσει πριν το βγάλουμε από τη φόρμα.
Το καλύτερο Κέικ Μαρμπρέ με Σοκολάτα, Περγαμόντο και Αμύγδαλο

Το καλύτερο Κέικ Μαρμπρέ με Σοκολάτα, Περγαμόντο και Αμύγδαλο

Yield: 12
Prep Time: 30 minutes
Cook Time: 55 minutes

Το Κέικ Μαρμπρέ ή Γεωγραφίας, είναι ένα δίχρωμο κέικ με νερά που γίνονται με την προσθήκη σοκολάτας ή κακάο στη μισή ζύμη.

Ingredients

Υλικά:

  • 1 βιτάμ (250 γραμμάρια) σε θερμοκρασία δωματίου
  • 250 γραμμάρια ζάχαρη
  • 4 αυγά μεγάλα (των 65 γραμμαρίων) σε θερμοκρασία δωματίου
  • 75 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα
  • 225 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 25 γραμμάρια κόρν φλάουρ
  • 1 κουταλιά μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 2 φακελάκια βανίλιες
  • 3 κουταλιές γάλα
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • 2 κουταλιές ξύσμα περγαμόντο (εάν δεν έχετε βάλτε πορτοκάλι)
  • 60 γραμμάρια αμύγδαλα, με τη φλούδα

Instructions

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C/ 350 F και βάζουμε τη σχάρα στο κέντρο. Βουτυρώνουμε τη φόρμα με μαργαρίνη και την αλευρώνουμε καλά.
  2. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπαιν μαρί και την αφήνουμε στην άκρη, να διατηρηθεί ζεστή μέσα στο νερό.
  3. Χονδροκόβουμε τα αμύγδαλα στο μούλτι.
  4. Κτυπάμε στο μίξερ το βιτάμ με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε τα αυγά, ένα-ένα μέχρι να ενσωματωθούν. Προσθέτουμε το γάλα και το ξύσμα. Καθαρίζουμε τα πλαϊνά του μίξερ και το ξανακτυπάμε. (Σ' αυτή τη φάση μπορεί να μας φανεί ότι το μείγμα έχει κόψει. Μη δώσετε σημασία γιατί θα επανέλθει με το αλεύρι).
  5. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κορν φλάουρ, το αλάτι, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και τις βανίλιες. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και το προσθέτουμε λίγο- λίγο μέχρι να ανακατευτεί καλά.
  6. Βάζουμε το μισό στη φόρμα.
  7. Στο υπόλοιπο μείγμα προσθέτουμε τη σοκολάτα λίγη-λίγη (να μην είναι καυτή) και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί. Προσθέτουμε τη σοκολάτα από πάνω από το άλλο μείγμα και ελαφρά περνάμε τη σπάτουλα μέσα, ίσα να ανακατευτεί.
  8. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα από πάνω.
  9. Ψήνουμε το κέικ για περίπου 50-55 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο μας. Μετά τα 45 λεπτά δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι στο κέντρο και συνεχίζουμε το ψήσιμο, μέχρι να βγει καθαρό.
  10. Το αφήνουνε να κρυώσει πριν το βγάλουμε από τη φόρμα.

Did you make this recipe?

Φτιάξατε αυτή τη συνταγή; Μπορείτε να με κάνετε tag @ivyliac με το hashtag #κοπιάστε!

Φυλάξτε την εικόνα στο Pinterest για να κρατήσετε τη συνταγή για αργότεερα!

Κέικ Μαρμπρέ Σοκολάτας Περγαμόνο εικόνα

 

Άλλες παρόμοιες συνταγές:

Κέικ Μανταρίνι με γλάσο

Κέικ Καπουτίνο-σοκολάτας με Μαγιονέζα

Η καλύτερη Βασιλόπιτα Αμυγδάλου

Πάουντ Κέικ Λεμονιού

 

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!!

 

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ivy

Wednesday 6th of April 2011

Νίκη μου, μόλις βρω λίγο χρόνο θα προσπαθήσω να ανεβάσω το βίντεο που τράβηξα και θα σε ειδοποιήσω.

Νicky L.

Wednesday 6th of April 2011

Πολύ ωραίο το κεκάκι σου Ηβη . Οσο για τη μαργαρίνη το ευχαριστήθηκα κι εγώ πάρα πολύ οπως κι εσύ Θα ήθελα να φτιάξω κι εγώ μαργαρίνη ¨ομως την ώρα της παρασκευής εγώ ασχολιόμουνα με τις τούρτες και δεν το ειδα. Πολύ θα ήθελα να το ξαναδώ . Αν μπορούσε ο Σεφ να μας πεί πού θα βρούμε τα υλικά Καλό βράδυ

Vassilis Mandros

Monday 4th of April 2011

kalimera se olous toys foodbloggers eimai stin diathesi sas opote to thelisete Vassilis Mandros Chef

Ivy

Monday 4th of April 2011

Γεια σας Σεφ. Χάρηκα που σας γνώρισα και ευχαριστούμε για την επίλυση των αποριών μας.

popelix

Sunday 3rd of April 2011

Ωχ αμάν φαίνεται απίθανο το κέικ σου, κρίμα που είναι αρτίσιμο! Πολύ καλό και το ρεπορτάζ για την επίσκεψη, θα το κρατήσω για αρχείο ;-) Θα ήθελα επίσης την άδειά σου να αναδημοσιεύσω τη φωτογραφία με τις κουκούλες στο moutoupaki, με αναφορά σε σένα φυσικά! Ελπίζω να προλάβω να γράψω και εγώ τις εντυπώσεις μου.

Και σε άλλες συναντήσεις με το καλό! My recent post Χορτοφαγικό- αρωματικό κους-κους

cook

Sunday 3rd of April 2011

Ήβη μου το κεικ σου ειναι λαχταριστο και πολυαγαπημενο,βρίσκω δε το περγαμοντο εξαιρετικη ιδεα!...για τη μαργαρίνη όμως έχω πολλες ενστάσεις,θεωρείται,ό,τι πιο βλαβερό απο τους διαιτολόγους... My recent post Μπλογκονοστιμιές

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright
Skip to Recipe