Skip to Content

Μαριναρισμένο Χοιρινό Φιλέτο Μπριζόλας, με κόκκους Ροζ πιπεριού

Μαριναρισμένο Χοιρινό Φιλέτο Μπριζόλας, με κόκκους Ροζ πιπεριού

Sharing is caring!

Αυτό το μαριναρισμένο χοιρινό φιλέτο μπριζόλας, με κόκκους ροζ πιπεριού είναι ένα απολαυστικό πιάτο που συνδυάζει τη γλυκύτητα του πορτοκαλιού, τη γλυκιά γεύση του βαλσαμικού ξιδιού και τη διακριτική θερμότητα των κόκκων ροζ πιπεριού.

Απολαύστε το με τα αγαπημένα σας συνοδευτικά, για ένα αξέχαστο γεύμα!

Η συνταγή έχει ενημερωθεί, χρησιμοποιώντας χοιρινό ψαρονέφρι.

Μαριναρισμένο χοιρινό φιλέτο μπριζόλας εικόνα

Ποιά η διαφορά του Χοιρινού Φιλέτου Μπριζόλας από το Ψαρονέφρι;

Το χοιρινό φιλέτο (μπριζόλας) είναι ένα κομμάτι κρέατος που προέρχεται από το πίσω μέρος του χοίρου. Είναι ένα μεγάλο κομμάτι κρέατος χωρίς κόκαλα που εκτείνεται κατά μήκος της ράχης του ζώου και εκτείνεται από τον ώμο μέχρι το πόδι. Το χοιρινό φιλέτο είναι συνήθως ένα άπαχο και τρυφερό κομμάτι κρέατος, με ήπια γεύση που προσφέρεται για διάφορες μεθόδους μαγειρέματος.

Φιλέτο χοιρινό με το κόκκαλο εικόνα

Το χοιρινό φιλέτο μπορεί να χωριστεί περαιτέρω σε δύο κύριες μερίδες: το ψητό χοιρινό φιλέτο και το ψαρονέφρι.

Ψητό χοιρινό φιλέτο: Αυτό είναι ένα μεγαλύτερο κομμάτι κρέατος που περιλαμβάνει τόσο την πλάτη όσο και τα κόκαλα των πλευρών. Συχνά πωλείται ως ψητό με κόκαλα, ψητό χωρίς κόκαλα ή ψητό στο κέντρο. Το ψητό χοιρινό φιλέτο χρησιμοποιείται συνήθως για αργό ψήσιμο, ψήσιμο στη σχάρα ή ψήσιμο. Μπορεί να καρυκευτεί με βότανα, μπαχαρικά ή μαρινάδες για να ενισχύσει τη γεύση του.

Ψαρονέφρι (Χοιρινό φιλέτο): Αυτό είναι ένα μικρότερο και πιο τρυφερό κομμάτι κρέατος που προέρχεται από το μυ που τρέχει κατά μήκος της ραχοκοκαλιάς. Είναι χωρίς κόκαλα και κυλινδρικό σχήμα. Το ψαρονέφρι είναι γνωστό για την τρυφερότητά του και χρησιμοποιείται συχνά για γρήγορες μεθόδους μαγειρέματος όπως το ψήσιμο στη σχάρα, το ψήσιμο στο τηγάνι ή το ψήσιμο. Επίσης συχνά μαρινάρεται ή καρυκεύεται πριν το μαγείρεμα για να προσθέσει γεύση.

Και τα δύο κομμάτια χοιρινού φιλέτου είναι ευέλικτα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μεγάλη ποικιλία πιάτων, από απλά βραδινά δείπνα της εβδομάδας έως πιο περίτεχνα γεύματα για ειδικές περιστάσεις.

Ένα από τα ξένα sites που είμαι μέλος είναι της , The Leftover Queen, η οποία κάθε μήνα διοργανώνει εάν event το Royal Food Joust, όπου τα 900 και πλέον μέλη της πρέπει να φτιάξουν μια συνταγή με τρία βασικά υλικά.

