Οι κούπες με κιμά είναι ένα φαγητό Κυπριακό του δρόμου ή μάλλον σνακ ή ορεκτικό ή μεζές ή αλμυρό όπως θέλετε πείτε το, το οποίο το πουλούσαν πλανόδιοι πωλητές και συνήθως τρωγόταν στο χέρι.
Ένας χώρος που θα έβρισκες οπωσδήποτε κούπες ήταν την Κυριακή το πρωί έξω από την εκκλησία ή σε μέρη που υπήρχε πολύς κόσμος, όπως πανηγύρια, στο λούνα παρκ κλπ.
Μέχρι πρόσφατα νόμιζα ότι οι κούπες είναι Κυπριακό φαγητό, αλλά τώρα με το διαδίκτυο είδα ότι το φτιάχνουν σε πολλά μέρη της Μέσης Ανατολής, Λίβανο, Συρία, Παλαιστίνη, Ιράκ κλπ.
Θα τις βρείτε με την ονομασία τους στα ξένα, που είναι kibbeh ή kibbe ή kubbeh (Αραβική λέξη που σημαίνει μπάλα), πουεμείς το παραφράσαμε σαν κούπες.
Για όσους ξέρουν Αγγλικά μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες για τις κούπες εδώ.
Η εξωτερική τους κρούστα γίνεται από πουργούρι ψιλό (πλιγούρι), αλεύρι, νερό, λάδι και λίγο αλάτι.
Τα αυγά είναι προαιρετικά αλλά βοηθάνε να δέσει η ζύμη καλύτερα.
Η γέμιση τους είναι από κιμά, πολλά κρεμμύδια, μαϊντανό και καρυκεύματα. Οι κούπες που πουλούσαν οι πλανόδιοι ήταν με πιο πολύ κρεμμύδι και μαϊντανό και λιγότερο κιμά.
Αντί με κιμά, τις έχω φτιάξει και με λουκάνικο στη θέση του κιμά.
Κατά τη νηστεία, τις φτιάχνουμε με μανιτάρια, που είναι εξίσου ωραίες. Επίσης τις έχω φτιάξει με ελιές, όπως φτιάχνω τα ελιοπιτάκια και επίσης είναι πολύ ωραίες.
Πώς φτιάχνονται οι κούπες
Μπορούμε να πλάσουμε τις κούπες στο χέρι, που είναι και ο πιο παραδοσιακός τρόπος, αλλά και με τη μηχανή.
Αυτή η μηχανή που έχω, είναι πάρα πολύ παλιά, γιατί ήταν της μητέρας μου.
Ουσιαστικά η χρήση της ήταν για να κόβει κιμά, αλλά έχει ένα εξάρτημα που κάνει λουκάνικα και έχει το ειδικό εξάρτημα για τις κούπες.
Για να τις φτιάξουμε παίρνουμε λίγη ζύμη, τη σχηματίζουμε σε μπαλάκι και με το δείκτη του χεριού μας κάνουμε μια τρύπα στη μέση.
Σιγά-σιγά, πλάθουμε τη ζύμη να γίνει μακρόστενη πάνω στο δάκτυλό μας και προσπαθούμε, όσο γίνεται, να λεπτύνουμε τα τοιχώματα της κούπας.
Αφού βάλουμε τη γέμιση, κλείνουμε την τρύπα, ενώνοντας τα τοιχώματα.
Με τη μηχανή, το φύλλο μπορούμε να το κόψουμε σε οποιοδήποτε μήκος θέλουμε, αλλά 10 – 15 εκ είναι ένα καλό μήκος.
Εδώ, σφραγίζουμε πρώτα την μία άκρη, βάζουμε τη γέμιση και μετά σφραγίζουμε και την άλλη άκρη.
Παρόλο που όταν πήγα στην Κύπρο έψαξα για να αγοράσω άλλη μία, δυστυχώς δεν βρήκα.
Δοκιμές για να τις πετύχω
Προσπάθησα να τις φτιάξω μερικές φορές ακόμη αλλά χωρίς επιτυχία.
Αυτή ήταν η τρίτη προσπάθειά μου για να τις πετύχω. Την πρώτη φορά ήταν αποτυχία.
Τη δεύτερη κάτι έγινε, η γεύση τους ήταν πολύ καλή αλλά η εμφάνισή τους ήταν χάλια γιατί μου άνοιγαν κατά το τηγάνισμα.
Πάντως δεν ξέρω πώς και γιατί αλλά τη δεύτερη φορά δοκίμασα να βρέξω τα χέρια μου και είδα ότι σχηματίζονταν καλύτερα από την πρώτη φορά. Άφησα τις παλιές φωτογραφίες για να δείτε τη διαφορά.
Την τρίτη φορά επιτέλους έμοιαζαν με κούπες, παρόλο που η συνταγή που χρησιμοποίησα ήταν η ίδια.
