Skip to Content

Μαριναρισμένο Χοιρινό Ψαρονέφρι στη Φριτέζα Αέρα

Μαριναρισμένο Χοιρινό Ψαρονέφρι στη Φριτέζα Αέρα

Sharing is caring!

Θέλετε να φτιάξετε ένα ζουμερό και γευστικό πιάτο με χοιρινό ψαρονέφρι που γίνεται γρήγορα, εύκολα και να είναι και υγιεινό;

Μην ψάχνετε άλλο! Η συνταγή μας για αυτό το μαριναρισμένο ψαρονέφρι στη φριτέζα αέρα είναι η απάντηση.

Με λίγα απλά βήματα, μπορείτε να απολαύσετε ένα νόστιμο γεύμα που είναι τέλειο για κάθε περίσταση.

Ψαρονέφρι και πατάτες στη φριτέζα αέρος εικόνα

Πριν πάμε στη συνταγή, ας δούμε πρώτα τι είναι το ψαρονέφρι;

Το ψαρονέφρι είναι ένα άπαχο και τρυφερό κομμάτι κρέατος που λαμβάνεται από το φιλέτο του χοίρου. Είναι μια ευέλικτη επιλογή για μια ποικιλία πιάτων λόγω της ήπιας γεύσης και τρυφερότητάς του. Όταν προετοιμαστεί σωστά, μπορεί να είναι απίστευτα ζουμερό και γευστικό.

ψαρονέφρι πριν ψηθεί εικόνα

Το χοιρινό ψαρονέφρι δεν έχει καμία σχέση με το ψάρι.  Η λέξη ψαρονέφρι προέρχεται από την αρχαιοελληνική λέξη «ψόα», πληθυντικός «ψόαι» που είναι οι οσφυϊκοί μυώνες (μύες) και νεφρό. Άρα ψαρονέφρι είναι οι μύες που περιβάλλουν τα νεφρά του χοιρινού κρέατος. 

Γιατί να μαρινάρουμε ψαρονέφρι;

Το ψαρονέφρι το μαρινάρουμε για πολλούς και διάφορους λόγους:

Έγχυμα γεύσης: Το μαρινάρισμα επιτρέπει στις γεύσεις της μαρινάδας να διεισδύσουν στο κρέας, προσθέτοντας βάθος, πολυπλοκότητα και απολαυστική γεύση στο κατά τα άλλα ήπιας γεύσης χοιρινό φιλέτο. Τα συστατικά της μαρινάδας, όπως μπαχαρικά, βότανα, οξέα (όπως ξύδι ή εσπεριδοειδή) και έλαια, συνεργάζονται για να δημιουργήσουν ένα αρμονικό και γευστικό προφίλ.

Τρυφερότητα: Ενώ το χοιρινό φιλέτο είναι ήδη ένα τρυφερό κομμάτι κρέατος, ορισμένα συστατικά των μαρινάδων, όπως τα ένζυμα ή τα οξέα, μπορούν να βοηθήσουν στην ελαφρά διάσπαση των μυϊκών ινών, κάνοντας το κρέας ακόμα πιο τρυφερό και ζουμερό. Αυτό είναι ιδιαίτερα ευεργετικό όταν μαγειρεύουμε άπαχα κομμάτια όπως το χοιρινό φιλέτο, καθώς βοηθά στο να μην στεγνώνει το κρέας.

Διατήρηση υγρασίας: Το μαρινάρισμα μπορεί να βοηθήσει στο κλείδωμα της υγρασίας. Καθώς το κρέας απορροφά το υγρό από τη μαρινάδα, γίνεται πιο ανθεκτικό στο στέγνωμα κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Αυτό διασφαλίζει ότι το χοιρινό φιλέτο θα παραμένει ζουμερό και χυμώδες.

Προσαρμογή: Το μαρινάρισμα μάς επιτρέπει να προσαρμόσουμε τη γεύση του πιάτου σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας. Μπορούμε να πειραματιστούμε με διάφορα βότανα, μπαχαρικά και υγρά για να δημιουργήσουμε μια μαρινάδα που να ταιριάζει στις γευστικές μας προτιμήσεις ή να συμπληρώνει άλλα πιάτα που σκοπεύουμε να σερβίρουμε.

Αρωματικά: Το μαρινάρισμα προσθέτει επίσης αρωματικά στοιχεία στο πιάτο μας. Οι ευχάριστες μυρωδιές από τα συστατικά της μαρινάδας μπορούν να ενισχύσουν τη συνολική γευστική εμπειρία και να δημιουργήσουν προσμονή για το γεύμα.