Τα υλικά αυτά τα δίνει η νικήτρια του προηγούμενου μήνα. Αυτό το μήνα νικήτρια ήταν η Heather και μας έβαλα να φτιάξουμε κάτι με χοιρινό κρέας, με ένα εσπεριδοειδές και ροζ κόκκους πιπεριού.  Οι χορτοφάγοι μπορούσαν να αντικαταστήσουν το χοιρινό με κριθάρι.

Πώς έφτιαξα τη συνταγή για Μαριναρισμένο Χοιρινό φιλέτο Μπριζόλας με Κόκκους Ροζ Πιπεριού

Μόλις είδα τα τρία συστατικά δεν ήξερα τί να φτιάξω. Δεν είχα καμία συνταγή που να περιελάμβανε και τα τρία συστατικά και ούτε καν ήξερα τι ήταν το ροζ πιπέρι.

Έψαξα για συνταγές αλλά δεν βρήκα καμία που να περιέχει και τα τρία.

Βρήκα όμως μπριζόλες με κόκκους ροζ πιπεριού και ανακάλυψα τι ήταν το ροζ πιπέρι. Είδα σε ένα site ότι η επιστημονική του ονομασία ήταν schinus terebinthifolus και έψαξα στο σχίνος και βρήκα αυτό. Ελπίζω να μην κάνω λάθος στην ερμηνεία αλλά το site αυτό με βοήθησε να καταλάβω ότι το πιπέρι αυτό το είχα στο σπίτι από κάποια μπαχαρικά που μου είχαν στείλει.

Είχα ένα με ανάμεικτους κόκκους πιπεριού και έτσι ξεχώρισα όσα ροζ βρήκα μέσα.

Αφού δεν έβρισκα κάτι να με βοηθήσει να φτιάξω ένα φαγητό, αποφάσισα να αυτοσχεδιάσω με βάση μια άλλη συνταγή που είχα φτιάξει και συμμετείχα στην εκπομπή της Άννας Δρούζας, με μόνη διαφορά ότι τα υλικά που θα έβαζα θα ήταν εντελώς διαφορετικά (ελπίζω να βρω χρόνο να γράψω και γι’ αυτό).

Είχα χοιρινό φιλέτο μπριζόλας στο σπίτι, είχα πορτοκάλια, βρήκα και το πιπέρι.

Έβαλα λοιπόν το κρέας να μαριναριστεί με τα υλικά της αρεσκείας μου. Το μόνο λάθος που έκανα εδώ ήταν ότι έβαλα το κρέας ολόκληρο αλλά το κατάλαβα εγκαίρως και στην πορεία το έκοψα λεπτές φέτες.  Μετά το στράγγιξα, το αλεύρωσα και το σοτάρισα από τις δύο πλευρές.Το έβγαλα σε πιατέλα, έριξα τη μαρινάδα και με το σύρμα το ανακάτεψα καλά να ξεκολλήσουν τα κομματάκια που κόλλησαν στο τηγάνι. Μετά ξαναέβαλα το κρέας μέσα, έβαλα και το καπάκι και το άφησα σε σιγανή φωτιά για είκοσι λεπτά να μαλακώσει.  Το ξαναέβγαλα και έριξα το γάλα και ανακάτευα να δέσει η σάλτα.Έριξα και λίγο αλεύρι όταν είδα ότι η σάλτσα δεν έδενε.

χοιρινό φιλέτο μπριζόλας εικόνα

Μαριναρισμένο Χοιρινό Φιλέτο με Κόκκους Ροζ Πιπεριού

Yield: 6

Αυτό το μαριναρισμένο χοιρινό φιλέτο με κόκκους ροζ πιπεριού είναι ένα απολαυστικό πιάτο που συνδυάζει τη γλυκύτητα του πορτοκαλιού, τη γλυκιά γεύση του βαλσαμικού ξιδιού και τη διακριτική θερμότητα των κόκκων ροζ πιπεριού. Απολαύστε το με τα αγαπημένα σας συνοδευτικά, για ένα αξέχαστο γεύμα!
Η συνταγή έχει ενημερωθεί, χρησιμοποιώντας χοιρινό ψαρονέφρι.