Δυστυχώς κάποιοι που γράφουν συνταγές επειδή ξέρουν πώς να κάνουν κάτι δεν μπαίνουν στον κόπο να το εξηγήσουν για να μάθουν και οι άλλοι ή εσκεμμένα δεν δίνουν όλες τις πληροφορίες.
Όταν πήγα στην Κύπρο τον Οκτώβριο θυμήθηκα και ρώτησα την αδελφή μου και πραγματικά το μυστικό ήταν ότι πρέπει κατά το πλάσιμο να βρέχουμε τα χέρια μας όταν βλέπουμε ότι δεν κλείνουν ή σπάνε.
Τί είδος πλιγούρι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε
Στην Κύπρο υπάρχουν δύο ειδών πλιγούρια. Το ένα το κάνουμε πιλάφι και το άλλο είναι ειδικά για κούπες ή σαλάτες. Η διαφορά τους είναι στο άλεσμα.
Το πλιγούρι με το οποίο γίνονται οι κούπες είναι λίγο χοντρότερο από το σιμιγδάλι. Το άλλο πάλι είναι πιο ψιλό από αυτό που βρίσκουμε στην Ελλάδα.
Συνήθως φέρνω πάντα μαζί μου αλλά σκέφτηκα (και νομίζω ότι θα πετύχει) την επόμενη φορά να το αλέσω στον ηλεκτρικό μύλο που αλέθω τα μπαχαρικά. (Δυστυχώς το δοκίμασα και δεν πέτυχε!)
Τί γέμιση μπορώ να βάλω;
Αντί για γέμιση με κιμά, τις έχω φτιάξει και με λουκάνικο. Τα υπόλοιπα υλικά είναι τα ίδια με τη γέμιση κιμά.
Μπορούμε επίσης, κατά την περίοδο της νηστείας, να τις κάνουμε νηστίσιμες και αντί για κιμά να βάλουμε μανιτάρια.
Μια άλλη δική μου παραλλαγή είναι με ελιές, με γέμιση όπως τα ελιοπιτάκια.

Κούπες (με κιμά)
Ingredients
Για τη ζύμη:
- 500 γραμμάρια (3 κούπες) πλιγούρι ψιλό
- ½ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 κουταλιές ελαιόλαδο
- 31/2 – 4 κούπες καυτό νερό
- 1 κουταλάκι αλάτι
- 2 αυγά
Για τη γέμιση:
- 300 γραμμάρια χοιρινό κιμά ή ανάμεικτο μοσχαρίσιο και χοιρινό
- ½ κούπα ελαιόλαδο
- 2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα όχι πολύ λεπτά
- 1 κούπα μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο Μαύρο Πιπέρι
- ½ κ.γ. κανέλα
- ½ κούπα νερό ή λευκό ξηρό κρασί
- Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- 1 μπολ με νερό για το βρέξιμο των χεριών
- Λεμόνι, για σερβίρισμα
Instructions
Εκτέλεση:
- Ανακατεύουμε το πλιγούρι με το αλεύρι, το αλάτι και το λάδι, ρίχνουμε το ζεστό νερό, ανακατεύουμε και το σκεπάζουμε να απορροφήσει το νερό για μία ώρα. Εν τω μεταξύ, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε. Προσθέτουμε το αλάτι, πιπέρι, κανέλα και ½ φλιτζάνι νερό ή κρασί και ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. Το βγάζουμε από τη φωτιά, ανακατεύουμε μέσα το μαϊντανό, και το αφήνουμε να κρυώσει.
- Μεταφέρουμε τα πλιγούρι στο μίξερ, προσθέτουμε τα αυγά και το ζυμώνουμε καλά σε χαμηλή ταχύτητα με το γάντζο. Ανεβάζουμε την ταχύτητα και ανακατεύουμε μέχρι η ζύμη να γίνει μια μάζα και να μη χωρίζει το πλιγούρι.
- Όταν είμαστε έτοιμοι, βρέχουμε τα χέρια και παίρνουμε λίγη ζύμη περίπου όσο ένα μεγάλο καρύδι και το στρογγυλεύουμε. Με το ένα χέρι κρατάμε τη ζύμη και με τον δείκτη του άλλου χεριού προσπαθούμε να ανοίξουμε τρύπα στη ζύμη αλλά ταυτόχρονα να λεπτύνουμε και τα τοιχώματα.
- Με ένα κουταλάκι γεμίζουμε με κιμά και κλείνουμε την άκρη. Εάν δεν είναι αρκετή η ζύμη, παίρνουμε ένα μικρό κομματάκι και το λεπταίνουμε με τα δύο δάκτυλα και κλείνουμε την άκρη. Οι δύο άκριες γίνονται λίγο μυτερές. Εάν έχουμε μηχανή για κούπες (συνήθως κρεατομηχανή με εξάρτημα) βγάζουμε ένα κύλινδρο και όταν φτάσει περίπου 9 εκ. μήκος τον κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι. Βρέχουμε τον δείκτη του ενός χεριού και το βάζουμε μέσα. Βρέχουμε τα δάκτυλα του άλλου χεριού και κλείνουμε την μία τρύπα, κάνοντας την άκρη μυτερή.