Στην περίπτωση της συνταγής μας, αυτή η μαρινάδα συνδυάζει συστατικά όπως απαλή μουστάρδα, εξτρά παρθένο ελαιόλαδο, σάλτσα Worcestershire, ξύδι βαλσάμικο, λευκό γλυκό κρασί και μπαχαρικά όπως αλάτι, μαύρο πιπέρι, σκόρδο σε σκόνη και ρίγανη, για να δημιουργήσει ένα γευστικό και αρωματικό προφίλ.

Ακολουθούν μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε υπόψη όταν δουλεύετε με χοιρινό φιλέτο:

Συμβουλές μαγειρικής:

Χρόνος μαριναρίσματος: Για να δώσουμε γεύση και υγρασία στο κρέας, μαρινάρουμε το χοιρινό φιλέτο για τουλάχιστον 30 λεπτά.

Θερμόμετρο κρέατος: Καλό είναι να επενδύσουμε σε ένα θερμόμετρο κρέατος καλής ποιότητας για να βεβαιωθούμε ότι το χοιρινό φιλέτο μας είναι τέλεια ψημένο. Θα πρέπει να φτάσει σε εσωτερική θερμοκρασία τους 63°C (145°F) για ασφαλή κατανάλωση.

Πιρούνα Κρέατος Θερμόμετρο εικόνα

Χρόνος ξεκούρασης: Μετά το μαγείρεμα, αφήνουμε το χοιρινό φιλέτο να ξεκουραστεί για 5 λεπτά. Αυτή η περίοδος ξεκούρασης βοηθά τους χυμούς να αναδιανεμηθούν μέσα στο κρέας, εξασφαλίζοντας ένα ζουμερό και γευστικό αποτέλεσμα όταν το κόβουμε σε φέτες.

Εαν δεν έχουμε φριτέζα αέρα: Μπορούμε να ψήσουμε το ψαρονέφρι στο φούρνο. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία του μαριναρίσματος. Βάζουμε το ψαρονέφρι μαζί με τη μαρινάδα του σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε στους 180οC, για περίπου 30 – 35 λεπτα.

Θερμόμετρο μέσα στο κρέας εικόνα

Εναλλακτικά υλικά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στη μαρινάδα:

Μη διστάσετε να γίνετε δημιουργικοί με τη μαρινάδα σας. Μπορείτε να προσθέσετε ψιλοκομμένο σκόρδο αντί για σκόνη σκόρδου, μέλι αντί για γλυκό κρασί βάλουμε ξηρό κρασί ή φρέσκα βότανα όπως δεντρολίβανο ή θυμάρι για μια επιπλέον στρώση γεύσης. Πειραματιστείτε με διαφορετικές παραλλαγές για να το ταιριάξετε με το γούστο σας.

Πώς φτιάχνουμε το χοιρινό ψαρονέφι

Μαρινάρουμε το χοιρινό:   

Ξεκινάμε πλένοντας και στεγνώνοντας το χοιρινό φιλέτο μας. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας και καλύπτουμε γενναιόδωρα το χοιρινό.   Το αφήνουμε να μαριναριστεί για τουλάχιστον 30 λεπτά.

Μαγειρεύουμε στη φριτέζα μας:  

Η δική μου η φριτέζα αέρα δεν χρειάζεται προθέρμανση. Αν θέλουμε να σερβίρουμε το χοιρινό μας με τηγανητές πατάτες στη φριτέζα, τις μαγειρεύουμε στη φριτέζα αέρα στους 180οC για 20 λεπτά και τις αφήνουμε στην άκρη.

Μαγειρεύουμε το ψαρονέφρι στη φριτέζα αέρα:

Αφαιρούμε τις πατάτες και τοποθετούμε το μαριναρισμένο χοιρινό φιλέτο στη φριτέζα (χωρίς τη μαρινάδα). Ψήνουμε στους 180οC, για 15 – 18 λεπτά, ελέγχοντας με ένα θερμόμετρο κρέατος. Είναι έτοιμο όταν φτάσει σε εσωτερική θερμοκρασία τους 63°C (145°F).

Ξεκουράζουμε το κρέας και ξαναζεσταίνουμε τις πατάτες:

Μόλις ψηθεί το ψαρονέφρι, το μεταφέρουμε σε ξύλο κοπής και το αφήνουμε το να ξεκουραστεί για 5 λεπτά πριν το κόψουμε σε φέτες. Εάν έχουμε ετοιμάσει τηγανητές πατάτες, πριν σερβίρουμε τις βάζουμε ξανά στη φριτέζα αέρα στους 180°C (350°F) και τις ζεσταίνουμε για 1 λεπτό.

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα:

Σε ένα μικρό τηγάνι ή κατσαρολάκι, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το αλεύρι, ανακατεύοντας να γίνει ένα ρου. Ρίχνουμε τη μαρινάδα που περίσσεψε και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε το γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να δέσει η σάλτσα.