Ingredients

Υλικά:

  • 1 κιλό φιλέτο χοιρινό

Για τη μαρινάδα:

  • 2 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο
  • 1 κουταλιά θυμαρίσιο μέλι
  • ½ κούπα χυμό πορτοκαλιού
  • ¼ κούπας ξύδι βαλσάμικο
  • ¼ κούπας ελαιόλαδο
  • ¼ κούπας λικέρ πορτοκάλι
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι χοντροκοπανισμένους κόκκους ροζ πιπεριού
  • ¼ τριμμένα ανάμεικτα πιπέρια
  • ¼ κουταλάκι μπαχάρι
  • ¼ κουταλάκι κύμινο

Για το τηγάνισμα:

  • ¼ κούπας ελαιόλαδο
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Για τη σάλτσα:

  • Όλη τη μαρινάδα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλεύρι
  • ¼ κούπας γάλα

Για τη διακόσμηση:

  • 1 πορτοκάλι
  • 2 κόκκινες πιπεριές
  • Μερικούς κόκκους ροζ πιπέρι

Instructions

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μπωλ βάζουμε το σκόρδο, το ξύδι, το μέλι, το λάδι, το λικέρ, το αλάτι και όλα τα μπαχαρικά για να φτιάξουμε τη μαρινάδα.
  2. Κόβουμε το κρέας σε λεπτές φέτες περίπου 1 εκατοστού πάχος και το αφήνουμε στο ψυγείο 2 – 3 ώρες να μαριναριστεί.
  3. Βάζουμε τις πιπεριές σε ένα μικρό ταψάκι με λίγες σταγόνες λάδι και λίγο αλάτι και τις ψήνουμε για μισή ώρα στους 180 βαθμούς και από τις δύο πλευρές. Τις βάζουμε σε σακουλάκι πλαστικό τροφίμων για 10 λεπτά και μετά τις ξεφλουδίζουμε προσεκτικά και αφαιρούμε τα σπόρια. Τις αφήνουμε να κρυώσουν.
  4. Σάλτσα: Βάζουμε το κρέας να στραγγίξει αλλά κρατάμε τη μαρινάδα.  Αλευρώνουμε το κρέας και σε καυτό λάδι σωτάρουμε το κρέας και από τις δύο πλευρές.  Μην παραγεμίσετε το τηγάνι με όλο το κρέας.  Βγάζετε σε πιατέλα και ρίχνετε τη μαρινάδα.  Ανακατεύετε συνεχώς με σύρμα προσπαθώντας να ξεκολλήσετε τυχόν κομματάκια που έχουν κολλήσει στο τηγάνι.  Ξαναβάζετε το κρέας μέσα, βάζετε το καπάκι του τηγανιού και το αφήνετε να σιγοβράσει για 20 λεπτά, προσέχοντας να μη σας κολλήσει. Το βγάζετε σε πιατέλα και ρίχνετε το γάλα, ανακατεύετε και χρειαστεί ρίχνετε και το αλεύρι να δέσει η σάλτσα.
  5. Στολίζετε την πιατέλα με τις πιπεριές και φέτες πορτοκάλι.
Nutrition Information
Yield 6 Serving Size 1
Amount Per Serving Calories 757Total Fat 43gSaturated Fat 9gTrans Fat 0gUnsaturated Fat 31gCholesterol 134mgSodium 1304mgCarbohydrates 38gFiber 2gSugar 16gProtein 49g

Τα διατροφικά στοιχεία δεν είναι εγγυημένα ως προς την ακρίβειά τους. Υπάρχουν για πληροφοριακούς λόγους (αλλά και για τους σκοπούς της Google).

Did you make this recipe?

Φτιάξατε αυτή τη συνταγή; Μπορείτε να με κάνετε tag @ivyliac με το hashtag #κοπιάστε!

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright
Skip to Recipe