- Βάζουμε μια κουταλιά γέμιση μέσα. Με το πίσω μέρος ενός μικρού κουταλιού σπρώχνουμε τη γέμιση, για να χωρέσει όση πιο πολύ γίνεται. Αφήνουμε 1 ½ εκ. κενό και ξαναβρέχουμε τα δάκτυλα και κλείνουμε και την άλλη άκρη. Εάν δούμε ότι κάπου σκάει η ζύμη, βρέχουμε τα δάκτυλα και με απαλές κινήσεις, ενώνουμε τις ρωγμές, κάνοντας απαλές κινήσεις σαν μασάζ. (Σ’ αυτό το στάδιο μπορούμε να τις βάλουμε στην κατάψυξη).
- Ζεσταίνουμε αρκετό λάδι σε ένα κατσαρολάκι και τις τηγανίζουμε. Τις αφήνουμε να ροδίσουν από τη μια μεριά πριν τις γυρίσουμε. Μόλις πάρουν ένα ωραίο χρώμα τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
- Σερβίρονται ζεστές με λίγο λεμόνι.
Notes
Σημείωση: Εάν θέλουμε να τις βάλουμε στην κατάψυξη, τις τοποθετούμε σε δίσκο, σε μία στρώση και τις καλύπτουμε με μεμβράνη κουζίνας. Όταν παγώσουμε μπορούμε να τις βάλουμε σε σακουλάκια αλλά με προσοχή να μη βάλουμε άλλα πράγματα από πάνω και σπάσουν. Τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι χωρίς να τις ξεπαγώσουμε.
Nutrition Information:
Yield: 30 Serving Size: 1Amount Per Serving: Calories: 118 Total Fat: 9g Saturated Fat: 2g Trans Fat: 0g Unsaturated Fat: 6g Cholesterol: 27mg Sodium: 265mg Carbohydrates: 4g Fiber: 1g Sugar: 0g Protein: 5g
Η συνταγή περιλαμβάνεται στο δεύτερο τόμο του ηλεκτρονικού βιβλίου μου Mint, Cinnamon & Blossom Water, Flavours of Cyprus, Kopiaste.
Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!
Nena
΄Αριστα! Σ ευχαριστώ
Ivy
Γειά σου Νένα, ευτυχώς που σχολίασες και μου έδωσες την ευκαιρία να δω ότι οι περισσότερες φωτογραφίες εξαφανίστηκαν. Ξαναπρόσθεσα τις δύο.
Anonymous
Είναι πολύ νόστιμο φαγάκι, αν και λίγο μπελαλίδικο. Στην οικογένεια της μαμάς μου με καταγωγή από Μικρά Ασία, περισσότερο στο κομμάτι βόρεια της Κύπρου (Άδανα Ταρσός) είναι πολύ συνηθισμένο γιορτινό φαγητό που το ονομάζουν ι(τ)σλι κιοφτέ. Γίνεται μάχη, ποιος θα φάει τα πιο πολλά 🙂 Ξέρω επίσης πως το μαγειρεύουν Κούρδοι και Λιβανέζοι με παραλλαγές.
Εύα
Ivy
Λίγο μπελαλίδικο αλλά πολύ νόστιμο. Οι κούπες με τα μανιτάρια (αυτό πιστεύω να είναι καθαρά Κυπριακό) είναι ακόμη καλύτερο και ότι πρέπει για τη Σαρακοστή.
ΜαρυΑτηενεσ
Μπραβο ! Ανακαλυπτω το μπλογκ σου κ ειναι γεματο καταπληκτικες συνταγες. Δεν περιμενα ποτε να βρω τοσο καλα εξηγημενη συνταγη για τις κουπες (εχω φαει στην Κυπρο κουπες)
Σ’ευχαριστω
Ivy
Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Πελαγία
Τέλειο σνακ, συνοδέψτε το με παγωμένη μπύρα!
🙂
dimi
ivi poly oraies oi sintages sou, eidika oi paradosiakes kypriakes!
Eimai Kipria alla gnorizo diafores parallages gia tis koupes pou kata ti gnomi mou einai pio elafries sti honefsi kai poly pio eukoles stin proetoimasia. Apla sta 150g pligouri boreis na prostheseis 300g kima kai ola mazi me alatopipero , (ego prostheto kai ena metrio kremmidi) ta vazeis sto blender mehri na ginei mia maza san poures. i gemisi paramenei i klasiki diladi tsigarismeno kremidi , kimas maintanos kai baharika.
o kimas sto pligouri prosthetei geusi kai episis den anigoun sto tiganisma kai panefkoles sto plasimo! dimi
admin
Ευχαριστώ Dimi. Τις έχω υπόψη μου μ’ αυτό τον τρόπο και είναι ο κλασσικός που τις φτιάχνουν στο Λίβανο.