ψαρονέφρι κομμένο σε φέτες εικόνα

Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε:

Τοποθετούμε το φιλέτο μας με τις τηγανητές πατάτες και περιχύνουμε τη σάλτσα από πάνω. Γαρνίρουμε με φρέσκα μυρωδικά αν θέλουμε και συνοδεύουμε το φαγητό με μια σαλάτα.

ψαρονέφρι, πατάτες σαν τηγανητές και σάλτσα εικόνα

Μαριναρισμένο Ψαρονέφρι στη Φριτέζα Αέρα

Yield: 2
Prep Time: 1 minute
Cook Time: 15 minutes
Additional Time: 30 minutes
Total Time: 30 minutes

Ανακαλύψτε μια γρήγορη και γευστική απόλαυση με τη συνταγή μας για μαριναρισμένο χοιρινό ψαρονέφρι στη Φριτέζα αέρα.

Μαρινάρετε, ψήστε στον αέρα και απολαύστε ένα ζουμερό χοιρινό φιλέτο με πατάτες και με μια σαλάτα. Ένα υγιεινό και νόστιμο φαγητό που γίνεται σε ελάχιστο χρόνο!

Ingredients

  • 300 γραμμάρια ψαρονέφρι

Μαρινάδα:

  • 1 κουταλιά απαλή μουστάρδα
  • 2 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά Worcestershire sauce
  • 1 κουταλιά ξύδι βαλσάμικο
  • ¼ κούπας λευκό γλυκό κρασί
  • ½ κ.γ. θαλασσινό αλάτι
  • ¼ κ.γ. μαύρο πιπέρι
  • ¼ κ.γ. σκόνη σκόρδου
  • ¼ κ.γ. ρίγανη

Instructions

Εκτέλεση:

  1. Ξεκινάμε πλένοντας και στεγνώνοντας το χοιρινό φιλέτο μας.
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας και καλύπτουμε γενναιόδωρα το χοιρινό.   
  3. Το αφήνουμε να μαριναριστεί για τουλάχιστον
    30 λεπτά.
  4. Αν θέλουμε να σερβίρουμε το χοιρινό μας με τηγανητές πατάτες, τις μαγειρεύουμε στη φριτέζα αέρα στους 180οC για 20 λεπτά
    και τις αφήνουμε στην άκρη.
  5. Αφαιρούμε τις πατάτες και τοποθετούμε το μαριναρισμένο χοιρινό φιλέτο στη φριτέζα (χωρίς τη μαρινάδα).
  6. Ψήνουμε στους 180οC, για 15 – 18 λεπτά, ελέγχοντας με ένα θερμόμετρο κρέατος. Είναι έτοιμο όταν φτάσει σε εσωτερική θερμοκρασία τους 63°C.
  7. Μόλις ψηθεί το ψαρονέφρι, το μεταφέρουμε
    σε ξύλο κοπής και το αφήνουμε το να ξεκουραστεί για 5 λεπτά πριν το κόψουμε σε
    φέτες. (Εάν έχουμε ετοιμάσει τηγανητές πατάτες, πριν σερβίρουμε τις βάζουμε ξανά στη φριτέζα αέρα στους 180°C και τις ζεσταίνουμε για 1 λεπτό).
  8. Σερβίρουμε το ψαρονέφρι με πατάτες τηγανητές στη φριτέζα και μια σαλάτα.

Notes

Η σάλτσα είναι προαιρετική. Εάν θέλετε να τη φτιάξετε, θα χρειαστείτε:

Υλικά:

  • 1 κουταλιά εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Όλη τη μαρινάδα που περίσσεψε
  • ¼ κούπας γάλα

Σε ένα μικρό τηγάνι ή κατσαρόλα, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το αλεύρι, ανακατεύοντας να
γίνει ένα ρου.

Ρίχνουμε τη μαρινάδα που περίσσεψε και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
Προσθέτουμε το γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Nutrition Information
Yield 2 Serving Size 1
Amount Per Serving Calories 385Total Fat 20gSaturated Fat 4gTrans Fat 0gUnsaturated Fat 15gCholesterol 110mgSodium 837mgCarbohydrates 5gFiber 0gSugar 2gProtein 40g

Τα διατροφικά στοιχεία δεν είναι εγγυημένα ως προς την ακρίβειά τους. Υπάρχουν για πληροφοριακούς λόγους (αλλά και για τους σκοπούς της Google).

Did you make this recipe?

Φτιάξατε αυτή τη συνταγή; Μπορείτε να με κάνετε tag @ivyliac με το hashtag #κοπιάστε!

Ψαρονέφρι

Μερικές συνταγές για Ψαρονέφρι.

Κολάζ Μαριναρισμένο Ψαρονέφρι με Πατάτες στη Φριτέζα Αέρος εικόνα

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

υπογραφή Ήβη

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright
Skip to Recipe